Körbevitorlázni újra és újra a Földet: a Fa Nándor-sztori

Rédai Attila 2017. július 26., 17:41 utolsó módosítás: 2017. július 26., 17:44

Fa Nándor története igazán filmbe illő. Teljes életét a szenvedélyére tette fel, s tényleg nem ismerte akadályát annak, hogy álmait valóra váltsa. S a legkisebb akadály volt, hogy Magyarországnak nincs kijárása az óceánra. A hajóépítő-vitorlázó 64 évesen harmadszor indult el a világ legnehezebb szóló földkerülő versenyén.

Körbevitorlázni újra és újra a Földet: a Fa Nándor-sztori
galéria
Célba érkezés a 2016–2017-es Vendée Globe-on. Megvalósult álom Fotó: Wikipedia

Az alig néhány hónapja, 64 évesen visszavonult Fa Nándor Tusványoson mesélte el élettörténetét. Vitorlázó pályafutása előtt birkózó, majd kenus volt, gyakorlatilag kiöregedett sportolóként váltott át a vitorlázásra. „A kenut 27 éves koromban abbahagytam, s azért kezdtem el vitorlázni, hogy valami kapcsolatom maradjon a vízzel, a természettel munka után. Ebből az következett, hogy úgy egy év múlva már építettem magamnak egy jó versenyhajót” – mesélte az alapvetően hajóépítő szakmájú sportoló.

Két és fél év múlva már válogatott kerettag volt. „Annyira beszippantott ez az egész ügy, hogy csak vitorláztam meg dolgoztam. Nagy ritkán aludtam is, de ez nem érdekelt különösebben” – fogalmazott. Mint mondta, jó edzés volt ez 30 éves fejjel a későbbiekhez. 1984-ben saját Ladájával járkálta körbe Európát, saját maga dolgozott és kereste meg a pénzt ahhoz, hogy képviselje hazája színeit a különböző olimpiai szintű versenyeken, míg ellenfelei menedzselt, futtatott versenyzők voltak.

„Ez engem azonban nem zavart meg abban, hogy megverjem őket”

– mutatott rá Fa Nándor. Rövidesen kiderült azonban, hogy a magyar csapat a jól ismert politikai okok miatt nem vesz részt az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékokon. Ekkor eldöntötte: soha többet nem ül be olimpiai hajóba. Tiszteli az olimpiai mozgalmat, de nem szereti, ha több éves, netán évtizedes munkájával mások szórakoznak. Vonzották az óceánok, a hatalmas távolságok. „Gál Józsi barátommal, aki kenus volt, s nem vitorlázott soha, építettünk egy akkora tökhéjat, mint innen ez az asztal, ez volt a Szent Jupát. Ezzel mi első magyarokként körbevitorláztuk a Földet 1985 és 1987 között” – vázolta Fa Nándor.

Harminc évnyi óceáni hajózást zárt le Fotó: Wikipedia

Kiszabadult a vasfüggöny mögül két fiatal, a világról nagyon keveset tudó, de borzalmasan kíváncsi és kalandvágyó srác, s megismerték a világot: legalábbis azon részét, ami számukra fontos volt. Mindjárt az út elején megtanulták a leckét, amikor Gibraltáron az angolok kidobták őket, mert nem volt vízumuk, így a szemközti oldalon kötöttek ki. Később megtanulták, hogy lehet vízumot kérni mindig az előző helyen, mint ahová mennek. Alapvetően azonban egy-egy mindössze egyetlen hónapos érvényességű útlevéllel vágtak neki a világnak három évre. Igaz, aztán rövidültek a tervek, mivel a barátja éppen elutazásuk előtt nősült meg, távollétében született meg gyermeke, s emiatt epekedett. Fa Nándor javasolta ezért, hogy rövidítsék le az utat, s menjenek haza. Így „csak” két évet voltak oda, de ezalatt is olyan kultúrákkal, emberekkel ismerkedhettek meg, ami egészen elképesztő. S nem utolsósorban: megismerkedtek a természettel.

Ezen az úton hallott először Fa Nándor arról, hogy létezik egy Földet megkerülő szóló vitorlásverseny.

„Én egy született versenyző lélek vagyok, szeretek konkrét, jól körülhatárolt versenyeken megméretkezni. Olyanokon, ahol mások határozzák meg a feltételeket, s abban a legjobbnak lenni, ez az, ami izgat” – mondta a sportoló. Ez a verseny az Egyesült Államokból indított, négy szakaszos BOC Challenge volt. Erre egy hatvan lábas hajót épített Fa Nándor. Persze ez nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik: amikor először elhatározta, hogy indul ezen a versenyen, még 1988-at írtunk, Magyarország még mindig a vasfüggöny mögött volt, cselekvési, utazási szabadság nem létezett.

A hatvan láb hajóméretben hatalmas, a Szent Jupát méretének és költségének többszöröse, s mivel fogalma sem volt, hogyan kell kinéznie egy ilyen versenyhajónak, ezért Sidney-be ment, ahol egy tervezőirodában megtanulta, hogyan kell hajót tervezni. Ezután született meg egy székesfehérvári gyárcsarnokban az Alba Regia, amivel két földkerülést teljesített: az 1990-91-es BOC Challenge-t 1992-93-ban már a Vendée Globe non-stop Föld körüli szóló vitorlásverseny követte, ami akkor érte meg második kiadását. Ezt 128 nap alatt, ötödikként teljesítette.

Megmutatták, mire képes az óceánokon Magyarország Fotó: Wikipedia

Ennyivel azonban nem elégedett meg: szerette volna megnyerni a versenyt, ezért egy új hajó megépítésébe fogott. Ez is egy 60 lábas, Székesfehérváron készült hajó volt, amely a Budapest nevet kapta, s amellyel 1996-ban állt rajthoz a Föld körüli vitorlásversenyek legnehezebbjén, a Vendée Globe-on. Ez a hajó azonban nem született szerencsés csillagzat alatt, különböző technikai problémák miatt kénytelen volt feladni Fa Nándor. Ezzel a hajóval még futott egy levezető, transzatlanti versenyt, majd hazatért Magyarországra, ahol céget és családot alapított, s elkezdett egy „teljesen normális, szárazföldi” életet élni.

2008-ban azonban kitört a pénzügyi válság, s vállalkozása nehéz helyzetbe került. Szinte egyik naptól a másikra megszűntek a megrendelések, le kellett állítsa a termelést, el kellett küldeni az embereket, ráment az egész tartaléka. „Ott üldögéltem egyedül az egyik termelői csarnokban, s örültem, hogy legalább a házat nem viszik el a fejem fölül.

Ekkor eldöntöttem, hogy mindez engem nem érdekel, nem fogok üldögélni, s várni a csodát”

– szögezte le. S mit tehetett volna egyebet, minthogy építsen egy új hajót, amivel célba veheti ismét az óceánokat. Kizárólag a Vendée Globe érdekelte. Szerencséje is volt, mert egy amerikai vállalkozás helyi vezetője, másképp klubtársa felajánlotta, hogy ha nekifogna újra hajót építeni, ő biztosítja hozzá az anyagot. Ez egy szénszálas anyag volt, amihez Fa Nándor korábban soha nem jutott hozzá, s aminek köszönhetően sikerült egy közel olyan színvonalú hajót megépíteni, mint amilyenek versenytársaik rendelkezésére álltak. Ez lett a Spirit of Hungary. Azért kapta ezt a nevet, mert teljességgel Magyarországon készült a koncepciótól a kivitelezésig: célja volt, hogy megmutassák a világnak, mire képes Magyarország hajóépítés terén ebben a magas technológiájú világban is.

Fa Nándor a Tusványoson. Rajongói körben Fotó: Rédai Attila

Ezzel a hajóval két földkerülő versenyen vett részt Fa Nándor: először a Barcelona World Race-en indult 2014–2015-ben, ami ugyanazon az útvonalon zajlik, mint a Vendée Globe, de kétszemélyes. Erre egy magyar fiúval készült, de mivel nem tudtak eléggé felkészülni a versenyre, a kolléga visszalépett. Helyére egy új-zélandi srácot talált az utolsó pillanatban, Conrad Colmant, aki azonban szerencsés választásnak bizonyult. Bár meg kellett állniuk éppen Új-Zélandon javítani a hajót, végigmentek a versenyen,

Fa Nándor azonban úgy érezte, ennél jobb teljesítményre képes.

A verseny azonban kiváló alkalom volt arra, hogy szembesüljön majd azokkal a körülményekkel, amik majd a Vendée Globe-on várják őt. Arra volt kíváncsi, hogy ebben a korban képes lesz-e egyáltalán megbirkózni az olyan nehézségekkel, amikor egyszerűen nincs idő aludni. Úgy érezte, hogy alkalmas lehet a feladatra. Erről akkor is meggyőződött, amikor társa egy ficam miatt kidőlt a sorból három hétig, s ezalatt az idő alatt nem volt más választása, minthogy szólóban vitorlázzon.

Könyvet ír élményeiről, ami novemberben jelenik meg Fotó: Rédai Attila

Több mint nyolcvanezer kilométert vitorlázott a Spirit of Hungary-val Fa Nándor a Vendée Globe előtt, amin így 2016–2017-ben, 64 évesen harmadszor indult el. A sok tesztelésnek, átépítésnek köszönhetően a versenyre lényegében nem volt technikai problémája, így kizárólag a vitorlázásra tudott koncentrálni. Egy laikusnak nehéz elképzelni, hogy ez mi mindennel jár: manapság a vitorlázás nem arról szól, hogy megméri a vitorlás a szelet, s annak megfelelően kiengedi, bevonja, forgatja a vitorlákat. Rendelkezésére állnak a modern időjárás-előrejelzési modellek, amelyek segítségével olyan meteotaktikát kell kidolgozni, hogy mindig a megfelelő helyen legyen a megfelelő időben.

„Ez egy fantasztikus izgalmas dolog, részben ezért is tértem vissza, mert nagyon vonzott, hogy ezen a mai technológiai szinten is kipróbáljam magam”

– vallotta be Fa Nándor.

Különösebb probléma nélkül ment végig a versenyen, bár volt egy bálnaütközése, ami a tőkesúly egy részét elvitte, de ez nem volt annyira súlyos, mint amennyire hangzik, a hajó biztonsága ugyanis nem forgott veszélyben.

Az volt a vágya, hogy 100 napon belül érjen vissza a franciaországi kikötőbe, 93 nap alatt sikerült ez neki, a 8. helyen ért célba.

„Ha egy hasonlatot szeretnék mondani arra, hogy mire vállalkoztam, akkor én megterveztem és megépítettem egy Forma-1-es autót, odaálltam a Forma-1-es világbajnokságra, és a mezőny kétharmadát megvertem”

– ábrázolta szemléletesen teljesítményét Fa Nándor. S miként a Forma-1-ben, ezen a versenyen is létezik az élmezőny, amit az autóversenyzésben a Ferrari, a Mercedes vagy a McLaren képvisel, ahol egyetlen szakmai területen húsz-harminc ember dolgozik, tervezőirodában rajzolják meg a hajót, hajóépítő cég rakja össze, s a vitorlázónak nincs más dolga, csak vitorlázni. Fa Nándor minderre egymaga vállalkozott. „De engem izgatnak ezek a feladatok, így ez számomra nem volt teher” – mondta.

Szavakkal nem lehet kifejezni azt az örömöt, amit a kikötőbe való visszaérkezéskor érzett. „Leírhatatlan az érzelmi töltet. Hisz az ember négy évig dolgozik valamin lehajtott fejjel napi húsz órát. Maga a verseny három hónapja is nagyon kemény feladat. Fizikailag, szellemileg. Egyszerre húsz percnél többet nem nagyon lehet aludni, mert lelassulsz” – fejtette ki. Az időjárás is csupa megpróbáltatás volt, hisz novemberben a télből indult, rövid ideig érintette az egyenlítő hőségét, majd a déli jeges vizeken hajózott, s a februári télbe, a hózáporok közé érkezett vissza.

Mintegy 130 ezer kilométert vitorlázott a Spirit of Hungary-val Fotó: Wikipedia

Több mint negyven hajó fogadta, a családja, barátok tömege, az újságírók hada. „Nem is nagyon emlékszem erre a napra, rózsaszín köd fedi be a történteket. Rángattak ide-oda, feltettek egy színpadra, amiről majdnem leestem, hisz három hónap a tengeren eltöltött idő után olyan szárazföld-beteg lesz az ember, hogy el sem tudja képzelni” – mesélte Fa Nándor.

Azért tudta maga alá gyűrni a mezőny kétharmadát, mert fegyelmezettebben követte a saját meteotaktikáját, s a déli vizeken többet vállalt, vélte.

„Kimondani azt, hogy negyven-ötven csomós szélben harminc csomóval megy egy hajó, ezek szép számok. De higgyék el nekem, ez tömény életveszély. Ezt húsz percig élvezi az ember. Két óráig még megy, öt óra múlva már kezd fáradni, egy nap múlva már teljesen tönkremennek az idegei tőle, annyira frusztrálja. De négy hétig megy még ilyen kondíciók között. Ezt fejben el kell tudni viselni. S közben enni, pihenni, kommunikálni kell. Erről szól a verseny a déli vizeken, végig robogás van, s a hajókon nincs fék” – érzékeltetett Fa Nándor.

Erre a versenyre úgy ment oda, hogy utoljára teszi. Elbúcsúzott a déli vizektől, az albatroszoktól, a transzformálódó energiáktól, a Horn-foktól. „Legalább négyszer-ötször megsirattam ezeket a dolgokat. Mert annyira elképesztő élmény, higgyék el.

Megrendítő, mert annyira szoros kapcsolatba tud kerülni így az ember a teremtőjével, amilyenbe szinte sehol máshol.

Én értem, hogy miért másznak fel az emberek az Everestre, valószínűleg ugyanezt élik meg” – fogalmazott a sportember.

Aki majd többet szeretne tudni ezekről az élményekről, hamarosan megteheti: Fa Nándor könyvbe önti ezeket, amely novemberben jelenik majd meg. S ki tudja, egyszer talán mozifilm is lesz a nem mindennapi sztoriból.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport