Biztonságot nyújtó koripok: horgolóközösség a koraszülöttekért

Hajnal Csilla 2020. február 27., 15:52 utolsó módosítás: 2020. február 27., 15:55

Hamarosan a marosvásárhelyi koraszülött osztályokon is gyakori látvány lesz az inkubátorokban a színes horgolt polip, azaz a korip, amelynek karjaiba kapaszkodhatnak a picik a belógó csövek helyett. A Dániából indult kezdeményezés elért Marosvásárhelyre is Átyin Andrea Kata révén, aki személyes gyásza legmélyebb időszakában futott bele a kedves horgolt figurákba. Ő mesélt nekünk a koripokról, ezekről a biztonságot nyújtó színes állatokról.

Biztonságot nyújtó koripok: horgolóközösség a koraszülöttekért
galéria
Készülnek a színes állatkák a picit módosított dániai minta alapján Fotó: Átyin Andrea Kata

Dániából indult a kezdeményezés, amikor 2013-ban egy csapat önkéntes kis polipokat kezdett el horgolni koraszülött babák számára. Nem helyettesíti az anyaméhet és az inkubátort sem a horgolt polip, de a karjai a biztonságot nyújtó ölelést szimbolizálják. Hamar pozitív visszhangot kapott világszerte, és a koraszülött osztályokon elkezdték alkalmazni a kis nyolckarúakat. Belekapaszkodhatnak a kicsik a csövek helyett, mint az anyaméhben a köldökzsinórba, és ez nyugtatólag hat rájuk. Egy pár száz grammot nyomó ember életében pedig minden apró rezdülésnek és érzésnek komoly következménye lehet. Átyin Andrea Kata az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal sajtóreferense most nem a város ügyeiről mesélt nekünk, hanem saját magáról, és arról, hogy miért fogott bele ebbe az akcióba.

Már szinte ötvenen horgolják

Átyin Andrea Kata pár hete még kórházban volt, mert elveszítette kisbabáját. „A kórházban nem fogalmazódott meg bennem semmiféle tenni akarás, hisz a gyász mindent elborított. Hazajöttem, és rá egy hónapra szembe jött velem a Facebookon egy korip. Addig nem hallottam róla, de kezdtem utánaolvasni, majd kiírtam egy csoportba, ahol női vállalkozók vannak, jelentkezett egy-két személy, akik valamikor horgoltak koripot kórházaknak, de már abbahagyták. Az ő tapasztalataikból indultam el, jelezték, hogy van, ahol örülnek a kezdeményezésnek, de bizony kaptak már elutasítást is, így ne essen rosszul, ha ilyennel találkozom. Kezdtem gondolkodni, kit ismerek, és hogy tudok konkrétan a marosvásárhelyi kórháznak segíteni. Így beszélgettünk erről Rigmányi Eszter barátnőmmel, ő beszelt Vásárhelyi Enikővel, aki az újszülött osztályon több mint hat éve önkéntesen segít. Aztán Enikő révén bejuttattunk egy általunk készített koripot a kórházba, épp tegnap kaptam visszajelzést, hogy egy pici módosítással hogyan horgoljuk” – meséli a kezdeményező.

Épp a napokban érkezett meg a fonalszállítmány a kezdeményezőhöz Fotó: Átyin Andrea Kata

Ezek után megkeresett egy online fonalboltot, ahonnan jelezték, hogy magyarországi cég, de van romániai kirendeltsége, és egy kedves ügyintéző azonnal segített mindkét országban adománygyűjtési kampányba kezdeni – mondja Átyin Andrea Kata, akinek közben személyesen is jelezték az ismerősei, hogy segítenének ebben. Mint mondja, meglepő volt számára, hogy pár nap alatt hányan csatlakoztak az akcióhoz.

Két segítségnyújtási forma van: egyik, hogy horgol kis polipot, illetve aki nem tud horgolni, adhat fonalat, hogy segítsen.

Ez utóbbi épp kapóra jött, mivel az egész önkéntes alapon működik, fontos kihangsúlyozni, hogy semmiféle juttatást ezért nem kap senki – magyarázza az akció helyi elindítója. Vannak, akik meg tudják venni a fonalat, de van olyan is, aki szívesen horgolna, de a kicsi nyugdíjból nem tud erre áldozni, ezért jön kapóra a fonaladomány – teszi hozzá.

Eddig 45 horgoló jelezte, hogy belevág a nyolckarúak elkészítésébe, a Kata feladata pedig főleg abból áll, hogy segít spéci fonalat, tömőanyagot beszerezni, eljuttatni annak, akinek nincs, illetve segít abban is, ha elakadnak a horgolásban. „Meglepő volt azt tapasztalni, mennyi segítőkész, jó akaratú ember van környezetemben. Horgolnak az ország számos pontjáról, de sokan Magyarországról is, sőt van, aki Londonból, Írországból, Svájcból küldi majd a kis polipjait” – mondja. Ő maga is nagyon szeret horgolni, de nem áll szándékában eladásra alkotni amigurumikat, azaz horgolt állatkákat, így a horgolás szeretete és a jó cél jókor találkozott, jó helyen – nyugtázza Átyin Andrea Kata.

Hosszabb karokkal, úgy könnyebb megragadni

A marosvásárhelyi koraszülött osztályon picit hosszabb karokkal kérték a polipokat, azaz az eredeti dán mintán módosítanak kicsit a kórház elvárásainak megfelelően: tíz helyett tizennégy gyűrűsre kell készíteni a polipkák karjait, mert a babák könnyebben meg tudják így fogni.

Nyugtatólag hat rájuk, ha a polipok karjaiba kapaszkodhatnak a koraszülöttek az inkubátorban Fotó: Átyin Andrea Kata

„Van egy standard minta, de sok helyen az intézmény igénye szerint módosítanak rajta. Például van amelyiknek a szemét, száját külön horgolják, majd rávarrják. Néhol ez teljesen rendben van, de például Magyarországon csak hímezni szabad, hogy nehogy leessen róla, és a gyerek lenyelje, ha majd nagyobb lesz, mert ezeket haza is viszik a kórházból. Nagyon fontos, hogy csak a megadott alapanyagból szabad dolgozni, mind fonalból, mind tömőanyagból. A korip mérete is fontos, hisz ha túl nagy, nem fér az inkubátorban, ha túl pici, akkor használhatatlan, az ideális méret, amit tőlem kérnek, tizenöt centiméter.

Elég nagy felelősség koripot horgolni, hisz tőlünk is függ, mi kerül a babák mellé, ezért csak száz százalékos selymesített pamutfonal megfelelő, illetve antiallergén tömőanyag, amely 95 fokig bírja a fertőtlenítést, és kőkeményre töltjük, de egyszer harisnyába tesszük a tömőanyagot, hogy véletlenül se jussanak ki a szálak”

– teszi hozzá a korip-horgolók helyi kezdeményezője, aki hosszú távra tervezi az akciót, így további adományokat is szívesen elfogadnak, hiszen a koraszülött osztály sosem ürül ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.