Marosszéki kerékpáros paradicsom: ilyen a jeddi „körgyűrű”

Szász Cs. Emese 2018. május 23., 14:17

Nem nehéz, de nem is túl könnyű Maros megye első kerékpáros túraútvonala, amelynek különböző szakaszai a sportolóknak, a hobbikerékpárosoknak, de akár még gyerekes családoknak is megfelelnek. A frissen felavatott, Jeddi Kincses Túra nevet viselő ösvényen azonban érdemes óvatosnak lenni, ugyanis akár medvével is találkozhat az ember.

Marosszéki kerékpáros paradicsom: ilyen a jeddi „körgyűrű”
galéria
Terepbicikliknek való az útvonal Fotó: Facebook/Salvamont

A kerékpározás egyre népszerűbb mifelénk is, de sokan, akik hobbiszinten űzik ezt a sportot, panaszkodnak arra, hogy nincs megfelelő terep hozzá. Ezen a helyzeten javít a Jeddi Kincses Túra nevet viselő hivatalos kerékpáros útvonal, amelyet szombaton mintegy százötven fős kerekező csapat avatott fel.

Családdal is érdemes kipróbálni Fotó: Facebook/Salvamont

A Kincses túra Jedd központjából indul, a kebelei erdőig vezet, onnan pedig a Kincses-dombok felé veszi az irányt és kanyarodik vissza. Ez a táv 22 km hosszú, a nyárádszeredai szakasz 14 km, de létezik egy Somostető felé vezető letérő is, amelynek 4,5 km a hossza. Így bárki kiválaszthatja a saját fittségének megfelelő szakaszt, és annyit kerékpározhat, amennyit éppen szeretne – hívja fel a figyelmet Kovács Róbert, a Maros megyei Hegyimentőszolgálat vezetője, aki büszke arra, hogy eddig csak gyalogos túraútvonalakat hoztak létre a hegyimentők, most először azonban a kerékpárosokra is tudtak fókuszálni. Hozzáteszi: az útvonalnak több bekötő része van a főútra is, így aki elfárad, vissza tud kanyarodni a főútra, vagy lehetősége van egy közeli faluban megpihenni.

Számos kijelzőtáblát tettek ki a hegyimentők Fotó: Facebook/Salvamont

Amúgy a hegyimentő szerint nem túl fárasztó, nem túl nehéz a terep, mondhatni közepes nehézségű, ám kimondottan terepbiciklikre van előkészítve. Az avatáson több család is gyerekkel biciklizte végig az útvonalat, úgyhogy még 6-7 éves gyerekekkel is megfelelő kikapcsolódás lehet.

„Van benne vagy három kaptató, de ott, ha nagyon el vagyunk fáradva, egyszerűen kitoltjuk a biciklit, és kész”

– fogalmaz Kovács Róbert.

Térképek segítségével lehet eligazodni Fotó: Facebook/Salvamont

A kerékpáros túraútvonal létrehozása amúgy nem volt egyszerű, több hónapos munka van a hegyimentők háta mögött, akik a Marosszéki Közösségi Alapítvánnyal, Jedd és Nyárádszereda községekkel együttműködve építették ki az utat. A hegyimentőszolgálat vezetője szerint a legtöbb időbe a megfelelő útvonal megkeresése került.

„Sok-sok kilométer biciklizés és motorozás van a hátunk mögött, nem volt egyszerű kiválasztani a megfelelő útvonalat. Ha úgy tűnt, megtaláltuk, akkor kiderült, hogy vannak emberek, akik nem szeretnék, hogy az ő magánterületükön biciklizzenek. Amikor az útvonal már megvolt, jelzéseket kellett festeni, elég sok olyan helyen megy el az út, ahol nem volt mire festeni, nincsenek fák, kövek a közelben, az ilyen helyekre oszlopokat kellett kitenni, ezeket be kellett ásni, betonozni a földbe.

Legalább 50-60 irányjelző táblát tettünk ki, és öt darab térképet is kihelyeztünk, amelyek segítségével könnyen el lehet igazodni, lehet látni, hol kapcsolódik egyik túraösvény a másikba, melyik milyen nehézségű stb. Volt pár hely, ahol meg kellett csinálni az utat is konkrétan, ugyanis annyira nehéz volt a terep, hogy biciklivel nem lehetett rajta átmenni, sok helyen fametszéseket is végeztünk, mert az erdő túl sűrű volt, ahhoz, hogy ott haladni lehessen” – magyarázza Kovács Róbert, aki szerint eddig is előszeretettel kerékpároztak az emberek a Marosvásárhely környékbeli erdőkben, de ezután már biztonságosabban megtehetik.

A táj szépsége kárpótolja a megfáradt kerékpárosokat Fotó: Facebook/Salvamont

Akik elindulnának biciklitúrára, annak a hegyimentő azt ajánlja, hogy először tájékozódjanak az időjárásról, mert nyáron a hegyekben igen erős viharok szoktak lenni, bizonyosodjanak meg afelől, hogy a kerékpárjuk tökéletes műszaki állapotban van, mert nem az erdőben kéne lerobbanni, vigyenek magukkal vizet, energiautánpótlást, esőkabátot. Nagy esőzések után sár lehet az úton, arra fel kell készülni. Kovács Róbert szerint mindemellett pedig már a környékbeli erdőkből, a Somostető, Jedd és Koronka erdeiből is hetente kapnak jelentéseket arról, hogy medvék vannak az erdőkben, s mivel a túraútvonal ezeken a területeken halad,

fel kell készülni arra is, hogy akár medvével is találkozhat a biciklis.

„Azért is kell figyelmesebbnek lenni biciklizés közben is, mert így gyorsabb a haladás, mintha sétálnánk, meg csendesebb is, így hamarabb közelebb kerülhetünk egy medvéhez. Ez ellen azt ajánlom, hogy időnként érdemes kicsit hangoskodni, kiabálni, hogy elrettentsük a vadállatokat” – fogalmaz a hegyimentő-szolgálat vezetője.

Erdők közt halad az útvonal Fotó: Facebook/Salvamont

Elárulja, a közeljövőben még pihenőket szeretnének kiépíteni az útvonalon, valamint bővíteni is szeretnék azt: a tervek szerint Nyárádszeredából felviszik a biciklisutat a Bekecs-tetőig, onnan pedig Szovátáig, így akár egy-két napos túrázást is meg lehet ejteni majd ezeken az útvonalakon. „Úgy látjuk, hogy egyre több ember biciklizik, illetve biciklizne, de nincs hol. Ha nincs hol, akkor ott biciklizik, ahol éri. Ha ki tudunk alakítani ilyen bicikliösvényeket, előbb utóbb rájönnek az emberek, hogy sokkal kényelmesebb ilyen útvonalakon biciklizni, amelyeken térkép van, karbantartott, s nem utolsósorban nem kell félni a száguldó autósoktól” – vélekedik Kovács Róbert.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.