Ebbetegség ellen: házi kedvencünket is fel kell készíteni a nyaralásra

Dósa Ildikó 2018. május 11., 16:31 utolsó módosítás: 2018. május 15., 11:33

Igaz ugyan, hogy a szúnyogok által terjesztett kór, a macskákat, kutyákat veszélyeztető szívférgesség vidékünkön még nem jelent meg, azonban azok a gazdik, akik hosszabb utazásra, nyaralásra magukkal viszik házi kedvencüket, nem árt, ha indulás előtt felkeresnek egy állatorvost.

Ebbetegség ellen: házi kedvencünket is fel kell készíteni a nyaralásra
galéria
Veszélyek fenyegethetik kedvenceinket

„A betegséget szúnyogok terjesztik, a fertőzött szúnyog csípésével kerül a lárva a véráramba. Nálunk még nem volt szívférgességgel diagnosztizálva egy állat sem, mivel a betegséget terjesztő szúnyogok a mediterrán vidékekre jellemzők, így Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban élnek leginkább, de a klímaváltozás miatt már Magyarországon is megjelentek, és előfordulhat, hogy Temesváron, Nagyváradon is vannak. A betegség direkt nem terjed, tehát egyik kutya nem fertőzi meg a másikat” – tudtuk meg Sándor Zsolt állatorvostól. Függetlenül attól, hogy térségünk időjárása egyelőre megvéd ezen szúnyogok megjelenésétől, azok a kutyák, amelyeket gazdijuk hosszabb utazásra, nyaralásra magával visz, megtörténhet, hogy betegen térnek haza. Ezért fontos, hogy a gazdi „úgy vigye ki, hogy legyen lekezelve, és akkor minimális az esélye a megbetegedésnek” – fűzte hozzá az állatorvos. A kullancscsípés elleni védekezéshez hasonlóan

ez esetben is a bőrbe dörzsölt cseppek, illetve tabletták segítenek a megelőzésben:

ezek általában egy-két hónapra nyújtanak védettséget.

A betegség végzetes is lehet

A kutyák szívférgességét

könnyű megelőzni, míg a betegség kezelése nagyon nehéz.

A csípéstől számítva körülbelül hét hónap leforgása alatt válnak a lárvák kifejlett férgekké. Ezek megtelepszenek a szívben, tüdőben és a környező erekben, majd elkezdenek szaporodni. A kezelésre használt gyógyszerkészítmények között forgalomban vannak olyanok is, amelyek elpusztítják ugyan a kifejlett férgeket, de ezek maradványai eltömik az ereket, így az eb a kialakult trombózis miatt elpusztulhat.  Emiatt nagyon fontos, hogy a beteg állat kezelése folyamatos állatorvosi felügyelettel történjen – hívja fel a figyelmet a szakember.

Vannak betegségek, amelyek állatorvosi felügyeletet igényelnek

A beteg kutya kezdetben tünetmentes, de a szívben és a tüdőben elszaporodott férgek többségüknél köhögést okoznak. Ahogy súlyosbodik a helyzet, az eb egyre fáradékonyabb lesz, egyre kevesebbet mozog. A legsúlyosabb stádiumban abnormális tüdőhangokat hallhatunk, a kutya elájulhat, vagy akár végtagödéma, veseelégtelenség, májkárosodás is kialakulhat, melybe kezelés hiányában belepusztul az állat.

Alap az élősködők elleni védelem
„Ahogy melegszik az idő, a felelős gazdi rögtön ráteszi a szúnyogtól, bolhától, kullancstól védő nyakörvet a kutyájára, ez alap. Mivel a városon belül is sok az élősködő, ezek ellen nem csak utazásnál kell védeni az állatokat”

– jegyezte meg Kodolányi Enikő, az EbRemény Állatvédő Egyesület vezetője, egy springer spániel kölyök gazdija. Hozzátette, hogy százszázalékos védelmet semmi nem biztosít, azonban a nyakörv egy jól bevált eszköz, ezenkívül börbe dörzsölhető cseppek széles skálája is kapható. Ő személy szerint nem tartja jónak a megelőzésre használt tablettákat.    

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.