A ruhákon túl: mi kell a jó megjelenéshez?

Iszlai Katalin 2021. október 12., 20:43

Az ápoltságot helyezzük mindenek elé – vallja Szabó-Takács Ágnes kéz-és lábápoló, műkörömépítő és sminkes, akivel frizurákról, körmökről, sminkről beszélgettünk, azaz minden olyan területet górcső alá vettünk, amelyek az öltözéken túl elengedhetetlenek a jó megjelenéshez. A szakember szerint a mai rohanó világban az a legjobb megoldás, ha egy pár perces alaprutint iktatunk be a mindennapjainkba.

A ruhákon túl: mi kell a jó megjelenéshez?
galéria
Tanuljunk meg egy pár perces alaprutint beleépíteni a napunkba Fotó: 123RF

Múlt hónapban végéhez ért, testalkattípusokat bemutató sorozatunk alapján már mindenki tudhatja, milyen ruhadarabok állnak jól számára, ám az igazán jó megjelenéshez ennél többre van szükség. Az előnyös öltözeten túl elengedhetetlen a hozzánk illő, ápolt frizura, egy jól elkészített smink, és a körmeinkről sem szabad megfeledkezni. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy hetente kell manikűröshöz, fodrászhoz, kozmetikushoz járni, vagy éppen hosszú órákat ajánlott reggel készülődéssel eltölteni. A kulcs sokkal inkább az ápoltság: a zsíros, lenőtt haj, a töredezett köröm vagy éppen a karikás szem rengeteget ronthat a megjelenésünkön.

Néhány egyszerű szabály betartásával azonban könnyedén urai lehetünk a helyzetnek.

A témában Szabó-Takács Ágnessel, a Szata makeup nevű Facebook- és Instagram oldalak működtetőjével beszélgettünk, aki 2007 óta kéz-és lábápoló, valamint műkörömépítő szakemberként, 2018 óta pedig makeup artistként, azaz sminkesként dolgozik.

Örömmel végezzük

„Szerintem a mai világban a nők szerepe egyre összetettebb, és nehezebb helyt állni, nőnek maradni a néha kemény feladatok mellett. Fontos, hogy szeressük önmagunkat, szépnek és egészségesnek lássuk az összképet, hiszen ez kihat a környezetünkre is. A mai világban nagyon kevés idővel rendelkezünk, amit ténylegesen magunkra fordíthatunk. Legyen az szépségápolás, sport vagy szórakozás. Ezért azt javaslom, tanuljunk meg egy pár perces alaprutint beleépíteni a napunkba, amit még nem érzünk nyűgnek. Ez fontos, hiszen örömmel kell végezzük” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: azt vallja, hogy csak részben kövessük a divatirányzatokat.

„Formáljuk a stílusunkat saját képünkre, kornak és testalkatnak megfelelően, a lényeg, hogy ha ízléses a megjelenésünk, és összhang van, azzal nem lehet tévedni.

Ne akarjunk erőlködve fiatalabbnak vagy idősebbnek látszani, mert az nagyon előnytelen képet fest rólunk. Az ápoltságot helyezzük mindenek elé. A kéz, a köröm, a haj nagyon szembetűnő lehet” – húzta alá.

Rendezett körmök

Részletesebben először a körömápolásra tért ki Szabó-Takács Ágnes. Mint fogalmazott: mindig legyen manikűrözve a körmünk, vagy ha otthon nincs időnk, esetleg érzékünk ahhoz, hogy magunknak elkészítsük, akkor számos praktikus műköröm-technikából is választhatunk (például épített zselé, porcelán, gél lakk). Nagyon sok jó szakember van, akik lehetővé teszik, hogy akár három hétig szép legyen a körmünk, és ne kelljen bajlódni vele. Azt is elárulta továbbá, hogy

nyáron hódítottak a vidám neon színek, a nőiesebb ovális vagy mandula formák, a különböző csillámok, kövek.

Egy kézen többféle szín jelent meg, vagy csak egy köröm hangsúlyozva, díszítve. Ősszel viszont kicsit tompulnak a színek, most a zöldek, barnák, bordók, nude-ok, földszínek vannak előtérben. És persze, az örök klasszikus a francia, amely elegáns és visszafogott is egyben.

Ápolt frizura

A hajápolásra áttérve a szakember első körben azt hangsúlyozta ki, hogy mindig ügyeljünk a rendszeres hajmosásra, és ha festjük, akkor a lenövés frissítésére. A göndör hajúaknak ajánlja továbbá a pakolások rendszeres használat, a hajbalzsamot pedig általánosan mindenkinek.

A megfelelő frizura és hajszín kiválasztása összetett folyamat, számít többet között az arcforma, a bőr- és szemszín, így ebben érdemes személyre szabott segítséget kérni.

A hajviselet kapcsán viszont konkrét tippeket is adott a szakember. „Ha reggel nincs időnk a hajunkra, kössük egy szép copfba, akár fonjuk be, most divatosak a fonások, kontyok, egy munkahelyen még előnyös is lehet, és szinte mindenkinek jól áll. Vagy akár feldobhatunk egy kiengedett frizurát egy hajpánttal vagy díszes csatokkal” – sorolta.

Élénkítő smink

Végül, de nem utolsósorban az arcápolásra és a sminkre tért ki a szakember. Elmondása szerint reggelente egy öt-hat perces nappali smink feltevése ajánlott, ettől üdébbnek, frissebbnek és ápoltabbnak tűnünk. Fontos, hogy télen-nyáron vigyünk fel fényvédőt a krémünk mellett. Alapozót, szem alatti korrektort, pirosítót, szempillaspirált és szájfényt mindenképp használjunk. Ha nem tudjuk, mi áll jól nekünk, alkalmazzunk föld-színeket, tehát barnás, természetes árnyalatokat, azzal nem lehet nagyot tévedni. Élénk rúzsokat csak akkor használjunk, ha nagyon precízen, pontosan tudjuk felvinni. Érdemes tudni azt is, hogy a matt rúzsok szárítják a bőrt, ezért felvitelük előtt alaposan hidratáljuk ajkainkat.

Végezetül arról sem szabad megfeledkezni, hogy este egy legkevesebb 10 perces arcápolást iktassunk be.

Nagyon fontos, hogy mindig mossuk le a sminket folyékony lemosóval vagy micellás vízzel, de semmiképp sem tusfürdővel. Használjunk maszkokat, szérumokat, esti hidratáló krémet, a rutinosabbak hámlaszthatnak is. A lényeg, hogy hagyjuk megnyugodni a bőrt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.