Nem fanatikusnak való az idegenlégió

Kosztolányi Kata 2017. december 07., 15:52

A francia idegenlégió romantikája már a múlté. Legalábbis ez lehet a benyomásunk, miután elbeszélgettünk azzal a férfival, aki tíz évet is lehúzott a seregben. Figyelem, mítoszromboló beszélgetés következik!

Nem fanatikusnak való az idegenlégió
galéria
Minimálbéres munka nehezített felmondással. Nem rejtélyes már a légióskodás Fotó: Pixabay.com

Életemben nem találkoztam még ilyen nyers emberi erővel, mikor bemutatkozásnál kezet fogunk. Olyannyira, hogy hangosan reccsennek a kézközépcsontjaim. Azonnal leszögezi, hogy nem szívesen vállalta az interjút, mert nem szeret „bölcsködözni”, különben is a dicső múlt emlegetése helyett a jelenre kell szerinte összpontosítani, és abból kihozni a lehető legjobbat. Kategorikusan közli azt is, hogy arcát, nevét, sőt, még monogramját sem vállalja. Nem mintha nem volna szabad nyilatkozni – mondja az egykori idegenlégiós –, a titoktartás csak a folyamatban lévő műveletekre vonatkozik, leszereléskor is csupán azt kötik ki, hogy nem állhatnak zsoldosnak.

Szerinte a légion étrangère-t azért lengi körül a mai napig is romantika, mert az emberek nem az igazságra kíváncsiak.

– Neked voltak tévhiteid, amikor idegenlégiósnak jelentkeztél? Netán Rejtő-könyveken nőttél fel?
– Azt hittem, szuperhős leszek, de hamar rájöttem, nem a légió fog azt csinálni belőlem, hanem én saját magamból, következetes munkával. Rejtőt soha nem olvastam, még csak nem is hallottam róla akkor, amikor elszántam magam.

– Ez hány éves korodban történt? És hogy jött az ötlet?
– Középiskola előtt a szüleim megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek. Zene tagozatos voltam, de nem akartam éhező művész lenni. Idősebb, friss diplomás barátaim kárán okulva a továbbtanulást is kizártam, nehogy négy elvesztegetett év után pénztelenség várjon rám is. Három alternatíva merült fel, ez szerepelt az első helyen. Gondoltam, jó keveréke lesz az utazgatásnak, pénzkeresésnek és sportolásnak. Felmerült még a kanadai munkavállalás vagy a hajós pincérkedés is.

– Hogyan vágtál neki a kalandnak?
– Érettségi után elmentem túrázni a Keleti-Kárpátokba, aztán ahelyett, hogy hazajöttem volna, majd tovább Gyöngyösre, a pénzügyi főiskolára, ahova szüleim megnyugtatására végül csak felvételiztem, vettem egy menettérti autóbuszjegyet, és háromnapos európai körutazás után Marseille-ben kötöttem ki. Péntek este megérkeztem a központhoz, bementem a kapun, és eltanácsoltak, mert a sorozás aznap már befejeződött, és hétfő reggelig szünetelt.

Az autópálya elválasztósávján, egy bokor alá bújva aludtam, esős idő volt, és semmi pénzem szállodára, ennivalóra.

Ahogy visszamentem, elvették minden iratomat, személyes holmimat, kaptam egyentréninget, és megkezdődött a várakozás. Merthogy az ott töltött idő 80 százalékban inkább erről szól. Hol az evésre, hol a sorakozóra, hol a beosztásra vagy járműre, szerszámra. Az előválogatás egy hónapig zajlik, aztán meg arra kell várni, hogy megteljen a kiképzésre indítandó keret. Hogy addig se unatkozzunk, dolgoztatnak. Takarítani kell, vagy fát ültetni, szőlőt metszeni, meszelni, főzni, mikor mi jut rád. Igazából ezzel is teszteltek, hogy mennyire vagy szociális, hogyan bírod a parancsolgatást. Oda nem gondolkodó lények kellenek, hanem akik szó nélkül végrehajtják az utasításokat. Vagyis ezt kell elhitetni velük. 

– Miként zajlik a jelentkezés és a felvételi?
– Több helyen is lehet, de a végén úgyis Aubagne-ban köt ki mindenki, úgyhogy célszerűbb rögtön az anyaezredhez menni. A felvétel nagyban függ attól, hogy mennyi emberre van szüksége a hadseregnek.

Volt olyan is, hogy ezreket rúgtak ki, mert csökkenteni kellett a létszámot, aztán meg egyet gondoltak, és eszeveszett módon bárkit felvettek.

Épp ezért a kritériumok is mindig változnak. Amikor én jelentkeztem, körülbelül kilencezer fős volt az állomány, ötszázat vettek fel évente, ami utánaszámolgatva azt jelenti, hogy húsz emberből egyet küldtek tovább az alapkiképzésére. A pszichológiai teszten fele ment át, a fizikai alkalmassági próbán tovább feleződtünk, majd a maradékot még egy interjún megrostálták. A felvételi során szaladni kellett, 12 perc alatt 2800 métert, ami még csak nem is sportolói teljesítmény. Az intelligenciát egy sajátos skála szerint mérték.

Ha gyengébb szellemi képességet állapítottak meg, viszont sportban kimagasló tehetség vagy, úgy is felvesznek.

Az utolsó körben egy interjún esel át, ami arra megy ki, hogy a profilodat megrajzolják. Határozott elvárásaik vannak, hogy milyen a tökéletes legionárius, melyik embertípus bírja legjobban a katonaéletet, például nem kötődik a családjához, önfeláldozó. Az egyformaság ennek a szűrésnek köszönhető, nem ott faragnak ilyet belőled. Nyilván nem előny, de házasembert is felvesznek, ha jól megindokolja vagy elhazudja a családi állapotát. Ha már bejutottál és szembesülsz a valósággal, rajtad áll, hogy maradni akarsz-e.

Ez is egy munka, mint a többi, minimálbért kapsz, persze az jóval több, mint itthon. A fanatikus, aki katonának született és nagyon kemény életformát képzelt el, nem fog ott ülni.

Nem úgy van, mint régen, hogy ha megszöktél, utánad mentek és kinyírtak. Egy hónapig keresnek, aztán törölnek a listáról. De akkor sem lesz bajod, ha esetleg az útlevél-ellenőrzésnél lebuksz. Jogod van felbontani a munkaszerződésedet, bizonyos feltételek mentén, meg hosszas a procedúra, de nem tudnak maradásra kényszeríteni. 

– A franciát mint közös nyelvet hogy sajátítjátok el?
–Az elején háromhetes gyorstalpaló van, ahol reggeltől estig csak a franciát használhatjuk, különben büntetnek. Az ismétlésen alapszik: addig olvastatják az alapokat, amíg beindul a folyamat. Amikor már alapszinten tudsz, azaz megérted a parancsokat és meg tudod értetni magadat a többiekkel, saját magát építi a nyelv adott környezetben. Én korábban antitalentum voltam e téren, de a módszerrel egy-kettőre megtanultam, majd utazgatásaim során az angolt is ugyanígy elsajátítottam. 

– A kiképzés mennyire extrém?
– Olyan, mint akármelyik katonaságnál. Nem teljesíthetetlen. Nem is lehet extrém, mert az rosta lenne, és alig maradnának, a sérülések miatt így is sokan kihullanak. Nyilván törekednek arra, hogy a színvonalat felfelé tolják, de emberi keretek között. Próbálnak arra figyelni, hogy saját magadhoz képest fejlődj, ezért különböző szintű csoportokat alakítanak ki. Így sokkal jobb eredményt ér el mindenki a saját tempójában. 

– Melyik egységhez kerültél, hány évet szolgáltál, és milyen rendfokozattal szereltél le?
– Korzikára, az ejtőernyősökhöz. Hat év után visszakerültem az anyaezredbe, ahonnan aztán négy év után elhúztam a csíkot. Tizedesi rangig vittem, pedig nem akartam az lenni, mert rájöttem, hogy felfelé lépkedve több fizetést kapsz ugyan, de több munkával is jár.

Megtagadtam hát a tizedesi kiképzést, mégis erőszakkal azt csináltak belőlem: üresen adtam be a vizsgapapírt, de kitöltötték helyettem.

– A légió a csapatszelleméről is híres, hogy a sokféle kultúrájú férfiakat egy családdá kovácsolja. Igaz ez?
– Szerintem nem. Mindig a csapattól függ. Amikor szimpatikusak voltak a társaim, odatettem magam értük. A probléma a nehéz esetekkel van, ha olyanokkal hoz össze a sors, megkeserítik az életedet. Egyébként meg olyan, mint a társadalom: összetett, mindenféle alak van, alkoholisták, drogfüggők. A homoszexualitás nem tolerált. Nyomokban tehát visszaköszön az egykori alapkultúra.

– Hogy tartottad a kapcsolatot a külvilággal?
– Engedélyt kellett kérni a számítógép-vásárláshoz, és előfizethettél internetszolgáltatásra. Éjjel alvás helyett netezhettél, vagy nappal is, ha senki nem látta. A kapcsolattartást én leredukáltam havi két-három telefonbeszélgetésre, különben mindennap elvárta volna a család, hogy jelentkezzek. Az elején telefonálni sem tudtam, hogy mindenemet leadtam. Aztán gyűlt valamennyi pénzem, abból lopva vettem egy telefonkártyát, éjjel kisurrantam, és egy nyilvános fülkéből hazatelefonáltam két és fél hónap után. Kiderült, hogy kerestettek, aztán rájöttek, hogy nem vesztem oda a hegyekben. Sejtették, hol lehetek. Másfél év után jöttem haza először.

Harci eseményekben tíz év alatt sem volt része interjúalanyunknak Fotó: Pixabay.com

– Voltál bevetésen? Melyik volt a legveszélyesebb terep?
– Voltam párszor, de nem volt életveszély, ellenségnek nyomát sem láttam. A légió amolyan rendfenntartó erő, hogy demonstrálja Franciaország hatalmát, ami önmagában elég, hogy megfékezze a helyi konfliktust, tettlegességre sem kerül sor, a tűzpárbaj is ritka. Vagy ha a francia lakosság veszélyeztetve van, ki kell menteni. Csak pár helyen van érdekeltség, leggyakrabban Afrika, Dél-Amerika jöhet számításba. A többi belügy. És cirkusz. 

– Az utazgatás része bejött?
– Leszámítva az észak- és dél-amerikai kontinenst, mindenhol jártam.

– Halálfélelmet éreztél egyszer is?
– Egyik éjszakai lövészetnél rosszul végeztük a gyakorlatot, és elgondoltam, hogy ha ott valaki a sötétben megbotlik vagy nem jól tartja a fegyvert s elsüti, véletlenül le is lőhetne.

– Veszítetted-e el bajtársadat?
– Aki ott meghal, az leggyakrabban öngyilkos lesz, vagy közúti baleset éri. 

– Te tíz évig bírtad. Hogy tudtál visszailleszkedni a civil létbe?
– Meguntam az egészet, de tudtam, nem lesz egyszerű kilépni, igyekeznek majd elhúzni, szóval kitartónak kell lenni.

Kirúgattam magamat.

Három évig húzódott az eljárás, de hogy ne tudják elsimlizni, eltüntetni a papírt valamelyik fiókban, hat évembe került, hogy felépítsem az egészet, és ehhez végig kellett néznem sok-sok bukást. Visszailleszkednem könnyű volt, csak a megkezdett életemet kellett folytatnom. Jól elvagyok a barátokkal, munkával, telnek a szürke hétköznapok.  

– Milyen ürügyet kell szolgáltatni ahhoz, hogy kirúgjanak?
– Például sorozatosan olyan hibákat követni el, amelyek az ő szemükben megengedhetetlenek: teszem azt a díszruhában illetlenül viselkedni, mert azzal az egész intézményt feketíted be. Én egészségügyi problémára hivatkoztam. 

– Milyen élettapasztalokat gyűjtöttél, készségeket sajátítottál el, amelyeket ma civilként használni tudsz?
– Megtanultam belemenni az emberi játszmákba és nem kiborulni tőlük. Próbálom az önuralmat gyakorolni, egyebek közt az okostelefonomon. Vagy a sportban gyilkolom magamat. Az inaktivitás kikészít.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport