Önkéntességet népszerűsítő társasjátékot fejlesztett a Gyulafehérvári Caritas

Farkas Áron Imre 2024. április 16., 15:52 utolsó módosítás: 2024. április 17., 11:58

Másfél éves előkészítő munka eredményeként született meg az a társasjáték, amely az önkéntességet és a társadalmi felelősségvállalást kívánja népszerűsíteni a fiatalok körében. A Gyulafehérvári Caritas és a szegedi Talentum Alapítvány közös fejlesztése egyedi módon világít rá a társadalmi problémákra és azok megoldási módjaira. A játékot csütörtökön mutatják be Kézdivásárhelyen, nyomtatható változata az internetről is letölthető.

Önkéntességet népszerűsítő társasjátékot fejlesztett a Gyulafehérvári Caritas
galéria
A fejlesztési folyamat egy szegedi találkozóval indult Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Bogdán Beáta önkénteskoordinátor a Székelyhon megkeresésére elmondta, a Caritas katolikus segélyszervezet munkatársai mindig igyekeznek valamilyen új, kreatív módokon bemutatni az önkéntesmunka sokszínűségét, így amikor a szegedi Talentum Alapítvány felvetette, hogy vegyenek részt egy társasjáték fejlesztésében, boldogan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A terv megvalósításához Erasmus+ pályázatot nyújtottak be, amely nyertesnek bizonyult, így 2022 őszén nekiláttak a munkának.

A fejlesztés során három alkalommal találkozott a projektcsapat Szegeden, Kézdivásárhelyen, illetve Gyulán. A Gyulafehérvári Caritas részéről Bogdán Beáta mellett Kocsis András programvezető, Fekete Gyöngyvér Csilla marosvásárhelyi önkénteskoordinátor és Fechită Lujza önkéntes vett részt a munkában.

„Első alkalommal meghívtunk gamifikációs szakembereket, akikkel a játékosítás témáját jártuk körül, különböző játékmódokkal ismerkedtünk meg, majd lefektettük az alapokat, hogy milyen üzeneteket szeretnénk átadni, milyen módszerrel és milyen formában.

Egy kártyajátékból indultunk, végül egy 70×100 centiméteres játéktábla lett belőle”

– mesélte a Caritas munkatársa. Hozzátetette, a játékot több száz diák, önkéntesek, pedagógusok, szociális munkások és szakemberek bevonásával tesztelték Erdélyben és Magyarországon egyaránt.

A fejlesztőcsapat a kézdivásárhelyi műhelymunka alkalmával Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A gamifikáció lényege egyébként egy ösztönző, motiváló rendszer kialakítása: az emberek motiválása játékok működési mechanizmusainak, játékelemeinek a felhasználásával valamilyen munkához, tanuláshoz.

Önkéntesség révén oldhatunk meg társadalmi kihívásokat

A változás benned van! Te benne vagy? elnevezésű játékban 4–8 fős társaságok vehetnek részt, a javasolt játékidő 35 perc. Az első szakaszban a résztvevők egyénileg döntenek arról, hogy milyen formában kívánják kivenni részüket a különböző önkéntes tevékenységekből. Választásaik alapján a sikerélmény, jutalom, tapasztalat és közösség útvonalakon haladnak előre, ugyanakkor bónuszkártyákat (erőforrásokat) is gyűjtenek maguknak. A második részben csapatban dolgozva, az erőforrásokat összeadva tudják megoldani a különböző társadalmi kihívásokat, de dönthetnek úgy is, hogy nem kívánnak egy adott kérdéssel foglalkozni, és inkább egy másikat választanak.

A játék során 21 önkéntes tevékenyég révén 14 társadalmi kihívás megoldására van lehetőség,

de az üresen hagyott kártyák segítségével saját ötletek beépítésére is van lehetőség. A tárgyalt témák között olyan aktuális és fontos kérdéseket találunk, mint az iskolai és online erőszak, a társadalmi csoportok kirekesztettsége, idősek elmagányosodása vagy a kisebbségi csoportok kirekesztettsége.

A játék tesztelésében több száz diák vett részt Erdélyben és Magyarországon Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A társasjátékhoz egy módszertani ajánlás is készült az érintett témák mélyrehatóbb feldolgozása érdekében. „Az ajánlás segítséget nyújt annak a pedagógusnak, szociális munkásnak, ifjúsági segítőnek, bárkinek, aki játszatja a játékot, hogy hogyan, milyen alapokról kezdje el, milyen játékokkal, módszerekkel, eszközökkel lehet ezt feldolgozni és rávilágítani egy-egy témára” – magyarázta Bogdán Beáta. Kiemelte, a társasjáték célja az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, a fiatalok tájékoztatása és játékos bevonása az ilyen jellegű tevékenységekbe.

Nehéz kimozdítani a fiatalokat otthonról

Mind mondta, folyamatosan szükség van újabb önkéntesek bevonására, hiszen azok a diákok, akik középiskolásként kerülnek be a csapatba, egyetemi tanulmányaik idejére nagyobb városokba költöznek, így kiesnek a körforgásból, akárcsak azok, akik itthon maradnak és családot alapítanak. Tapasztalataik szerint nagyon nehéz motiválni a fiatalokat, hogy vállaljanak önkéntes tevékenységet, ugyanis a világjárványt követő időszakban zárkózottabbak lettek, inkább választják az otthoni kényelmet, az online tartalmakat a való világ helyett. „Mi továbbra is hiszünk abban a Caritasnál, hogy az emberi kapcsolatok és az emberi interakciók a legfontosabbak” – fogalmazott az önkénteskoordinátor.

A kézdivásárhelyiek is kipróbálhatják

Április 18-án, csütörtökön 15 órától a társasjátékot a kézdivásárhelyi Borudvar Pajta-termében mutatják be. A jelenlevők megismerkedhetnek a fejlesztésben részt vevő két szervezet tevékenységével, kipróbálhatják a játékot, ugyanakkor a készlet erejéig igényelhetnek is egy-egy példányt. A játék kereskedelemben nem kapható. A szervezők az érdeklődőket arra kérik, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék a 0735 735 165-ös telefonszámon vagy a beata.bogdan@caritas-ab.ro e-mail címen. Előzetes időpont-egyeztetés alapján a játék osztályfőnöki órák vagy más közösségi események keretében is kipróbálható. A társasjáték és kellékei nyomtatható formátumban ingyenesen letölthetők.

A társasjátékot marosvásárhelyi diákok is tesztelték Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A játék során önkénteskedés révén oldhatunk meg társadalmi problémákat Fotó: Farkas Áron

Önkéntes lehetőségek... Fotó: Farkas Áron

... a társadalmi kihívások megoldására Fotó: Farkas Áron

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.