Az élményfürdő, amely úgy épült ki, mint egy puzzle

Simon Virág 2023. november 27., 19:24 utolsó módosítás: 2023. november 28., 12:55

Gyógyvíz és fürdő, kinti és benti medencék, bivalyrezervátum, szabadtéri makettpark, ahol székelyföldi épületek is vannak, csendes kisváros – mindez jellemző az Aradtól csak bő órára levő Mórahalomra, amelyet nemrég látogattunk meg, és amely elbűvölt.

Az élményfürdő, amely úgy épült ki, mint egy puzzle
galéria
Fotó: Simon Virág

Amikor magyarországi fürdőhelyek meglátogatását fontolgatjuk hajlamosak vagyunk leragadni Hajdúszoboszlónál, esetleg elmegyünk Nyíregyházáig vagy meglátogatjuk Gyulát.

Holott a Szeged környéki települések, amelyek Aradtól alig egy bő órára vannak, is megérdemlik, hogy felkerüljenek a nyaralási, telelési célpontok közé.

Nemrég Mórahalomra látogattunk, amely Marosvásárhelytől szinte egész végig autópályán közelíthető meg, és az egyik legkedvesebb, legcsendesebb és legtisztább magyarországi település, ahol eddig voltunk.

A testvértelepülések Fotó: Simon Virág

A fiatal kisváros

Vendéglátóink a mórahalmi turizmus fellendítésével foglalkozó iroda munkatársai voltak, akik egy bő napig meséltek nekünk a fiatal településről, amely 1950-ben jött létre. A Közép-Európa legnagyobb összefüggő sivatagjaként is emlegetett Homokhátság egyik kiemelkedő települése.

Mivel az 50-es évekig Szeged tanyaközségeként tartották számon, azután úgy lehetett alakítani és formálni, hogy a legfontosabb létesítmény, a Szent Erzsébet Gyógyfürdő köré csoportosuljon minden.

A fürdő mellett van egy gyönyörű park, ahol nagyokat lehet sétálni, kisebb-nagyobb szobrok vannak, és ottjártunkkor példás rend és tisztaság fogadott. De itt vannak a szállodák és vendégházak, valamint az egészségügyi központ és a katolikus templom is. Ez utóbbi háta mögött, szintén a park részeként egy kálvária van kialakítva.

Balog Stampf Mariann, aki szívvel-lélekkel dolgozik a mórahalmi turizmus fellendítésén, arról mesélt, hogy miért érdemes Mórahalomra látogatni, mivel vonzzák a magyarországi turistákat, valamint a közeli Szerbiából és Romániából érkezőket.

Bár elsősorban a gyógyfürdővel csalogatják a vendégeket, érdekes látnivaló Mórahalmon a Nagyszéksós-tó melletti bivalyrezervátum, ahol az állatokat a Bölömbika tanösvényen sétálva lehet megnézni.

A bivalyokról kapta a nevét a városnéző elektromos kisbusz, a vízi bivalyok latin neve ugyanis a Bubalus bubalis, így lett a kisbusz Bubabusz.

A bivalyokról elnevezett városnéző busz Fotó: Simon Virág

Emlékpark és annál is több

Ezzel a busszal utaztunk el az Ezer Év Parkja – szabadtéri makettparkba, ahol

Magyarország egykori határain belül levő összes tájegységről megismerhetünk épületeket és ezek történeteit.

Erdélyből ott van többek között a csíkszeredai Mikó-vár, a temesvári barokk palota, de a székelyderzsi és nagyajtai erődtemplom kicsinyített mása is.

A tájékozott történész Fotó: Simon Virág

Itt Fodor István történész vezetett körbe és mesélt nemcsak a füves udvart elfoglaló, részben téliesített makettekről, de a Petőfi-kiállításról is. Akkora lelkesedéssel és hozzáértéssel mesélt, hogy nem csoda, ha tanárok és szülők rendhagyó történelemórára és családi kiruccanásra is elhozzák ide a gyermekeket, fiatalokat. Itt a parkban kóstoltuk meg a helyi rétest is, amelyet kár lett volna kihagyni.

Szintén a Bubabusszal jártuk körbe a várost, láttuk a Kolo Kulturális központot, ahol

közös kulturális eseményeket, színházi előadásokat is szerveznek, de nem ritka, hogy itt találkoznak és egyeztetnek több ország politikusai is.

A központ mellett egy magas kilátó is van, ha arra járunk mindenképp érdemes fentről is megnézni a patinás kisvárost.

Csíkszereda is jelen van Mórahalmon Fotó: Simon Virág

Ahova többször be kell térni

Természetesen nem hagytuk ki a gyógyfürdőt sem, amely mint egy folyamatosan alakuló puzzle, több érdekes helyszínnel és medencével várt minket. Azért hasonlítom a puzzle-höz, mert több részből áll, és mint Méhészkei Kiss Nimród fürdővezető-helyettestől megtudtuk

azért ilyen, mert folyamatosan bővítették, fejlesztették, ahogy volt erre egy kis pénzük.

A kinti medence Fotó: Simon Virág

Így jól oda kell figyeljen, aki először jár az épületben, hogy

az emeletek és folyosók között megtalálja a számára megfelelő medencét.

Nekem legjobban a szabadtéri kinti medencék tetszettek, amelyekben forró víz volt és a hűvös novemberi délutánon is kellemesen lehetett fürdeni bennük. De

nagy élmény volt úszni a nyáron szabadtéri, télen fedett olimpiai méretű medencében is. Ez utóbbi vize kiváló hőmérsékletű, nemcsak úszásra, de pancsolásra is alkalmas.

A gyógyvíz és a szentképek Fotó: Simon Virág

Egyik részében egy felfújhatós csúszda és ugrálópark van, hogy a gyermekek télen is megtalálják a számukra kedvenc elfoglaltságot. Nyáron szabadtéri strand és még több medence várja az idelátogatókat. Megtudtuk, hogy

a földből feltörő forró gyógyvízzel nemcsak a reumás betegségekben szenvedőket gyógyítják, hanem azzal fűtik az egész gyógyfürdőt, de a közhivatalokat és iskolákat is.

Kipróbáltuk a csendes wellnesst is, ahol megpihentetnek azok, akik nem szeretik a túl nagy nyüzsgést és inkább egy szaunamester irányította szeánszon lazulnának.

Csúszdákkal is várják a vendégeket Fotó: Simon Virág

Mit érdemes tudni még?

Mórahalom elsősorban gyermekes családok, nyugalomra vágyó középkorúak vagy idősek számára lehet ideális célpont, akár egy hosszú hétvégére, akár egy egész hétre.

Ez utóbbi esetben érdemes egy napot akár Szegeden, akár a szintén közelben levő Szabadkán és Palicson tölteni.

Online és személyesen is ki lehet váltani a mórahalmi turisztikai kártyát, ami számos szálláshelyen, de vendéglőben és kis üzletben is kedvezményt biztosít. Aki utazni szeretne annak érdemes felkeresnie a mórahalmi turisztikai iroda holnapját, hiszen onnan sok mindent megtudhat és jó tippeket is talál.

A makettek Fotó: Simon Virág

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.