Megérteni a nagy történetet: Nagy Péter

Péter Beáta 2021. július 16., 17:48

A körülöttünk levő világ megismerésének a tudomány az alapja – véli Nagy Péter, akinek a tudományos gondolkodás meghatározza a világképét, és aki Egypercesek elnevezésű bejegyzéseivel a természettudomány és kultúrtörténet érdekességeire, összefüggéseire világít rá közérthetően. Az előadásain is azt próbálja átadni, megmutatni, hogy a világuniverzum és a természettudomány csodálatos dolog. Legújabb, készülő előadásának fókuszában a tudós nők állnak, és ennek apropóján egy közösségi plakátkiállítás is létrejött.

Megérteni a nagy történetet: Nagy Péter
galéria
Nagy Péter következő előadásával a nők előtt tiszteleg Fotó: Veres Nándor

Már gyermekkorában a természettudományok irányába fordult az érdeklődése a csíkszeredai Nagy Péternek. Mint mondja, a legfontosabb indíttatás és forrás a családi háttér volt. Szülei tanárok, édesapja matematikus és fizikus, édesanyja matematikus. A természettudományok iránti kötődése az édesapja ösztönzésére indult, az édesanyjától pedig a kitartást tanulta. Péter, aki 1969-ben, az első sikeres holdra szállás évében kétéves volt, első szavai között szerepelt az Armstrong, Collins és Aldrin név. Később mégsem gondolt arra, hogy tudós legyen, mert nem szeretett volna egy nagyon kicsi szakterületnek a kutatója lenni, de úgy döntött, hogy megpróbálja megérteni és minél egyszerűbben elképzelni, saját magának megfogalmazni azokat a kérdéseket, jelenségeket, amelyek érdeklik a tudományt. Gyerekkorától kezdve a mai napig rengeteget olvasott és olvas a témában.

„Ha valamit ebben a témában úgymond fel tudok mutatni, az az a hatalmas könyvmennyiség, amelyen átrágtam magam. Az már rég nem működik a tudományban, mint az 1800-as években, hogy Faraday autodidakta módon a század legnagyobb kísérleti fizikusa lett. Szokták mondani, hogy minden öt-hat milliomodik emberből lesz jó matematikus. A fizikánál még nehezebb a helyzet, és még rosszabb a statisztika, mert ahhoz, hogy valaki jó fizikus legyen, először nagyon jó matematikus kell legyen. Nagyon kevés ember érti a fizikát és érzi meg ennek a tudománynak a lényegét és a csodálatos oldalait. A legtöbb embernek a fizika, ugyanúgy, mint a matematika, egy képlethalmaz, mert általában rosszul tanítják. Nem jelenségekről beszélnek, hanem képletekről.

Bármilyen jelenségnél érdekesebb az, hogy körbejárjuk, mint hogy konkrétan leírjuk a képleteket.

A komoly fizika természetesen itt kezdődik, amikor ezeket már mind tudják. Ilyen szempontból nekem sokkal szimpatikusabb volt a másik út, megérteni a jelenségeket, és felállítani a fejemben egy olyan forgatókönyvet, amely ezt a nagy történetet elmeséli, a ma elfogadott ősrobbanástól napjainkig. És ezt próbáltam az első pillanattól fogva megérteni. Elég későn kezdett el az agyamban összeállni egy olyan kép, hogy úgy éreztem, megértettem az egész történetből annyit, hogy esetleg ezt el is tudjam mesélni. Akkor kezdtem gondolkodni azon, hogyan lehetne ezeket a történeteket elmesélni” – magyarázza.

A természettudományról közérthetően

Mint rámutat, az emberek többségének nincs természettudományos felkészültsége és alapja, nem sokan mélyülnek el ezekben a témákban, éppen ezért fontos volt számára az, hogy közérthetően beszéljen ezekről a dolgokról. „A nyolcvanas években valahogy átcsusszant a cenzúrán és Romániában is vetítették minden csütörtök este a tévében Carl Sagan legendás Kozmosz-sorozatát. Nem voltam rossz gyermek kölyökkoromban, de kicsit öntörvényű voltam.

Volt olyan, hogy megtudtam, hogy a város másik felén aszfaltoznak, és szó nélkül képes voltam elmenni és este kilencig nézni, miközben édesanyámék már a rendőrséggel kerestettek.

Nem rosszaság volt bennem, hanem kíváncsiság, és nem fogtam fel, hogy valaki aggódik miattam. Azt tudtam, hogy szombaton csak akkor engedik meg, hogy megnézzem a cowboyfilmeket, ha jó vagyok. És szombaton képes voltam egész nap nagyon jól viselkedni, nem tekeregtem, nem csináltam hülyeségeket. Amikor Carl Sagan filmjét is kezdték vetíteni, akkor már csütörtökön is nagyon jó fiú voltam. Ez a sorozat óriási élmény volt akkor számomra, és minden fizikai vagy más tudományos felkészültség és ismeretek nélkül is szinte végig értettem, amit meséltek benne, és teljesen új világ nyílt meg előttem” – emlékezik.

Közérthető nyelven tolmácsolja az ismereteket Fotó: Veres Nándor

Ez volt az egyik meghatározó élmény számára, a másik pedig Stephen Hawking Az idő rövid története című könyvének az elolvasása. „Ezek voltak azok, amelyek meghatározták, hogy milyen stílusban kéne tálalni a dolgokat. Aztán pár évvel ezelőtt a városban sétálgatva meghallottam négy bácsi – akikről úgy tudtam, hogy széles látókörű emberek – beszélgetését, amint az ufókról vitatkoztak, a földön kívüli életről, és döbbenten hallgattam, hogy mennyire nincsenek tisztában még a legalapvetőbb dolgokkal, jelenségekkel sem.

Akkor jutott eszembe, hogy vajon mit mondanék én egy előadáson, ha egyszer nekem megadatna, hogy kiállhatnék és mesélnék a tudományról. Vajon mi lenne az, amit fontosnak tartanék, hogy elmondjam? És ilyen alapon kezdtem el dolgozni és írni”

– vázolja Nagy Péter.

S noha az alapötlet hamar kikristályosodott, a részleteknek alaposan utánanézett, minden egyes mondaton hosszasan gondolkodott, rágódott, hogyan kellene tálalni az elmondani kívánt jelenségeket. Miután befejezte, a végére odaírta, hogy meghajlás és elköszönés, majd a kéziratot betette a fiókba.

„A megyei könyvtár egyik könyvtárosa egyszer megkérdezte, hogy miért ezeket a könyveket veszem ki, amelyeket ki szoktam kölcsönözni, mert tudja, hogy fizikuscsemete vagyok, de azt is, hogy nem vagyok gyakorló fizikus. Elmeséltem neki, hogy imádom ezeket olvasni, sőt egy kicsit újragondolni, átgondolni és leírni egy kicsit másképp, újrafogalmazni érthetőbben. Mondta, hogy menjek, és tartsak egy előadást a könyvtárban” – idézi fel Péter az előadások sorozatának a kezdeteit. Néhány hónap múlva meg is tartotta az első előadást nagyszámú és lelkes közönség előtt. Ezt követően azon kezdett tűnődni, hogyan lehetne még jobb, látványosabb hasonló előadásokkal előrukkolni. A következőt már a Csíki Moziban tartotta Stephen Hawking életéről, kutatásairól.

Előadásain fontos szerepet kap a zene és a látványvilág Fotó: Péter Beáta

„Nagyon fontos volt számomra, és jó alapnak bizonyult, hogy igen, ha időnként elkészítek egy előadást, akkor van egy kemény mag, aki eljön és megnézi, mert a Hawking-előadásnak is jó volt a fogadtatása.” Ezt követte az Üveggyöngyvarázs című előadás, amelybe már zenészeket is bevont. „Mindig több könyvet olvasok egyszerre, délelőtt inkább szakkönyveket, délután szépirodalmat, esténként könnyedebb dolgot. Épp egy, a Voyagerekről szóló könyvet olvastam, és ezzel párhuzamosan Hesse Az üveggyöngyjáték című regényét. Ebben is érdekes a párhuzam a zene és a tudomány között, és jött az ötlet, hogy készítsünk egy ilyen előadást. Ebből nőtt ki az, hogy most már megvan minden előadásunknak egy formakerete, legtöbbször kiválasztok egy témát, az élő zene valamilyen módon kapcsolódik hozzá, és a harmadik fontos összetevő a vizuális anyag. Úgy érzem, hogy mindezzel megkönnyítem a befogadást.”

Egypercesek a Facebookon

Nagy Péter nemcsak az előadásai alkalmával, hanem a Facebookon is megosztja ismereteit és gondolatait a nagyközönséggel. Az Egypercesek elnevezésű bejegyzéseit naponta olvashatjuk, mára már több mint 1400 gyűlt össze. „Mindig meggyőződésem volt, hogy ha valaki hozzáteszi a kis tégláját a nagy egészhez, az mindenkinek a javára válhat. Itt is az volt az alapgondolat, hogy közérthetően természettudományos témákról beszélgessünk. Úgy néztem erre a felületre, mint egy üres füzetre, amit meg lehet tölteni hasznos tartalommal is. Kialakult a fejemben a forma, hogy egy jó idézettel fel lehet kelteni a figyelmet, majd jön az én szövegem, és mindig társítok képet és zenét is. Mindig van értelme, hogy miért, noha nem mindig egyértelmű, mert van, amikor csak ráérzésre társítom, a képnek a hangulata talál ahhoz a hangulathoz, amit az aznapi Egypercesek sugall, és a zenével is próbálok mindig kapcsolatot találni.”

Tanulási folyamat is számára az ismeretterjesztés Fotó: Fodor István

Hozzátette, noha van, aki azt gondolja, hogy ez időigényes munka, általában negyedóra alatt elkészül a szöveggel, többnyire a fotó- és hanganyag válogatása vesz fel több időt. Mindig igyekszik, hogy ne sértse meg másnak a világképét, nem hirdeti tolakodón, hogy a tudomány az egyetlen út, sőt időnként visszatér erre, hogy a tudomány nagyon sok kérdésre nem tud választ adni. „Nem azt mondom, hogy ez az egyetlen szellemi konstrukció, amit követni kell, de számomra ez a legszimpatikusabb, ezt vállalom, de nem erőszakosan. Talán ennek köszönhetően nagyon ritka, hogy elfajul egy vita a bejegyzések alatt. Nagyon szeretem ezt csinálni, én is tanulok ezáltal. Hiszem azt, hogy

a tudomány óriási segítséget ad a körülöttünk lévő világ megismeréséhez. Ez az alapja. Azt is látom, hogy nem tud minden kérdésre válaszolni, de nem kinyilatkoztatásokra korlátozódik, hanem komoly munkával, megfigyelésekkel próbál megérteni dolgokat.

És épp emiatt van számomra néhány pozitív vonása a tudományos gondolkodásnak, ami az én világképemet meghatározta.”

Mellőzött tudós nők

Nagy Péter és csapata augusztus 7-én, este kilenc órától a Mikó-vár udvarán legújabb előadásával a tudós nők előtt tiszteleg, és az eseményt mintegy ajándékként „nyújtja át” a nőknek.

A kiállításon a 20. század kiemelkedő nőalakjai közül sorakoztatnak fel néhányat Fotó: Veres Nándor

„A témaválasztás egyrészt onnan jött, hogy én tényleg hálás vagyok a hölgyeknek, mert mindig annyira pozitívan jeleznek vissza arra, amit csinálok. Ezért akartam adni nekik valamit, hálaként. Másrészt olvasom a tudománytörténeti könyveket, és hogy milyen komoly eredményeket értek el nők. Utána pedig olvasom a Nobel-díjasok lexikonját, és hiába keresem azt a hölgyet, aki megtette a huszadik századi csillagászat két legfontosabb felfedezését, mert nem szerepel szinte sehol. Nemcsak hogy a Nobel-díjasok között nincs megemlítve, hanem a tudománytörténeti művekben is mellőzve van. Az előadáson öt nőről fogok mesélni, Marie Curie-vel kezdem, és ő pont az ellenpélda, de a többi hölgyet már kevésbé szokták emlegetni. Azóta, amióta a témával kicsit komolyabban foglalkozom, olyan könyveket fedeztem fel, amelyek igyekeznek ezeket a hiányokat pótolni. Megismertem török tudósnőket, azt gondolnánk, hogy ott pláne nem lehet, kétszeresen hátrányos helyzetűek, de ott is néhány úttörő nagyon komoly eredményeket tett le. Vagy

sok olyan esettel találkoztam, hogy a Nobel-díjat megkapta a férj, de a feleség nem, pedig többet tett az ügy érdekében, nagyobb eredményeket ért el, de őt egyszerűen mellőzték, meg sem említve.”

Az előadás kapcsán Péter felhívást intézett baráti társaságok felé, hogy hozzanak létre közösen egy plakátkiállítást, a plakátokon pedig olyan nők arcképe legyen, valamint néhány gondolat róluk, akik meghatározó alakjai voltak a 20. századnak. Az ötletet eddig több mint húsz csapat támogatta – és folyamatos a jelentkezés –, az elkészült plakátok pedig már megtekinthetők a Tulipán áruház kirakatában. Az Azok a csodálatos nők című kiállítás olyan területeken maradandót alkotó nőket sorakoztat fel, mint a sport, festészet, zene, szociológia, irodalom, film, matematika vagy éppen a bábamozgalom.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. július 16-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport