Összefogás Barni gyógyulásáért

D. Balázs Ildikó 2021. április 27., 18:05 utolsó módosítás: 2021. április 27., 18:08

Bíró Barna 19 éves, életerős fiatalember, aki tulajdonképpen az érettségire kellene készüljön, de ehelyett sugárkezelés és egy életmentő műtét vár rá. A csíkszentléleki fiatalembert tavaly októberben pleomorf liposzarkómával diagnosztizálták, s ahhoz, hogy felépüljön ebből az igen ritka daganatos megbetegedésből, csípő- és combcsontjának protézissel történő cseréjére van szükség. Barniért összefogott a közösség, hogy a beavatkozáshoz szükséges több ezer euró összegyűljön, szerdán Csíkszeredában az Evilági zenekar jótékonysági koncertet tart az ő támogatására.

Összefogás Barni gyógyulásáért
galéria
A csíkszentléleki fiatalembert tavaly októberben pleomorf liposzarkómával diagnosztizálták Fotó: Veres Nándor

„Körülbelül egy éve kezdte mondogatni Barni, hogy néha fáj a lába. Sosem volt egy sportos típus, aztán jött a járvány, az itthon ülés, eleinte arra gondoltunk, hogy azért fáj a lába, mert nem mozog. Felmelegedett az idő, kezdett sétálni, biciklizni, továbbra is fájtatta a lábát, ekkor viszont már azt feltételeztük, hogy a biciklizéstől meghúzódott. A nyár folyamán orvosi javaslatra gyulladáscsökkentő krémekkel kenegettük, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettákat kapott, de mivel csak nem szűnt a fájdalom, szeptember elején a háziorvos ultrahangra küldött. Mi nézegettük a lábát, de nem láttunk semmit, ám amikor szeptember 17-én – ezt a napot soha el nem felejtem – felfeküdt az ultrahangvizsgálatra az asztalra, akkor szabad szemmel is látható volt a jobb combján a duzzanat.

Néhány napra rá mágneses rezonanciavizsgálatra is sor került, ennek eredményével egy brassói ortopéd szakorvost kerestünk meg, aki elmondta, hogy a combján egy nagyobb emberi fejez hasonló daganat van.

Az orvos elmondta azt is, hogy az ilyen műtéteket általában egyetemi központokban végzik, tíz orvosból nyolc a műtét helyett minden bizonnyal a láb amputálását ajánlaná, de ő vállalja a műtétet, ami tulajdonképpen a csípő- és a combcsont protézissel történő cseréje. Ezt azonban meg kell előzze egy olyan beavatkozás, amely során a daganatot távolítják el” – eleveníti fel Bálint Márta, Barni édesanyja az elmúlt év történéseit.

Egyszer fent, egyszer lent

Hullámvölgy volt a család élete az elmúlt évben. Bizakodóak voltak, mikor jó hírt kaptak, de rossz hír hallatán sem csüggedhetnek, pedig abból is volt. „Néha úgy éreztük, hogy kiestünk Mária kötényéből” – jegyzi meg Márta. Például a tavaly október közepére kitűzött daganateltávolító műtétet azért kellett néhány napot halasztani, mert kiderül, Barninak nagyon ritka vércsoportja van, amiből a brassói magánklinikán akkor nagyon kevés volt tartalékon. Aztán sor került a beavatkozásra, és azzal kellett szembesülnie a családnak, hogy nagyon agresszív, rosszindulatú daganattal állnak szemben.

„Azt mondta az orvos, hogy a csernobili robbanás utáni években gyakoribb volt ez a fajta daganat, de néhány éve már nagyon ritkán fordult elő. A műtét során nem csak a daganatot távolították el, hanem szükség volt az izom eltávolítására is, mert az elváltozás érintette azt, és egy kis részben a csontot is. Pleomorf liposzarkómája van, ami az egyik legritkábban előforduló rákos elváltozás” – meséli Márta.

A remények szerint egy hónap múlva végre sor kerülhet a műtétre Fotó: Veres Nándor

Aztán a vizsgálatok során idővel az is kiderült, hogy a fiúnak áttét lett a tüdején, ezért Barni hat alkalommal kapott kemoterápiás kezelést, háromhetente hétfőtől csütörtökig volt a kórházban. A haja rögtön elhullt, de jól bírta – jegyzi meg az édesanya. A hat kemoterápiás kezelés után a család legnagyobb örömére kiderült, hogy egy hat-hét milliméteres, elmeszesedett daganat kivételével minden elváltozás eltűnt a tüdőből.

„Ekkor szóba került újra, hogy sor kerülhet a nagy műtétre, újra boldogság, megkönnyebbülés. Újabb CT-vizsgálat, és ennek az eredményeit küldték Németországba a protézis gyártó céghez, ez két héttel ezelőtt történt”. Ám a műtétet újra halasztani kellett. Barninak közben egyre erősödtek a fájdalmai, előkerült a mankó, az egyre erősebb fájdalomcsillapító és egy újabb vizsgálat nyomán kiderült, ebben az állapotban nem műthető, sugárkezelésre van szükség.

„A daganat, ami megmaradt az első műtét után, már belehatolt a csontvelőbe, az izmokba. Elég nehezen tudtuk feldolgozni, hogy a műtétet halasztani kell, a sugárkezelés elkerülhetetlen.

A tervek szerint május 4-én fogja kapni az elsőt. Most kicsit megnyugodtam, sokat olvasok erről a betegségről, sok olyan esetről olvastam, amikor is a sugárkezelés hatékony volt. Előfordulhat, hogy egy-két sugárkezelés után, ha csökken a daganat, a fájdalmai is csökkennek. Legalább ne lennének fájdalmai, vagy ha bevesz egy fájdalomcsillapítót, szűnjön a fájdalom. Reményeink szerint egy hónap múlva kerülne sor Brassóban a műtétre, amikor is a csípő-és combcsontot protézisre cserélik. Ennek a műtétnek a költsége a 30 ezer euró” – meséli Márta.

 

Barninak mindene a gitár, nagyon szeret zenélni Fotó: Veres Nándor

Elmondása szerint Barni végtelenül pozitív, türelmes, nem panaszkodik. Jelenleg a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium végzős tanulója, régi és jelenlegi osztálytársai keresik fel, mellette van az iskola, az osztályközösség, a barátok, a rokonok. „Mikor az orvos mondta az összeget, nyugodt voltam. Tudtam, hogy meglesz, nem pánikoltam, mert éreztem, hogy lesz segítség. Sokan segítenek, amiért végtelenül hálás vagyok. Amióta ez elindult, mi csak segítséget kaptunk orvosoktól, ismerősöktől, barátoktól. A Jóisten végig mellettünk volt. Ha voltak is rossz pillanatok, utólag rájöttünk, hogy az is a javunkra van. Barninak mindene a gitár, nagyon szeret zenélni, egy együttesben gitározik. Most nagyon reménykedünk a sugárterápia eredményeiben” – búcsúzik Márta.

Jótékonysági koncert az Evilági zenekarral

Bíró Barna megsegítésére nagyszabású összefogó akció indult az elmúlt hetekben. Április 28-án, szerdán este hét órától a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes lép a ZeneSzereda színpadára a Pilinszkytől napjainkig című verses-zenés előadásával. A koncertre a belépő tíz lejbe kerül, jegyek a helyszínen válthatók a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza jegypénztárában kezdés előtt egy órával. A koncert bevételét Bíró Barna javára ajánlják fel.

Ha valakinek van lehetősége támogatni Barna gyógyulását, nem csak a koncerten teheti ezt meg, hanem az alábbi módokon is segíthet:
RON – Banca Comerciala Romana –
RO40 RNCB 0152 0752 1042 0001
Biro Barna
Revolut: Mária Vassné Bálint @mria8e4f3
HUF – 11773683-12123270-00000000
IBAN: HU37 1177 3683 1212 3270 0000 0000
SWIFT/BIC: OTPVHUHB
Vassné Bálint Mária
„Barni gyógyulásáért”
EUR számla adatok:
IBAN: HU29 1177 5427 5185 5884
Swift/Bic: OTPVHUHB
Vassné Bálint Mária
3 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.