A „közös” magyar–román arany

Liget 2022. augusztus 09., 11:34

Pontosan három évtizeddel ezelőtt zajlott minden idők egyik legsikeresebb olimpiája: Barcelonában a hidegháború befejezése után már mindenki ott volt, aki számított, de a világ korántsem volt békés akkor sem. Ennek ellenére a sport, pontosabban az 1992. július 25. és augusztus 9. között lezajlott olimpia nagyon sok szép dolgot mutatott meg a világnak. Részletek a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

A „közös” magyar–román arany
galéria
A Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Țaga și Viorel Talapan összetételű román evezőscsapat a kormányos négyes versenyszámban lett aranyérmes Fotó: Wkimedia Commons

„Zéccsééééééé!” – üvöltötte Cristian Țopescu, minden idők egyik legnagyobb román sportkommentátora, aki a rendszerváltás után másodvirágzását élte épp a Szabadnak nevezett Román Televízióban, amikor Lavinia Miloșovici talajgyakorlatát maximálisra értékelte a zsűri.

Új román tornasztár született azokban a pillanatokban, ám a katalán fővárosban lezajlott nyári olimpiai játékok több szempontból is mérföldköveket adtak az olimpiai mozgalomnak.

A szöuli olimpia után a barcelonai volt az, amelyen igazából „helyreállt” a rend, hiszen ezen a két ötkarikás játékokon már elmaradtak a korábbi bojkottok, közben véget ért a hidegháború, rendszerváltások zajlottak le Kelet-Európában, felbomlott a Szovjetunió, és kitört a délszláv polgárháború.

Leonard Doroftei ökölvívó kisváltósúlyban bronzérmet nyert Fotó: Wkimedia Commons

Ez volt az első olimpia a kelet-európai rendszerváltások után, amelyen a balti államok (Litvánia, Lettország és Észtország) már külön indultak, a többi volt szovjet tagköztársaság sportolói pedig Független Államok Közössége néven voltak egy küldöttség és csapat.

A román Lavinia Miloșovici és a magyar Ónodi Henrietta azonos pontszámmal mindketten aranyérmesek lettek Fotó: Wkimedia Commons

A borzasztó háború miatt szétszakadt Jugoszlávia már csak Szerbiából és Montenegróból állt, ezt a csapatot akkor Független résztvevőknek hívták, a megnevezések pikantériájához tartozik, hogy a függetlenségét már diplomáciai és fegyveres úton kivívó, illetve érte harcoló Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina külön indultak. Így összesen 169 nemzet 9356 sportolója versenyzett Barcelonában. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.