Magyar bajnok a székely lány és kutyája

D. Balázs Ildikó 2019. november 21., 17:34 utolsó módosítás: 2019. november 21., 17:38

A legjobb junior versenyzője volt az idei magyar agility országos bajnokságnak a csíkszentkirályi Benedek Viktória és border collie kutyája, Naty. A székelyföldi páros maxi junior kategóriában a dobogó legfelső fokára állhatott.

Magyar bajnok a székely lány és kutyája
galéria
Benedek Viktória és kutyája, Naty a dobogó legfelső fokán. A család büszkesége Fotó: Benedek Zsombor

„A két napos versenyen a szombati futamok döntötték el, hogy a négy kategóriában megszervezett vasárnapi fináléba bejutunk-e. Mi Natyval a maxi kategóriában indultunk juniorként, ez a legmagasabb kutyák kategóriáját jelenti.

Szinte még magam is meglepődtem, hogy a fináléba jutottunk olyanok mellett, akik világbajnokságokon mérettetnek meg, nagyon gyors és pontos kutyákkal.

Bejutottunk a fináléba, a maxi finalisták között ötödik helyezést értünk el, és az eredményeinknek köszönhetően az országos bajnokságon maxi kategóriában junior bajnokok lettünk” – eleveníti fel csillogó szemekkel Viki a székesfehérvári megmérettetést. Hatalmas az öröme – mondja –, hiszen mindeddig ez számít a legrangosabb elismerésnek.

Benedek Viktória, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tizenegyedik osztályos tanulója dob főszakon, negyedik éve foglalkozik az agilityvel, akkor kapta meg ugyanis a világ legokosabb kutyájaként nyilvántartott border collie kiskutyáját. Naty négy éves, Vikivel tökéletes párost alkotnak.

Mivel Romániában gyermekcipőben jár e sportág, itt alig négy csapat létezik, és évente egy-két versenyt szerveznek, a fejlődés érdekében a csíkszentkirályi páros a nyíregyházi kutyásokon keresztül magyar tagként regisztrált a magyarországi rendszerbe. Vikinek nincs edzője, ellenben lehetősége volt és van a sportág nagy neveitől tanulni, tanácsot kérni, és mindennek köszönhetően fejlődni.

Többek között Szilágyi Anita világbajnoksági ezüstérmes is segítette tavaly a munkáját, idén pedig a bolgár Marina Besoviskától kapott és kap hasznos tanácsokat, aki már Junior Európa Bajnokságon is megmérettetett.

„Interneten kerültem vele kapcsolatba egy közös ismerősünknek köszönhetően, majd a nyáron találkoztunk is egy belgrádi versenyen, ott mutatott rá a hibáimra, még azokra is, amelyeket magam sem tudtam. Nagyon hálás vagyok neki a sok segítségért. Összességében a székesfehérvári országos bajnokság volt az eddig versenyek közül az, amelyre a legjobban fel tudtam készülni” – fűzi hozzá.

Tavaly Szerbiában is versenyzett a székely páros Fotó: Miloš Jević

Viki elmesélte, ugyan sokat edzenek Natyval, sokfajta akadályátugrást megtanulnak, ám a versenyeken teljesen ismeretlen pályán méretetteik meg gazdi és kutyája. A start előtt minden gazdinak, azaz felvezetőnek nyolc perce van, hogy a kutya nélkül bejárja a 22–25 elemből álló akadálypályát, hogy majd tudja a kutyát irányítani. Viki nagyon szeretné ha itthon is érdeklődés lenne e sportág iránt, ő már edzéseket is tart, sőt két tanítványa, egy vele egykorú lány és egy középkorú férfi saját kutyáikkal jövőre már versenyen is indulnak.

Összefoglaló videó Viki és Naty legutóbbi székesfehérvári versenyéről Videó: Forrás: Benedek Viktória

Viki és Naty februárban Székesfehérváron a Hungarian Open néven futó nemzetközi versenyen lépnek majd újra pályára. Ha bárki érdeklődését is felkeltette az agility, keresheti Benedek Viktóriát a 0733-009 973-as telefonszámon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.