Kiszolgálói etikett: igazi pincérnek születni kell

Kosztolányi Kata 2017. december 11., 17:47 utolsó módosítás: 2017. december 11., 17:54

Fél óráig nyomát se leled, vagy épp ellenkezőleg, azonnal letámad, amint helyet foglalsz, túl közel áll hozzád, folyton a telefonján lóg, otthoni gondjaival traktál, megoldások helyett kifogásokkal szolgál, unott képet vág, ápolatlan, átver. Nem az ideális pincér tulajdonságai. De milyennek kellene lennie? Egy igazi régivágású pincértől tudjuk meg.

Bara Mózes már tizennyolc éve dolgozik ugyanabban az étteremben Fotó: Barabás Ákos

Amikor Rómában, a Via Venetón egy valaha felkapott étterem kongó teraszán üldögéltem és a betérni nem akaródzó turisták után bámuló pincérekkel eszmecserét folytattunk a mai vendéglátásról, egyik műve kapcsán eszembe jutott Bohumil Hrabal, a letűnt korok krónikása. Innen jött aztán a később kész küldetésnek bizonyult ötlet, hogy egy régi vágású főurat találjak, aki beavatna mestersége fortélyaiba. Bara Mózes tizennyolcadik éve dolgozik a Pethő Étteremben, és készségesen állt szolgálatomra.

A vendéglátás az ajtóban kezdődik

A rögtönzött protokoll-, etika- és etikettleckét az ajtótól kezdjük, vagyis a vendég érkezésétől, akinek egyéniségét már az első pillanatokban érzékelnie kell a vérbeli házigazdának. A bejáratot szüntelenül figyelő pincér üdvözlésére siet, és a napszakhoz illően köszönti.

„Attól a perctől, hogy belép valaki az ajtón, addig, amíg távozik, én állok vele kapcsolatban. Megkérdezem, hol szeretne helyet foglalni, mert mindenkinek van igénye, például hogy természetes fény érje, hogy ne legyen közel a kijárathoz vagy az illemhelyiség mellett. Tétovázás esetén felvázolom a lehetőségeket, ezután az asztalhoz vezetem. Ha a hölgy kabátot visel, lesegítem róla, beleegyezésével a fogasra akasztom, leüléskor alátolom a széket. Étlapot hozok, de hogy mennyi ideig hagyom nála, arra nincs írott szabály, teljen el legalább 3-4 perc. Az étlap kivitelekor egyúttal felveszem az italrendelést.

A vendég mozdulataiból, egy szolid pillantásból már tudnom kell, hogy sikerült választania.

Sorrend nincs, csak a szervírozásnál. A gyerekeknek általában a szülők rendelnek” – foglalja össze a vendéglátás első mozzanatait Bara Mózes. 

Tegeződés csak kivételes esetben 

Nem tagadom, engem rettenetesen érdekel a magázódás-tegeződés kérdése, gyakran megtörténik ugyanis, hogy „megfiatalítanak” egyes vendéglátó helyeken (és nem csak). Riportalanyom szerint ez korosztályfüggő, amikor ő dolgozni kezdett, elképzelhetetlen volt a bizalmaskodás eme formája. „Én a mai napig magázom a vendéget, kivéve ha baráti viszonyban vagyok vele, vagy ha ő kér fel. Főleg a magyar és német klienseknek szokásuk, hogy barátságosan rögtön hellóval indítanak, a román ellenben elvárja a magázódást.” (Utólag utánanéztem, hogy huszonhat év felett illik magázni a vendéget, persze a hely szellemétől függően). 

Csak ápoltan

A felszolgáló személyzet műszakja mindig hosszabb az étterem látogatási idejénél, hiszen nyitás előtt és zárás után számos feladat van még. Először is megjelenésileg felkészülni a vendég fogadására, azaz eleget tenni a higiéniai alapkövetelményeknek: tiszta kéz és köröm, szájápolás, rendezett haj. „A ruházatnak szintén kifogástalannak kell lennie: fekete zárt cipő és ugyanilyen színű zokni, tiszta ing, fekete nadrág-szoknya a klasszikus alapöltözet. Emellé társulhat még nyakkendő, egyenruha, kötény, amelyek jobb esetben az étterem arculatával harmonizálnak” – hozzátéve, hogy persze ez is étteremfüggő.

Teríteni csak pontosan, szépen 

Az előkészület másik fele a terítés. Ezt már egy asztalhoz lépve szemlélteti Mózes. „A spontán betoppanó á la carte vendéget a nap minden órájában szimpla terítékkel várjuk, ami egy alaptányért, főételes evőeszközt, szalvétát, fűszertartót jelent. Az alaptányérra kerül minden fogás, csak halétel esetén vesszük le, mert azt ovális tálban szolgáljuk fel. A tányért, evőeszközöket másfél centivel az asztal peremétől fennebb helyezzük el, hogy a vendég ne ütközzön neki. A tányér jobb oldalához legközelebb eső kés hegyétől balra befelé sorakoznak a poharak: aperitifnek, vörösbornak, fehérbornak, víznek. Az első kétfajtát nem is tesszük fel, csak a vendég kérésére. Az élével a tányér felé fordított kések és kanalak jobbra, a villák és asztalkendők pedig balra kerülnek, használatuk kintről befelé halad” – és egy trükköt is mutat pincérünk, ahogy némi csúsztatással kerülnek egymás mellé az evőeszközök, de ez csupán esztétikai szempont.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a pincérek viselkedésmódja legalább olyan fontos tényezője az étterem sikerének, a vendég elégedettségi fokának, mint a felhozatal Fotó: Pixabay.com

Apró, de fontos részlet a desszerthez való evőeszközök helye és elhelyezése: a tányér fölött merőlegesen, egymással szemben, és nem mindegy, merre néz a nyelük. A kenyeres, savanyúságos és desszertes tálkát, a kávét mindig a bal oldalra teszik. Ami a csoportos terítéket illeti, „asztalfoglalás és korábbi menüegyeztetés esetén az előre kiválasztott fogásoknak megfelelően terítünk. Ilyenkor az italt is tudjuk előre, tehát a poharakat aszerint fogjuk felhelyezni.”

A tálalás művészete 

A felszolgálásnak is meghatározott rendje van. „A szervírozás jobbról történik, és ugyancsak erről az oldalról rámolunk le, viszont mindig jobbról balra halad a művelet, hogy tudjuk megkerülni az asztalt, persze ha a hely engedi. Hátulról, balról nem is nyúlkálhatnánk anélkül, hogy könyökkel meg ne bökjük a vendéget, azt pedig nem mondhatjuk neki, hogy húzódjon arrébb. Itt már fontos a sorrend is, elsőbbséget élveznek a hölgyek és gyerekek, az idősebb, majd a fiatalabb férfiak.” Az étkezés befejezését az üres tányér vagy az evőeszközök pozíciója jelzi, „ha csak nekitámasztja a tányér oldalának, feltehetőleg még csipegetni fog” – jön a magyarázat.

A sikerrecept

Az elszámolás szintén jelzésre történik, a számlát kemény fedelű számlatartóban illik kivinni, és „annak adod a kezébe, aki kérte, mert valószínűleg ő fog fizetni is. Egy társaságnál mindig hamar kiderül, ki a házigazda, akivel az elkövetkezőkben a legtöbbet fogok kommunikálni. Egyáltalán mindent nyomon kell követni: ami az asztalnál történik, a viszonyokat, minek kell következnie.”

„A titok szerintem a jó konyha, személyzet és kommunikáció. Az csak ráadás, ha családias a környezet” Fotó: Barabás Ákos

Az utólagos feladatok közé tartozik az asztalok rendbetétele, a székek visszarendezése, letisztítása. Általánosan elfogadott nézet, hogy a pincérek viselkedésmódja legalább olyan fontos tényezője az étterem sikerének, a vendég elégedettségi fokának, mint a felhozatal.

„Ha jót kapott és jól bántak vele, pontos és becsületes kiszolgálásban volt része, holnap is itt lesz, sőt hírét viszi. Nálunk a betérők kilencven százaléka visszajáró vendég. A titok szerintem a jó konyha, személyzet és kommunikáció. Az csak ráadás, ha családias a környezet. Mi itt igazi csapattá váltunk az évek során” – foglalja össze a közel két évtizedes sikerreceptet Mózes.

Éttermi fogyatékos vagy ideális pincér?

Sokunknak van legalább egy megmosolyogtató éttermi történetünk vagy dühítő emlékünk. Az én személyes kedvencem, amikor kézemeléssel jeleztem a pincérnek rendelési szándékomat, ő pedig visszaintegetett… Nos, van, aki fennakadna egy ilyen apróságon, mást meg bosszantó, netán szélsőséges példák hoznák ki a sodrából, például nyoma sincs a pincérnek, vagy azonnal letámad, amint helyet foglalsz, túl közel áll hozzád, folyton a telefonján lóg, otthoni gondjaival traktál, különös óhaj esetén megoldások helyett kifogásokkal szolgál, motyog vagy hadar, unott képet vág, hangosan közli a számla végösszegét, simán átver…

Akkor hát milyen az ideális pincér?

Ápolt, korrekt, becsületes, tisztelettudó, pontos, figyelmes, fegyelmezett, diszkrét, diplomatikus, jó a beszédkészsége, memóriája, egyensúlyérzéke, fitt, hiszen naponta több kilométert is megtesz, van termékismerete, kiváló emberismerő, rigolyákat kezelő pszichológus. Mózes felsorolását hallva el kell ismerni, hogy embert próbáló ez a szakma, „hivatás, amelyre születni kell. Persze ki lehet képezni magunkat, de szeretni kell.

Amint eldöntötted, hogy ez az életed, a kenyered, onnantól fogva nincs olyan, hogy fáradt vagy. A pincér, akár a pilóta, mindig készenlétben áll.”
A vendég piros, sárga vagy kék

Fiatalkorú, nyugdíjas, külföldi, beteges, vallásos, „kutyás”, határozott, tétova, közlékeny, visszahúzódó, morcos, ideges, gyanakvó, igényes, kötekedő, ittas – olvasmányaimból tudom, hogy különféle osztályozások léteznek a vendégtípusokat és kezelésüket illetően.

Nem a duhaj vendég a pincér rémálma Fotó: Barabás Ákos

Az egyik elmélet három csoportot különböztet meg: az öntudatost pirosnak, a határozott, de nyitott alkatút kéknek, a befolyásolhatót sárgának címkézi. Van, aki csak betér, rendel, fogyaszt, fizet és távozik – ő biztosan nem válik törzsvendéggé. Van, aki tudja, mit akar, gyakran ugyanazt, de nem zárkózik el – ő az ideális. És van, aki nehezen kezelhető kategóriába tartozik. Azt tippeltem volna, hogy a duhaj vendég a pincér rémálma, de Mózes szerint az a legrosszabb, aki betoppan, és közli, hogy egy perce van.

„Már ránézésre el tudom dönteni, ki milyen. Ha kényes típus, az a rendelésnél derül ki. Ő hajlamos arra, hogy olyat kérjen, ami nincs az étlapon, így valami megoldást kell találni. A másik véglet, aki nem is kér étlapot, mert előre tudja, mit szeretne. Akad, aki nem is tudja, mit rendel, csak hallott róla, az ára sem számít.”

Tányértörés, turpisság a múlté

„Régen csak az járt vendéglőbe, akinek pénze volt. Épp ezért többet is megengedhetett magának, amúgy is vadabbak voltak az emberek. Ma már – étteremben legalábbis – nincs duhajkodás. Megváltoztak a vendégek, a viselkedésük, műveltek, összejárták a világot, épp ezért igényesebbek, több az elvárásuk, mindent tudnak, nem lehet átverni őket” – állítja Mózes.

Végül az új pincérgeneráció kerül szóba, és ehhez már az étteremtulajdonos, Erzsébet asszony is hozzászól:

„A szakmai képzés elég gyenge manapság.

Régen volt gyakorlati óra, ún. labor, ahol megmutatták a tányért, most meg úgy küldik ki az iskolából a fiatalokat, hogy az alap hiányzik. Persze megszokják, megtanulják, ügyesek is vannak közöttük.”

Hogy az intézményesített tudást itt még ennyire komolyan veszik, jelzi, hogy csak és kizárólag szakképzett pincéreket alkalmaznak. Ők egyébként mindketten Gyergyószentmiklóson végezték a kereskedelmi szakközépiskolát. A külföldi munkavállalásnak – bár a személyzetcsere őket elkerülte – Mózes inkább az előnyét látja: „Néhány évet kint dolgoznak, aztán hazajönnek, és folyékonyan beszélnek egy világnyelvet. Ez újabb jó pont az étteremnek.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.