Double Rise: idén zöldebb, nemzetközibb, de a megszokott

Szász Cs. Emese 2019. június 25., 15:53 utolsó módosítás: 2019. június 25., 16:33

Igazi különlegesség a fesztiválpalettán a Double Rise, amely felvállalja, hogy nem a kommersz zenei stílus kedvelőinek akar megfelelni, hanem elsősorban azoknak, akik a népzenét, a világzenét vagy épp az alternatív, elvontabb stílust kedvelik. Három éve szinte a semmiből robbant be a köztudatba a torockói rendezvény, azóta pedig az erdélyi fesztiválkínálat megkerülhetetlen tényezőjévé vált.

Double Rise: idén zöldebb, nemzetközibb, de a megszokott
galéria
Bulizni a Székelykő lábánál Fotó: Double Rise

Idén immár negyedik alkalommal szervezik meg a Double Rise Fesztivált, amely 2016-ban Erdély első összművészeti fesztiváljaként indult útjára Torockón. Három sikerekkel és tanulságokkal tűzdelt év után idén július 3–6. között várják a fesztiválozókat a kettős napfelkelte birodalmába, Torockóra és a Székelykő lábához.

Miben más a kettős napfelkelte birodalma?

A negyedik fesztivál tartogat néhány újdonságot idén, de alapvetően a szervezők tartják magukat a jól megszokott Double Rise-vonalhoz – tudjuk meg Gazdag Balázstól, a rendezvény főszervezőjétől.

„A Double Rise eltér a többi erdélyi fesztiváltól: ugyanakkora hangsúlyt fektet a néphagyományokra, mint amekkora figyelmet fordít a modern, néhol underground zenére és a kortárs művészetekre is. Nem igazán találunk hasonló rendezvényt Erdélyben, de talán az országban sem”

– fogalmazza meg a rendezvény krédóját Gazdag Balázs.

A Double Rise-életérzés Fotó: Facebook/Double Rise

Kérdésünkre elárulja, a Double Rise minden visszatérő és új „napfelkelőt” szívesen lát, azonban vannak célcsoportok, amelyekre inkább odafigyelnek a szervezők. Habár közönségük jó részét adják azok a fiatalok, akik már kikerültek az iskolapadból és egyetemi tanulmányaikat folytatják, vagy már meg is kezdték a munka mezején az életüket, másik célcsoportjuk a fiatal családosok. A torockói fesztiválra ugyanis előszeretettel látogatnak a kisgyerekesek, a fiatal családok, így nem csoda, hogy a gyerekfoglalkozások mellett például olyan népszerű program is van a Double Rise-on, mint a fesztiválóvoda, ami azt jelenti, hogy amíg a szülők elmennek szórakozni a koncertekre, a gyermekek szakszerű felügyelet mellett szintén szórakozhatnak.

Zöldül a fesztivál

A fesztivál legnagyobb újdonságának nevezhetjük talán, hogy idén a szervezők kiemelten fontos szerepet szánnak a természetnek és annak a védelmének is. A rendezvény szlogenjével, a „gyere ki a zöldbe” mondattal kívánja felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a fesztivál nem csupán változatos programkínálata miatt kiváló kikapcsolódási lehetőség, hanem Torockó és ezáltal a Székelykő csodálatos környezetének köszönhetően is, erre pedig vigyázni kell.

„Nem szeretnénk, hogy Torockó és a Székelykő környezetszennyezés áldozata legyen a fesztivál ideje alatt, ezért több intézkedést is bevezettünk: idén nem lesznek műanyag szívószálak a fesztiválon, a műanyag poharas sörök helyett is inkább dobozosok lesznek, meg helyenként környezetbarát és biológiailag lebomló, kukoricából készült pohárban lehet majd italt kapni, valamint a papírt elkerülendő a programfüzetet is online találhatják meg a fesztiválozók”

– sorolja Gazdag Balázs.

Idén a műanyagpoharak eltűnnek a fesztiválról Fotó: Double Rise

Új színpadi terek új élettel

Az újdonságok közé sorolja a főszervező a színpadok elnevezését is: a tavaly még Nagyszínpadként ismert előadóteret a rendezvény megálmodói az idei évben Double Stage-re keresztelték, ahol

számos magyarországi, és román előadó mellett idén több nemzetközi fellépő is lesz.

Az egyik ilyen nemzetközi fellépő az izlandi GusGus lesz, a bosnyák Dubioza Kolektiv a Balkán pezsgését hozza el, míg a holland Dope DOD az igazán őrületes ütemekért felel majd. James Marvel és Mc Mota a legnagyobb európai elektronikus zenei fesztiválok világába repíti a közönséget, de velünk lesz az Asian Dub Foundation, valamint erb N dub is az Egyesült Királyságból.

A Double Stage-en hallhatjuk majd Románia egyik legismertebb elektronikus formációját, a Golant, valamint a Roa-t. A magyar zenei kínálatból nem maradhat ki idén sem a 2018-as fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma, az erdélyi közönségkedvenc Bagossy Brothers Company, az Ivan and the Parazol, a 30Y és a Kiscsillag. A koncertélmények ínyencségeként említhető a ritkaságszámba menő Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös koncertje, valamint szülinapi koncert is lesz, hiszen a Tankcsapda a Székelykő lábánál is megünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

A Tankcsapda 30. születésnapját üli Torockón Fotó: Facebook/Double Rise

Lemezlovasok közül is számos romániai DJ-vel találkozhatunk majd a Double Stage-en, mint például Mad Liquid, Dj Snow ft. Mc Agent, vagy Iced out Boy.

A Rise Stage-nek elkeresztelt egykori kisszínpadon is megjelennek a nemzetközi fellépők. Szabó Benedek és a Galaxisok, az Esti Kornél, a Mangorise vagy az AWS koncertjei után késő este a brit The Buddha Pests lép fel. Ezen a színpadon a Roadkillsoda és a Rehab Nation képviseli a román zenekari világot. A Rise Stage további fellépői között találjuk a Zagar, a Run Over Dogs, az Indeed és a Fatal Error zenekarokat, de ugyanezen a színpadon lép fel az Ethno Funk koronázatlan királya, a Baricz Gergővel kiegészült Kerekes Band is.

Nappal is programkavalkád

A Double Rise természetesen nem csak az esti koncertekről szól, hanem a színes nappali programkavalkádról is, azért is nevezik összművészeti fesztiválnak. A Planetárium Művészeti Udvarban a színház, az irodalom és mindenféle művészet is helyet kap. Magyar és román nyelvű színházi előadások mellett táncelőadások is szórakoztatják majd az érdeklődőket. Elmerülhetünk az irodalom legkülönfélébb műfajai között. Slam workshopon vehetünk részt a NEST jóvoltából, lesznek könyvbemutatók, irodalmi beszélgetéseket hallgathatunk meg az EMIL szervezésében. A művészeti udvar mindemellett kiállítások, filmklub és kézműves sörök otthona is lesz.

Esti szórakozás, de nem csak Fotó: Facebook/Double Rise

A FolkLiget is éjjel-nappal várja a látogatóit, a műfaj szerelmeseit: a Hagyományok Házával közreműködésben szervezett programsorozatból nem maradhatnak el a jól bevált nappali tevékenységek, amelyek családosok, kisgyerekek és fiatalok csoportját is kiválóan elszórakoztatja. Amíg a déli óráktól kezdődően a gyermekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás köti le, addig ugyanezek a programok segítik a szülőket, hogy a szomszédos BorUdvarban a legkiválóbb magyar borokat kóstolhassák meg. Délután a FolkLigetben adatközlők koncertjeivel hangolódhatunk az estére, vagy éppen Berecz András kalauzolhat minket a mese világában. Az esti órákban hallhatjuk a FolkLiget színpadán Szalonna és Bandáját, a Dűvő Zenekart vagy az Üver Zenekart is. A Rendhagyó Prímástalálkozó vagy az Etno rom koncert után a jól bevált esti táncház sem maradhat el a Double Rise programjából.

A július 3–6. között zajlófesztiválra a 4 napos bérletet 299 lejért lehet megváltani, ami mellé a kempingbérlet még 40 lejt kóstál, de VIP-belépőt is lehet vásárolni 550 lejért. További részletek a fesztivál honlapján.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.