HIRDETÉS

Nők és férfiak: nem is lehetünk egyformák

Simon Virág 2019. február 20., 14:59 utolsó módosítás: 2019. február 20., 21:42

Anatómiai különbségek, amelyek meghatároznak viselkedést, kommunikációt, érzelmeket: a nők és a férfiak, a férfiak és a nők nem egyformák, és nem is lehetnek azok. Így gondolja legalábbis az a református lelkipásztor, aki egyben nő és nővér, azaz egészségügyi asszisztens is. Meghallgattuk.

A nők érzelmi manipulátorok, akik szinte mindig elérnek, amit akarnak, állítja Gál Tünde Fotó: 123RF

A nők nagyszerű manipulátorok, akiknek a legfontosabb az érzelmi és kapcsolati biztonság. A férfiak sokat gondolnak a szexre, és fejükben van egy üres doboz is – ilyen és ehhez hasonló dolgok hangzottak el Gálné Szabó Tünde református lelkész, egészségügyi asszisztens Férfi agy–Női agy című előadásában. Szemléletesen beszélt a férfi és a nő agy közötti anatómiai különbségekről, s az ebből adódó viselkedési, kommunikációs és érzelmi eltérésekről.

„Mark Gungor szerint a házasság egy kozmikus vicc, hiszen annyira különbözik a férfi és a nő. Isten két nagyon különböző teremtményt hozott létre, és a házasságban ez a két teremtmény egymásra talál, a házasságban lesz nyilvánvalóvá, hogy másként működnek és gondolkodnak férfiak és nők. De ott lesznek ketten eggyé, ott tudnak testi és lelki egységet alkotni” – fogalmazott a lelkész.

Anatómiai különbségek

Gál Tünde az agy anatómiájáról is beszélt, kiemelve, hogy bár kívülről úgy tűnhet, hogy egyforma az agyunk, de ha egymás mellé teszünk korbonctanon egy férfi és egy női agyat, akkor látszik, hogy a férfiak agya tíz százalékkal nagyobb. Az előadó szerint ez semmiképp nem arra utal, hogy a férfiak ettől okosabbak lennének, s azt sem jelenti, hogy az agyuk jobban működik attól, hogy nagyobb a tömege. 

Rámutatott: a bal agyfélteke a realisztikus, az értelmi félteke. Ez felelős a test jobb oldalának és jobb kéz irányításáért, a verbális készségért, az analitikus, logikus, tervszerű gondolkodásért. A  jobb agyfélteke felel a kreativitásért, a zenéért, a művészetért és ehhez hasonló dolgokért, s ezt másképp az érzelmi féltekének lehet nevezni. A jobb agyfélteke felel a test bal oldalának és a bal kéz irányításáért, a holisztikus látásért, a kockázatvállalásért.

Jó tudni, hogy a legnagyobb különbség férfi és női agy között a két agyfélteke közötti agygerendánál, a corpus callosumnál keresendő, ami tulajdonképpen egy híd a bal és a jobb rész között.

A terhesség ötödik-hatodik hetében a fiú magzatoknál tesztoszteronhormon-belövellést szenved el ez a rész, ami ezt az agygerendát, kéregtestet mintegy nyolcvan százalékban tönkreteszi, elvágva az átjárást a bal és a jobb agyfélteke között. A lányoknál viszont ez megmarad és fejlődik. Ezzel magyarázzák azt, hogy a fiúk és férfiak nem vagy csak nehezen tudnak az agy egyik részéből a másikba „kapcsolni”, ők külön használják az értelmi és az érzelmi részeket. Mások a kapcsolópontok, nem alakulnak ki a két agyfélteke között nagyon erős idegkapcsolatok. Ebből adódik az igazi nagy különbség a férfi és nő agy működése között. A férfi elsősorban a bal agyféltekét használja, a múltban és a jelenben él, míg a nő elsősorban a jobb agyféltekét, a jelen és a jövő fontos számára.

További biológiai különbségek is vannak:

a férfiaknál nagyobb az inferior parietal lobule, azaz az alsó fali lebeny: ez a rész felelős a matematikai képességek értéséért, feldolgozásáért, így képesek 3D-ben látni dolgokat. De nagyobb a  hipotalamuszuk is, ez segít a biológiai meghajtók regulációjában, s hétköznapi nyelvre lefordítva ez mondja a férfinak, hogy igaz, hogy jól néz ki a kománé vagy a szomszédasszony, de van nekem saját feleségem.  

A nők mindent érzelmileg közelítenek meg Fotó: Pixabay

A nőknél több a dendrit, idegsejtnyúlvány, az idegsejt azon része, amely összekapcsolja az idegsejteket. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy villamos hálózatot, amelyben a működés során állandóan felkapcsolják és lekapcsolják a villanyt, hiszen az érzelmek hatására nagyon gyors és átfogó a működés. „A nők mindent érzelmileg közelítenek meg, minden történéshez egy érzelmet kapcsolnak. Biztos mindannyian megéltük már, hogy hazajön a férj egy csokor virággal, mosolyog kérdi, hogy mit csinálsz, drágám? A nő ránéz és elkezd ordibálni, hogy miért csak most jössz, meghűlt a leves, a munkahelyemen is pocsék napom volt. Hiszen tegnap és ma összegyűlt bennünk egy csomó érzés, fortyogott, s elég egy ártatlan megjegyzés vagy akár kedveskedés, és az egészet kiadják magukból.”

Másképp működünk

Évszázadokig azt gondolták, hogy a nők butábbak a férfiaknál. Ma már orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy ez nem így van, csak egyszerűen másképp működnek. Megvizsgálták funkcionális mágneses magrezonanciával (MRI) a férfiak és a nők agyát, amikor olvastak. Ugyanazt a részletet olvasták, és közben megnézték, hogy az agy melyik része működik, melyik lesz fényes, hol van reakció:  férfiaknál olvasáskor csak a bal agyfélteke világított, semmi érzelmi reakció nem volt a szövegre. Ezzel szemben a nőknél majdnem akkora volt a reakció a jobb agyféltekében is, mint a bal agyféltekében. 

„A nők többet gondolkodnak azon, hogy min gondolkodnak a férfiak, mint amennyit a pasik egyáltalán gondolkodnak”

– fogalmazott Gál Tünde.

Különbözőképpen kommunikálunk

A férfiak és nő közötti kommunikációról sokat lehetne beszélni, de egy fontos különbség van: a nőknek fontos és használják is a nonverbális kommunikációt. Egy kísérletben egy játékot tettek be az asztal közepére, amihez nem volt szabad hozzányúlni. Az anya, amikor bement a leánygyermekével, csak rá kellett nézzen a kislányra, s az tudta, hogy tilos elvenni a játékot, nem volt szükség verbális kommunikációra. Amikor az édesanya fiúgyermekével volt ebben a játékban, itt szükség volt arra is, hogy szóval is tiltsa az édesanya. S volt olyan fiúgyermek, aki még  így is áthágta a szabályt, és elvette a játékot. Ha az édesapa volt összezárva a leánygyermekkel, szemkontaktussal és szóban is szólt a lánynak, és ő nem vette el a játékot. Férfiak és fiuk esetében sok volt a szóbeli tiltás, de mégis elvették. Volt olyan apa, aki megunta a tiltást, elvette a játékot és odaadta a fiúgyermekének.

A férfi és női agy anatómiájában és működésében is alapvető különbségek vannak Fotó: 123RF

„A nőknek fontos a nonverbális kommunikáció, s ehhez tartozik az is, hogy szép ruhába szeretnek öltözni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nők felelősek a kapcsolatokért is. Az, hogy a férfi hogyan van az anyjával házasság után, nem rajta múlik, hanem azon, hogy a feleségének milyen kapcsolata van az anyósával. A férfiak a kapcsolatok, érzelmek területen nincsenek otthon. Nem tudnak vagy csak nehezen az érzelmeikről beszélni. A nők felháborodnak, amikor hosszas érdeklődésükre csak annyit válaszolnak: igen, nem, nem tudom, hagyj békém, megértettem. A nőknek el kell fogadniuk azt, hogy a férfiak így kommunikálnak.”

Az előadó szerint a nőknél a beszéd a férfiak szexuális igényeihez hasonlítható. Azért ülnek össze a barátnőikkel, hogy a beszélgetés, pletyka során  lelki kielégülésünk és megelégedésünk legyen. Kibeszélik férjeiket, anyósaikat, munkatáraikat, aztán két óra múlva megrázzák magukat, feltöltődve, megnyugodva és boldogan mennek tovább. 

Mire van szüksége a nőknek?

Az előadó szerint a nőknek nagy szükségük van a férfiakra. Aki élt egyedül, hajadonként vagy özvegyként, az tudja, hogy megfizethetetlen a férfi társ által nyújtott biztonság. Felbecsülhetetlen az a tudat,  hogy van valaki mellette, s ezért biztonságban érzi magát. Aki kikíséri a sötétben a fürdőbe, bezárja a kaput. Olyan társ, aki gyakorlatias és beveri a szeget, sok minden elintéz, aki támasz.

A férfiaknak ehhez képest Gál Tünde szerint arra van szükségük, hogy kézben tartsák a dolgokat, hogy sikeresek legyenek a munkájukban. Szükségük van a kihívásokra, és nagyon fontos számukra, hogy férfinak érezzék magukat. Ha megbántják őket a férfiasságukban, akkor tönkremennek, a kocsmába fognak menni és nem haza. De a férfiaknak szükségük van egy érzelmi háttérre is, egy oázisra, amelyet a nő, a család biztosít számukra.

Dobozok a fejben

Ha viccesen és szemléletesen akarjuk ábrázolni a női agyat, akkor egy áramkörhöz hasonlítható, amelyen belül ilyen területek vannak: csokoládé, gyermek, fantázia, szeszély, vásárlás, pletyka, szerelem. Férfiak agya dobozokból áll, amelyeken ezt írja: szex, siker, mell, gép, hatalom, foci, szabadság és itt van egy üres doboz. „Jól tudjuk, hogy  megtörténik a férfiakkal, hogy munkából hazaérkezve vagy nagyon fáradtan leülnek a fotelbe és csak bámulnak ki a fejükből. Ők úgy jönnek haza, mintha egy érzelmi oázisba jönnének, megnyugodni. Ekkor nem kell megkérni őket, hogy üssenek be egy szeget vagy vigyék ki a szemetet. Hagyni kell, hogy pihenjenek, kapcsolódjanak ki, s csak egy-két óra múlva érdemes szóba hozni a teendőket. Sokszor a nők abba a hibába esnek, hogy nem várják ki, hogy férjük felszusszanjon. Egész nap azon bosszankodnak, hogy a szeg nincs beütve, a fű nincs levágva, ez vagy az nincs elintézve, s  a férjük még be sem lép, máris rázúdítják az elégedetlenségünket. S csodálkoznak, hogy nem érik el, amit akarnak.”

Érzelem és szexualitás

Klasszikus panasz: a férfiak azzal vádolják a nőket, hogy túl érzelmesek, a nők azzal a férfiakat, hogy nem értik meg őket, nem eléggé érzelmesek. Sokáig úgy vélték, hogy  az érzelmek kifejezése csakis neveltetés kérdése. Az érzelmek feldolgozása az agyban eltérő, ma már tudjuk. Ha baj van, a pasi agya a megoldáson dolgozik, a nő pedig csak annyit akar, hogy megöleljék, komolyan vegyék és igazat adjanak neki.

A férfiak számára sokkal fontosabb a szexualitás Fotó: Pixabay

A nők az agresszió helyett manipulálnak, kedveskednek, felhívnak, megdicsérnek, és szinte mindig elérik, amit akarnak. „Vigyáznunk kell szavainkkal és tetteinkkel, hogy ne csorbítsuk férjünk tekintélyét, hiszen az azonos a kiheréléssel. Van egy jó példa erre: dúsgazdag család, a 45-50 éves férfi megcsalja a feleségét, a feleség rajtakapja. Az férfi azzal mentegetőzik, hogy a felesége már nem volt elég kihívó, s neki bizonyítani kellett a férfiasságát. A feleség bekeményít,  s azt mondja, hogy a férfi, ha bizonyítani akar, akkor álljon elé naponta háromszor. Második nap a férfi már nem tud helytállni, jelentkezik nála az impotencia.” Gál Tünde azt ajánlja, ha a házasságban nehézség, baj van, kérjünk segítséget, tiszteljük meg a húsz-harminc éves közös életet, házasságot. Ne alázzuk meg a másikat.

Az előadó szerint nagyon fontos elmondani, s jó lenne, ha erről a fiataloknak is beszélnének, hogy a szexualitás a férfiaknak sokkal fontosabb, mint a nőknek.

Felmérések szerint átlagban a férfiak hetente 18,6-szor gondolnak a szexre, a nők 9,9-szer.

A tesztoszteron a fajfenntartásra, győzelemre, sikerre, csúcsra jutásra indítja a pasit, mindenről a szex jut eszébe. Meg kellene tanítani a nőknek azt, hogy mit  jelent a szexualitásban kifejezett szeretet a férfiaknak. Ez sok jónak és rossznak a forrása is lehet. Hiszen a férfiak a szexuális aktusban érzik azt igazán, hogy párja, felesége szereti. Főzhetnek nekik jó ételeket, masszírozhatják a vállukat, beszélhetnek és kedveskedhetnek a nők, de ez nem elég.

„A házasságban közös nevezőre kell jutni, hogy mindenki megtalálja azt, amire szüksége van, hogy boldog legyen” – summázott az előadó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.