Hóban jobb, ha keskenyebb

Pinti Attila 2022. december 02., 18:28 utolsó módosítás: 2022. december 02., 19:36

Itt a tél, aki még nyári gumiabronccsal merészkedne ki a közutakra, az legfeljebb egy gumiszervizig tegye, hogy lecseréljék – hangzik a szakértői tanács. No de mire figyeljünk, ha az anyagilag is komoly befektetésnek számító abroncsvásárlás előtt állunk? Hóban tapadjon kiválóan, esetleg száraz, de hideg úton? Hagyjuk a könnyűfém-felniken, vagy váltsunk lemezfelnire? Csökkentsük a futófelület méretét és az átmérőt? Van alternatíva a prémiummárkákra?

Hóban jobb, ha keskenyebb
galéria
Érezhetően megnő a tapadás, amikor a nyárihoz képest egy-két centiméterrel keskenyebb téli gumival kell hóban haladni Fotó: Pinti Attila

A köznyelvben téli gumiként ismert, de a pontosabb meghatározás szerint anyag-összetételében és a futófelület kialakításában a hideg időszakra optimalizált abroncs előnyei közismertek a késő ősztől tavaszig tartó időszakban: rövidebb féktáv, jobb tapadás és irányíthatóság. A járműtulajdonosok többségét azonban azon túl, hogy az abroncs oldalfalán ott legyen hegycsúcsok közé illesztett hópihe és az M+S felirat, nem érdeklik az egyes gumik részletesebb jellemzői. Pedig a választásnál érdemes szem előtt tartani azt is, hogy milyen útviszonyok és mekkora futásteljesítmény várható – jelenti ki érdeklődésünkre Bara Péter brassói autószerelő.

Feleljen meg a célnak

A téli abroncsokra általános szabály, hogy nem minden helyzetben tudnak maximálisan teljesíteni, ezért fontos a célnak megfelelő kiválasztása – azaz van olyan gumi, amely súlyos mínusz fokokban elsőrangúan viselkedik száraz aszfalton, de havon kisebb a tapadása, és fordítva. Ugyanakkor egyes új abroncsok anyagösszetételük miatt „háttal vernek” minden konkurenst, de gyorsabban kopnak, nem fognak négy-öt évet kihúzni – ismerteti a szakember.

Mint mondja, noha Székelyföldön az elmúlt éveket nem a „kemény telek” jellemezték, érdemes olyan márkába fektetni, amely elsősorban havas felületen brillírozik

– ilyen többek között a Continental Wintercontact, a Hankook Winter Icept, a Dunlop Winter Response, a Fulda Kristall Montero, a Barum Polaris és a Semperit SpeedGrip. Hozzáteszi, sok olyan járművezető van, akik télen legtöbbször csak „kényszerből” veszik elő az autót, illetve sokan csak rövidebb, városi utakra használják a gépkocsit, vagy olyankor, amikor letakarított utakon kell közlekedniük. Számukra a Michelin Alpin, a Bridgestone Blizzak vagy a Toyo Observe ajánlott – természetesen ezek havas felületen is helytállnak. Az autószerelő a német autóklub (ADAC) elmúlt években elvégzett tesztjeit és saját tapasztalatait összegezve adott tanácsot. Tény, hogy minél drágább egy autó, annál valószínűbb, hogy a tulajdonos több pénzt áldoz a gumira, de a romániai gépkocsipark átlagéletkorát ismerve kevesen – és egyre kevesebben – engedhetik meg maguknak a több mint ezer lejes kiadást. Nekik Bara Péter például a Sailun márkát ajánlja, ami ár-érték arányt tekintve az egyik legköltséghatékonyabb választás.

Érezhetően megnő a tapadás, amikor a nyárihoz képest egy-két centiméterrel keskenyebb téli gumival kell hóban haladni Fotó: Pinti Attila

Aranyszabály, hogy egy új abroncsot is „be kell koptatni”, azaz a futófelületről mintegy két-háromszáz kilométer alatt kopik le egy úgynevezett gyári védőréteg, ezalatt érdemes még a legdrágább prémiumokkal is óvatosabban haladni. A másik fontos dolog, az a hólánc megléte a csomagtartóban, ugyanis csodákra egyik téli abroncs sem képes egy hóborította kaptatón. Ami személyautók esetében inkább kerülendő, az a nagyon pénztárcabarát, úgynevezett újrafutózott – „resapált” – abroncs, ezek használhatósága korlátozott, élettartamuk bizonytalan – mondja a szakember. Ugyanez igaz a kimondhatatlan nevű, internetes keresőoldalak által sem ismert kínai termékekre is.

Inkább az acélt marja a só

Az autó egyik ékszere a könnyűfém-felni – közismertebben alufelni –, éppen ezért érdemes megóvni a téli időszakban. Egyrészt az utak csúszásmentesítésére használt anyagok képesek kimarni, illetve megkarcolni a felnik felületét, másrészt télen gyakoriak a síkos úton a padkának koccanások, kisebb balesetek, olyan alacsony sebességű, „ártalmatlan” árokba sodródások, amelyekben ezek – mivel hidegben rideggé, fokozottan „törékennyé” válnak – megsérülhetnek. Ezért – amennyiben van rá lehetőség – ajánlott külön lemezfelnikre tenni a téli gumikat, és egy szép kerékdísszel – „dísztárcsával” – a gépkocsi esztétikáját is többé-kevésbé megőrizhetjük.

Ahol a széles, peres „elvérzik”

A gépkocsigyártók által megadott – és az autó törzskönyvében is szereplő – váltóméret figyelembe vételével javasolt télen a kisebb átmérőjű, keskenyebb abroncsot és értelemszerűen felnit használni. Elég csak a raliversenyek téli „virsligumis” futamaira gondolni, hiszen a profik is az úttal kisebb felületen érintkező gumikat használnak – még ha azok szegecsekkel is ellátottak. Tény, hogy hóban a keskenyebb abroncs az optimálisabb, több okból – magyarázza Bara Péter. A legfőbb ok, hogy mivel

az autó súlyát kisebb felületen „támasztják”, csúszás esetén hamarabb szerezhető vissza az irányítás, illetve később is vesztik el a „kapcsolatot” az úttal.

Emellett a keskenyebb gumi jellemzően „ballonosabb”, azaz magasabb oldalfalú, így a hó alatt rejtőző kátyúakadályokat könnyebben veszik – egy peres abroncs egy-egy nagyobb gödörbe csattanást követően szinte biztosan mehet a kukába, felnistől – magyarázza a szakember.

Drága, de szükséges befektetés: egy minőségi gumiszett ára könnyen elérheti akár az 1500–2000 lejt is Fotó: Pinti Attila

Hozzáteszi, hogy sokan esztétikai okok miatt maradnak a nagyobb, nyárigumi-méretnél, hiszen a kisebb kerekek „nem szépek”. A népszerű típusokra térve az autószerelő elmondta, például ha egy negyedik generációs Volkswagen Golfnál 195/65R15 a nyári méret, akkor érdemes 175/80R14-es télit használni, illetve ha 205/55R16-os a nyári, akkor 195/65R15-öst a hideg időszakban. Természetesen nem kötelező a méretváltás, és mivel letakarított, csúszásmentesített aszfalton a széles gumi jobban tapad, ezúttal is számít a használat, az, hogy a sofőr csak a tusnádfürdői sípályáig akar eljutni, vagy a Madarasi Hargitára.

A négyévszakos inkább maradjon nyárra

Több autógyártó is négyévszakos abroncsokkal kínálja eladásra a típusait, de Erdélyben az a jó megoldás, ha ezeket inkább megtartjuk nyárinak, és beszerzünk egy téli garnitúrát – hangzik a tanács.

A négyévszakos gumi csak azoknak javasolt, akik téli autóhasználata kimerül a gyerekek városon belüli iskolába hordozásában, bevásárlásban.

Ha mégis – rövid – havas útra kényszerülnénk ilyennel, akkor megnyugtató lehet, ha Continental AllSeason Contact, Michelin CrossClimate vagy GoodYear Vector 4Seasons van felszerelve, de a fokozott óvatosság itt is kötelező – zárta beszélgetésünket a szakember.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.