Közösséget bíztak rá

Liget 2022. szeptember 26., 10:13

Magyarországról érkezett Marosvásárhelyre a Bolyai Farkas Gimnázium keretei között működő marosvásárhelyi katolikus iskola közösségébe az új iskolalelkész. Tuzson Attila azonban ízig-vérig székely, s tíz év anyaországi tanulás és szolgálat után talán ez is hívta haza – olvashatják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

Közösséget bíztak rá
galéria
Az emberekért jött haza Erdélybe, most Marosvásárhelyen szolgál Fotó: Rab Zoltán

 Az iskolalelkészi feladatát még ő is most tanulja, s úgy érzi, az, hogy a Jóisten ennyi gyermeket, s egy egész iskolányi közösséget rábízott, az jóval több, mint amennyi volt az életében ezidáig. „Az iskolalelkész igazából előkészítőtől 12. osztályig rendelkezésére áll a diákoknak, azon kívül pedig a teológia osztályoknak szentmiséket mutat be, pedagógusokkal kapcsolatot tart.

A szülőket is egy kicsit szeretném bevonni, hiszen olyan iskolába íratták a gyerekeiket, amely elég sok megpróbáltatás elé állítja őket, éppen ezért legalább a szülői bizottsági tagokat szeretném közelebb hozni az egyházhoz, hogy lássák a küzdelmeket, hogy mit is teszünk, vagy próbálunk tenni azért, hogy ez a folyamat véget érjen és legyen egy nyugalmi pozíció, hogy az iskola hivatalosan tudjon működni”

– mesél munkájáról Tuzson Attila, azt is elismerve, hogy bizony kihívás a fiatalokkal foglalkozni.

"De egy imádkozó ember a világ nehézségeivel és a kihívásokkal szemben is másképpen reagál, mint az, aki életében nem tapasztalja meg azt, hogy van egy Úr fölöttem" - mondja Tuzson Attila Fotó: Rab Zoltán

Mint kifejti, a 9-12. osztályosok már kamaszok, ők feszegetik a határokat, már inkább kérdeznek, nagyon sokszor provokálnak. A kicsik, viszont ismerkednek a világgal, ami őket körülveszi. „A közös pont bennük, ez a technika nyújtotta világ, mert abban érzik otthon magukat. Tehát, az a félóra nagyon nehéz kütyü nélkül. Ha frontális oktatás van, ahol a tanár átadja az ismereteket, kérdez, az nem annyira érdekfeszítő a gyerekek számára. A hittan és a hitélet egy sajátos területe az életünknek, hiszen adódik a kérdés, hogy miért kell reggel, délben, este imádkozni, miért kell szentmisére menni, miért kell ennyi hittanórán részt venni?” – mondja. Az interjú teljes szövegét megtalálják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.