Házikedvenc helyett munkakutya: Székelyföldön vadítják vissza a komondort

Kosztolányi Kata 2017. november 22., 15:10

A küllemre irányuló kultúrtenyésztés következtében többségében kihaltak a komondorok ősi pásztorkutyás tulajdonságai, és mára inkább mutatós házikedvencekké váltak − állítják a Magyar Komondor Egyesület (MKE) tagjai. A vélt vagy valós végveszélytől próbálják megmenteni most a hungarikumnak számító komondort azzal, hogy Székelyföldre telepítenek példányokat.

Házikedvenc helyett munkakutya: Székelyföldön vadítják vissza a komondort
galéria
A pásztorok a komondort rasztás, hosszú szőre miatt nem szeretik Fotó: Mihály Csongor

Az előzményekhez tartozik, hogy 2007 és 2009 között egy szakmai csoport magyarországi tenyésztőknél viselkedésteszteket végzett, és a hetvenhárom felnőtt komondorból csupán három mert szembefordulni a területére betolakodóval, a többi meghátrált vagy futásnak eredt. A súlyos beltenyésztettség jelei továbbá az idegrendszeri torzulások, csököttség, debil magatartásformák, intelligenciahiány, degenerálódott falkaösztön, szaporodási gondok. Már külön fogalom is létezik erre a típusra, a küllemkomondor, vagyis csak kinézetében emlékeztet a tradicionális komondorra, amely arról ismerszik meg, hogy „szélsőséges körülmények között, szabadon tartva, falkában képes felnőni, szaporodni, a haszonállatokat megvédeni nagyragadozók, kóbor kutyák, rossz szándékú emberek ellenében, miközben közvetlen környezetébe harmonikusan, gazdaságosan tud beilleszkedni” – áll az MKE tényfeltáró tanulmányában.

Autentikus körülmények közé kerültek

Külön fejezet tárgyalja a kutyafajta ősi jellemzőit, melyek a következők: kiegyensúlyozott idegrendszer, magas agressziós ingerküszöb, gyors reagáló- és döntőképesség, fejlett érzékszervek, szívósság, erős őrző-, falka-, de korlátozott zsákmányszerző ösztön, problémamentes szaporodás, alacsony tartási költségekkel járó táplálékhasznosítás, hosszú életkor. Fésüs Károly, az MKE titkára elmondta, a felkutatott, jó munkaképességűnek ítélt komondorok szaporulataiból egészséges és az ösztönpróbákon jól teljesítő egyedeket hoztak Székelyföldre. „Mehettünk volna Mongóliába, Türkmenisztánba, Dagesztánba vagy éppen a Pireneusokba, de Székelyföldhöz ezer szállal kötődünk, ráadásul itt még adott a hagyományos pásztorkultúra és egy jelentős nagyragadozó-populáció” – magyarázta.

Így került összesen harminc kölyökkutya huszonhat erdélyi esztenára,

többek között az Úz-völgyébe, a Csíki-havasokba, a Vargyasi-szorosba, Sepsiszentgyörgy környékére, a Kászonokba. Az elképzelés az, hogy ha nyájak mellett autentikus körülmények között nőnek fel, majd bebizonyosodik munkaképességük, ezt továbbörökítik, és a vérvonalat visszaviszik az anyaországba. Fésüs Károly távlati célként fogalmazta meg egy teljes komondorfalka létrehozását székely pásztorokkal.

Az a szörnyű szőr

A fajtarehabilitáción egyelőre tapasztalatszerzés folyik, a beszámolókból szűrik le a következtetéseket: eszerint gyakori a komondoroknál a vadak utáni elkódorgás, a rájuk bízott jószágok megtámadása, betegeskedések (szem-, fülgyulladás, csípőízületi elváltozás), tartásuk is költséges, mert sokkal nagyobb a táplálékigényük, mint a vidékünkön munkára fogott pásztorkutyáknak.

Megkérdeztünk egy székelyudvarhelyi komondortulajdonost, aki szerint errefelé a pásztorok körében inkább a nagyobb testű és agresszívabb kaukázusi juhász, a mioritik pásztorkutya vagy a kuvasz az elterjedtebb, a komondort rasztás, hosszú szőre miatt nem szeretik. Sok baj van vele, ezért előfordul, hogy együtt nyírják a juhokkal, holott ez a szőrzet épp arra való, hogy ha a medvével összeverekedik, az ne tudja megsebesíteni, ne hasíthassa fel az oldalát.

