Abroncscserénél a munkálat minősége is fontos szempont

Pinti Attila 2018. április 24., 14:32 utolsó módosítás: 2018. április 24., 14:50

A téli-nyári gumiabroncsok cseréjével kapcsolatban a legjobb útmutatót azoktól a szakemberektől kaphatjuk, akik már több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Hány év után érdemes új abroncsot vásárolni, mit kockáztat, aki „kontárkodik”, vagy nem figyel oda a szelep állapotára? Válaszokat kerestünk.

A cikk megjelenését a Sigma Gum Kft. támogatta.
Csere után. Most már érdemes mihamarabb nyári gumira váltani Fotó: Pinti Attila

Mivel Csíkban szinte átmenet nélkül váltotta a hideget a nyárias időjárás, a téli abroncsok lecseréléséről beszélgettünk Szőcs Botonddal, a Sigma Gum Kft. ügyvezetőjével. Méret- és árkategóriában hatalmas a választék, közel száz százalékban 2017-18-as gyártású abroncsaink vannak – vezet be a cég gumikínálatába az ügyvezető. A gyártási idő egyébként leolvasható a gumi oldalfalán lévő DOT-számról: az utolsó négy számjegy mutatja a gyártás idejét. Az első két szám a gyártás hetét, míg az utolsó kettő az évszám végét jelenti, például 2217: 2017 22. hete. A szakember hangsúlyozza, nincs egységes időtáv, ami után kötelező a gumicsere, az abroncsokra 1–3 év a gyári garancia. Szőcs Botond vallja, ha a futófelület kopása vagy egyéb sérülés nem követeli meg,

„egy rend gumi használattól függően kibír 2–5 évet”.

A szakszerűen tárolt, régebbi gyártású abroncsoktól sem kell félni – jegyzi meg –, például az eső- és napfénymentes környezetben raktározott akár 2013-as gyártású termék is gyári minőséget képviselhet.

Fotó: Pinti Attila

Az abroncscserével kapcsolatban hozzáteszi, az a legköltséghatékonyabb, ha két rend gumival rendelkezünk, meleg aszfalton ugyanis a téli abroncs fokozottan kopik, vészhelyzetben pedig kiszámíthatatlanul megcsúszhat. Gyakran hallani azt is, hogy spórol, aki négyévszakos abroncsba fektet. Ezzel kapcsolatban Szőcs Botond elmondta, a csíki telek mellett személyautóknak kevésbé javasolt ez a megoldás, összkerékhajtás mellett bizonyos típusú gumiabroncsok ajánlhatóak.

Autóra „szabott” szakszerűség

A gumicsere sokszor mellőzött velejárója a futószög-állítás. Ennek elvégzése javasolt minden abroncscserénél, a beállított futószög számottevően megnövelheti a gumi élettartamát. A kellemetlenségeket elkerülendő szintén fontos a szelepek állapotának ellenőrzése, szükség esetén cseréje. Egyéb kellemetlen – sőt életveszélyes – meglepetések elkerüléséért is érdemes felkeresni a Sigma Gum céget. „Vannak esetek, amikor a túlzottan meghúzott kerékcsavarok kellemetlenséget okozhatnak egy esetleges gumidefektnél, mert kézi erővel nem tudjuk levenni a sérült kereket. A nagyon rászorított kerékcsavarok megnyúlhatnak, esetleg el is szakadhatnak. Ha pedig nem szorul megfelelően, az ellenkező történik: kieshet” – magyarázta a szakember. A szervizben éppen ezért nyomatékkulccsal, autótípusokra „szabottan” szorítják meg a kerékcsavart.

Előjegyzés: bevált módszer

Szőcs Botond kiemelte, fő stratégiájuk, hogy a legjobb minőségű szolgáltatás mellett, „ne rabolják senki idejét”. Ehhez igazodik az online előjegyzési felületük, a sigmagum.ro oldalon néhány kattintással programálhatja az ügyfél autóját a szolgáltatásokra. „A megadott időpont olyan nekünk, mint a szentírás: ha valaki 15 órára kapott időpontot, garantáljuk, hogy kap helyet” – hangsúlyozta az ügyvezető. A programálás nélkül betérő járműtulajdonosok a szervizben hagyhatják az autót, majd egy megadott időpontban elvihetik. A „szezonális ostromokra” térve megtudtuk, a téli gumik nyárira cserélésének időszaka hosszabb, vannak, akik úgy gondolják, hidegek még a reggelek, ráér a váltás. Mások már sajnálják koptatni a téli gumit.

„Téli szezon közeledtével, mikor jön a fagy és a hideg, akkor hirtelen megugrik az érdeklődés, hiszen kockázatos nyári gumival elindulni”

– osztotta meg tapasztalatait. Nyomatékosította, a legkényelmesebb és -egyszerűbb, ha az ügyfél előjegyezteti magát a honlapon.

Fotó: Pinti Attila

A gumiabroncsok értékesítésére és szerelésére szakosodott csíkszeredai Sigma Gum Kft. 1997-es megalapítása óta a helyi piac vezető vállalkozásává vált. A szolgáltatások listája futószögállítással, időszakos műszaki vizsgáztatással (ITP), autószervizzel és -mosóval bővült – az igényeknek megfelelően.

A cikk megjelenését a Sigma Gum Kft. támogatta.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat