Bálint-nap apropóján a válságban lévő házasságokról

Szász Cs. Emese 2022. február 14., 18:05 utolsó módosítás: 2022. február 14., 18:08

A Bálint-nap ellensúlyozására jött létre mintegy két évtizede a Házasság hete rendezvénysorozat, amely a divatnap csillogásával szemben a házasság, a család értékeire és fontosságára hívja fel a figyelmet. Erdélyben is hagyománya van a Házasság hete rendezvényeinek, amelyek idén főként a válságban lévő házasságokra fókuszálnak.

Bálint-nap apropóján a válságban lévő házasságokról
galéria
Fókuszban a házasság. A házaspárok mindennapi valósága, örömei és feszültségei is szóba kerülnek Fotó: Barabás Ákos

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Magyarországon és Erdélyben is tizenöt éve csatlakoztak az eseménysorozathoz, amelyet a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével szervezik meg minden évben.

Erdély-szerte több településen megtartják február 13–20. között a Házasság hete rendezvénysorozatot. Idén a „Maradjunk együtt!” mottóval meghirdetett programok

gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztják alá a házasság örökkévaló értékét.

Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt – olvasható a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye családpasztorációs központja oldalán. A családpasztorációs központ ötleteket is megfogalmaz minden korosztály számára a Házasság hetének megünneplésére. Arra ösztönzi a plébániákat, hogy lelki programok mellett szervezzenek műhelyfoglalkozásokat, zenés, interaktív eseményeket, társasjátékesteket, gyors randevút párkereső fiataloknak.

A válságban lévő kapcsolatokról esik több szó idén Fotó: Veres Nándor

Marosszentgyörgy például évek óta lelkes szervezője a Házasság hete rendezvényeinek, az idei programokat a helyi Életfa – plébániai családos közösség szervezi. Sófalvi Szabolcs, a település polgármestere maga is évek óta aktív szervezője ennek a rendezvénynek. „A társadalmunk, a jövő generáció számára is fontos, hogy erős családok legyenek térségünkben.

Az erős családokat pedig erős házastársi kapcsolatok alakítják. Hasznos, hogy foglalkozzunk a házasságra való felkészítéssel is, emiatt vállaltunk a feleségemmel együtt több mint tizenhárom éve szolgálatot a marosvásárhelyi jegyeskurzusok megszervezésében is, és emiatt látom fontosnak, hogy ilyenkor, februárban, ünnepeljük is a házasságot”

– fogalmazott Sófalvi Szabolcs. Ők hatgyerekes vállalkozó házaspárt kértek fel előadásra, de házaspároknak kreatív sétát és házastársi korcsolyázást is szerveznek.

Az erős családokat erős házastársi kapcsolatok alakítják Fotó: Gábos Albin

Emellett még 24 településen szerveznek Házasság heti programokat, amelyeket részletesen meg lehet tekinteni a www.csalad.ro/tevekenysegeink/hazassag-hete webcímen. Csíkpálfalva – Csíkdelne, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszentmihály, Csíkszereda, Erdővidék, Gelence, Gyergyóremete, Gyergyószenmiklós, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Marosludas, Marosszentkirály, Marosvásárhely, Nagyvárad, Oroszhegy, Sepsiszentgyörgy, Szatmár, Szentegyháza, Székelyszentkirály, Székelyudvarhely és Temesvár is beszállt a programokba. Beszélgetések, előadások, játékestek, romantikus vacsorák tarkítják a programot, de az istentiszteletek és szentmisék is szólnak a családról, az együtt maradásról.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.