Az edzés divat vagy életforma?

Bencze Kata 2017. november 10., 15:37

Manapság egyre népszerűbb, valósággal divat lett a testmozgás, és egyre több ember kezd el valamilyen mozgásformát. Ez mindenképpen egy nagyszerű dolog. A testedzéssel és sporttal foglalkozó emberek népes táborából azonban van olyan, aki csak a divatból edz. Ennek számtalan hátránya van.

Ha a lájkok kedvéért tornázunk, nem lesz hosszúéletű a mozgás Fotó: Pixabay.com

Aki azért kezd el edzeni, hogy az aktuális ideáknak megfeleljen, és kövesse a divatot, az nem fog hosszú karriert befutni az edzésben. Jobb esetben, ha tényleg rendesen elkezdi az edzést, akkor átszellemülhet, és felismerheti a testmozgás számtalan előnyét. Van viszont olyan tábor, amelynek tagjai bár szép eredményeket értek el, álomtesttel rendelkeznek, de a magamutogatáson és az egoizmuson nem tudnak túllépni.

Honnan ismerjük fel a divatból edző embereket?

A trendkövető testedzők között számtalan olyan ember van, aki csak azért jár edzőterembe, mert azt menőnek tartja.

Egy-két szelfi a súlyzókkal vagy szelfi futás közben, és már várja is a kedvteléseket a közösségi oldalakon.

Van olyan, aki csak porfogó funkciót tölt be az edzőtermekben. Telefonnyomkodás, kínlódás, gépeken való ücsörgés jellemző rájuk, és ezzel hátráltatják azokat, akik ténylegesen azért járnak edzeni, hogy egészségesek, arányos testűek és boldogabbak legyenek.

Akik otthon vagy nem teremben edzenek, azok közül is sokan a divatot követik, és elhullnak útközben. Az igazán elhivatott testedzők akkor is edzenek, ha nincs terem a közelükben, nekik nem számít a divat vagy csak minimálisan. Azért csinálják, mert szeretik a mozgást, az elsődleges és legfontosabb, ami számít az az egészség.

A mozgás igazi örömforrás legyen

Aki foglalkozik testének karbantartásával, bizonyára tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen rendszerességgel és milyen intenzitással dolgoztatja meg izmait. Aki pedig még csak most kezdi megismerni önmagát és képességeit, esetleg annak határait, annak nagyon fontos, hogy mielőbb a helyes útra lépjen, hogy a mozgás igazi örömforrás lehessen.

Azért tornázzunk, mert szeretjük a mozgást, az elsődleges és legfontosabb, ami számít az az egészség Fotó: Pixabay.com

Az edzéstervezés elsődleges és legfontosabb szempontja az egészség megőrzése legyen. Ehhez a fokozatosság és a gyakorlatok pontos végrehajtása elengedhetetlen. A terv készítéséhez először hosszabb és rövidebb távú célokat kell meghatároznunk. Ezek lehetnek általános célok, mint egészségmegőrzés, feszesebb izmok, de egészen konkrét is, mint például hússzor végrehajtott szabályos fekvőtámasz.

Két alapösszetevőnek kell lennie egy jól működő edzéstervhez. A gyakorlatok ismerete és azok rendszeres végrehajtása. A gyakorlatok elvégzéséhez szükséges ismeretek elsajátítása edzőtermi feladat. Először át kell gondolni, hogy mennyi időt szentelünk a mozgásra heti szinten.

Tudni kell, hogy a megfelelő ingersűrűség hiánya nem eredményez változást a szervezetben, az indokolatlanul sűrű terhelés viszont túl nagy teher a szervezetnek, és megfelelő regenerálódás hiányában fog elmaradni a fejlődés.

Az, hogy kinek mi az optimális terhelés, az teljesen egyedi és személyre szabott. Eleinte a legkisebb munkavégzésre is reagál a test, de később már a saját tapasztalat és testünk megismerése kell ahhoz, hogy a fejlődést fenntarthassuk. Nem könnyű, de egyáltalán nem lehetetlen. Az edzés egyenlő ismerkedés. Meg kell ismerni a gyakorlatokat, módszereket, a testen belül zajló folyamatokat, ismerni kell önmagunkat.

A hatékony edzés legfontosabb alapelvei

Az edzés célja, hogy javítsuk fittségünket, teljesítőképességünket, erősítsük izmainkat. A maximális hatékonyság érdekében ajánlott figyelembe vennünk a legfontosabb alapelveket.

 • Biológiai alkalmazkodás
  Az edzés hatékonyságáért a biológiai alkalmazkodás, más néven szuperkompenzáció felelős. A terhelés növekedéséhez a szervezetünk alkalmazkodik, így még jobb teljesítményt tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy ki kell lépnünk a komfortzónánkból ahhoz, hogy látványos eredményt érjünk el az edzéssel. Ha hosszú időn keresztül ugyanazt az edzéstervet követjük, a fejlődés megáll.
 • Terhelés, és pihenőidő optimális aránya
  Egy intenzív, és hatékony edzést követően a szervezetünknek időre van szüksége a regenerációhoz. A terhelési, és pihenési fázisok egyaránt fontosak ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Azok a sportolók, akik lerövidítik a pihenőidőt, akár a teljesítményük romlását is tapasztalhatják.
 • A terhelés folyamatos növelése
  Fontos, hogy időnként szintet lépjünk: ha például súlyzós edzést végzünk, bizonyos időközönként próbáljunk emelni a használt súlyokon.
 • Változatos terhelés
  Szintén hatékonyabbá teszi az edzést, ha edzéstervünket változatosan állítjuk össze. Változtathatunk az intenzitáson, kipróbálhatunk különféle sportágakat, de az is elég, ha a súlyzós edzésen belül mindig más-más gyakorlatokkal eddzük izmainkat.

Feszegessük határainkat Fotó: Pixabay.com

 • Rendszeresség
  Csak a rendszeres edzés vezet eredményre. Fontos, hogy a heti edzések rendjét megtervezzük, és betartsuk. A biológiai alkalmazkodás csak akkor marad tartós, ha a szervezetünket rendszeresen éri a terhelés, amihez alkalmazkodott. A hosszabb kihagyások jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethetnek.
 • Személyre szabott edzés
  Az edzésterv elkészítésénél vegyük figyelembe az egyéni igényeket: az edzettségi szint mellett az edzés célja is fontos szempont. Az életkor, nem, fizikai állapot, testsúly szintén befolyásolják, milyen sportágat érdemes választanunk, és hogyan állítsuk össze edzéstervünket.
Csoportos órát vagy az egyéni edzést jobb választani?

A válasz személyiségfüggő… A csoportos órákon is kapunk valami olyat, amit az egyéni edzés nem tud pótolni, és ugyanez igaz fordítva is.

A csoportos órák előnye, hogy

lehetőségünk van új embereket ismerni, együtt mozogni, táncolni, küzdeni a többiekkel, és a csapat pozitív energiája még jobban feltölt és motivál.

Amikor edzés közben azt látjuk, hogy a többiek végig csinálnak egy adott gyakorlatsort, mi sem adjuk fel olyan könnyen, így az edzésünk is sokkal hatékonyabb. Ezzel azonban vigyázni kell, mert nem vagyunk egyformák!
Különböző az egészségi állapotunk, eltérő a testfelépítésünk, az izomtömegünk, a testtudatunk, a hajlékonyságunk, a koordinációs képességünk, a pulzusunkról és a vérnyomásunkról nem is beszélve. Ennek fényében talán nem csoda, hogy ugyanaz az edzés mindenkire másképp hathat.

A csoportos óra előnye, hogy motiválnak a többiek Fotó: Pixabay.com

Egy szakképzett edző figyelembe veszi, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk, és vigyáz ránk a csoportos edzésen is – legyen öt, tíz vagy akár harminc fő az edzésen. Egy jó edző minden egyes csoportos óra előtt megkérdezi, hogy van-e bárkinek bármilyen ízületi, vagy mozgásszervi problémája, magas vérnyomása, esetleg szív- és érrendszeri betegsége. Egyszóval: igyekszik képbe kerülni. Hamar felméri, hogy ki mennyire terhelhető és megfelelően kommunikál ahhoz, hogy mindenki biztonságosan és hatékonyan tudja elvégezni a gyakorlatokat. Persze csoportos edzéseknél ez az edző számára nem olyan egyszerű feladat, különösen, ha sokan vannak az órán.

Egyedül vagy személyi edzővel

Ha sok időt tölünk emberekkel, mert ezt a munkánk és a családi életeünk is megkívánja, nem csoda, hogy néha szeretnénk egy kicsit egyedül lenni a gondolataiddal – akár magányosan futni vagy biciklizni egy jót. A legjobb ezekben az edzésekben, hogy senkihez nem kell alkalmazkodni. A saját ritmusunkban tudunk edzeni anélkül, hogy úgy éreznénk, bárkivel is versengenünk kell, vagy bárkinek is meg kellene felelnünk.

Egyedül viszont csak akkor érdemes edzeni, ha már rutinos sportolók vagyunk.

Az első időszakban mindenképpen érdemes inkább személyi edzőt felkeresni.

Az első időszakban mindenképpen érdemes inkább személyi edzőt felkeresni Fotó: Pixabay.com

Az edző azon túl, hogy a célunknak megfelelően összeállítja a leghatékonyabb edzésprogramot, megtanítja a gyakorlatokat és felhívja a figyelmet, hogy mire kell jobban figyelünk az edzések során, ráadásul motivál is. Megszeretteti a sportot és ösztönöz arra, hogy a kezdeti felbuzdulás ne csak tiszavirág életű legyen. Ha hosszú ideig esetleg évekig kimaradt a sport az életünkből, akkor mindenképpen azt ajánlom, hogy csoportos órákon vagy személyi edző segítségével találjuk meg újra az utat.

 A szerző fitneszoktató

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat