Frizura- és szakálltrendek nyomában Bejan-Farkas Csanáddal

D. Balázs Ildikó 2022. október 11., 19:31 utolsó módosítás: 2022. október 11., 20:01

Melyek a legmenőbb férfi frizurák? Milyen trendek hódítanak a szakáll terén? És ha már van, hogyan kell ápolni a szakállat? – kérdeztük Bejan-Farkas Csanádot. A borbély szakmának nagy hagyománya van, ma már mifelénk is egyre több a férfiak fogadására megálmodott szalon. 

Frizura- és szakálltrendek nyomában Bejan-Farkas Csanáddal
galéria
Bejan-Farkas Csanád szerint egyre több férfi jár borbélyhoz Fotó: Veres Nándor

Ma már nem húznak fogat, sebeket sem varrnak össze a borbélyok, s bár sok háztartásban fellelhető az egyszerű- vagy éppenséggel a villanyborotva, úgy tűnik, a borbély szakma ma is fénykorát éli. A férfiak közül is egyre többen bízzák szakemberre frizurájuk, arcszőrzetük igazítását, a borbély tehát hajat vág, szakállat formáz, tanácsot ad a szalonba betérőnek. Közel tizenhat éve van a szakmában Bejan-Farkas Csanád csíkszeredai borbély, akit a legmenőbb férfifrizurákról, a szakálltrendekről is faggattunk.

A népszerű fade típusai

A fiatalok körében a fade hajviselet típusai a közkedveltek, és a különbség tulajdonképpen abban rejlik, hogy milyen erősségű a hajban a satír. A fade vagy a satír igazából egy olyan technikai megoldás, amellyel szimmetrikusra vágják a hajat, ez tulajdonképpen átmenet a rövidebb vágásból a hosszabba a fej két oldalán – magyarázza Csanád.

„Létezik a low fade, amikor alacsonyan, fül fölött egy ujjnyival kezdődik az elhalványulás, következik a középmagas, azaz a mid fade, ekkor körülbelül a fej közepénél kezdődik a fakulás, majd a high fade, amikor is a fej utolsó harmadánál kezdődik az átmenet. A fade megadja a formát, ez az alap, nem vonatkozik a haj hosszára is, az már mindenkinek a személyes döntése, hogy milyen hosszú hajat, milyen frizurát szeretne. Ez a stílus nagyon népszerű a fiatalok körében.”

Ugyanakkor – meséli – nagyon menő a rövid hajban a csík vágás, rendszerint a fül mögötti részen látható az éles csík, de van, aki a tarkójára vágat V betűt. Aki pedig göndör, hullámosabb hajat szeretne, az nem riad vissza a dauertől sem, ez is nagyon trendi a fiatalok körében, ezzel azonban már fodrászt kell felkeresni, borbélyszalonban nem dauerolnak hajat.

Sokat adnak ma már kinézetükre a férfiak Fotó: Pexels.com

A harminc pluszos korosztály már az egyszerűbb, kényelmes, kevésbé kihívó stílust kedveli, amivel nem kell sokat vesződni, reggelente egy-két simítás a hajban éppen elegendő. Ez a korosztály az, akinél, ha már van szakáll, az összhangban van a frizurával, heti rendszerességgel keresi fel a szalont, borbély kezére bízva a szakáll formálását, gondozását. Esetükben az egyszerű, a letisztult, a rendezett stílus a nyerő.

Szakáll és frizura összhangban

Sokan figyelnek már arra – s ez az igazán elegáns –, hogy a frizura és a szakáll összhangban legyen. „Sokan kikérik a véleményünket a szakáll formáját illetően, van, aki konkrét elképzeléssel érkezik, de minden esetben az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az adott arcformához legjobban találó stílust. A fiatalok körében is nagyon elterjedt ma már a szakáll viselete, ők nyitottak az extrémebb megoldásokra is, a középkorúakra inkább a visszafogottság a jellemző. Sok olyan vendégem van, aki például a kocka formára esküszik, ez a forma jól kitölti az arcot. Van a nagyon rövid arcszőrzet, amikor éppen csak a kontűrvonalak vannak meghúzva, enyhén meg van formázva, de látszik, hogy ápolt, rendezett” – magyarázza.

Akárcsak a különböző frizuratrendek, a szakáll tekintetében is hatalmas a kínálat fazonok és hosszúság tekintetében.

Lehet a szakáll rövid, közepes vagy hosszú, kocka vagy háromszög alakú, s bizony még mindig közkedvelt a korábbi években berobbant úgynevezett favágó stílus.

Vannak, akik hetente igazíttatják borbéllyal a szakállukat Fotó: Pexels.com

Minél extrémebb, annál jobb

Ma már nem ciki a szakáll a fiatalok körében sem – hangsúlyozza Csanád, sőt az extrém megoldások sem ritkák.

„A fiatalok ma már minél változatosabbat, extrémebbet akarnak. Ez jó is, mert ők hozzák a divatot a szalonba. Nagyon odafigyelnek a frizurájukra, ápoltak, igényesek, adnak az öltözékre, szívesen viselnek karkötőt, nyakláncot, karórát, kedvelik a kis kiegészítőket.

Biztosan követnek valakit, ahonnan ötletet meríthetnek, de az sokszor engem is meglep, hogy milyen sokan adnak a megjelenésre. Sokszor az az érzésem, hogy igényesebbek, mint a lányok, akik inkább elmentek a laza stílus felé.”

Az extrém viseleteknek is van keletje Fotó: Pexels.com

De nem csak a szakállra, s annak formájára érdemes figyelni, hanem időt kell szánni az ápolásra is, nem hiába fejlesztettek ki mára kimondottan a férfiak arcszőrzetére alkalmas sampont, olajat, waxot. Azt mindenképpen érdemes tudni – hívja fel a figyelmet Csanád – , hogy az olajat semmiképpen sem a szakállra kell felvinni, bár sokan tévesen használják, hanem az arcbőrbe kell beledörzsölni, ezzel ápolva a bőrt, megelőzve annak kiszáradását. A szakállwax ellenben kimondottan a szakállra való, ezt a speciális viasztípust a szakáll formázására, a rakoncátlan szőrszálak megigazítására fejlesztették ki.

Sean Paul nyomában

De mint mondja, nem csupán a szalon vendégeire hagyatkozik, ami az újdonságokat, trendeket illeti, amennyiben teheti, különböző képzéseken vesz részt, most például éppen egy jó nevű brazil borbély online kurzusának a hallgatója. Nyitott az újdonságra, van is olyan frizura, amit még nem vágott, de nagyon szeretne.

Újra fénykorát éli a szakma Fotó: Veres Nándor

„Megtörtént már, hogy rövid hajat kellett berasztázni, Sean Paulnak van ilyen frizurája, azaz egy bizonyos technikával imitálni kellett a fonást. Első nekifutásra nem sikerült, végül a vendég haját le kellett teljesen vágni, de másodjára már megcsináltam. Az sem mindennapi frizura volt, amikor a vendég fejére tette a két kezét, levágtam a haját, nem nyúlva a keze alatt lévő hajhoz. Nagyon jópofa volt. Vagy megtörtént, hogy kérésre kicsi hajvágó géppel, borotvával különböző mintákat kellett belerajzolni a tarkóba. Festést nem vállalunk, gondolkodok az őszhajfedésen, de azt is maximum két színben, barnában és feketében” – magyarázza.

A csíkszeredai borbély közel tizenhat éve van a szakmában Fotó: Veres Nándor

Bár Csanád már több mint tíz éve a szakmában dolgozik, azt mondja, igazából most találta meg a helyét, méghozzá a saját borbélyszalonjában.

„Korábban egy férfifodrászaton dolgoztam, ott nem borotváltunk, pengét nem használtunk, de nagyon hasznos volt, megismerkedtem különböző stílusokkal, s tulajdonképpen ott szerettem meg a szakmát, amit ma már imádok. Reggel felkelek, és örömmel jövök dolgozni. Egy lelkes csapat van mögöttem, s ez már hab a tortán.

Sosem hittem volna, hogy az ember nem kell válasszon egy szakmát, hanem jó esetben ki kell várja, hogy megtalálja. Vágytam arra, hogy katona legyek, de nem lettem, pincér akartam lenni, de nem lettem, építkezésben dolgoztam egy keveset, a borbély szakmára nem is gondoltam. Amikor szinte a véletlennek köszönhetően belecsöppentem, akkor láttam meg a szépségét. Ezért ajánlom a fiataloknak, hogy ha van lehetőségük, ismerjenek meg minél több szakmát, s aztán válasszanak” – mondja Bejan-Farkas Csanád. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.