Hajvédelem nyáron: a mesterfodrász hasznos tanácsai

Szász Cs. Emese 2017. augusztus 16., 16:33 utolsó módosítás: 2017. október 16., 18:42

Erős napfény, tengervíz, szél, izzadtság. Vajon milyen hatással van a hajra a nyár, a kánikula? Moshatjuk gyakrabban a hőségben? Jobban károsodnak a hajszálaink, kell még védeni valamivel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Bordás László mesterfodrásszal, aki szerint nyáron is a haj pH-értékére kell vigyázni, hogy ne legyen se lúgos, se savas.

Hajvédelem nyáron: a mesterfodrász hasznos tanácsai
galéria
A víz a hajunk pH értékét változtatja meg, ami száraz, kócos tincseket eremdényez Fotó: Pixabay.com

Sokan tapasztalják, hogy az évnek ebben az időszakában kiszárad a hajuk, fénytelenebb, töredezettebb. Bordás László mesterfodrász szerint egymagában a hőség nincsen rossz hatással a hajra. Külső tényezők közül a legveszélyesebb a szél, majd az UV-sugárzás, de mindkettőtől lehet védeni a hajat.

A bűvös pH-érték

Nyáron a strandon, a tengerparton a víz is jóval többet éri a hajunkat, ez esetben azonban a bűvös pH-értékre kell figyelni.

„A normál, egészséges haj pH-értéke 4,5–5,5 között van, ekkor tapasztalhatjuk, hogy fényes, sima a hajunk, nem kócolódik, könnyen fésülhető. A melegtől a pH-érték nem változik, de a víztől tud változni. A vezetékes víz pH-értéke 7 körül van, ez is meg tudja duzzasztani, ezért is nem ajánljuk a vizes hajat tépázni, fésülni. A tengervíz pH-értéke még magasabb, 8 körül van, ami a haj egészséges pH-értékéhez képest még lúgosabb, azon kívül a tengervízből a sómolekulák is lerakódnak a hajra, amire igazán nincs szüksége a hajunknak”

– mutat rá a szakember. Hozzáteszi: gyakorlatilag minél magasabb a pH-érték, annál jobban megduzzad a hajszál és a külső védőrétege, amit úgy hívnak, hogy kutikula, ennek az állapota adja a haj egészségi állapotát. Ezeket a kutikulákat úgy kell elképzelni, mint a halnál a pikkelyeket, a hajszálnövekedés irányában nőnek, és normál állapotban le vannak feküdve, ám minél nagyobb a pH-érték, annál jobban kinyílnak, felemelkednek. Amikor azt érezzük, hogy a hajunk száraz, sprőd, csomósodik, olyankor a kutikulák nyitva vannak, és helyre kell hozni a haj pH-értékét, hogy ismét 4,5-5,5 körül legyen.

A bűnös kőolajszármazékok

A mesterfodrász rámutat, a víz mellett kémiailag is befolyásoljuk a hajunk pH- értékét festéssel, dauerrel, egyéb kemikáliákkal. „Én azt tanácsolnám mindenkinek, hogy úgy ahogy diófalevéllel nem próbálunk meg tüdőgyulladást gyógyítani, úgy két csepp olívaolaj, három csepp ecet és egy fél fecskendőnyi ricinusolaj kombinációjával se próbáljuk meg javítani a haj helyzetét. Vagyis megpróbálhatjuk, de nem járunk túl sok sikerrel. A mai világban nagyon sok kutatóintézet van, laboratóriumok, amelyekben kifejlesztik a termékeket, és tudják mérni pontosan ezt a pH-értéket. Mert ez a titka az egésznek, mérni és kifejleszteni olyan hajápoló termékeket, amelyek visszaállítják a haj pH-értékét” – magyarázza Bordás László. Rámutat, mindenképpen

megfelelő pH-értékű sampont érdemes választani, amely tisztítja a hajat és összehúzza a haj szerkezetét,

balzsamnál pedig a pH-érték mellett azt kell figyelembe venni, hogy lemosható és zsírmentes legyen.

Bordás László mesterfodrász szerint egymagában a hőség nincsen rossz hatással a hajra

A szakember szerint a növényi olajakkal nincsen probléma, mert azok nagyon vékonyan terülnek el, simulnak a hajszál felületén. A baj a kőolajszármazékokkal meg a nehezebb zsírokkal van, s sajnos az üzleti termékek nagy része ezekre alapszik. Ez pedig egyrészt nem stabilizálja a haj szerkezeti állapotát, másrészt lerakódik a haj külső szerkezeti rétegén, a kutikulán, s bár mi azt várjuk tőle, hogy fényes, szép hajunk legyen tőle, közben az történik, hogy ha egy poros utcán végigsétálunk a „kőolajtermékekkel ápolt” hajunkkal, a hajszálainkon lerakódott zsírba lerakódik a por, a kosz, még jobban s még hamarabb koszos, zsíros, matt lesz a hajunk.

„Egy olyan termékkel, amely zsírmentes, a hajszál igazából tiszta marad. Az áttetsző kutikulák tiszták maradnak, ami egyrészt jobban tükrözi a fényt, másrészt nincs amibe beleragadjon a por és mindenféle szennyeződés”

– fogalmaz a szakember.
Hozzáteszi: a hajápolási termékek esetében azt szokta ajánlani, hogy azokat a termékeket keressük, amelyeket nem teszteltek az élővilágon, ez ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos káros anyagok nem haladják meg azt a szintet, ami fölött már tesztelni kell, hogy vajon mit okoz az élő szervezetnek.
A mesterfodrász hozzáteszi: az UV-A és UV-B sugárzástól ugyanakkor a hajunkat is óvhatjuk, ugyanúgy, ahogy a bőrünknek van védőterméke, a hajnak is van, amelyet csak ráfújunk a hajunkra, s kész. Igaz, ezeket a termékeket egyelőre szakboltokban kapni inkább.

Nem árt a gyakori hajmosás

Sokunk nagy kérdése a hajmosás is, amire bizony nyáron sokkal több igényünk van, ugyanis a fejbőrünkben található faggyú- és verejtékmirigyek is fokozottabban működnek a nagy melegben, hiszen testünk hőszabályozásában ezeknek is nagy szerepe van. Ez azonban azt jelenti, gyorsabban zsírosodhat a hajunk. Bordás László szerint azonban nem baj, ha gyakrabban mosunk hajat, ha azt megfelelő termékekkel tesszük. „A skandináv országokban például naponta hajat mosnak, ez nem gond. Nem attól hull el a haja az embernek, hogy naponta, kétnaponta vagy épp hetente mossa. Ha tiszteletben tartjuk a haj igényét, s nem használunk túl lúgos vagy túl savas termékeket, akkor akár naponta moshatunk hajat, mert a tisztaság még a haj esetében is fél egészség” – teszi hozzá a hajszakértő.

A nagy divatját élő argánolajról, amelyet hajtöredezettség helyreállításában használnak most olyan sokan, Bordás László elmondta,

senki ne éljen abban a tévhitben, hogy amit meg tud vásárolni az üzletekben itt, az tényleg argánolaj, hiszen abból száz milliliter is több száz euróba kerül.

Mindamellett, hogy nem azt kapjuk a pénzünkért, a szakember szerint az olaj nem is állítja vissza a haj roncsolódott szerkezetét, az olajnak egy szerepe van: véd a széltől. Hidratálni olajjal nem tudunk, izoláljuk a hajat valami ellen, erre az egy dologra jó az olaj.

Vasalni csak olaj nélkül, ha nem akarjuk megpirítani a hajszálakat Fotó: Pixabay.com

A szakember rámutat, sokan beolajazzák a hajukat, s utána vasalják, márpedig ennél rosszabbat nem is tehetnének a hajszálaikkal, ugyanis, ahogy a serpenyőben felhevült olajban is megég minden, a forró olaj a hajunkkal is hasonlóképpen bánik, miután végigmegyünk a 210 fokos hajvasalóval a beolajazott hajtincseken. „Ne használjunk semmit hajvasalás előtt, se hajhabot, se olajat, se krémet, hogy ne legyen ez a megpirítom effektus” – szögezi le a hajszakértő.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.