Rédai Attila

2018. október 26., 15:05

Aztán elmentünk a kórházba

Neeeeeem! Nem és nem! (Most képzeljék el ezt a kiabálást itt legalább két oldalon keresztül, s akkor is csak megközelítettük a valóságot.) Nem is szép itt a kórházban! Nem is érzem jól magam! Hagyjanak békén! Nem akarok kezelést! Azonnal menjünk haza! Nem érdekel, hogy meg akar gyógyítani Fecsi, menjen, gyógyítson meg mást! Vegyék ki ezt a pillangót! Ne takarják be ezt a pillangót! Fááááj! Fááááááj!

Beteg lettem, igen, nagybeteg. Legalábbis ezt mondják. Én ugyan nem éreztem semmit, nem is értem, mi ez az egész felhajtás. Voltunk a doktornéninél, de oda máskor is mentünk. Köhögtem meg taknyoltam, de én sokat köhögök és taknyolok. Vettem be mindenféle gyógyszereket, a málnaízűt, meg az eperízűt, meg a rosszízűt, de én rendes kislány vagyok, és azokat is beveszem, amelyek nem finomak. Mert akkor úgy megdicsér anya meg apa, s akkor én olyan jól érzem magam. Igaz, kellett volna menjek óvodába, de nem mentem. Mikor apával mentem sétálni, akkor egy kicsit hamar elfáradtam. Voltunk lagziban is, s bár nagyon szerettem volna táncolni, elaludtam anya ölében.

Aztán egyszer csak a doktor néni már nem mosolygott olyan szépen, mint máskor, kicsit olyan volt, mint amikor én megijedek valamitől.

S akkor mondta anya meg apa, hogy megyünk kórházba. Én úgy megörültem, mert még sosem voltam kórházban. Össze is csomagolt anya, mint amikor megyünk kirándulni. Aztán elmentünk a kórházba, és ott is volt egy doktornéni, és a falakra fel volt festve Micimackó, meg Tigris, meg Malacka és mindenki. Aztán felmentünk az emeletre, és jöttek a kedves nénik, mosolyogtak meg simogattak. Aztán megszúrtak. Nem is fájt olyan nagyon, csak meglepődtem. A kedves nénik ráadásul meg is dicsértek, hogy milyen ügyes kislány vagyok, és én ennek is nagyon örültem. De aztán nem mentünk haza és kirándulni sem. És voltak más beteg gyerekek és más anyukák is. És a gyerekek sokat sírtak és sokat kiabáltak. Néha az anyukák is kiabáltak. És néha meg is ütötték a gyerekeket. És a gyerekek is ütötték az anyukákat. És néha én is megütöttem az anyukámat. Mert nem is olyan jó a kórházban. És jönnek a nénik, és hozzák a kezelést, és nem értik, hogy nekem nem kell, neeeem keeeeeell, haaaagyjanak, menjenek máshováááá….!!!! Haza akarok menni, menjünk haaazaaaa…

Fotó: Rédai Attila

De aztán sétáltunk is, meg nézelődtünk, kimentünk anyával az udvarra, és voltak ott levelek meg ágak és egyéb érdekességek. És néha jött apa, annak úgy örültem. És aztán egyszer megint jött apa, de utána hazamentünk. Én még mindig beteg voltam, és továbbra sem mentem óvodába. Sokat ültem otthon apával és anyával. És egyre éhesebb lettem. És éhesebb. Aztán egyik reggel már nem voltam beteg, és elmentünk óvodába. Már nem a Micimackó, hanem a Margaréta csoportba járok, de van sok ismerős. És az óvónéni is más, de én szeretem. Anya sem a régi szerkesztőségbe jár már, hanem egy másikba. El kellett menjen, pedig nem akart, de ebben az új szerkesztőségben is cikkeket ír. Azt én nem nagyon tudom, hogy mit jelent, de amikor itthon írja a cikkeket, akkor felkérezkedek az ölébe, és én is dolgozok. Van nekem egy saját dolgom, azt ütögetem, mint anya. És néha anya benne van az újságban. És megint voltunk a doktornéninél, de már nem volt úgy megijedve. És szépen mosolygott. Én néha itthon azt játszom, hogy kórházban vagyok. És Lackó mackó meg a két Fióna és Samu, Marcella, Pici és Süni betegek.

Én pedig veszem a fecskendőmet, és meggyógyítom őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Péter Beáta 2019. december 03., kedd

Hogy a jövő nemzedéke jól tudjon majd működni: élménypedagógia

Fel kell készíteni a gyerekeket a világ rohamos változásaira, és ennek az egyik legfontosabb eleme a szociális kompetenciájuk fejlesztése. Az együttműködésre, az egymásra való figyelésre tanítanak meg az élménypedagógiai foglalkozások – hangsúlyozza Besnyi Szabolcs, a budapesti Katalizátor Pedagógusképző Központ trénere.

Barabás Orsolya 2019. november 08., péntek

Atyai pofon helyett bizalommal teli szülő-gyermek kapcsolat. Kényes kérdésekről Deliága Éva gyermekpszichológussal

Míg régen az atyai pofon nevelő erejében hittek a szülők és a pedagógusok is, a mai modernebb gyereknevelésben inkább azokat az elveket valljuk, hogy érdemesebb a gyermekeket partnerként kezelni, és számukra elmagyarázni, hogy mi miért történik – mondja Deliága Éva magyarországi gyermekpszichológus.

Péter Beáta 2019. október 28., hétfő

Milyen a jó iskola, mitől jó a tanár? Finn oktatási szakembert kérdeztünk

Fontos a gyerekekkel való bizalom kiépítése, leginkább ettől lesz valakiből jó pedagógus, függetlenül attól, hogy milyen módszerrel dolgozik. Ha egy gyerek megkapja a támogatottságot ahhoz, hogy érzelmileg megerősödjön, és merjen hibázni is, akkor a jövőben is meg tudja állni a helyét – véli Jukka Sinnemäki finn oktató.

Liget 2019. október 24., csütörtök

Mi állhat a viselkedéses problémák hátterében?

Milyen jelekből veheti észre a szülő, hogy baj van, milyen eszközökkel segítheti gyermekét a probléma megoldásában, feldolgozásában? Először látogat Erdélybe a Piros. Produkció meghívására Deliága Éva, a Nyitott Akadémia gyermekpszichológusa, aki négy városban tart előadást Miért viselkedik így a gyerekem? címmel.

Liget 2019. október 18., péntek

Amikor Undi Guszti is segít a románban

Játékosan sok mindent meg lehet tanulni, még a román nyelvet is – mondja Salamon Boróka román-angol szakos tanár. Ha kedvük van bepillantani a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium pedagógusának románóráira, akkor lapozzák fel a Székelyhon napilap pénteki Liget mellékletét.

Szász Cs. Emese 2019. október 15., kedd

„Digitalizált” érzelmek. Okoseszközök veszélyei Tari Annamária meglátásában

Ha a mai harmincasok is érzelmi kapcsolatban vannak az okoseszközeikkel, akkor mit várunk a kiskamasztól? Pedig az online tér nem csak az érzelmeinket, a megnyilvánulásainkat változtatja meg, de a kapcsolatainkat is: másképp alakulnak a szerelmeink, de másként nevelünk gyereket is – állítja Tari Annamária pszichológus.

Szász Cs. Emese 2019. október 11., péntek

Biztonságos internet: nem a tiltás a megoldás

Azt talán már egyre kevesebb szülőnek kell magyarázni, hogy az internet igenis veszélyes dolog lehet, és most nem csak arra gondolunk, hogy netfüggő lehet a gyerek: lelki, sőt akár fizikai veszélyeket is rejthet az ellenőrizetlen internethasználat, és pénzünktől is megszabadíthat. W. Szabó Péter UX-kutatót, informatikust a megoldásokról is kérdeztük.

Liget 2019. október 03., csütörtök

Érzelmeink a digitális korban. Tari Annamária neves magyarországi pszichológus erdélyi körúton

Sokan a televízióból ismerhetjük, most azonban élőben is találkozhatunk Dr. Tari Annamária neves magyarországi pszichológussal, aki a Piros. Produkció meghívására érkezik erdélyi körútra. Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában először ad elő, Sepsiszentgyörgyre pedig ezúton is szívesen tér vissza.

Rédai Attila 2019. szeptember 30., hétfő

Könyv az apaforradalomért: nem csak az apák kedvéért

Mert mi is az apa dolga? Hozza a pénzt a házhoz, néha-néha szigorúan szóljon rá a gyerekre, hogy legyen rend, s azzal menjen, szereljen kocsit. Igaz? Ennél azonban nem is állhatnánk távolabb az igazságtól. Léder Lászlóval már beszéltünk az „apaforradalomról”, most elhozta a posta a könyvét is.

Péter Beáta 2019. szeptember 25., szerda

Gyerekeink a Facebookon: posztoljunk, de előtte gondoljuk át!

Cuki ruhába öltöztetett, vicces helyzetben, alvás közben vagy éppen örömteli pillanatban lefényképezett gyerekek fotóival naponta találkozunk a közösség oldalakon. De mit szólnánk ahhoz, ha a gyerekünk készítene fotókat rólunk, majd válogatás nélkül posztolná ezeket, meg sem kérdezve minket?

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...