Otthon, távol az otthontól: kamaszok karácsonya a Csángó Kollégiumban

D. Balázs Ildikó 2021. december 24., 15:03 utolsó módosítás: 2021. december 26., 11:28

Hogyan készülnek a karácsonyra, miként hangolódnak az ünnepre a csíkszeredai Csángó Kollégiumban? Milyen álmokkal érkeznek ide a moldvai kamaszok, és egyáltalán ki az, aki nem csak a szabályokat tartatja be velük, hanem a lelkükkel is foglalkozik? Adventről, az ünnepi készülődésről beszélgettünk Ferencz Gabriellával, a kollégium vezetőjével.

Otthon, távol az otthontól: kamaszok karácsonya a Csángó Kollégiumban
galéria
Több évtizede tanulnak csángó diákok Csíkszereda különböző magyar tannyelvű középiskoláiban Fotó: Veres Nándor

Este hét óráig tart a szilencium, azaz a kollégiumi csendes tanulás a moldvai, gyimesi tinédzsereknek otthont Csángó Kollégiumban. Legtöbben tanulnak, egy csoport diák az előtérben kézműveskedik, adventi feladatot teljesítenek: karácsonyfadíszeket készítenek.

Élet a kollégiumban

Amíg a fiatalok rajzolnak, méretre vágnak, ragasztanak, addig Ferencz Gabriellával, a kollégium vezetőjével elvonulunk egy félreeső irodába, itt szokott sor kerülni – ha a a helyzet úgy hozza – a négyszemközti beszélgetésekre, kézműves foglalkozásokra, diákbizottsági ülésekre. Az idén vették birtokba az épületet, nagy megnyugvás számukra – mondja – , hogy immár saját tulajdonban lévő ingatlanban lakhatnak, ez biztonságérzetet és megnyugvást ad.

„Eddig sokfelé voltunk, de most már megérkeztünk, megvan az otthonuk.

Több évtizede tanulnak csángó diákok Csíkszereda különböző magyar tannyelvű középiskoláiban, és mi mindig bérlőként laktunk különböző bentlakásokban, miközben arról álmodoztunk, hogy milyen jó lenne egy saját épület. Nem azt mondom, hogy hogy kellemetlen vagy rossz időszak volt, de a saját épületünkben lenni lenni teljesen más érzés” – mondja.

Ferencz Gabriella, a kollégium vezetője tizenöt éve szenteli életét a csángómagyar ügynek Fotó: Veres Nándor

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett kollégium 41 diáknak ad otthon, vannak, akik a viszonylag közeli Gyimesbükkből érkeztek, mások Kóstelekről, de több olyan diák is van, aki Moldvából jött, hogy magyar nyelven tanulhasson. Nagy álmokkal érkeztek ide – derül ki, amikor később mesélni kezdenek –, van akinek hiányzik az otthon, más meg nevetve jegyzi meg, szeret itt lenni, itt csend van. Mindannyian középiskolások, kamaszok, élik az életüket a kamaszévek nehézségével, szépségével.

Megélhetik csángóságukat

Ez a kollégium jelenti számukra az otthont, innen indulnak reggelente Csíkszereda különböző iskoláiba, és ide térnek haza. Délután itt is beindul az élet, sokszor „folynak bele” a különböző foglalkozások a csendes tanulási időbe – jegyzi meg Gabriella. Ekkor zajlanak a korrepetálások, vannak tanárok, akik érettségi felkészítőket tartanak, vagy segítenek a felzárkózásban. Vacsora után szabad foglalkozás van házon belül, beszélgetésekkel, bekuckózással, filmnézéssel, majd este tíz órakor lámpaoltás. Hétvégente a gyimesiek hazamennek, a távolabbról érkezett moldvaiak maradnak.

Vallásos, hagyományőrző közegből érkeztek a fiatalok Fotó: Veres Nándor

„Nagyon vallásos és hagyományápoló közegből érkeznek ezek a fiatalok.

Nekünk fő törekvésünk volt, hogy mivel ők kiszakadtak az otthoni közegből, a falvak biztonságából, itt biztosítsunk számukra teret, lehetőséget, hangulatot ahhoz, hogy megélhessék csángóságukat, hagyományaikat, vallásukat.

Nem tesznek különbséget, hogy egyik gyimesi, másik moldvai, nem szólják meg egymást, hogy ki hogyan beszél, milyen tájszavakat használ. A különböző közös tevékenységeken keresztül itt biztonságban érezhetik magukat, és így szép lassan ki is alakult egy nagyon jó, családias légkör. Van benne minden, mint egy igazi nagy családban” – mondja a kollégium vezetője.

Ferencz Gabriella évek óta elkötelezettje a moldvai magyar ügynek.

2006-ban érkezett a Bákó megyei Gajdárra, ahol a Moldovai Csángómagyarok Szövetsége égisze alatt foglalkozott a helybéli gyerekekkel. „A szívem csücske volt Gajdár, de dolgoztam Bákóban az MCSSZ-irodában a keresztszülő-program felelőseként, és jött aztán 2010-ben a kollégiumi munka Csíkszeredában. Kézműves foglalkozásokat, magyar nyelv - és kommunikációs foglalkozásokat tartottam, és ez nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a gyermekeket minden kötöttség nélkül megismerjem, nagyon szerettem, ki tudott bontakozni a kreativitásom. Egy év után kaptam meg a kollégiumvezetői feladatot. Nagyon hamar megalapítottuk az Izva hagyományőrző csoportot, és így vittük tovább a kreatív, illetve a hagyományőrző vonalat. Ez megmaradt mai napig is, nem egy irodában ülő házvezető vagyok, szeretek velük különböző tevékenységekben részt venni, és ezáltal a valahogy a lelkükkel is tudok foglalkozni” – magyarázza Gabriella.

Gabriella és a mindannyiuk tetszését elnyert adventi kalendárium Fotó: Veres Nándor

Számára – hangsúlyozza ki – a legtöbb erőt, a legnagyobb örömet az Izva, a közös éneklések, a közös táncok adják. Az, ahogyan itt együtt a hagyományaikat megélhetik.

Eleve az, hogy kamaszok – folytatja –, folyamatos önvizsgálatra sarkallja a velük dolgozókat, „az ember helyén kell legyen lelkileg és szellemileg is”.

„Sokáig úgy gondoltam, hogy én a kisebb korcsoporttal értek igazán jól szót, aztán valahogy olyan nyitottsággal fogadtak, hogy azt érzem, itt igazán én lehetek közöttük, nem kellenek különböző játszmák. Úgy érzem, közöttük lehetek olyan, amilyen vagyok. Tükröt tartanak a kamaszok nagyon erőteljesen. Valahogy úgy látom, ez a társaság nagyon különös, nagyon érzékenyek, nyitottak minden rezdülésemre. Ettől számomra ez egy biztonságos közeg. Szerencsés helyzetben vagyok azért is, mert számomra mindig is fontos volt a kreativitás, a kézműves tevékenység, és én itt kiélhetem magam, mert nyitottak rá a kollégák is és a diákok is. Ezekben a tevékenységben a lelkünk összeér” – fűzi hozzá.

Kihívással telített évek

Mosolyogva veszi számba szakmai szempontból az elmúlt tizenegy évét, amikor arról kérdezem, hogy miben rejlik a kollégiumi munka varázsa, mi az a megtartó erő, ami miatt ő még mindig itt van. Egyik ilyen megtartó erő az évről évre megújuló közösség kihívásai és izgalmai. Az – pontosít – , hogy a szeptemberben megújuló csapatból újra jó közösséget tudjon kovácsolni, miközben segít az új diákoknak beilleszkedni, megtalálni a helyüket, és együtt izgul a végzősökkel a vizsgák előtt.

Készülnek a díszek. Közösség-összekovácsoló program Fotó: Veres Nándor

„Mindig azt mondom, hogy na, még ezt a csapatot végigkísérem, segítem a ránk bízott négy év alatt, de

mindig jönnek újak és újak, akik kihívás elé állítanak, és felkeltik a kíváncsiságomat, mert én is szeretném látni, hogy mivé válnak, milyen felnőttekké érnek, és ezen az úton mi mivel tudjuk őket segíteni”.

Vannak diákok, akikről évek múltán is tudomása van, hogy merre haladt az életük, de ugyanakkor arra is igyekszik tudatosan figyelni, hogy mindenki megkapja tőle a kellő érdeklődést, figyelmet. „Azok a legszebbek pillanatok, amikor ne add isten valamiért az év vége fele nagyon küzdünk egymással – ez tizenkettedik osztályban gyakran előfordul –, és évek múlva visszajönnek, megbeszéljük azt, amit talán korábban nem tudtunk. Nagyon szép, amikor a világ valamelyik pontjáról arról írnak nekem, hogy mennyire kellett az itt töltött idő ahhoz, hogy oda eljussanak, ahol most vannak”.

Szomorúság helyett vidámság és derű

Gabriella számára különösen fontos az adventi időszak – derül ki szavaiból. Arcán mosollyal eleveníti fel, hogy az ünnepeket mindig először a bentlakó diákokkal üli meg. „Az adventot is itt kezdjük, karácsonykor, húsvétkor ők az elsők az ünnepeimben. Mivel ők is egy vallásos közegből származnak, számukra is nagyon fontosak ezek az ünnepek, és valahogy összetalálkoztunk. Az egyházi ünnepekre különösen nagy hangsúlyt fektetünk” – magyarázza. Tavaly a járványhelyzet miatt a diákok online oktatásban voltak, és akkor online próbálták az adventi koszorún a közös gyertyagyújtást lebonyolítani, de hiányzott a lelki feltöltődés. Idén, kihasználva az alkalmat, hogy együtt vannak, közös gyertyagyújtási ünnepségeket szerveztek, adventi kalendáriumot készítettek.

A járványhelyzet okozta szomorúságot együtt küzdik le Fotó: Veres Nándor

„Az idei adventre nagyon készültünk. Tombolt a negyedik hullám, maszkban járkáltunk, depressziós volt a kollégák és a diákok között is a hangulat, ami nagyon rányomta bélyegét a mindennapokra.

Összehívtam a diákbiztosságot, és elterveztünk, hogy csodaadventet csinálunk.

Készítettünk egy adventi kalendáriumot, amelyben minden napra volt egy feladat, és bekapcsolódtunk a csíkszeredai élő karácsonyváró kalendáriumba, díszbe öltöztetve a kollégium egyik ablakát. Olyan szépen kivirágzott a csapat, helyrebillent mindenkinek a lelkiállapota. Csodálatos, ahogyan vették ezt a kezdeményezést. Különös időszak ez az életünkben, ebben a sötét, bizonytalan helyzetben nagyon kell a léleknek a fény, a derű, az ének”.

Hogy ne csak az ajándékokról szóljon, lélekben is rákészültek az ünnepre Fotó: Veres Nándor

Az adventi kalendárium feladatai között beszélgetések, közös teázások, forrócsokizások szerepeltek, de olyan feladat is volt, hogy olyan társukat kellett megkeresniük a bentlakóknak, akivel korábban nem beszélgettek. A közösséget összekovácsoló feladatok voltak ezek, arra sarkallva őket, hogy forduljanak egymás felé, „ha itt laknak, nem mehetnek el egymás mellett sem az örömben, sem a szomorúságban”. Idén sajnos a diákok már hagyományosnak számító karácsonyi koncertje elmarad, ezzel mondtak volna tulajdonképpen köszönetet az őket segítőknek. A hazautazás előtt lesz egy kis zárt körű ünnepségük, ahová a hozzájuk közel állókat hívják meg.

„Szeretetben és szeretettel kellene élnünk”

Szeretet, várakozás, lelki béke, a jobbá válás időszaka, az erények gyakorlása – hallom a válaszokat, amikor azt kérdezem az asztal köré sereglett fiataloktól, hogy kinek mit jelent az advent. A tizedikes Biró Mária Denisa Magyarfaluból érkezett, a kilencedikes Bartos Madalina Pusztináról jött. Csilip Lóránd és Bilibók Mónika – mindketten tizenegyedikesek – falustársak, gyimesbükkiek, de csatlakozik a beszélgetéshez a szintén tizenegyedikes kósteleki Vrencsean Gabriella. Csíkszereda különböző középiskoláiban tanulnak. Nagyot nevetnek, amikor az álmaikról kérdezem, Denisa csendesen jegyzi meg, ő orvos szeretne lenni, Lórándot a számítástechnika érdekli, Mónika azt fontolgatja, tanítónőnek tanul tovább. Kitörő örömmel fogadták mindannyian az idén az adventi kalendárium feladatait, Mónika azt mondja, számára azok voltak az idei advent legszebb pillanatai, amikor arra vártak, kiderüljön, mit rejt az adventi kalendárium.

Készülnek a karácsonyra, a családhoz való hazatérésre, a pihenésre.

„Sajnos a mai világban a karácsony többnyire az ajándékokról szól, s elfeledkezünk arról, hogy igazából hogyan kellene élnünk. Szeretettel és szeretetben kellene élnünk.

Vannak szerencsés esetek, van, akinek a karácsony erről is szól. Én az adventi időszakban rákészülök lélekben is erre a nagy ünnepre, karácsonykor otthon vagyok a családdal, ez számomra a pihenés időszaka” – mondja Lóránd. Visszatérnek kézműveskedő társaikhoz, lélekben már az otthoni karácsonyfadíszítésre, az esti szentmisékre, az otthon melegének, az idei karácsony varázslatának a befogadására készülnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport