Mázsás turistacsalogató: szereti a Nyárád partját a belga tök

Szász Cs. Emese 2018. október 11., 15:23

Kilyén Károly nyárádszentbenedeki portáját nehéz lenne eltéveszteni: messziről látszik a kapuba kihelyezett óriásméretű tök, amelyről az a hír járja, hogy az ország legnagyobb tökterménye lehet. Az biztos, hogy a 265 kilogrammos tök egyfajta turistalátványossága lett a településnek, napi 50-60 fotót készítenek róla, s van, aki csak azért látogat el az Ákosfalva községhez tartozó településre, hogy megcsodálhassa a rekordméretű óriásterményt.

Mázsás turistacsalogató: szereti a Nyárád partját a belga tök
galéria
A 337 centiméter kerületű, 265 kilós példány fél év alatt nőtt ekkorára Fotó: Haáz Vince

A nyárádszentbenedeki 47 éves Kilyén Károly amúgy tűzoltó, szabadidejében foglalkozik zöldségtermesztéssel, van egy kis fóliaháza is a családnak. Töktermesztéshez amúgy csupán három éve kezdett, amikor magot kapott a helybéli Nám Vilmostól. 

A rekordméretet is a magnak tulajdonítja, ugyanis az a belga testvértelepülésről, Katerleeből származik, amelyekből sosem lesznek kicsi példányok. Nám Vilmosnak, aki először kezdte termeszteni, 220 kilósra sikerült feltornáznia a legnagyobb példányát, a Kilyén portán pedig mindhárom évben rekordpéldányok nőttek: már az első évben, 2016-ban 198 kilós példány nőtt, a tavalyi igaz, „csupán” 148 kilóra sikeredett, az idei termés azonban pótolta:

összesen három tök termett, a legkisebb is elérte a fél mázsát, de lett egy 80 kilós is a rekordméretű 256 kilós példány mellett.

Turistalátványosság a kapuban Fotó: Haáz Vince

„Ezt nyolcan hoztuk fel a kertből egy pokróc segítségével körülbelül egy hete. Még egy hétig itt lesz a kapu előtt, aztán a Nyárádszentbenedeki falunapok ékessége lesz, majd Jászvásárra viszik, ahol egy hónapig krizantém kiállítás lesz a helyi botanikus kertben, s oda kell dísznek a tök” – magyarázza a büszke tulajdonos, akitől már meg is akarták venni a hatalmas példányt a jászvásáriak, de ő nem adta, azt mondja, szüksége van a magokra, azokból termeli majd a következő példányokat. A 337 centiméter kerületű, 265 kilós példánynak ugyanis vagy négyszáz magja is lehet. Ez az óriáspéldány is a tavalyi magjából született: eltették a magokat papírtasakba, februárban kiültették a fóliasátorba, a földbe pedig már a tő került április környékén.

Nyárádszentbenedeken nem ritka a rekordméretű tök Fotó: Haáz Vince

Kilyén Károly szerint

az óriástermény titka a víz, a víz és még egyszer a víz.

Vagyis rengeteget kell öntözni a tököt, és olyan helyre kell ültetni, ahol nem süti folyton a tűző nap, mert azt nem bírja. A homokos föld sem az igazi számára, de a fekete földet sem szereti, valahol a kettő között a legjobb a növény számára a talaj. A Nyárád partján, a Kilyén porta diófájának árnyékában azonban nagyon szereti a tök, ez abból is látszik, hogy ilyen hatalmasra nőtt.

Hogy mi lesz belőle? Azt még maga a gazda sem tudja. Enni nem eszik meg, mert ez nem sütőtök, nem is főzőtök, de nem is a nálunk jól ismert disznótök, ez valami belga fajta.

A rekormédret Fotó: Haáz Vince

A tavalyelőtti belének a disznók örvendezhettek végül, a tavalyi példány pedig, amelyik szintén a kapu előtt volt a falu látványossága, az időjárás áldozata lett. Ez egyelőre még a vendégeket vonzza Nyárádszentbenedekre. Napi 50-60 kép készül az óriástökkel, s Kilyén Károly sem győzi mesélni mindenkinek, hogy is lett ekkora. Igazi turistalátványosság, miután vannak, akik csak azért látogatnak el az Ákosfalvához tartozó településre, hogy megbizonyosodjanak róla, nem csak legenda a 265 kilós termény.

Kicsit formátlan, de rekordméretű Fotó: Haáz Vince


1190 kilós a világrekordnak számító tök

A nyárádszentbenedeki termény bár hatalmas, messze van a világrekordtól, az eddigi jegyzett legnagyobb tököt ugyanis 2016-ban a belga Mathias Willemijns termesztette, a 1190,5 kilogrammos sütőtökével akkor nem csak megnyerte az Óriástök Európa-bajnokságot, de hivatalosan is világrekordot döntött.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.