HIRDETÉS
HIRDETÉS

Apa házi légkondit készít

Szász Cs. Emese 2017. augusztus 11., 16:13 utolsó módosítás: 2017. augusztus 11., 16:15
HIRDETÉS

Férj szerint azért jó – többek közt – a 21. században élni, mert van légkondi az autóban. Nem szereti a meleget, nagyon nem. Az igazán tökéletes az lenne, ha itthon is le lehetne hűteni a kánikulai levegőt. Nem csak ábrándozik, tesz is érte. Fél nap után már házi légkondink van, de legalább is egy olyan ketyerénk, amit annak lehet nevezni.

A probléma: 31.7 Celsius fokot mutat a hőmérő. Igen, bent, a hálóban Fotó: Szász Cs. Emese

Napok óta 36-38 fok van kint, és bent sem hagyja sokkal alább a hőmérséklet. Két hőmérőnk is van, persze véletlenül sem mutatja ugyanazt, pedig egymás mellett vannak, a hálóban. Az egyiken 28.5 Celsius fok van, a másikon 31.7. Mindegy is, melyik mond igazat: egyik sem kevés. Sőt, embertelen. Mondom én. Bár van egy ventilátorunk, Férj azt mondja, légkondi kéne. S bár állítja, hogy valakitől hallotta, pár száz lejért lehet kapni, gyorsan kiderül, hogy 1500 lej alatt nem igen árulnak, s ha jobban utánanézel, akkor 2500-3000 lejest érné meg vásárolni. Egyik ismerősé 5000 lej. És arról még nem is beszéltünk, hogy széttörik a lakást, miközben beszerelik. Valamint arról sem, hogy heteken belül semmi szükség sem lesz rá kb. tíz hónapon át.

HIRDETÉS

Szóval a vásárlás esett, de a meleget nem szerető főhősünk rövid internetes kutakodás után kijelenti, hogy házi légkondit fog alkotni.

Bár kétkedve tekintek rá, pár óra múlva már a barkácsboltot vesszük célba,

hogy beszerezzük a hozzávalókat. Kell egy vödörszerűség tetővel, néhány PVC cső, ragasztópisztoly és két kiszuperált számítógépbe járó ventilátor, szakszóval cooler. Azért kiszuperált, mert a barkács szaküzletben akkor is furán néznek, amikor coolert keresünk, ha az előbb még jóindulattal magyarázták el, hogy melyik ragasztópisztolyt vegyük, mert ugyanaz, mint a száz lejjel drágább, csak más színű. Otthon még van körfúró is, úgyhogy meg vagyunk élve.

A házi légkondi eszközigénlylése Fotó: Szász Cs. Emese

Erre a szerelési folyamatra amúgy nem kell sok felkészülés, sem időben, sem lélekben. Ahogy hazaérünk, már elé is kerülnek az eszközök. Az első lépés, hogy a PVC cső méretének megfelelő kör alakú lyukakat kell fúrni a tartályba.

A kiszuperált coolerek, vagyis számítógépbe való ventilátorok Fotó: Szász Cs. Emese

Amíg a művelet tart, kicsit én is utána olvasok a folyamatnak. (No nem azért, mert égek a vágytól, hogy részt vegyek benne. Csak a kíváncsiság, na…) Kiderül, sokféleképp el lehet készíteni, az alapkoncepció mindenütt ugyanaz, hogy egy nagyobb dobozba jég kerül, a tetejére ventilátor, a doboz oldalán csövek vannak, így a ventillátor által belefújt levegő a jég melletti lyukakon lehűlve távozik. Igaz, a lehetőségeket költség, hatékonyság és életveszélyesség szerint osztályozzák egytől tízig,

én meg csak remélni tudom, hogy nem az készül a másik szobában, amit 7/10-es életveszélyességi szinttel osztályoztak.

Amíg én okosodtam, közben három lyuk készült a doboz oldalára, mindháromba ragasztópisztollyal rögzítette meleget nem szerető főhősünk a PVC csövet – ezen fog majd kijönni a hideg (remélhetőleg) – a tetejére is készült két nagyobbacska lyuk, azokba a számítógép ventilátorokat rögzítette szintén ragasztópisztollyal, persze miután áram alá kerültek. Már csak jeget kellett szerezni. Bár a meló előtt tettünk be vizet a fagyasztóba, két dolog kiderült: egyrészt nincs elég hely a fagyasztóban, másrészt jóval hamarabb el lehet készíteni egy házi légkondit, mint, hogy megfelelő mennyiségű jege legyen az embernek.

Az elkészült házi légkondi Fotó: Szász Cs. Emese

A szerkezetet működésbe hoztuk (bedugtuk a csatlakozóba), s rögtön kiderült, hogy kevés jéggel is érződik a légkondi hatása, éppen csak elég közel kell ülni hozzá.

S, hogy mennyire hatékony? Minél közelebb teszed a hőmérőt a légkondihoz, annál kisebb hőmérsékleti értéket mutat.

Még több jéggel. Minél közelebb ülsz hozzá, annál jobb Fotó: Szász Cs. Emese

Este azért kipróbáltuk, az egyik benzinkútnál vettünk egy 3 kilós tasak jeget. 9 lejt kértek el, s ezzel majdnem elő is lépett a házi légkondink legköltségesebb tételévé. Na, jó, csak majdnem. De itt éreztem, hogy ez nem éri meg… Persze, amikor 3 kg jeget egyszerre tettünk a szerkezetbe, jóval jobban érződött a hatása, s talán egy erősebb ventilátor, s egy nagyobb edény mellett (ami több jeget is kíván nyilván), a rendszer hatásfoka is erősödne. Mondom, én laikusként. De ahogy elnézem az időjárásjelentéseket, ezt a kezdő szerkezetet is elővesszük még. Maximum elnevezzük légkondi 1-nek, s lesz majd légkondi 2 is. Hogy azt is főhősünk fogja-e készíteni, ez még a jövő titka.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS