HIRDETÉS

Rajzfilm helyett főzőműsorokon nőtt fel, most sztároknak főz Londonban

Szász Cs. Emese 2018. március 08., 15:40 utolsó módosítás: 2018. március 09., 18:42
HIRDETÉS

Lóbabrizottó mascarponével, pirított fésűkagylóval és ropogós pancettával – ezzel a nevében is különleges étellel nyűgözte le Anglia mesterszakácsait a marosvásárhelyi László Andrea Beáta, aki nemrég bronzérmet nyert egy neves kulináris versenyen Londonban. A 24 éves lány már gyerekként is rajzfilmek helyett főzőműsorokat nézett, így nem csoda, hogy az iskola után a különböző éttermek konyhái felé vette az irányt. Most London egyik luxusszállodájában magas rangú szakács, és nem egyszer főzött már hírességeknek, sztároknak.

László Andrea a MasterChefs of Great Britain Challenge elnevezésű megmérettetésén vett részt

A marosvásárhelyi 24 éves László Andrea Beáta Nagy-Britannia egyik legnevesebb kulináris versenyén, a MasterChefs of Great Britain Challenge elnevezésű megmérettetésén vehetett részt a napokban, és nem is jött el üres kézzel, kategóriájában a második lett, de bronzérmet kapott. „Ez a verseny Anglia egyik legnevesebb kulináris rendezvényén, a Hotelympián zajlott, ez egy hatalmas vendéglátóipari expó tulajdonképpen, amelyen a legnagyobb szállodák, éttermek képviseltetik magukat. A szakácsversenyekben is nyilván a legjobbak mérkőznek meg, így én nagyon boldog voltam, hogy a főnököm benevezett engem” – mondja a fiatal marosvásárhelyi lány, aki

jelenleg London egyik ötcsillagos luxusszállodájában séf, így van tapasztalata különleges ételek készítésében,

HIRDETÉS

márpedig ez volt a feladat a versenyen is. Andrea tengeriherkentyűs ételt kellett készítsen, de olyant, ami megy Anglia egyik legjobb borával.

Szakértő zsűri előtt főzött a 24 éves marosvásárhelyi lány

Ő végül lóbabrizottót készített mascarponével, pirított fésűkagylóval, ropogós pancettával és pácolt céklával. Az étel pedig elnyerte a szakértő zsűri tetszését, mert Andrea bronzérmet kapott, ráadásul úgy, hogy az első helyet nem is osztották ki – a fiatal séf szerint ebből is látszik, mennyire szigorú volt a zsűri.

A főzés mint szenvedély

Andrea kategóriájában ráadásul egyedüli nőként versenyzett. Mint mondja, nem csoda, Angliában, de világszinten is nagyon kevés a női szakács. A fiatal lányt azonban ez nem érdekli, ő imádja a munkáját.

„A főzés nekem nem is munka, hanem inkább valamiféle passzió. Imádom. Ahogy bemegyek a konyhába, úgy érzem, mintha hazaértem volna”

– meséli Andrea, aki ugyanolyan szívesen főz rakott krumplit, mint fésűs kagylót vagy báránybordát, de a süteményekben is jeleskedik.

A végeredmény: lóbabrizottó mascarponével, pirított fésű kagylóval és ropogós pancettával

Még közelebbről

Azt szereti a főzésben, hogy sosem unalmas, mindig lehet új dolgokat kitalálni, kreatívnak lenni – márpedig ezt ki is élheti a munkahelyén. Andrea ugyanis London egyik ötcsillagos luxushotelének éttermében dolgozik, olyan helyen, ahová nagyon sok sztár jár, de a királyi család is szokott ott étkezni. A marosvásárhelyi lány nagyon sok hírességnek főzött már, legyen szó Claudia Shifferről, Ben Affleckről vagy épp Rihannáról. Elmondása szerint a munkahelye öt-tíz percre van a Warner Brothers londoni stúdiójától, így nem csoda, hogy gyakori a híresség a vendégeik körében. Andrea májusban lesz két éve, hogy ott dolgozik, most már Senior Chef De Partie pozícióban, vagyis olyan magas rangú szakács, akit már csak két létrafok választ el a ranglétrán a főszakácsi titulustól. „Igazából én vagyok az, aki a különlegességeket készítem a konyhán, mert nagyon szeretek alkotni, új dolgokat kitalálni” – mondja a fiatal szakács.

Televízióból szedte fel tudását

Bár csupán 24 éves, már évek óta sürög-forog a konyhákban Andrea. Főzni 13-14 évesen kezdett otthon, édesanyja mellett, de a gasztronómia iránti szerelme még régebbre vezethető vissza.

„Sosem tanultam a szakmát iskolában, de mégis nagyon sok mindent tudok az ételekről, ugyanis míg más gyerek rajzfilmet nézett, én főzőműsorokat követtem a televízióban. A világhírű séf, Gordon Ramsay volt a kedvencem és a Pokol konyhája című műsora, de a Discovery Travel & Living csatornát is előszeretettel követtem, így folyton új kultúrák gasztronómiájával ismerkedtem meg”

– mesél a kezdetekről a fiatal séf, aki a középiskola után döntött úgy, hogy megpróbál egy étterem konyháján elhelyezkedni.

A zsűri sem volt elégedetlen

Első munkahelye a Laci csárdában volt

, ahol előbb konyhai kisegítőként foglalkoztatták, de két hét után már a cukrászrészlegen dolgozott, majd a grillrészlegen is kipróbálta magát. Később egy helyi pékségben volt cukrász, majd családi ismeretség révén került ki Angliába.

A bronzérem. Andrea első díja egy szakácsversenyen

„Eleinte egy hónapig szobát takarítottam, mert nem volt angoltudásom akkor még. De az volt az álmom, hogy szakács legyek egyszer. Egy nap szólt a menedzserem, hogy a főszakács hívat. Bementem, beszélgettünk kicsit, s majd mondta, hogy van egy állásajánlata, nem szeretnék-e egyik szakácsa lenni. Azt mondta, hogy segítenek tanulni, angolul is, mert nagyon más az angliai gasztronómia, sok mindent újra kellett tanulnom. Életem egyik legjobb napja volt az. Édesanyámat sírva hívtam fel, hogy sikerült szakács lennem itt is” – meséli Andrea, aki aztán egy évet dolgozott a négycsillagos szálloda konyháján, majd váltott a mostani munkahelyére, amely egy hatalmas szállodakomplexum három étteremmel, ahol igazán van lehetősége a marosvásárhelyi lánynak, hogy megmutassa a kreativitását.

Itthon édesanyjáé a fakanál

László Andrea Beáta különlegességeit nem egyszer megcsodálhatjuk a Marosvásárhelyi Konyhaművész Facebook-csoportban is, amelynek csaknem tízezer tagja közt a londoni séf az egyik legaktívabb. Amint Andrea fogalmaz, ez a csoport egyfajta kapcsolattartás az otthoniakkal, de nem titkolt célja az is, hogy megismertesse az emberekkel az új kulináris különlegességeit.

„Szeretném, ha az emberek tudnák azt, hogy a nagyon jó töltött káposzta mellett vannak még olyan új ízvilágok, amelyeket érdemes kipróbálni”

– mutat rá. A fiatal lány nem csak munkahelyén főz, Londonban testvérével együtt lakik, őt „eteti” a leggyakrabban, de gyakran járnak hozzájuk falatozni a barátok is, valamint szüleik is gyakran vendégeskednek náluk. Andrea igazából csak akkor nem főz, amikor itthon van, a családi fészekben ugyanis édesanyjáé a fakanál.

Andrea imádott szakácskötényében

„Otthon anyukám főz, az ő főztjének párja nincs, nyilván én is tőle tanultam az alapokat. Általában hagyományosan főz, de nyitott az új dolgokra is, ha lát valahol valami érdekeset, akkor kipróbálja, de az én receptjeim is motiválják. Szokta mondani, hogy eddig ő tanított főzni, most már én tanítgatom erre-arra” – neveti el.

Első versenye és bronzérme után a marosvásárhelyi szakács nem áll meg, szeretné több angliai megmérettetésen kipróbálni magát, de egy magyarországi versenyre is benevezett.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS