HIRDETÉS

Letisztult formák, hagyományos ízvilág: a tortákkal sem kockáztatunk

Péter Beáta 2018. február 22., 15:04 utolsó módosítás: 2018. február 22., 15:26
HIRDETÉS

Kevesen vállalják be a különleges ízesítésű tortákat, a megszokott a biztos – tudjuk meg Pál Csilla cukrásztól, akit csíkszentsimoni laborjában látogattunk meg. A fiatal cukrászlány erdeigyümölcsös, karamellkrémes, csokoládés, gesztenye ízű süteménnyel várt, és a túrógurut is megkóstoltuk. Szívből ajánljuk.

Erdeigyümölcsös, csokis ízvilág a menő a tortáknál, de a süteményeknél már mennek a különlegességek is Fotó: Rédai Attila

Csodasütemények, intenzív édességbombák – ez jutott eszembe elsőre, amint a tálcán levő süteményeket megláttam, és szinte sajnáltam, hogy felszeleteljük. Aztán persze nem, mert az ízük mennyei volt.

HIRDETÉS

Ezeket a sütiket nem lehet csak úgy „összedobni”, két-három nap, amíg elkészülnek – tudtuk meg. Nem egy egyszerű almástésztáéval talál az elkészítésük. „Nagyon összetett, mivel több rétegből áll, többnapos folyamat. Várni kell, hogy kössön a krém, formálódjon, álljon, van, amit nem lehet siettetni. Vannak bizonyos technikák, eljárások, be kell ezeket tartani, hogy a végeredmény jó legyen. De így van ez a tortáknál is, sokszor hívnak délelőtt, hogy tortát szeretnének rendelni délutánra. De ez nem működik, nincs ideje a krémnek megkötni, mivel természetes alapanyagokat használok” – magyarázta Pál Csilla.

Pál Csilla Németországból hazatérve nyitott cukrászlabort Fotó: Rédai Attila

Mint mondta, főként gyerekzsúrokra rendelnek tortákat, ilyenkor az aktuális mesetrendeknek megfelelő figurákkal díszíti. Különböző évfordulókra is szívesen ajándékoznak tortát, gyümölccsel díszítetteket leginkább, vagy csokoládéval lecsorgatottakat, mindez különlegesebb gyümölcsökkel. „Az erdei gyümölcs és csokitorta mindent visz, ennél különlegesebb ízvilágú tortákat nem nagyon kérnek. Még a karamell, diótorta kedvelt, de torta esetében inkább a biztosra mennek a megrendelők, olyan tortát szeretnének választani, amelyik mindenkinek ízlik.”

Esztétikailag emlékezetes, ízélménynek intenzív Fotó: Rédai Attila

Ugyanez a helyzet az esküvői torták esetében, de egyre többen igényelnek torta helyett különlegesebb desszerteket. Ezek esztétikailag is szépek, és elég intenzív ízélményt kapnak a vendégek. Aki hagyományosabb esküvőt képzel magának, az tortát kér, és ott is a biztosra mennek, inkább az erdeigyümölcsös, joghurtos, savanykás, nem nagyon tömény tortákat rendelik. Igaz, volt példa rá, hogy csokis tortát is be mert vállalni az ifjú pár. Az esküvői torta esetében úgy az esztétikára, mint az ízre is oda kell figyelni.

„Egyszer egy séf azt mondta, jól jegyezzük meg, Juliska néni tyúkhúslevesére senki nem fog emlékezni a lagziban, de a tortára igen.

Igaz, hogy a díszítést többnyire csak az új pár látja közelről, de én nagyon fontosnak tartom a részleteket, azt, hogy a tortának minden egyes eleme legyen kidolgozva. Jobb esetben mindenkinek egyszer van esküvője, és a részletekre nagyon kell figyelni. Ezért szeretik sokan a makett-tortákat. Én ellene voltam, de most már látom, hogy miért is igénylik. Elsősorban kényelmes, nem kell szeletelni, a másik, hogy nem kell tartani arról, hogy szétfolyik, széttöredezik. Ha már több szintes egy torta, az súlyos is, és nagyon kell figyelni, hogy ne omoljon össze, ne folyjon szét. Ha van egy makett, akkor az általunk előre felvágott szeleteket csak tányérokra kell helyezni a vendégeknek. Az is fontos, hogy ugyanolyan ízűek legyenek a szeletek, mert hallottam olyant, hogy a felső kicsi torta nagyon finom volt, a többi pedig ehetetlen. Ilyent nem szabad” – hangsúlyozta Pál Csilla. Egy szelet torta általában tíz deka, így tudják kiszámolni, hogy milyen mennyiség lesz elég a násznépnek.

 

Szinte sajnáltuk feldarabolni Fotó: Rédai Attila

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a legújabb tortatrendek közé tartoznak a metalizált színnel díszítettek, az aranyozottak, ezüstözöttek. Ezeket még fehérrel vagy pasztellszínekkel szokták társítani. „Inkább a nagyon egyszerű, letisztult torták a divatok, aminek én nagyon örülök. Nagyon divat még az úgynevezett csupasz torta, élő virággal díszítve, tavalyelőtt kezdődött és még mindig hódít ez a trend, nagyon szeretik. Tehát kevés díszítés, nagyon letisztult, elegáns torták, csillogással.

A cukrász szerint annak, aki ebben a szakmában dolgozik, elsősorban türelemmel kell rendelkeznie és némi kreativitással Fotó: Rédai Attila

Pál Csilla Gyergyószentmiklóson járt szakközépiskolába, majd nővérnek tanult. Ezt követően Németországban dolgozott egy étteremben, ott kezdődött cukrászpályafutása. „Hidegkonyhára kerültem, és ott desszerteket készítettünk. A séf nagyon szerette, amit csinálok, hagyta szárnyalni a fantáziámat, közben tanított is, megmutatta az apró fogásokat. Egy idő után biztatni kezdett, hogy irányuljak a cukrász szakma felé, mert látta, hogy szeretem, és akarok tanulni. Magyarországon végeztem el a cukrásziskolát, már másodéven dolgoztam, sok mindent sikerült elsajátítanom. Utána rengeteg tanfolyamon részt vettem, különböző technikákat tanultam. Aztán hazajöttem, és úgy éreztem, hogy már annyi tapasztalatot gyűjtöttem, hogy megnyithatok egy saját cukrászlabort” – mesélte.

Úgy véli, annak, aki ebben a szakmában dolgozik, elsősorban türelemmel kell rendelkeznie és némi kreativitással, ugyanakkor nem árt, ha szereti az édességeket, különlegességeket.

Ő is igyekszik mindig valami új ízt becsempészni, de csak fokozatosan lehet megismertetni a különlegesebb ízeket, fűszereket a megrendelőkkel.

Több nap, mire elkészülnek az ilyen sütik Fotó: Rédai Attila

Ugyanakkor folyamatosan figyelni kell az új trendeket, a szakma nagyjait, és mindig újítani kell, meg kell ismerni az új alapanyagokat. Úgy fogalmazott: le lehet ragadni a dobostortánál is, de nem érdemes.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS