Feredő-Gyógy vendéglátása

Liget 2022. augusztus 17., 12:54

Dél-Erdély turistalátványosságai között ott találjuk az algyógyi fürdőt, a Feredő-Gyógyot. Az erdélyi magyar turisták által is látogatot termálvizes telephelyen ugyan nincs nyoma a magyar múltnak, érdemes azonban szétnézni a környékén is, illetve betérni egy-két étterembe – ajánlja a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró melléklete.

Feredő-Gyógy vendéglátása
galéria
Babgulyás cipóban. Aki kedveli, annak érdekes felszolgálás lehet Fotó: Kisréti Zsombor

Algyógy falutól 5 km-re fekszik Feredő-Gyógy, az Algyógyi fürdő. Harminc fok körüli termálvize kellemes a fürdőzésre, amit a rómaiak is felismertek. A mai fürdő mellett meglátogathatjuk a szomszédos telken található, mésztufába vájt római kori fürdőtelepet is. Feredő-Gyógyra az ország minden részéből érkeznek vendégek, közöttük elég sok magyar is. A romániai vendéglátás átgondolatlanságára jellemző, hogy a feredő három medencéjéből kettőt úszóknak rendeztek be, egy kisebb medence pedig az összes többi vendég igényeit elégíti ki.

Feredő-Gyógy strandja az egyik úszómedencével Fotó: Kisréti Zsombor

Mivel Romániában a lakosság többsége sajnos nem tud úszni – az úszásoktatást sem a kommunizmusban, sem azt követően nem terjesztették ki az iskolai közoktatásba –, százak tömörülnek az aprócska medencébe, és a tágas úszómedencékben pár ember lubickol. A természeti látványosságokra vágyóknak a fürdőtől ugrásnyira található termálvizes Clocota vízesés a vonzó, ahol mindig sok turistával találkozhatunk.

Az étterem egyik felkapott kínálata a sült húsos felhozatal Fotó: Kisréti Zsombor

De a kiránduló számára fontos az étkezés is. A kommunista időkben idétlen kinézetű tömbházakkal és szállókkal megtűzdelt fürdőtelepen 1989 decemberében megállt az idő, új beruházásokkal, fejlesztésekkel alig találkozik az ember. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.