Műanyagzabáló molyok és kukacok: díjazott projekt a nyárikonyhából

Péter Beáta 2021. július 26., 18:05

Petri-csészék, csipesz, szike, saját gyártású hőkamra, befőttes üvegek, üvegedények, amelyekben különböző műanyagok között viaszmolyok és lisztbogarak „dolgoznak” – ez fogad, amikor meglátogatjuk Antal Balázst, aki családi házuk nyárikonyhájában-kazánházában alakította ki kutatóműhelyét. A fiatal kutató nemrégiben elnyerte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Startup Campus által létrehozott InnoGEN Ifjúsági Program az Év felfedezettje közönségdíját.

Műanyagzabáló molyok és kukacok: díjazott projekt a nyárikonyhából
galéria
Antal Balázs csíkdánfalvi udvarukon Fotó: Pinti Attila

Több mint kétezer szavazattal nyerte el a csíkdánfalvi Antal Balázs az Év felfedezettje közönségdíját a PEstroy nevezetű projektjével, melynek keretében olyan biodegradációs rendszert igyekszik létrehozni, amelyet fel lehet használni a műanyag hulladékok semlegesítésére.

Antal Balázs idén végzett a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium társadalomtudományok szakán, mintegy éve dolgozik a PEstroy elnevezésű projektjén, amely során a műanyagbontó élőlények biodegradációs képességeit vizsgálja és próbálja meg különböző eljárásokkal hatékonyabbá tenni őket a műanyag hulladékok semlegesítésére. Kiaknázva a természet különleges képességeit olyan kísérleteket végez, melyek során rovarok és baktériumok műanyagbontó képességét próbálja ipari használatra optimalizálni, és reméli, hogy ezáltal sikerül áttörést elérnie a műanyagszennyezés kezelésében.

Viaszmolyok rágta műanyagdarab Fotó: Pinti Attila

„A kísérletekkel főként a rovarok biodegradációját vizsgálom, vagyis azt, hogy a műanyagokat mennyire képesek lebontani, és azt, hogy ebben milyen lehetőségek vannak, hogyan lehetne felhasználni, akár iparilag is. Van itt egy hőkamrám, ami azért szükséges, mert ugyan az állatok a hidegben is nőnek, de a harmincfokos hőmérséklet az ideális. Főleg a rovaroknál a hőmérséklet nagyban befolyásolja a növekedést, például tizenöt Celsius-fokon egy fél év is eltelhet, amíg átmennek a cikluson, és nekünk minél hamarabb kell nőjenek” – magyarázta, amikor beléptünk a kis „laboratóriumba”, amelybe többnyire a szabadidejét tölti, hiszen minden nap kell dokumentálni a kísérletek folyamatát.

Mint mondja, a természettudományos kutatási témák mindig is érdekelték, tavaly nyáron lépett kapcsolatba az Erdélyi Innovációs Műhely tagjaival, és tőlük kapott bátorítást arra, hogy ő maga is kutatásba kezdjen. Beszerezte a szükséges eszközöket, és ősszel el is kezdte a kísérleteket.

Munkában a lisztbogarak Fotó: Pinti Attila

„Többféle kísérletet végeztem, legtöbb még kezdeti fázisban van, és mint látható, nem egy csúcstechnológiás labor ez. Próbáltam néhány hernyót nemesíteni, hogy jobban rászoktassam őket a műanyagra. Vannak itt viaszmolyok és lisztbogarak is. A viaszmolyok is képesek lebontani a polisztirolt, a lisztkukacok viszont jobban. Az állatok is képesek lebontani a műanyagot, viszont itt nem annyira az állatok, hanem a bennük élő bélbaktériumok végzik inkább a műanyagbontást. Azt is megpróbáltam, hogy a lárvák béltartalmát átvigyem a viaszmolyokba, és így hátha ők is jobban tudják bontani a polisztirolt. Volt is valamilyen kezdetleges eredmény, és még megpróbálom több egyednél is. Ezek már rég itt vannak, látható, hogy eléggé feldarálták a műanyagot. Ez is eredmény, azt jelenti, hogy működőképes ez az elképzelés” – mutatja az egyik üvegedény tartalmát.

Hogyan viselkednek a rovarok a különböző táptalajokban? Fotó: Pinti Attila

Hozzáteszi, a viaszmolyoknál probléma szokott lenni, hogy amikor nagyon nem tetszik nekik a környezet, amelyben épp élnek, akkor hamarabb bebábozódnak, és így nem fogyasztják a műanyagot. „Próbáltam a selyemmirigyüket kívülről csonkítani, és azt figyeltem meg, hogy így később bábozódnak be. Most olyan kísérletbe fogok, amelyben biológiai eljárás során igyekszem késleltetni a bebábozódást, hogy az ipari használatban is lehessen ezt az eljárást alkalmazni. Vannak itt még nemesítést megcélzó kísérleteim is, amelyek során azt vizsgálom, hogy amelyik egyed jobban bont, azt megpróbálom továbbvinni, hátha az utódaik is öröklik valamilyen szinten. Mindent pontosan dokumentálni kell. Egy másik kísérletnek nemrég kezdtem neki, ugyanis a bogaraknak is szükségük van fehérjékre, tápanyagokra, például ezeket a méhviaszból be tudják szerezni. Ezért valamilyen tápanyagot viszek be a műanyag mellé, amivel ezt tudják pótolni, és nem annyira káros nekik. Viszont, ha beleteszek egy tápanyagdarabot, egyszer megeszik a tápanyagot, és a műanyag megmarad” – avat be a sok türelmet igénylő kíséreteibe.

Balázs a sikeres érettségi vizsgát követően egy budapesti egyetem vegyészmérnöki szakán folytatná a tanulmányait.

De az elkezdett kutatómunkát sem hagyná abba, igaz, még nem tudja hogyan, hiszen nem állíthat fel Pestre egy zsák viaszmollyal – mondja nevetve.

Minden nap meg kell figyelni és dokumentálni a folyamatot Fotó: Pinti Attila

És hogy mi lendíti előre a sok türelmet és kitartást igénylő munka során? Egyrészt az, amikor látható eredményt kap egy kísérlet nyomán, akkor érzi, hogy ezt érdemes folytatni. Másrészt, ha biztatást kap másoktól. „Ezt legfőképp ez a verseny és a közönségdíj hozta meg számomra, amikor

láttam, hogy mások is támogatnak, látnak ebben a munkában valamit, akkor éreztem, hogy nem csak elpazaroltam az időt, hanem valami hasznossal foglalkoztam.

Gyermekkoromban is kísérletezgető voltam, bogarakat fogtam, tartottam befőttesüvegekben pókokat, bogarakat, most ezt ki tudtam élni hasznosabb formában is. Mindig is érdekeltek a természettudományos dolgok.” Kiemelte, noha a szülei az elején kicsit furcsállták a tevékenységét, de támogatták és büszkék rá.

A mostanáig elért eredmények egy hosszú folyamat részét képezik, például az évek során sok tudományos cikket olvasott, és ezek megértek benne.

Elnyerte a közönség tetszését a kísérlet Fotó: Pinti Attila

„Az is hatással volt rám, hogy tavaly nyáron fedeztek fel egy tengeri fajt, egy bolharákot, amely szintén bontja a műanyagot. A kezdetekkor ezzel is kísérleteztem, majd feladtam, maradt a viaszmoly, majd bejött a lisztkukac is a képbe. Maga a kitervelés is hosszú folyamat volt. A legfőbb cél mindezzel az lenne, hogy a műanyagszemetet le lehetne bontani ipari mértékben is. A cikkekben olvastam, van néhány műanyagtípus, amit nem hasznosítanak újra, mert egyáltalán nem jövedelmez, technológiailag sem éri meg, mert például a műanyag károsodik ezalatt, és nem olyan jó minőségű. És látszik, hogy a polisztirolt ezek jól le tudják bontani. Ha tovább lehetne mindezt fejleszteni, akkor az újrahasznosítás rését be lehetne tömni. A polietilénnel is így van, a viaszmolyok főként ezt bontják, ennél is hasonló a helyzet, hogy kicsit nehézkes az újrahasznosítása, és akkor próbálkoznánk biológiailag lebomló alternatívákkal. Ez lenne a fő cél, hogy valamilyen módon használni lehessen ezt a technológiát is a többiekkel karöltve.

Nem ez fogja teljes mértékben megoldani a műanyagproblémát, de lehet egy tégla a falban, ami majd megoldja az egészet. Mert elég nagy a probléma ilyen téren, láthatjuk a folyókban is, hogy mennyi gyűl össze.

A másik probléma ugye, hogy a vizekben nagyon lassan lebomlanak a műanyagok, nagyon kicsi részekre, azt a halak elfogyasztják, bekerül a táplálékláncba, és több kutatás is mutatja, hogy az emberre sincs jó hatással, rákot okoz, csökkenti a termékenységet és hasonlók. A helyzeten látszik, hogy nagyon nem a jó irányba megy, és jó lenne még minél hamarabb elkezdeni megoldást keresni rá.”

Az Év felfedezettje díj
Az első alkalommal meghirdetett Év felfedezettje díj a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Startup Campus által jött létre az InnoGEN Ifjúsági Program keretében azért, hogy 14–21 éves fiatalok kreatív és eredeti pályaműveit díjazza. Az Év Felfedezettje a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja, Kertész Domokos lett, akinek robot tengeralattjárója képes a víz minőségének monitorozását valós időben, változtatható helyről elvégezni. A közönségdíjat Antal Balázs kapta, a Startup Campus különdíját pedig a szintén erdélyi Ravasz András Zoltán nyerte el a társadalmilag érzékeny találmányával, amely a vakoknak és látássérülteknek is feltárja az olvasás és könyvek világát, ezzel biztosítva esélyegyenlőséget a tudomány világában. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretében szakmai partnerként csatlakozott a kezdeményezéshez az Év Divatipari Felfedezettje különdíjjal azért, hogy felhívja a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a divatipari munkákban rejlő lehetőségekre. A címet Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola tanulói, Biri Alexandra, Dudás Daniella és Gosztolai Szidónia vihették haza, akik esernyők újrahasznosításával hoznának létre esőkabátokat.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.