Vonalakból alkot személyiségeket: Szucher Ágnes

Szász Cs. Emese 2022. október 05., 18:54 utolsó módosítás: 2022. október 05., 19:04

Színészdiplomája van, de bábszínészként kezdett dolgozni, mert mindig is érdekelte a tárgyak életre keltése. Innen már csak egy lépés választotta el az animációs filmektől Szucher Ágnest, aki nemrégiben a 18. BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál legjobb animációnak járó díját hozta el a Szerelem a korona idején című ötperces alkotásával. Azt mondja, megtalálta a kapcsolatot a három különböző szakma között. Közben pedig betört a könyvillusztrátorok világába is.

Vonalakból alkot személyiségeket: Szucher Ágnes
galéria
Ágnes egy általa illusztrált magyar gyerekkönyvvel Fotó: Korodi-Vass Lóránt

A marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő színésznő, grafikus, animációs filmes a 2021-es Filmtett Workshop alkalmával készített filmet a világjárvány magánéleti hatásairól Szerelem a korona idején címmel. Az ötperces, kézirajz-alapú animációs technikával készült dokumentumfilmet június végén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi versenyprogramjának zsűrije, júliusban a Filmul de Piatră fesztivál is díjazta, szeptember elején pedig a budapesti BuSho fesztivál animációs fődíját hozta el. Az elmúlt hétvégén pedig szülővárosában, Marosvásárhelyen is megismerhették az alkotást, a Szerelem a korona idején című munkája ugyanis bekerült az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyprogramjába.

Szucher Ágnes színészből lett illusztrátor és animációkészítő Fotó: Mányoki Bence

„Firka” a párkapcsolatokról

Igen, a film címe nem véletlenül hajaz a Szerelem a kolera idején című Gabriel García Márquez-regényre és filmre – meséli Szucher Ágnes –, de közben egyszerűen fogalmazza is meg, hogy miről is szól ez a dokumentumfilm.

„Jelentkeztem a Filmtett-tábor animációs csoportjába, s bár forgatókönyvvel kellett volna, én inkább egy ötlettel jelentkeztem. A dokumentumfilmhez nagyon jó forgatókönyvet írni nehéz, mivel először meg kell legyenek a hanganyagok, és akkor azokhoz rajzolsz később. Az ötletben leírtam, hogy miket kérdeznék az emberektől, körülbelül milyen lenne a hangulata a filmnek. Igazából az elején az érdekelt engem, hogy kinek hogyan változott a mentális egészsége a járvány, a bezártság alatt. De rövidesen kiderült, hogy az interjúkban az a legizgalmasabb, amikor az alanyok a párkapcsolatukról beszélnek, vagyis arról, hogy az hogyan változott a koronavírus-járvány alatt”

– mesél a film születéséről Ágnes, akinek az alkotásába végül öt sztori került. Öt fiatal interjúalany mesél arról, hogy szenvedte meg a párkapcsolatuk a hosszú ideig tartó karanténhelyzetet, összezártságot. Ismerősök, barátok történetei ezek, eredeti hangok, amelyhez Ágnes rajzolt figurákat. Mivel a Filmtett-tábor alatt született, tehát alig pár nap állt rendelkezésére, maradt a „firka-rajzoknál”, vagyis kicsit olyan, mintha gyerekrajzok lennének.

Firkarajzokkal készült az animációs film Fotó: Forrás: Szerelem a korona idején animáció

A tárgyak életre keltése vonzotta

Amikor arról kérdezem, hogy lett színészből bábszínész, majd illusztrátor és animációs filmes, inkább elmeséli, hogyan gondolkodik: hogy soha nem félt attól, hogy új dolgokat próbáljon ki, mert hogyha az ember új dolgot próbál ki, akkor meg van engedve, hogy hibázzon, és nem érzi azt kezdőként, hogy most meg kell feleljen valaminek. Ágnes elvégezte a színész alapképzést, majd a mesterit is, és elkezdett dolgozni a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínháznál. Jelentkezett a Filmtett táborába, s egyik évben még a színészcsoportba került be, rá egy évre már az animációs csoportba jelentkezett azért, mert nagyon megszerette a bábozást, és látta a hasonlóságot a bábszínház és az animációs filmkészítés között.

„Egy bábszínész gondolkodása nagyon hasonlít egy animációs filmkészítő gondolkodásához. Bábszínészként is kicsit háttérbe szorulsz, nem te szerepelsz, mert az a fontos, hogy életre keltesz figurákat. Technikailag is hasonlít abban a kettő, hogy a bábok és az animált karakterek esetében is a gesztusok milyensége határozza meg az animált figura személyiségét, intencióját, érzelmeit stb. Az animációs film esetében van pár másodperced, és ez a karakter úgy kell mozogjon, hogy abból kiderüljön, hogy ő mit akar, vagy milyen érzései vannak”

– magyarázza Ágnes, hogy hogyan is látja a két szakma közötti átmenetet.

Számos gyerekkönyv őrzi keze munkáját Fotó: Szucher Ágnes archívuma

Gyerekkori rajztudását vette elő

Ágnes végül is két és fél éves sepsiszentgyörgyi kitérő után költözött vissza Kolozsvárra többek közt azért, mert nem akart már távkapcsolatban élni, s amikor azon gondolkodott, hogy miből is kéne megélni, egyik barátnője javasolt egy online platformot, ahol projektekre keresnek munkaerőt. És itt vette elő gyerekkori rajztudását Ágnes, és meg is kapta első gyerekkönyv-illusztrációs projektjét. Ennek már lassan két és fél, három éve. Az alkotó szerint azonban ezt nem érdemes mindenkinek utána csinálni, ugyanis ezek az online platformok arról híresek, hogy nagyon sok az olcsó munkaerő, nevetségesnek tartja, hogy mennyit lehet keresni egy könyvillusztrálással. Ahogy azonban több tapasztalatot szerez az ember, megjelenik a profilján, s ráakadnak olyan ügyfelek is, akik tényleg rászánják a pénzt és az energiát egy igazán jó munkára. Ágnes eleinte csak külföldi piacra alkotott, de aztán tudatosan dolgozott azon, hogy magyar könyvek illusztrátora is lehessen, s

ma már a kolozsvári Koinónia kiadó gondozásában megjelent könyvekhez is rajzol, és megjelennek rajzai a Szivárvány gyermekfolyóiratban is, de szeretne minél több magyar könyvnek az illusztrátora lenni.

Ideje nagy részét a gyerekkönyv-illusztrálás köti le, de azon kívül, amikor jut ideje, akkor készít egy saját projektet, ami abból áll, hogy mitológiai istennőket rajzol.  Emellett különböző grafikai nyomatokat, printeket árul, mintákat, így az ő illusztrációjával készültek már füzetek, pólók, bögrék, övtáskák.

Mitológiai istennők Fotó: Szucher Ágnes archívuma

Színészképzés mint alap

Ha valaki megkérdezi, mi a foglalkozása, nem szeret válaszolni rá. Ha csak felsorolja, mi mindent csinál 29 évesen, már úgy tűnik, mintha dicsekedne. De amúgy illusztrátornak, animációs filmrendezőnek és drámapedagógusnak tartja magát, mert ez az a három, amit tényleg gyakorol most. Bár színész végzettsége van, színészként nem dolgozik, de azt a diplomát sem tartja hiábavalónak.

„Őszintén nem bánom, hogy elvégeztem azt az egyetemet, mert ha nem végeztem volna el, akkor most lehet, hogy nem rajzolnék. Nem volt az kidobott idő, sokszor felhasználom azt a tudást, amit ott kaptam. Például az egyetemen kezdtünk el filmeket nézni, olyan filmeket, amelyeket lehet, hogy otthon nem nézel meg, mert túl régiek, vagy nem a mainstream kategóriába sorolhatók, amilyenre egy 18-19 éves nagyon nehezen veszi rá magát. De ezek a filmek mai napig meghatározzák azt, ahogy gondolkodom, vagy ami iránt érdeklődöm”

– összegez a fiatal alkotó, aki már élőszereplős filmrendezésen is gondolkodik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.