Hegyimentőnek lenni nem munka, hanem életforma

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 01., 13:30 utolsó módosítás: 2018. augusztus 01., 13:32

Télen, nyáron, hóban, fagyban, vízben vagy hegyen szolgálatot teljesítenek a hegyimentők. Bevetésre készek, ha történik egy baleset a hegyen, ha valaki nem tud lejönni a szikláról, vagy épp vízbe fúlt holttestet kell búvárakció során megkeresni. A bevetések során a hegyimentők életet mentenek, sokszor úgy, hogy maguk is életveszélyben vannak közben. Hogy mit is csinálnak pontosan, milyen emberből lehet hegyimentő, és az milyen akciókon vesz részt? – minderről faggattuk a Maros Megyei Hegyi-, Vízi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetőjét, Kovács Róbertet az augusztus elsejei romániai hegyimentők napja apropóján.

Hegyimentőnek lenni nem munka, hanem életforma
galéria
Akárkiből lehet hegyimentő, aki szereti a hegyet, s van benne akarat Fotó: Salvamont

– A romániai hegyimentők napját már 15 éve szervezik, a Maros megyei hegyimentőszolgálat még csak 13 éves. Mi volt azelőtt?
– Romániában jövőben lesz ötven éve, hogy hivatalosan működik hegyimentés, de mentőakciók már több mint száz éve történtek, vannak írásos bizonyítékok rá. Amúgy 2003-ban jelent meg a kormányhatározat, amely gyakorlatilag minden megyét, ahol van hegy, kötelez arra, hogy megalakítsa a hegyimentő szolgálatot. Addig a Hargita megyei és Suceava megyei mentőszolgálat dolgozott a Kelemen havasokban azon a részen, ahol most mi. 2004-ben jöttünk össze három barátommal, Dodo Gáborral ás Stoica Luciannal, akikkel szerettünk hegyre járni, s elkezdtünk szerveződni, hogy megalakítsuk Maros megyében is. Aztán 2005-ben elkezdtünk járni a hegyimentő iskolákba, s hivatalosan megalakultunk. Akkor egy 15 fős csapat volt, amely azóta negyven főre gyarapodott.

– Önnek személy szerint hogy jutott eszébe, hogy hegyimentő legyen? Voltak előzetes tapasztalatai?
– Mi, ugye már sokat jártunk a hegyre civilként, sziklát mászni, sízni. Ezen kívül én a  katonaságban kisebb hegyimentő akciókban vettem részt az ottani csapattal. Tetszett ott, amit csinálnak, itthon viszont az a bizonyos kormányrendelet adta az ötletet.

Kovács Róbert 13 éve a Maros Megyei Hegyimentőszolgálat megalakításában is részt vett Fotó: Haáz Vince

– Kiből lehet hegyimentő? Mit kell tudnia?
– Igazából elég sok mindent kell tudnia, de szerintem akárkiből lehet hegyimentő, aki sokat járt a hegyre és szereti.

Ellenben vannak olyan tapasztalataink is, hogy magassarkú cipőben egy nejlonzacskóval a kezében megérkezett Palotailvára egy sürgősségi orvosnő, és azt mondta, hogy segíteni akar. Bár soha nem járt a hegyen, nem sízik, nem mászik sziklát, de hegyimentő akar lenni. Most ő a csapat sürgősségi orvosa, aki letette a hegyimentő vizsgát.

Ezért mondom, hogy akárkiből lehet, ha megvan hozzá az akarat, ha nem hátrál meg. Mert vannak nehéz helyzetek olyanok számára, akik nem járnak a hegyre: amikor rátesszük a sziklafalra, vagy a sípályán kívüli porhó sízést kell megtanulnia, vagy akár többórás mentőakcióban kell részt vennie télen, vagy éppen nyáron éjszaka, viharban. Vannak olyan önkéntesek, akik azt mondják, hogy köszi ebből nem kell.

Volt aki azért fordult vissza, mert azt mondta, ő wifi nélkül három napot nem ül a hegyen.

Jelen pillanatban ugyanis úgy lehet valaki hegyimentő, hogy azelőtt két évet önkénteskedik egy szolgálatnál. Két év után elmehet majd a hegyimentő iskolába, de az csak húsz napig tart a Bucegi hegységben, vagyis azalatt a két év alatt meg kell tanuljon sok mindent, be kell illeszkedjen a csapatba, s az az iskola olyan, hogy inkább leellenőrzik azt a tudást, amit itt két év alatt megszerzett.

– Bizonyos fizikai és pszichikai képességek is kellenek hozzá, gondolom.
– Mindenféleképpen legalább annyira fontos a pszichikai, mint a fizikai, ugyanis tényleg vannak olyan helyzetek a mentőakciók során amikor hogyha nincsenek lélekjelenléte a mentőszolgálat tagjainak, akkor baj lehet.

A mentőakciókban legalább 6 ember kell legyen Fotó: Salvamont

– Hányan dolgoznak egy akcióban?
– A létszám az minimum hat egy-egy bevetés során, de  annak függvényében, hogy milyen helyen történt a baleset, milyen gyorsan kell lehozni az illetőt, megduplázhatjuk a csapatot, de olyan is volt, hogy harmincan voltunk kint egy akción. Most ami megkönnyítette a munkánkat az utóbbi 2-3 évben, hogy a rohammentős pilótáknak is van hegyimentő kiképzésük, s Romániában három csörlővel felszerelt helikopter van, amit tudnak használni hegyen. Úgyhogy ha jó az idő és nincs éjszaka, akkor nekünk nagy segítség a helikopter.

– Sokrétű feladatuk van nyáron is, télen is.
– Elég komplex, mert nem csak arról szól, hogy amikor valaki bajban van, kimegyünk s megoldjuk. A baleset megelőzéssel is mi foglalkozunk, vagyis az összes turistaútvonal karbantartása, kijelölése a mi feladatunk, térképkészítés. 43 hitelesített turistaútvonal van a megyénkben, ami több mint hatszáz kilométer. A karbantartást nehezíti az a sajnálatos jelenség, hogy

itt rongálják a turistajelzéseket: évente körülbelül ötvenet tönkretesznek,

ami nem kevés a 150, 200 táblából. Amúgy a két legkeményebb periódus a téli és nyári: télen nagyon sok ember megy ki túra-sízni a Kelemen-havasokba, ezenkívül van a szovátai sípálya, ahol mi vagyunk szolgálatosak. A síszezon mellett a nyári időszak zsúfoltabb még, amikor mindenki kimegy kirándulni:

a sok nyári papucsos turista elözönli a hegyet, s elég sok probléma adódik.

Csak az Istenszékére hetente ezer-kétezer ember megy fel, nem egy nehéz terep, mégis sok ficam, törés szokott lenni. Ami gyakori az a boka, térd-, kéz-, lábtörés, fejsérülések, hátgerincsérüléssel is hoztunk le több személyt mind a Kelemen, mind a Görgényi-havasokból. Megtörtént, hogy egy emberért mentünk fel és kettő hoztunk le, mert a hegyen ragadt nő közben gyereket szült, s mi ilyennél is segédkeztünk már.

Életmentés a feladatuk Fotó: Salvamont

– Milyen gyakran kell konkrétan életet menteni?
– Mondhatjuk úgyis, hogy az esetek 30-40 százalékában megtörténhet az, hogy ha mi nem vagyunk, akkor az illető személy ott ragadna a hegyen, s az számára életveszélyes lenne. A téli periódusra simán mondhatjuk azt, hogy öt bevetésből háromszor életet is mentünk, ugyanis azt a személyt, ha mi nem hozzuk le, nincs aki lehozza.

Idén négy személy halt meg a Maros megyei hegyekben, ennyi nem is volt még soha,

általában egy-két halálos áldozat van évente. Már rég nem fordult elő, ami idén télen, hogy  jött egy lavina, ami három embert temetett maga alá, ebből egy élte túl, kettő meghalt, és volt két kihűléses eset télen, ezek nem voltak lejelentve, mert nem turisták voltak, hanem helyiek. Az egyik elment karácsonyfáért szombaton és csak kedden szóltak nekünk, hogy nem jött vissza, és ugyancsak egy helyi lakosú nő ittas állapotban elkóborolt a Görgényi havasokban. Sőt öt halál volt, mert egy favágós munkabaleset is volt. Reméljük több nem lesz, mert nekünk se jó, ha ilyen esetkehez megyünk ki, mi azt szeretjük, hogy kimegyünk, megoldjuk, lehozzuk, átadjuk a mentőszolgálatnak, s majd egy hét múlva betelefonálnak, hogy minden rendben van, s köszönik.

– Milyen gyakran vannak a hegyimentők is életveszélyben?
– Vannak ilyen helyzetek is.

Amikor mondjuk egy kötélen lóg öt ember plusz még egy sebesült, s egy ember biztosítja fentről, akkor egy laikus azt mondaná, hogy jaj, itt baj lesz, de mi tudjuk, hogy annak a kötélnek a szakadási súlya 2600 kiló, tudjuk, hogy az az ember, aki fent van úgy bebiztosít minket, hogy még ha elájul, akkor sem fogunk leesni. Ellenben ha abban a helyzetben valami beláthatatlan történik, akkor igenis életveszélyben kerülhetünk, hiszen egy kötéltől függ az egész csapat biztonsága.

A kötél, amelyik 2600 kilót is elbír Fotó: Salvamont

– Azt már tudjuk, mi a legjobb, de mi a legrosszabb ebben a munkában?
– A legrosszabb – annak ellenére, hogy nagyon szép is – az a búvármentő akció, mert százszázalékosan tudjuk, hogy holttestet kell kiemelnünk, ráadásul általában amire odaérünk, odaér a család is. Ott van 4-5 olyan ember, aki akkor veszítette el a hozzátartozóját, s borzasztó lelkiállapotban van. Ez az ami nehéz, hogy ezeket az embereket lássad, s lehet, hogy nem kapjuk meg: lemegyünk, kijövünk, azt kell mondjuk, hogy elfogyott a levegő, haza kell jönnünk, s majd vissza kell menni. Volt olyan, hogy hetekig kerestünk így holttestet. Ezek a feladatok nehezebbek.

– Vízbefulladás milyen gyakran történik amúgy?
– Most már csillapodott, de amikor elkezdtük a búvárkodást, volt olyan év is, hogy harminc embert vettünk ki a vízből. Most átlagosan öt-tíz eset van évente, legtöbb a Bözödi-tóból, Marosból kerül ki.

– S akkor 365 napból hányat van Ön készenlétben?
– Sokat. Nyári periódusban úgy kell elképzelni, hogy több mint 300, akár 320 órát is dolgozunk havonta. A baj az, hogy sürgősségi szolgálat vagyunk Romániában egy olyan rendszerben ami nem sürgősségi szolgálat. Mi nyolcan vagyunk alkalmazva, ráadásul a munkaleírásunkban az szerepel, hogy reggel nyolckor bejövünk, s délután négykor hazamegyünk, de nekünk hétvégén is szolgálatunk van, és a bevetések hétköznap mindig négy óra után vannak, meg hétvégén.

Olyan helyeken hozzák le a sebesültet, ahonnan elképzelni sem tudjuk Fotó: Salvamont

– Hány ember kellene ahhoz, hogy megfelelően működhessen a szolgálat?
– Ahhoz hogy Maros megyében normálisan meg tudjuk oldani, 14 ember kellene, és azonfelül az önkéntesek. A nagy szerencsénk az, hogy vagyunk negyvenen az önkéntesekkel, s ezek olyan emberek, akik szeretik ezt csinálni, s nem csak úgy jöttek ide, hogy néha bejövök. Ezért van az, hogy egy gyakorlatra a Sürgősségi és Vészhelyzeti Felügyelősséggel (ISU), akkor nekünk 15 emberünk kell legyen minimum. Nekik van 250 alkalmazottjuk és kiküldenek 30 embert, nekünk van 8 alkalmazottunk és kiküldünk 15 embert.

Ez egy ilyen munka. Az a jó, hogy szeretjük csinálni, s mindenki inkább egy életformának tartja, nem pedig munkahelynek.

 

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport