Rédai Attila

2018. október 26., 15:05

Aztán elmentünk a kórházba

Neeeeeem! Nem és nem! (Most képzeljék el ezt a kiabálást itt legalább két oldalon keresztül, s akkor is csak megközelítettük a valóságot.) Nem is szép itt a kórházban! Nem is érzem jól magam! Hagyjanak békén! Nem akarok kezelést! Azonnal menjünk haza! Nem érdekel, hogy meg akar gyógyítani Fecsi, menjen, gyógyítson meg mást! Vegyék ki ezt a pillangót! Ne takarják be ezt a pillangót! Fááááj! Fááááááj!

Beteg lettem, igen, nagybeteg. Legalábbis ezt mondják. Én ugyan nem éreztem semmit, nem is értem, mi ez az egész felhajtás. Voltunk a doktornéninél, de oda máskor is mentünk. Köhögtem meg taknyoltam, de én sokat köhögök és taknyolok. Vettem be mindenféle gyógyszereket, a málnaízűt, meg az eperízűt, meg a rosszízűt, de én rendes kislány vagyok, és azokat is beveszem, amelyek nem finomak. Mert akkor úgy megdicsér anya meg apa, s akkor én olyan jól érzem magam. Igaz, kellett volna menjek óvodába, de nem mentem. Mikor apával mentem sétálni, akkor egy kicsit hamar elfáradtam. Voltunk lagziban is, s bár nagyon szerettem volna táncolni, elaludtam anya ölében.

Aztán egyszer csak a doktor néni már nem mosolygott olyan szépen, mint máskor, kicsit olyan volt, mint amikor én megijedek valamitől.

S akkor mondta anya meg apa, hogy megyünk kórházba. Én úgy megörültem, mert még sosem voltam kórházban. Össze is csomagolt anya, mint amikor megyünk kirándulni. Aztán elmentünk a kórházba, és ott is volt egy doktornéni, és a falakra fel volt festve Micimackó, meg Tigris, meg Malacka és mindenki. Aztán felmentünk az emeletre, és jöttek a kedves nénik, mosolyogtak meg simogattak. Aztán megszúrtak. Nem is fájt olyan nagyon, csak meglepődtem. A kedves nénik ráadásul meg is dicsértek, hogy milyen ügyes kislány vagyok, és én ennek is nagyon örültem. De aztán nem mentünk haza és kirándulni sem. És voltak más beteg gyerekek és más anyukák is. És a gyerekek sokat sírtak és sokat kiabáltak. Néha az anyukák is kiabáltak. És néha meg is ütötték a gyerekeket. És a gyerekek is ütötték az anyukákat. És néha én is megütöttem az anyukámat. Mert nem is olyan jó a kórházban. És jönnek a nénik, és hozzák a kezelést, és nem értik, hogy nekem nem kell, neeeem keeeeeell, haaaagyjanak, menjenek máshováááá….!!!! Haza akarok menni, menjünk haaazaaaa…

Fotó: Rédai Attila

De aztán sétáltunk is, meg nézelődtünk, kimentünk anyával az udvarra, és voltak ott levelek meg ágak és egyéb érdekességek. És néha jött apa, annak úgy örültem. És aztán egyszer megint jött apa, de utána hazamentünk. Én még mindig beteg voltam, és továbbra sem mentem óvodába. Sokat ültem otthon apával és anyával. És egyre éhesebb lettem. És éhesebb. Aztán egyik reggel már nem voltam beteg, és elmentünk óvodába. Már nem a Micimackó, hanem a Margaréta csoportba járok, de van sok ismerős. És az óvónéni is más, de én szeretem. Anya sem a régi szerkesztőségbe jár már, hanem egy másikba. El kellett menjen, pedig nem akart, de ebben az új szerkesztőségben is cikkeket ír. Azt én nem nagyon tudom, hogy mit jelent, de amikor itthon írja a cikkeket, akkor felkérezkedek az ölébe, és én is dolgozok. Van nekem egy saját dolgom, azt ütögetem, mint anya. És néha anya benne van az újságban. És megint voltunk a doktornéninél, de már nem volt úgy megijedve. És szépen mosolygott. Én néha itthon azt játszom, hogy kórházban vagyok. És Lackó mackó meg a két Fióna és Samu, Marcella, Pici és Süni betegek.

Én pedig veszem a fecskendőmet, és meggyógyítom őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Péter Beáta 2019. augusztus 06., kedd

Kamaszagy: a hiányzó húsz százalék

Miért másabb egy kamasz alvásciklusa, hogyan reagál az élvezeti cikkekre vagy a stresszes helyzetekre, és miért van egyre több mentális betegség az utóbbi időben a kamaszok körében? Egyáltalán miben más a serdülő agya a felnőttekétől? A legújabb agykutatások tükrében világítunk rá minderre.

Péter Beáta 2019. május 24., péntek

Nem igaz az, hogy tanulni csak szenvedések árán lehet

Miért szükséges valamilyen tanulási stratégiát alkalmaznunk, milyen módszerekkel érhetünk el eredményeket, maradandó tudást? Hasznos-e a magolás, és mit tehetünk szülőként, hogy a gyerekünk számára ne legyen unalmas a tanulás? Lantos Mihály magyarországi tanulás-módszertani szakértőt kérdeztük.

Szász Cs. Emese 2019. május 17., péntek

Erdei óvoda: tanít az erdő, a mező

Lehet fára mászni, pocsolyában ugrálni, függőágyban a szabad ég alatt aludni és télen-nyáron a természetben lenni – így képzelik el azt az erdei óvodát, amely a Marosvásárhely melletti Tófalván ősszel nyitja meg kapuit.

D. Balázs Ildikó 2019. március 29., péntek

Emlékezni a víz nyelvére: vizes foglalkozások kisbabáknak

Kinek nem lágyul el a szíve, amikor az uszoda medencéjében magabiztosan ficánkoló babákat lát? Megadott jelre a víz alá merülnek, lebegnek, láthatóan jól érzik magukat. Ők nem felejtették el a víz nyelvét. Zakariás Éva közel tíz éve tart vizes foglalkozásokat a három hónaptól három éves korig terjedő koroszt&

Szász Cs. Emese 2019. március 05., kedd

Készen állni érzelmileg is. Mitől iskolaérett a gyerek?

Mindjárt hatéves a gyerek. Cserélődnek a fogai, megnyúlik a teste, eltűnik a babapocakja, s egyre több mindent ért, tud. De vajon tényleg iskolaérett? Mit kell egyáltalán tudnia egy előkészítőbe alkalmas gyereknek? S mivel kell megküzdenie? Szakértőt kérdeztünk.

Rédai Attila 2019. február 26., kedd

Hercegnőből lehet-e doktor? Régi mesék és a nemi identitás

Talán nincs olyan kislány az univerzumban, aki ne álmodna arról, hogy egyszer királynő, hercegnő lesz belőle. A klasszikus mesék azonban a sorsukra váró, önfeladó, a fehér lovon érkező megmentő hercegre váró lányok példáját mutatják fel előttünk. Manapság azonban már teljesen megváltoztak a női szerepminták.

Péter Beáta 2019. január 03., csütörtök

Varázskert, amelybe menekülni lehet

Miért fontos, hogy énekeljünk a gyerekeknek, mesét olvassunk és odafigyeljünk az érzelmi intelligencia fejlesztésére? Bálint Piroska székelyudvarhelyi származású, jelenleg Budapesten élő iskolapszichológus ad választ kérdéseinkre.

Szász Cs. Emese 2018. december 12., szerda

Rendhagyó babanapló: saját élete mesehősévé válhat a gyerek

Tudja a gyerek, hány kiló volt három hónaposan, de nem tudja, honnan is kapta a nevét, tudja, mikor jött ki a negyedik foga, de nem tudja anya és apa hogyan is ismerkedtek meg. Ezen szeretne változtatni Kádár Annamária legújabb kötetével. A sokak által csak mesepszichológusként emlegetett szakember ugyanis egy rendhagyó babanaplóval jelentkezett.

Molnár Rajmond 2018. december 10., hétfő

Fontos is legyen, de érdekes is? Mit lapoznának szívesebben a diákok?  

Noha nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kortárs irodalmi alkotásokra, így megszerettetve az olvasást a diákokkal, a tanügyi rendszerben a klasszikus műveken van a hangsúly. Egyes pedagógusok rengeteg házi olvasmányt megkövetelhetnek, mások kevésbé foglalkoznak ezzel.

Szász Cs. Emese , Bús Ildikó 2018. december 07., péntek

„Eszköztelen” pedagógusok: mit tanul a verésből a diák?

Panaszkodnak a szemtelenebb diákokra a tanárok, akik néha visszasírják azokat az időket, amikor még legalább egy tenyeres belefért a  munkájába. A szakemberek szerint azonban a gyerek a verésből csak azt tanulja meg, hogy neki is testi fölénnyel, verekedéssel kell „megoldania” a konfliktusokat.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...