Otthonról is vásárolhatsz. Karácsonyi bódék online

Katona Zoltán 2020. december 15., 17:44 utolsó módosítás: 2020. december 16., 16:03

A helyzet hozta és teremtette: a sok éve működő udvarhelyi karácsonyi vásárt idén a járványhelyzetre való tekintettel nem a hagyományos formájában rendezik meg, de van alternatíva. Tulajdonképpen egy webshop, amely nyilván nem adja vissza a hangulatot, de vásárolni lehet. Méghozzá online bódéból.

Otthonról is vásárolhatsz. Karácsonyi bódék online
galéria
Két évvel ezelőtti kép az udvarhelyi karácsonyi vásárról. Idén csak virtuális lesz Fotó: Veres Nándor

A forralt boros, műsoros, koncertes, csillogó-villogó fényekben úszó udvarhelyi karácsonyi vásárt idén nem tartják meg, legalábbis úgy nem, ahogy eddig megszokhatták a vásárra látogatók. A Márton Áron téren az ismert okok miatt csupán szombaton és vasárnap, 19-én és 20-án a Hagyományos Helyi Termékek Vásárát tartják meg, ahol a kézművesek is jelen lehetnek, természetesen az ilyen helyzetekre előírt óvintézkedések betartásával.

Történt azonban egy kezdeményezés, amely azt a lehetőséget akarja megteremteni, hogy az árusok, termelők mégis el tudják juttatni termékeiket a vásárlókhoz. A www.karacsonyivasar.ro név alatt olyan webshop készült, amelyben a vásár árusai bemutathatják és árusíthatják termékeiket – a honlap úgy működik, mint bármelyik webshop, a mindenki által ismert Emag többkereskedős rendszere elvén. Nyilván, hogy a gyakorlat, az árusítás beindulása után fejlődik, tökéletesedik. A honlapon megjegyzik, hogy ez az online karácsonyi vásár az eredeti működtetőtől, szervezőtől függetlenül jött létre, egy saját ötlet alapján valósult meg – nyilván nem is kötelező rajta lenni, de aki megteszi, az lehetőséget kap. Vannak előnyei, hátrányai, az árus és a vásárló pedig mérlegel, hogy mit tehet meg és mit nem és főleg azt, hogy hogyan.  További pozitívum, hogy az online és a fizikailag megszervezett vásárok egymást nem zárják ki, működhetnek párhuzamosan – arra a fejlesztő külön felhívta a figyelmet, hogy nem az a célja a shopnak, hogy az eredeti alá ásson.

A webshop főoldala Fotó: karacsonyivasar.ro

Az oldal egyik érdekessége, hogy a honlapon belül megtalálhatók a bódék – mint ismert, a karácsonyi vásárokon is bódékból árusítják a termékeket, ezek most webes felületen jelennek meg. Hétfő délutánig több mint 250 termék volt a felületen, és a Facebook-oldalon is gyűlnek a követők, ahol néha ajándékot is sorsolnak a népszerűsítés érdekében.

Az első nyilvános híradás után pár nappal több „Karácsonyi Vásár online” ütötte fel a fejét. Van már ilyen Facebook-oldal, és az egyik városban egy kulturális tematikájú weboldalra nyitottak egy ilyen menüpontot, de ezek az oldalak nem teszik lehetővé a vásárlást, csak a termelővel való kapcsolatfelvételt. Ilyen formában csak ez a webáruház működik.

Az oldal folyamatosan fejlődik, a termékek gyorsan kerülnek fel – előfordulhat, hogy a keresett termék éppen nincsen készleten vagy a webshop felületén, de egy-két óra múlva már kapható. A terv az, hogy hagyomanyosvasar.ro néven

a karácsonyi vásár után a hagyományos vásárok online felületét is elkészíti a tervező.

A honlap a székelyföldi kézművesek és termelők webshopja kíván lenni, ami két nyelven, magyarul és románul lesz böngészhető. Távlati terv, de talán angol nyelvű változata is lesz, ha az országhatárt is túl szeretnék lépni a kézművesek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.