„Pedig a nyájnál jól teljesítene, mert házőrzőnek első osztályú, nem tűr meg senkit a területén”

– véli Hadnagy László, megjegyezve az itthoni viszonyokról, hogy nincsenek DNS-tesztek, sokan a törzskönyveztetést sem veszik komolyan, úgyhogy komondortenyésztők helyett inkább kutyaszaporítókról lehet beszélni.

Ismerni kell a komondort

Gajzágó Áron is befogadott egy szukát és egy kant a Vargyasi-szorosban lévő lovas tanyájára. Ő kimondottan értékeli az ötletet, hogy ha már van egy jó kutyafajta,

„nem plázacicát csinálnak belőle, nemcsak küllemi bírálatnak vetik alá, hanem terepre viszik, mert ott a helye”.

Bár neki nincsenek rossz tapasztalatai, a máshonnan visszahallott viselkedészavaroknak tudni véli az okát: nem lett volna szabad a komondorokat egyesével, kettesével adni az esztenákra, idegen kutyák közé, mert „az úgynevezett szemes kutyák jól látnak, míg a komondor látása rossz, tehát óhatatlanul hátrányba kerül, el van nyomva, vagy terrorizálják a többiek, így az ellenkezőjét teszi az elvártnak. Ellenben ha falkában van, jól működik, ezért érdemesebb volna egy nyáj mellé egy egész alom kölyköt kihelyezni, csak magukra”.

Ez a szőrzet épp arra való, hogy ha a medvével összeverekedik, az ne tudja megsebesíteni, ne hasíthassa fel az oldalát Fotó: Mihály Csongor

Gajzágó Áron a nála lévő Bendegúzról is mesélt, aki az öregedő kaukázusi juhászánál jóval rámenősebb, a medvének is nekiment, de kötelességből, mert amúgy nem zavarja a vadakat. „Lassan, ugatva körbejárja a tanyát, egész éjjel éber, nagyon nyugodt, fehér bundája miatt a juhok is szeretik, a nyájtól nem megy messzebbre húsz méternél, és kifelé csahol, de nem fut rá az arra járókra” – így a jellemzés. Hozzá két-három hónaposan kerültek a „vendégkutyák”, azóta viszont már három alom született, igaz, az egyik keverék. Általában túladott rajtuk, de egy komondorkölyök hazakerült Magyarországra, egy tanyára, és a visszajelzések szerint jól teljesít. Áron szerint a komondor nálunk azért nem vált be a pásztoroknál, gazdáknál, mert azok inkább az agresszív munkakutyát preferálják: „nincsenek felnőve ehhez a fajtához, mert teljesen más, mint a többi juhászkutya, még többet is ér, csak ismerni kell és tudni vele bánni”.

Itthon nincs túl sok belőlük

A marosvásárhelyi Ballai Józsefnek mint egyetlen hazai hivatalos komondortenyésztőnek markáns véleménye van a kezdeményezésről, de csak kívülállóként, mert bár az MKE megkereste, nem csatlakozott a fajtarehabilitációs programhoz. Szerinte több gyanús részlete van az ügynek, például eleve félős, beteges egyedek is idekerültek, oltási könyve, mikrochipje sem mindnek volt, kereskedtek velük. Tőle tudom meg, hogy

Romániában körülbelül kétszáz-háromszáz komondor lehet, tehát nem rendelkezünk nagy populációval.

A második világháború tizedelte meg az állományt, amelyet a vasfüggöny miatt amúgy sem lehetett frissíteni, de addig sem igen volt szükség pásztorkutyára, inkább gyerekekre, családtagokra bízták a nyájat. „A juhászok különben ápolatlannak tartják, mert a szőrébe bogáncs, piszok ragad, ezért is javasoltam néhány bács ismerősnek, hogy ha birkanyírás van, a kutyával kezdjék, máskülönben mire a nyájjal végeznek, elfogy a bor is, az olló olyankor könnyebben megszalad, hát persze, hogy odakap” – adomázik. Konkurenciát meg divatkutyákat emleget ő is, de a gazdák azzal nem számolnak, hogy az agresszív munkakutya kezelhetetlen és rövid életű, nem úgy, mint a komondor, amelynek jó tulajdonságait nem győzi sorolni.

A komondorról
Nevét a kumanokhoz (kunokhoz) kötik, de a nyelvemlékek gubancosnak, lomposnak, bagolyszeműnek, selyemszőrű farkasebnek is említik. A népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe, vagy a kunok hozták be a 13. század közepén. Jellegzetes szőrzetének kialakulásában szerepe volt az ázsiai puszták szélsőséges éghajlatának.

Ennek a fajtának ezeréves a múltja, míg a legtöbb fajta csak a 19. és 20. század fordulóján alakult ki. Ballai József egyébként inkább hobbitenyésztő, aki népszerűsítés céljából ajándékba adja kutyáit, román vidékekre is vittek el tőle jócskán. Három világkiállításon vett részt, 2013-ban a budapestit meg is nyerte az azóta jobb létre szenderült Ráróval. Jelenleg huszonhat komondor gazdája, ezek közül tíz van otthon, a többi „dolgozik az ételért, tanyát vagy fatelepet, raktárat őriznek” , illetve fedeztetési célra veti be őket. Eleve válogatott példányokat vesz, és csak kant, mert a szukát kitenyészti magának, mindezt a vérfertőzés elkerülése végett, aminek veszélye egyébként a hazai állományt nem fenyegeti, az említett kis populáció miatt. Nem úgy, mint Magyarországon – mutat rá –, ahol épp ezért lett ideggyenge a rassz, mégis tovább tenyésztették, pedig egy komoly szelekcióra volna szükség: különválasztani a munkakutyákat és a show-ra alkalmasakat.

A Magyar Komondor Egyesület (MKE) helyreigazításra vonatkozó igénye

1. A szerkesztő elismeri, hogy helytelen címet választott a cikknek.
Az MKE Tenyésztési Programjában leírtak szerint a komondor évszázadokon keresztül pásztorkutya volt, ami alapvetően nem jelent vadságot. Amikor a mezőgazdaság átalakulása és a nagyragadozók visszaszorítása nyomán pásztorkutyáinkból őrkutya lett, valóban megjelentek olyan vonalak, melyek agresszívebbé váltak a kívánatosnál, de ez a jelenség egyrészt soha nem lett a komondor általános jellemzője, másrészt a hobbitenyésztés nyomán szinte teljesen eltűnt az állományból. A székelyföldi kihelyezési program célja a fajta eredeti pásztorkutyás tulajdonságainak helyreállítása, nem pedig a vadítás. A kettő között óriási különbég van!

2. Az MKE nem ért egyet a cikkben megjelent következő kijelentésekkel:
„Ez a szőrzet épp arra való, hogy ha a medvével összeverekedik, az ne tudja megsebesíteni, ne hasíthassa fel az oldalát.”
„a komondor nálunk azért nem vált be a pásztoroknál, gazdáknál, mert azok inkább az agresszív munkakutyát preferálják: „nincsenek felnőve ehhez a fajtához, mert teljesen más, mint a többi juhászkutya, még többet is ér, csak ismerni kell és tudni vele bánni”.

3. Az MKE határozottan visszautasítja Ballai József vádaskodását miszerint:
„eleve félős, beteges egyedek is idekerültek, oltási könyve, mikrochipje sem mindnek volt, kereskedtek velük.”
• Az MKE igyekezett előzetes tesztek alapján jónak bizonyult kutyák utódaiból olyan kölyköket kihelyezni, melyek vélhetően jobb eséllyel válnak be egy esztenán.
• Minden egyes kihelyezett kölyök mikrochippel ellátva, oltva, féregtelenítve került ki az esztenákra, ahol szükségesnek mutatkozott, még a kiegészítő táplálásukat is biztosítottuk. Mindet természetesen bizonyítani tudjuk a kutyák chipjének leolvashatóságával és az oltási könyvek bemutatásával.
• Az MKE minden kutyát saját költségén, és tenyésztők önzetlen felajánlása nyomán (egyetlen kivétellel) ingyen adott ki az esztenákra. A megállapodások szerint, ha egy gazda a kutya alkalmatlansága miatt (kizárólag ezen okból) megválik tőle, azt elajándékozás formájában teszi. Kereskedésről szó nem lehet. Minden ezzel ellentétes állítás visszavonását, vagy bizonyítását követeljük!
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport