Érdemes élni, tervezni, álmodni

Liget 2021. augusztus 02., 10:05

Vannak történetek, amelyek az újításokról szólnak, és vannak, amelyek az újjászületésről. A székely mezőség határán fekvő Mezőpanit az utóbbiról híres, ezt bizonyítja a református gyülekezet templomának újjáépítése is. Ennek a zárt közösségnek az életéről és a templomépítés részleteiről mesélt a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletének Kovács Tibor, Mezőpanit református lelkipásztora.

Érdemes élni, tervezni, álmodni
galéria
Július 18-án szentelték fel Mezőpanit újjáépült református templomát Fotó: Haáz Vince

Takaros, rendezett házak, tiszta utcák fogadják az odalátogatót Mezőpanitban, abban a 2200 lakosú faluban, amely a székely mezőség kapujában fekszik. Közel kétezer református él itt, de néhány ortodox, kevés katolikus és adventista is lakik a faluban.

A kétezer lelkes református gyülekezetnek erős hitbéli háttere van.

A negyvenes években komoly vallásos „ébredés” volt a faluban, több százan megtértek, újjászülettek, és Biblia-olvasó, hívő emberek lettek – meséli Kovács Tibor, Mezőpanit református lelkipásztora, aki öt évvel ezelőtt került ide, miután Pitó Antal lelkész 25 év szolgálat után nyugdíjba vonult. A fiatal kolozsvári lelkészt, aki addig a Kolozsvári Református Kollégiumnak volt az iskolalelkésze, illetve az ott működő szakiskolának a vezetője, a gyülekezet presbitériuma hívta meg.

Kovács Tibor lelkipásztor öt éve szolgál a gyülekezetben Fotó: Haáz Vince

Számára is nagy váltás volt, de amikor idejött, azt tapasztalta, hogy egy tettre kész, elszánt és más gyülekezetekhez képest fiatal presbitérium volt Mezőpanitban.

„Jó volt látni, hogy ők tudják, mit akarnak, és azt is meg tudták magyarázni, hogy miért engem választottak: mert gyerekekkel, fiatalokkal kell foglalkozni.

Azt is elmondták, hogy a diakónia miatt is rám esett a választásuk, mert semmilyen szociális szolgáltatás nem működött akkor a faluban az orvosi rendelőn kívül. Ugyanakkor azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy fel kell újítani a templomot, ami egy olyan igazi falusi templom volt, de ráfért a felújítás, bár látszott, hogy a lehetőségekhez mérten minden korban tatarozták” – emlékezett vissza érkezése pillanataira a lelkipásztor. A mezőpaniti riportot a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.