Manikűr és pedikűr otthon

D. Balázs Ildikó 2019. április 18., 17:24

Ki nem szeretne erős és szép körmöket, ápolt kezet? Ez amellett, hogy tetszetős a szemnek is, körmünk, kezünk sok mindent elárul rólunk. Kéz- és körömápolásról kérdeztem Beján-Farkas Gabriella műkörömépítő oktatót.

Manikűr és pedikűr otthon
galéria
A kézbőrön sokminden meglátszik Fotó: Pixabay.com

„Sokszor eszembe jut első munkahelyem és az akkori főnököm, akinek szavai még most is csengnek a fülemben: mindig legyen ápolt a kezetek és a körmötök, mert az sok mindent elárul rólatok. Kezünk ápolása ugyanolyan figyelmet érdemel, mint az arcbőrünk, a kézfejet borító bőr majdnem olyan érzékeny, mint az arcbőr, viszont a fokozott igénybevétel miatt, sokkal ellenállóbbnak kell lennie. Mivel a kézfejen lévő bőr kifejezetten vékony és szinte alig található alatta zsírszövet, sokkal érzékenyebb és gyorsabban öregszik. A tenyérrel már más a helyzet, ott már vastagabb zsírszövet és kötőszövet található, ami a bőrt sokkal erősebbé teszi. A nap, a hideg, a víz erősen igénybe veszik bőrünk védekező képességét, ezért fokozottabb figyelmet érdemel” – hívja fel a figyelmet a szakember. Annál is inkább, mert a nagyon száraz kéz viszket, feszül a bőr, és ki is repedezhet.

A dexpanthenollal és körömvirág olajjal gazdagított kézkrém megnyugtatja a megviselt bőrt, kézradírral, parafinnal pedig bársonyossá varázsolhatjuk azt.

Az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőkkel érdemes vigyázni, ugyanis ezek gyengítik, kiszárítják a körmöket, ettől pedig könnyebben törnek.

"Egy kis türelem kell és egy kis magunkra figyelés és mindenki megtalálhatja a személyiségének megfelelő árnyalatot” Fotó: Veres Nándor

Vitaminhiányra utaló tünetek

De nem csak a kézápolás, hanem a körömápolás is fokozott figyelmet érdemel, hiszen ha körmeink gyengék, vékonyak, hamar betörnek, elképzelhető, hogy vitamin- vagy ásványianyag-hiánytól szenvedünk.

„Többnyire B-vitaminok és a vas hiánya okozhat a körmön elváltozásokat, de akár a cinkhiány is megmutatkozhat körmeinken. Ha B-vitaminhiánytól szenvedünk körmünkön apró, fehér pöttyök jelennek meg. Hasonlóak a cinkhiány tünetei is. Vashiány esetén a köröm kezdetben elvékonyodik és könnyen betörik, súlyosabb vashiány következtében a köröm hullámossá válik, hosszában töredezhet.

A lábkörmön is megjelenhetnek ugyanezek a tünetek, az egyetlen különbség az, hogy a lábköröm inkább a megvastagodásra hajlamos, nem az elvékonyodásra. Amennyiben a köröm állapotának romlását vitamin- vagy ásványianyag-hiány okozza, belsőleg szükséges őket pótolni” – hangsúlyozza ki Beján-Farkas Gabriella. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is kiemelni, hogy a hosszú körmök sokkal sérülékenyebbek, ezért érdemes rövidebbre vágni, egyenesre, a szögletekben pedig enyhén bekerekítve. Fürdés után – jegyzi meg – könnyebb levágni a körmöket, mert ekkor puhábbak és egyszerűbben formázhatók. A csíkszeredai szakember szerint a mosogatást, takarítást érdemes gumikesztyűben végezni, hiszen a kiázott köröm sérülékenyebb. Azt sem árt tudni, hogy például két körömlakkozás között tanácsos időt hagyni körmeinknek a regenerálódáshoz, lakkozás előtt pedig mindig használjunk körömerősítőt vagy alaplakkot, ami lehet akár vitaminos is. Egyébként a körömbőr is könnyen kiszáradhat és beszakadhat ezért a körömágybőrt is rendszeresen hidratálni kell olajjal vagy krémmel.

Kezünk ápolása ugyanolyan figyelmet érdemel mint az arcbőrünk - mondja a szakember Fotó: Veres Nándor


Ha otthoni manikűrözésre vállalkozunk, van néhány dolog, amire figyelni kell. Az első és legfontosabb, hogy használjunk ollót és nem körömcsipeszt, majd a levágott körmöt reszeljük formára üveg vagy fém körömreszelővel oly módon, hogy először ennek a durva felületével kezdünk, majd a simább oldalát használjuk.

Ne feledkezzünk meg a láb ápolásáról sem

Ami a lábápolást illeti, gondot a talpon lévő, berepedezett szaruréteg okozhat, ez viszont rendszeres lábápolással megelőzhető, csak időt kell szánni rá. „A lábápolást kezdhetjük egy kellemes, langyos, ideális esetben aromaterápiás lábfürdővel. A szárazra törölt lábról egy, erre a célra szánt reszelővel óvatosan távolítsuk el a felesleges szaruréteget. Vigyázat, ne vigyük túlzásba a bőr reszelését. Ellenben ha naponta bekrémezzük lábainkat, akkor elegendő lesz csak a lábradír is. A lábkörmöket egyenesre, szögletesre kell vágni, a sarkokat pedig reszelővel igazítani, így elkerülhetők a benövések. A körömágy bőrét óvatosan vissza kell tolni és következhet a krémezés. Ha körömlakkozunk is, előtte használjunk körömlakk-alapozót vagy körömerősítőt” – tanácsolja Beján-Farkas Gabriella.

Az otthoni pedikűr sem ördöngösség Fotó: Pixabay.com

Melyek az idei trendek?

Ha már műkörömépítő-oktatónál jártam, természetesen az idei körömlakktrendre is rákérdeztem. Mint mondja, a természetes színek idén is megunhatatlanok, ezek is divatosak, igény esetén díszíteni lehet színes, akár csillogó porokkal. Aztán ott van az örök klasszikus, a piros, ez soha nem megy ki a divatból, és a piros rengeteg árnyalata közül lehet választani. „Azt tapasztalom, hogy amint beköszönt a tavasz, a körmök is mondhatni életre kelnek, és zöld, sárga, kék, rózsaszín színekben pompáznak. Idén – bár sokan idegenkednek tőle – hódít a zöld szín a körmökön is. Egy kis türelem kell, egy kis magunkra figyelé, és mindenki megtalálhatja a személyiségének megfelelő árnyalatot” – mondja a szakember.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.