HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. október 26., 15:05

Aztán elmentünk a kórházba

Neeeeeem! Nem és nem! (Most képzeljék el ezt a kiabálást itt legalább két oldalon keresztül, s akkor is csak megközelítettük a valóságot.) Nem is szép itt a kórházban! Nem is érzem jól magam! Hagyjanak békén! Nem akarok kezelést! Azonnal menjünk haza! Nem érdekel, hogy meg akar gyógyítani Fecsi, menjen, gyógyítson meg mást! Vegyék ki ezt a pillangót! Ne takarják be ezt a pillangót! Fááááj! Fááááááj!

Beteg lettem, igen, nagybeteg. Legalábbis ezt mondják. Én ugyan nem éreztem semmit, nem is értem, mi ez az egész felhajtás. Voltunk a doktornéninél, de oda máskor is mentünk. Köhögtem meg taknyoltam, de én sokat köhögök és taknyolok. Vettem be mindenféle gyógyszereket, a málnaízűt, meg az eperízűt, meg a rosszízűt, de én rendes kislány vagyok, és azokat is beveszem, amelyek nem finomak. Mert akkor úgy megdicsér anya meg apa, s akkor én olyan jól érzem magam. Igaz, kellett volna menjek óvodába, de nem mentem. Mikor apával mentem sétálni, akkor egy kicsit hamar elfáradtam. Voltunk lagziban is, s bár nagyon szerettem volna táncolni, elaludtam anya ölében.

Aztán egyszer csak a doktor néni már nem mosolygott olyan szépen, mint máskor, kicsit olyan volt, mint amikor én megijedek valamitől.

S akkor mondta anya meg apa, hogy megyünk kórházba. Én úgy megörültem, mert még sosem voltam kórházban. Össze is csomagolt anya, mint amikor megyünk kirándulni. Aztán elmentünk a kórházba, és ott is volt egy doktornéni, és a falakra fel volt festve Micimackó, meg Tigris, meg Malacka és mindenki. Aztán felmentünk az emeletre, és jöttek a kedves nénik, mosolyogtak meg simogattak. Aztán megszúrtak. Nem is fájt olyan nagyon, csak meglepődtem. A kedves nénik ráadásul meg is dicsértek, hogy milyen ügyes kislány vagyok, és én ennek is nagyon örültem. De aztán nem mentünk haza és kirándulni sem. És voltak más beteg gyerekek és más anyukák is. És a gyerekek sokat sírtak és sokat kiabáltak. Néha az anyukák is kiabáltak. És néha meg is ütötték a gyerekeket. És a gyerekek is ütötték az anyukákat. És néha én is megütöttem az anyukámat. Mert nem is olyan jó a kórházban. És jönnek a nénik, és hozzák a kezelést, és nem értik, hogy nekem nem kell, neeeem keeeeeell, haaaagyjanak, menjenek máshováááá….!!!! Haza akarok menni, menjünk haaazaaaa…

Fotó: Rédai Attila

De aztán sétáltunk is, meg nézelődtünk, kimentünk anyával az udvarra, és voltak ott levelek meg ágak és egyéb érdekességek. És néha jött apa, annak úgy örültem. És aztán egyszer megint jött apa, de utána hazamentünk. Én még mindig beteg voltam, és továbbra sem mentem óvodába. Sokat ültem otthon apával és anyával. És egyre éhesebb lettem. És éhesebb. Aztán egyik reggel már nem voltam beteg, és elmentünk óvodába. Már nem a Micimackó, hanem a Margaréta csoportba járok, de van sok ismerős. És az óvónéni is más, de én szeretem. Anya sem a régi szerkesztőségbe jár már, hanem egy másikba. El kellett menjen, pedig nem akart, de ebben az új szerkesztőségben is cikkeket ír. Azt én nem nagyon tudom, hogy mit jelent, de amikor itthon írja a cikkeket, akkor felkérezkedek az ölébe, és én is dolgozok. Van nekem egy saját dolgom, azt ütögetem, mint anya. És néha anya benne van az újságban. És megint voltunk a doktornéninél, de már nem volt úgy megijedve. És szépen mosolygott. Én néha itthon azt játszom, hogy kórházban vagyok. És Lackó mackó meg a két Fióna és Samu, Marcella, Pici és Süni betegek.

Én pedig veszem a fecskendőmet, és meggyógyítom őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Rajmond 2018. október 09., kedd

Miért nem tanulnak meg románul a székelyföldi fiatalok?

Mi áll annak a több generációra visszanyúló problémának a hátterében, hogy sok székelyföldi magyar fiatal az iskolai tanulmányai befejeztével sem tudja megtanulni a román nyelvet? – erre kerestük a választ Murányi Péter nyelvtanár segítségével.

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 21., péntek

Az, hogy válogatós, nem érv: nem elég, ha csak „valamit” eszik a gyerek

A gyerekek körülbelül hetven százaléka válogatós, ez azonban nem ok arra, hogy sültkrumplival és pizzával etessük őket folyamatosan, mondván, hogy csak azt eszi meg. Nem feladni kell, hanem újra meg újra próbálkozni – mondta Nagy Beáta dietetikus, aki szerint nem lehet elég korán kezdeni az egészséges táplálkozás bevezetését.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. szeptember 03., hétfő

Nehéz szeptemberek: segíti-e a beszoktatás az óvoda- és iskolakezdést?

Közel a tanévkezdés, sok családban készülnek is már erre, az óvoda- és iskolakezdés által hozott sok újdonság azonban nemcsak érdekes, hanem megterhelő is a gyermekek számára. A szakember szerint sok türelmet igénylő időszak ez, amely során a szülői figyelem és az együtt töltött idő segíthet a gyermekeknek.

R. Kiss Edit 2018. július 23., hétfő

Születni nem lehet vele: eszköztárt adó érzelmi intelligencia

Ma már közismert, hogy nem elég pusztán intelligensnek lenni az életben való boldoguláshoz, érzelmi intelligenciával is kell rendelkezni. Na de olyat nem adnak az üzletben, igazából az iskolában sem. De mi is az érzelmi intelligencia? Mit tehetünk mi gyerekünkért?

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. június 27., szerda

A net veszélyei: védekezés, de hogyan?

A szülőknek kell gondoskodniuk gyermekük online védelméről − hangzott el sokszor, sok helyen. De konkrétan mivel és hogyan lehet megvédeni a gyermeket az interneten terjedő kéretlen, erőszakos vagy szexuális tartalmaktól, hirdetésektől vagy esetleges visszaélésektől? Ehhez adunk néhány kapaszkodót.

Rédai Attila 2018. június 20., szerda

Nyáreleji aggódások

Fél éves vagyok, vagyis hát kettő és fél. Ki szokott javítani apa, mert korábban azt mondtam, hogy kétéves vagyok, de most már nagylány lettem.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. június 14., csütörtök

Kordában tartható: cukorbetegség gyerekkorban

Ez a betegség egy életre szól, de jól lehet élni vele, ha a szükséges szabályokat betartják az érintettek – állítja dr. Nagy Katalin gyermekdiabetológus főorvos az 1-es típusú cukorbetegségről.

Dósa Ildikó 2018. június 05., kedd

Házi kedvencek és kisgyerekek egy térben. Veszélyes fertőzésekhez vezethet a felelőtlen állattartás

Állati ürülék – gyakori látvány a játszótereken, homokozókban, éppen abban a környezetben, amelyben kisgyerekek játszanak. De nemcsak a kutya-, macskaürülék, hanem maguk az állatok is veszélyes fertőzéseket okozhatnak.

R. Kiss Edit 2018. június 04., hétfő

A gőgicséléstől az első mondatokig: hogyan alakul ki a beszéd?

Hogyan alakul ki a beszéd, melyek ennek feltételei, milyen lépcsőfokokat jár végig a kisbaba, amíg eljut az összefüggő beszédig, és hogyan segíthetik ezt a folyamatot a szülők? Siklódy Katalin logopédusnak tettük föl a kérdéseinket.

Szász Cs. Emese 2018. május 30., szerda

Kihívás jó ajándékot választani? 7 plusz 1 tuti tipp gyereknapra

A gyereknap megünneplése, na meg az, hogy ajándékkal jár vagy sem, minden családban más. Kicsit hit és elv kérdése, hogy ki milyen fontosságot tulajdonít a június 1-jének, és mennyire mélyen nyúl zsebbe ennek kedvéért. Mi összeszedtünk pár olyan ötletet, amely a legtöbb esetben beválik.

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, ...

Rédai Attila: Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást. Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön ...

HIRDETÉS