Tizenöt év Titán: ellenállni a tátogtató zeneipari kísértésnek

Szász Cs. Emese 2018. május 22., 15:04

Tizenöt évvel ezelőtt gimnáziumi zenekarként kezdte, és azóta is megállíthatatlanul koncertezik a szászrégeni Szabó Előd és a Titán zenekar. Az együttes születésnapja alkalmából megjelent legújabb dal, a Mementó képekben a múltról mesél, szövegében azonban a jövőt boncolgatja, az együttes frontembere szerint ugyanis napról napra nehezebb ma erdélyi magyar zenésznek lenni.

Szabó Előd, a Titán zenekar frontembere Fotó: Boda L. gergely

– Hétfőn jelent meg új dalotok, a Mementó, több rádióban is már hallgatható. Amint a címe is sejteti, ez a Titán zenekar tizenötödik születésnapjára készült.
– Igen, tizenöt éve alakult a zenekar, 2003 májusában. Szovátán volt az első koncertünk a Medve-tó Napok keretén belül. Azóta is különleges helyet tölt be szívünkben ez a gyönyörű város, Szováta, mindig szívesen térünk vissza. A születésnap s a jubileumi év tiszteletére született ez a dal, aminek az a címe, hogy Mementó. Ez a dal tulajdonképpen a novemberben megjelenő új lemezünk előfutára, ami a 15 év Titán címet viseli majd.

– Mennyiben mementó ez a Mementó?
– Ahogy a videoklipből is látszik, igazából rólunk szól ez a dal, valamint az elmúlt tizenöt évről, ezért nem is szerettük volna túlbonyolítani a videoklipet. Bár volt egy alapötlet, hogy egy színészházaspár ünnepli 15. házassági évfordulóját, s így szerettük volna asszociálni a Titán zenekart egy házassággal, aztán végül úgy döntöttünk, hogy ez mégis csak rólunk kellene szóljon. Nagyon sok videóanyag gyűlt össze a tizenöt év alatt, és abból válogattunk. Öt-hat órányi anyagból kezdtük, abból kellett kiválasztani négy percet. Annyi emlék gyűlt össze, amit négy percben megmutatni nem volt könnyű, nyilván nem is teljes a kép.

– Miről szól a szövege?
– Ez egy pozitív dal, de van egy enyhe negatív vetülete is. A refrén azt kérdezi:

„Van-e még annyi dal, hogy legyen mindenre elég? Van-e még annyi érzelem a gondolatok helyén?”

Szóval az a kérdésünk, hogy a következő tizenöt év miről fog szólni. Az embert ugye mindig aggasztja a jövőkép, picit be is pánikol a gondolattól. Nem volt könnyű ez a tizenöt év, de a következő tizenöt sem lesz könnyű. Sőt! Ahogy halad a kor, meg telnek az évek, úgy nehezedik az erdélyi magyar zenekarok sorsa, mivel egyre több koncertszervező, polgármester szavaz bizalmat inkább a magyarországi, külföldi zenekaroknak, háttérbe szorítva így az erdélyi magyar kultúrát. Ezért mondom, hogy bizony egyre nehezebb. De mi vállaljuk ezt. Amíg fülekre talál a muzsikánk, mi szeretnénk ápolni az erdélyi magyar kultúrát.

– Ezt úgy kell érteni, hogy most kevesebb koncertetek van, mint mondjuk öt évvel ezelőtt?
– Nem, ez az érdekes, most több van, mert azért komolyabban vesznek.  2003-ban, amikor indultunk, még egy gimnáziumi zenekarban gyerekek voltunk, akkor élvezték a gyerekeket.

De azóta felnőttünk, most komolyabban vesznek, de minél komolyabban vesznek, annál nagyobb a harc is.

Ahogy szokták mondani: kicsi gyerek kicsi gond, nagy gyerek nagy gond. De, ha belegondolunk, hogy vannak olyan rendezvények, amelyek Erdélyben zajlanak, mégis a fellépők 99 százaléka külföldi, az már gond. És nem is konkrétan magyarországi, hanem most már az a divat, hogy még távolabbról hívnak zenekarokat nagyon sok pénzért, és azzal hány erdélyi magyar zenekart lehetne támogatni. Ilyenkor az ember picit elkeseredik. Hál'istennek nekünk jó a menedzserünk, ezért nincs gondunk. Ha ő nem lenne, a meghívások elenyészők lennének.

Gimnáziumi zenekarként kezdétk, immár 15 éve zenélnek Fotó: Facebook/Szabó Előd és a Titán

– Hogy néz ki amúgy egy Titán-év? Mikor kezdődik és mikor végződik a koncertszezon?
– Április 28-án kezdődött idén, és december 20-án jár le. Szóval van bőven munka, hál'istennek. Kicsit rá is húztunk az idén, mert jubileumi év, de minden évben próbálunk újabb és újabb mércét állítani magunknak. Az igazi jubileumi koncertek azonban decemberben lesznek. Hozzá is szoktattuk magunkat és a közönséget, hogy vannak ünnepi koncertjeink, amelyek lezárják az évet. Most tizenöt évet fogunk lezárni, nem egyet.

– Ha visszatekintesz a zenekar elmúlt tizenöt évére, hogyan értékelnéd?
– Igazából három részre tudnám felosztani a Titán zenekar eddigi történetét.

Az első öt év az mindenképpen azzal telt, hogy megtanultunk zenélni egyáltalán. A második öt év azzal, hogy el tudtuk dönteni, hogy milyen stílusban kéne haladni, milyen zenei irányt képviselünk. A harmadik öt év pedig azzal, hogy megmutassuk a közönségnek, kik is vagyunk.

A következő tizenöt év pedig remélem arról szól, hogy megmaradunk ezen az úton, amelyet kijelöltünk. Mert nagy a kísértés a zeneiparban is sokszor: ugye sokkal jobb lenne, ha nyáron harminc koncert helyett hetven lenne, s mondjuk nem rockmuzsikát játszanánk, hanem dancet, s mondjuk nem is kellene énekelni, hanem csak tátogni. Ezért mondom: a kísértés nagy, de mi azon vagyunk, hogy megmaradjunk azoknak, akiknek megismertek a rajongók.

– Tavaly elindultatok egy nemzeti vonalon. Folytatódik ez?
– Tulajdonképpen nem akartuk beskatulyázni magunkat erre a nemzeti vonalra, csak szerettük volna megvillantani azt is, hogy nem csak szerelemről szól az élet, vagy arról, hogy jó nekem. De azért egy koncerten száz perc alatt 20-22 dalt játszunk, s abból mondjuk három olyan, amellyel az emberek önérzetét picit megmozgatjuk. De ezentúl

az a terv, hogy minden lemezen legyen olyan dal is, amellyel valamilyen fontos üzenetet akarunk átadni.

– De azért marad a szerelem is….
– Igen. Mi örök szerelmesek vagyunk. (nevet) Bár egyre ritkább ez a gondolat, mióta megnősültünk sokan. (nevet) De azért próbáljuk ezt a vonalat is tartani.

– Mit tudhatunk meg az új lemezről?
– Amikor elképzeltük, hogy lesz egy jubileumi lemezünk, akkor egy válogatáslemezre gondoltunk, hogy összegyűjtünk tizenöt dalt, ami nagyon megmaradt bennünk, mindenkinek a kedvenc dala, s akkor picit újrahangszereljük, s milyen jó lesz. Na, de annyi ötlet van, annyira produktív a zenekar, hogy folyamatosan születnek az új dalok, új gondolatok, úgyhogy egy vadonatúj lemezt teszünk majd a rajongók elé. Majd a harmincadik jubileumra válogatunk.

Szabó ELőd szerint nem könnyű ma erdélyi magyar zenésznek lenni Fotó: Boda L. gergely

– S neked melyik a kedvenc Titán-dalod? Mit szeretsz a legjobban énekelni?
– Ami most jelent meg, a Mementó. Mindig a legfrissebb a kedvenc, mindig az új a menő.

– S hogy van ezzel a közönség?
– Az Őszintén szeress a közönség kedvence, az tizenöt éves dal, kicsit primitív is, de hát mindig azt várja a közönség, amit a legjobban ismer. Meg az Egy életen át is közkedvelt.

– Hol találkozhatunk legközelebb az immár tizenöt éves Titánnal?
– Hétvégén Gyergyóalfaluban koncertezünk, június 3-án Uzonban, 10-én Gyergyóditróban, 17-én Tusnádfürdőn, 23-án az Arad melletti Pécskán, 24-én Erdőszentgyörgyön, úgyhogy folyamat

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat