A politikusnő cipője mindig kopog?

Simon Virág 2018. október 26., 12:40 utolsó módosítás: 2018. október 26., 14:40

Változik-e egy nő gardróbja, ha közéletbe, politikába kerül? Kötelező-e a magassarkú a parlamentben? Könnyebb vagy nehezebb nőként öltözködni a politikai porondon? Ilyen és ehhez hasonló kérdések motoszkáltak a fejünkben, miután ahogy a mindennapi életben, úgy a parlament és a közhivatalok folyosóin is látunk miniszoknyás, kivágott blúzos, szűk nadrágban és tűsarkon tipegő hölgyeket épp úgy, ahogy nadrágzsebbe dugott kezű, sportosan öltözőt is. Minderről három politikusnőt faggattunk.

S tűsarkon vagy nem, de szükség van a női politikusokra, nem azért, mert kibírják, hanem mert megbírják a feladatot Fotó: 123RF

Tűsarkon. Megbírjuk vagy elbírjuk? Az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető alelnöke, Hegedűs Csilla előadásának címe inspirálta alábbi cikkünket. Bár az előadás arról szólt, hogy Erdélyben a nők mai napig alulreprezentáltak a közéletben és a politikában egyaránt, mi azokra lettünk kíváncsiak, akik mégis ott vannak már a porondon.  S ha már ott vannak, mi változik? Hogyan öltöznek, hogyan viselkednek azután, miután „közszemlére kerültek”.

A kevesebb több

Hegedűs Csilla szerint közszereplőként egy hölgynek sokkal jobban oda kell figyelnie az öltözékére, mint egy férfinak, hiszen vele szemben kritikusabbak az emberek.  Szerinte az a legfontosabb, hogy ki amit visel, abban jól érezze magát. A jól összeválogatott gardrób esetében is igaz az, hogy a kevesebb az több, kell néhány fontos ruhadarab, amit variálni lehet, kiegészítőkkel.

„Nincs útmutatás és jó tanács sem. Aki odakerül, meg kell tanulnia öltözködni, de akkor is az a legfontosabb, hogy mindig jól érezze magát  az adott ruhában, tudja jól viselni azt, ami rajta van. Ha valakit feszélyez a ruhája, akkor nem érzi jól magát, állandóan arra figyel és nem tud a munkájára összpontosítani.

Legfontosabb, hogy jól érezd magad, kényelmes legyen számodra a viselet és s akkor lehet esetleg sportosabb is. Európai uniós találkozókon is vannak nadrágot viselő, sportosabban öltöző hölgyek, akik mégis elegánsak és jól öltözöttek. A saját stílust sem kell semmiképp feladni, meg kell találni azokat a ruhákat, amelyekkel el lehet menni munkába, találkozókra, s amelyek illenek az emberhez” – mondja az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető alelnöke.

Hegedűs Csilla szerint közszereplőként egy hölgynek sokkal jobban oda kell figyelnie az öltözékére, mint egy férfinak Fotó: Facebook/Hegedűs Csilla

Hegedűs Csilla szerint ugyanakkor a magánélet és közszereplő viszonyáról elmondta, úgy véli, a politikusnak  természetesen kell viselkediük, önmagunkat adni a közéletben is. „Az emberek szeretik látni, tapasztalni, hogy a politikus is egy átlagos ember, nem megközelíthetetlen. Én szeretek az emberek között lenni, beszélgetni velük, időt tölteni velük. Itthon és külföldön is felismernek, olyankor is, amikor családdal, turistaként utazom. De ez pozitív visszajelzés is” – fogalmazza meg Hegedűs Csilla.

Trendkövetőnek kell lenni?

Kozma Mónika pár éve tűnt fel a politikusnők palettáján, jelenleg a marosvásárhelyi RMDSZ választmánynak elnöke és a  Proeconomica Alapítvány vezetője. A Ligetnek elárulta,  nincs külön ruhatára a magánéletben és közszereplőként. Igyekszik odafigyelni arra,  hogy mikor mit vesz fel, de egyáltalán nem nevezné magát trendkövetőnek, inkább azt tartja szem előtt, hogy mindig az alkalomnak megfelelően szokott öltözni.

„Minden ruhadarabom a kényelmemet szolgálja, ugyanis nem csak a ruháimmal szeretném kifejezni magam. De az etikettszabályokat mindig betartom és úgy öltözöm, hogy megtiszteljem a vendégfogadókat, azokat, akikhez megyek. Nem gondolkodom reggelente félórát, hogy mit vegyek fel, nem érzem, hogy engem a ruha tudna kifejezni leginkább.

Vannak olyan alkalmak – tavaly ilyen volt a Palotabál például –, amikor tudtam, hogy fontos lesz a ruha, így elmentem, kerestem egy megfelelő nagyestélyit.  Ez egy olyan alkalom volt, amikor kihívás volt megtalálni a tökéletes ruhát. Vannak olyan esküvők is, mielőtt gondolkodom, hogy mit vegyek fel. A mindennapokban azonban inkább a sportosan elegáns, kényelmes stílus jellemző rám egyébként. A nadrágot is szeretem nagyon és gyakran viselek is”.

Kozma Mónika igyekszik odafigyelni arra, hogy mikor mit vesz fel, de egyáltalán nem nevezné magát trendkövetőnek Fotó: Facebook/Kozma Mónika

A politikusnő elmesélte, hogy a Proeconomica alapítványnál végzett munkája miatt elég sokan ismerik, megismerik, s ráköszönnek Marosvásárhelyen, de megtörtént már, hogy külföldön is találkozott ismerősökkel vagy olyanokkal, akik őt felismerték és ráköszöntek. „Szeretném azt hinni, hogy igaz, amit a barátaim és a munkatársaim mondanak, hogy nem különbözik a magánéleti és a közéleti viselkedésem, beszédem. Ugyanaz vagyok minden helyzetben, akkor is, ha barátok között vagyok, akkor is, ha közéletben. Politikusként néha gondot okoz, hogy közvetlen vagyok, szeretek beszélgetni mindenkivel, s ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Az ismeretséget nem érzem tehernek, s nem hiszem, hogy  máshogy  kellene viselkednem otthon és a magánéletben” – fogalmazza meg a választmányi elnök.

Közszemlén lenni

Csép Andrea parlamenti képviselőn gyakran meg lehet figyelni, hogy egyszerű, de elegáns ruhákba bújik általában, amelyek amellett, hogy jól állnak neki, lerí róla, hogy jól is érzi magát ruhájában, de a bőrében is. A képviselő elmondja, hogy parlamenti képviselőként sokkal jobban kell figyelnie magára, hiszen szinte állandóan kamerák előtt van, néha csak filmezik, néha a kamera elé is kell állnia, mindenképp közszemlén van.

A Román Parlamentben valószínűleg a Csép Andrea haja a legrövidebb Fotó: Facebook/Csép Andrea

„Ami nem változott, az a hajam, s ezen nem is akarok változtatni, azt hiszem, nekem van a hölgyek közül a legrövidebb hajam a parlamentben. Ami a ruhákat illeti, számomra az a fontos, hogy kényelmes legyen, olyan, amiben jól érzem magam, nem feszélyez, nem kell igazítsam a szoknyát, nem szorít a zakó. Pár szoknyával több van most a ruhatáramban, mint korábban, de azért megmaradtak a sportosabb dolgok is. Vannak ruhácskák, amelyeket a zakókkal különösen jól lehet kombinálni. Az a titkom, hogy mindig egy sállal, brossal, kendőcskével, ékszerrel feldobom az öltözékem, kiemelem azt, amit viselek. Ettől másabb lesz a ruha, a viselet és szeretem a változatosságot” – mondja Csép Andrea, aki saját bevallása szerint is szereti a színes tartozékokat, szeret színesen öltözni.

Korábban sokkal kevesebb magassarkú cipőt viselt, amióta a parlamentben dolgozik, már ahhoz is hozzászokott.

„Találtam egy olyan sarokméretet, ami egész nap kényelmes, de mégis nőies. Nem tűsarok, de nem is lapos cipő. Lehet, hogy butaság, de a parlamentben jobban odafigyelnek, felfigyelnek, ha valaki magassarkú cipőben érkezik, mintha egy topánkában, halkan jön.”

Csép Andrea arról is beszélt, hogy mivel vasárnap este csomagol és hétfőn hajnalban indul, jól át kell gondolnia a hetet, hogy minden olyan ruhát becsomagoljon, amire egész héten szüksége lesz majd Bukarestben. „Nagy kihívás és részben kreativitás kérdése is, hogy minden ott legyen, illetve azokkal a darabokkal boldoguljak, amelyek épp ott vannak. Van olyan nap, amikor háromszor is át kell öltözni. A parlamentben a legextrémebbtől a legsportosabbig mindenféle öltözetű hölgy van, de mind igényesen öltöznek, odafigyelnek magukra” – mutat rá a politikus. Hozzáteszi, a sminkkel kapcsolatban még mindig csak kísérletezik, ugyanis parlamenti munkája előtt szinte egyáltalán nem viselt sminket, de úgy véli,  most a kamerák előtt azért mégiscsak szükség van egy kicsire. A rúzzsal például még mindig nem tudott megbarátkozni: színtelen ajakápolót használ helyette, és egy kis alapozót.  Fontos számára, hogy természetes maradjon, s így a sminket és az öltözetét is ehhez igazítja.

A kamerák keresszttüzében több mindenre figyelni kell az öltözködés terén is Fotó: 123RF

A képviselőnő szerint egyértelmű, hogy közéleti személyiségként, parlamenti képviselőként jobban odafigyelnek rá az emberek, így ezt figyelembe kell venni. Gyakori, hogy megszólítják, a bevásárlásokkor rá mosolyognak, beszélgetni kezdenek vele. Ez azonban nagyon jólesik neki.  „Gyermekeimre is jobban odafigyelnek,  ez azonban nem feltétlenül jó nekik, és nem kényelmes. A magánéletemet családi körben, zárt baráti körben élem meg, de ugyanolyan természetesen viselkedem a közéletben is. Amikor ezt a szakmát választod, akkor tisztába vagy, hogy nincs többet hétvége, szabadnap, ünnep, hiszen, ha meghívnak, elhívnak, akkor el kell menni, a közösség tagjaival együtt kell lenni, s ez így természetes, ez lételemeddé válik” – magyarázza Csép Andrea.

S bár a megkérdezett hölgyek közül egyiknek sem kedvence a tűsarkú cipő, azért egy mondat erejéig visszatértek Hegedűs Csilla előadására, aki arról beszélt, hogy fontos, hogy a nők is odakerüljenek a döntéshozók közé, képviseljék közösségeiket, sok munkával bizonyítsák, hogy képesek helytállni és építeni.

S tűsarkon vagy nem, de szükség van a női politikusokra, nem azért, mert kibírják, hanem mert megbírják a feladatot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat