A 10-es mez a világbajnokságokon

Liget 2022. július 05., 11:15 utolsó módosítás: 2022. július 05., 13:58

A kultikus 10-es számú mezt szinte kivétel nélkül olyan labdarúgók ölthették magukra a világbajnokságokon, akik csapataik meghatározó játékosai lettek, illetve voltak. Azokban a válogatottakban, amelyek világbajnokságot nyertek, a tízes számú trikó „tulajdonosa” többször csapatkapitány is volt, illetve a tornák fináléjában gólt vagy gólokat szerzett – olvashatják a Székelyhon napilap keddi Erdélyi Sport mellékletében.

A 10-es mez a világbajnokságokon
galéria
Maradona csapatkapitányként kivezeti Argentínát a mexikóvárosi döntőre (1986) Fotó: Wikimedia Commons

A futball történetében a számok a húszas években jelentek meg először, az 1950-es világbajnokságra rendszeresítette a FIFA azt, hogy egy keret tagjai kötelezően ugyanazzal a mezszámmal szerepeljenek egy adott tornán. A 10-es mez kultusza az 1958-as vébéhez köthető nagymértékben, hiszen a torna nagy felfedezettje, az alig 17 éves brazil Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé a döntőben két gólt lőtt, és azelőtt is kitűnően játszott.

A horvát és a francia tízes, Modric és Mbappé a moszkvai döntő után (2018) Fotó: Wikimedia Commons

Bár Puskás Ferenc négy évvel korábban tett már arról, hogy naggyá legyen ez a szám, mégis Pelétől számíthatjuk a 10-es mez kultuszát.

A hatvanas-hetvenes években olyan nagy tízesek voltak Pelén kívül a focivébéken, mint például Geoffrey Hurst (az angol válogatott támadója az 1966-os, németek elleni döntőben három gólt szerzett), vagy a német Günter Netzer, aki az 1974-es vébén alkotott nagyot a Beckenbauer, Breitner és Gerd Müller nevei által fémjelzett csapatban.

A nyolcvanas évek nagy tízese pedig egyértelműen Diego Maradona volt: négy világbajnokságon viselte a 10-es mezt (1982, 1986, 1990 és 1994), lehetett volna öt is, de 1978-ban még a nagy közfelháborodás ellenére sem válogatta be a hazai rendezésű világbajnokságot megnyerő Argentína keretébe Luis Cesar Menotti szövetségi kapitány a fiatal Diegót.

Bővebben a témáról a Székelyhon napilap keddi, Erdélyi Sport című tematikus kiadványában olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.