Régi korok tanúi: mesélő fizetőeszközök

Péter Beáta 2021. augusztus 11., 18:18

A különböző korok és országok történelme, valamint személyes történetek bontakoznak ki, amikor egy nyári délután kérésünkre előkerülnek a tárolókban szépen rendszerezett darabok: koronák, pengők, tallérok, krajcárok és fillérek. Szilágyi Levente mintegy huszonöt éve gyűjti a régi papír- és fémpénzeket, bankjegyeket, érméket – szeretettel, szenvedéllyel.

Régi korok tanúi: mesélő fizetőeszközök
galéria
Érmetároló. Egyre gyarapodó gyűjtemény Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai Szilágyi Levente már gyermekkorában vonzódott a régiségek iránt, főként a régi pénzek érdekelték. A családi indíttatásnak is köszönhető ez, hiszen a gyergyócsomafalvi születésű édesapja is foglalkozott numizmatikával. Csomafalván, a nagyszülőknél töltött nyári vakációk ideje alatt szerezte be Levente a ma már több ezer régi pénzből álló gyűjteményének első darabjait. Mint mesélte, három barátjával a nyakukba vették a falut, és egy felállított terv szerint házról házra jártak, régi pénzek után kutatva.

„Édesapám csomafalvi, édesanyám sófalvi, a nyarakat ott töltöttem. A barátaimmal elindultunk, és gyerekfejjel gyűjtöttünk mindent, ami régi, elsősorban pénzeket. Öt-nyolc osztályosak voltunk, mentünk körbe Csomafalván, és ahol öreg házat láttunk, bekopogtunk, megkérdeztük, hogy van-e régi pénzük.

Elsőre mindig azt mondták, jaj, fiaim, honnan lenne, de aztán csak előkerült egy-egy. Minden nap kinéztük, hogy másnap melyik utcába megyünk, terv szerint.

A legtöbb helyen a Ceaușescu-korszak lejeit vették elő, de elég sok pengő, korona, német és osztrák szükségpénz is előkerült. Itt kaptam például az első ezüstpénzt is. Minél több volt, annál inkább lehetett mondani, hogy gyűjtjük. Sok háznál találtunk régi pénzt, de mondták, hogy az unokáknak tartogatják. Aztán megnézték a gyűjteményünket, az unokáknak félretettek mindenik fajtából egyet, és azt, ami maradt, szétosztották közöttünk, attól függően, hogy kinek mi volt meg. Bele is kellett ássuk magunkat, hogy milyen korban milyen pénzek voltak, mikor voltak forgalomban. De az elején csak az volt a lényeg, hogy régi legyen. Aztán, ahogy gyarapodott a gyűjteményünk, kezdtük megismerni, hogy mikor milyen pénzt használtak. Akkoriban még Google nem volt, édesapámtól kaptam numizmatikával foglalkozó könyveket” – eleveníti fel a kezdeteket, miközben az asztalra pakolja a tárolók egy részét, hogy megmutassa a gyűjteményének kedvenc darabjait.

A mérleg fontos segédeszköz az érmék beazonosításakor Fotó: Veres Nándor

A magyar pénzek tárolóját nyitja ki először, mutatja a Kossuth-bankókat, amelyeket 1848-49-ben bocsátott ki a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, és amelyek az osztrákoktól való függetlenség egyik szimbólumává váltak. A Tyroler József tervezte bankókat a Landerer-nyomdában készítették, a szabadságharc leverése után pedig nagy részüket elégették, és azokat, akik ilyent birtokoltak, súlyosan büntették. A tízforintoson ez olvasható: „Ezen pénzjegy minden magyar álladalmi és közpénztárakban tíz ezüst forint gyanánt három húszast egy forintra számítva, elfogadtatik, s teljes névszerinti értéke a közállományáltal biztosíttatik. Buda-Pest január 1-én, 1849.” Aláírja Kossuth Lajos pénzügyminiszter.

Ferencz Józsefnek és feleségének, Erzsébetnek az ezüstlakodalma alkalmából kiadott kétforintos 1879-ből Fotó: Veres Nándor

Különféle koronákat is megtekintünk, majd felülbélyegzett bankjegyek következnek. „Az első világháború, Trianon után Romániában sem tudtak mit kezdeni a magyar pénzekkel, így bizonyos összeget mindenkinek jóváhagytak, lepecsételtek, hogy egy darabig költsék azt, amíg kapnak román lejt. Románia területén román pecséttel felülbélyegzett pénzek ezek, de van itt osztrák pecséttel ellátott is. Következnek a pengők, a legszebbeket próbáltam félrerakni azok közül, amit Csomafalván kaptam. Látszik rajtuk, hogy nagyon használtak. Amikor bankjegyeket nézünk, mindenki, aki gyűjtő vagy kereskedő, olyant próbál félretenni, aminek tökéletes a sarka, nem gyűrött a pénz, nincs elhasználva. De én ezt Csomafalván kaptam, nekem ezt kell. Az ötvenpengőshöz egy kedves történet is fűződik: bementünk egy nénihez, aki épp almástésztát sütött, mondta, hogy neki nincsenek régi pénzei, ha voltak is, biztos az unokák elvitték. De kész az almástészta, kérünk-e? Milyen a gyermek, persze, hogy kértünk. És ahogy ott ültünk és beszélgettünk, mesélte, hogy nekik régebb rengeteg pengőjük volt, de aztán jöttek az oroszok és eldugták az egészet. Kérdeztük, hogy hová. Mondta, hogy beledugták a függönytartó sárgaréz csövébe. Néztük, hogy olyanba-e, ami ott volt a szobában, mert akkor megnéznénk. Mondta, igen, meg is nézhetjük, de kizárt, hogy abban legyen. Levettük, és ahogy megráztuk, kihullottak felcsavarva a pengők. A néni elsírta magát, adott nekünk is belőle, és a többit félretette.”

Sorszámkövető orosz rubelek Fotó: Veres Nándor

Különböző bankjegyek következnek, csillagos sorszámúak, hamis felülbélyegzésekkel ellátottak, majd az inflációs sor. „Látható, hogy 1945. április hó 5. ötven pengő, majd 1946. június 3. tízmillió B-pengő. Jöttek a milliók, a következő már tízezer milpengő, egymilliárd milpengő stb. Párat kaptam barátoktól, néhányat vásároltam. Az utóbbiak már az a széria, amit sepertek az utcán.

Az egymilliárd B-pengő létezik a numizmatikai piacon, még épp kinyomták, de akkor nem került ki forgalomba. A nyomdából viszont valamilyen úton kikerültek, otthon emberek felvágták, és gyűjtőknek adják el.

Igencsak drága, bár sokról nem lehet tudni, hogy eredeti-e. Amire azt mondják, hogy eredeti, az 500-600 lejbe kerül. Az ezelőtti pengő sorok ritkák, két sor is van előtte, az 1926-27-es, illetve az 1928-30-as. Akkoriban kemény pénzt ért a pengő. Háromezer pengő volt egy kilogramm arany, amikor ez az ezres forgalomban volt, egyharmad kiló aranyat ért. Nagyon nagy címlet volt, keveset volt forgalomban, és kevés ember birtokolhatott ilyent”– merül bele Levente a magyarázásba, miközben egy ezerpengős másolatát mutatja. Hozzáteszi, kortól függő, hogy mi kellett kötelezően rajta legyen egy papírpénzen. „A pengőnek különleges nyomtatása van, nincs vízjel, de érzed tapintásra. Mivel nem annyira drága a piacon, nem is nagyon hamisították, a korabeli piacon sem.”

Pengős világ Fotó: Veres Nándor

A pengőkön látható női modellekről is szó esik. A zöld tízpengősön látható modellről elmeséli, hogy ő nem hivatásos modell volt, hanem egy nyomdásznak a lánya. A hetvenes években az egyik numizmatikai klub tagjai kiderítették, hogy ki volt ez a lány, elhívták egy találkozóra, ahol sok tízpengőst aláírt.

„Van itt egy adópengőkből álló sorozat is. Az infláció ideje alatt kétféleképpen mérték az árakat. Az egyik alap a tojás volt, mindent ahhoz viszonyítottak, hogy mennyit ér. A másik az adópengő, aminek nem volt inflációja, közadók, közüzemi díjak és egyéb szolgáltatások ellenértékének lerovására használhatták. Egy másik sorozatot, amelynek sok darabját még gyerekkoromban gyűjtöttem, az osztrák szükségpénzek alkotják. Az első világháború után a gazdaság a padlón volt, és rengeteg helyen, városokban, régiókban megjelentek a szükségpénzek. A nagyobb cégek felvállalták, hogy nyomtatnak értékjegyeket, és azokat használták az emberek az egymás közötti kereskedelemre. Egy másik régióban viszont már nem értél vele semmit. Még a fogolytáborokban is voltak szükségpénzek. Németországban mintegy harmincezer féle szükségpénz volt, még a vasúttársaság is adott ki ilyent. Voltak olyan helyi pénzek is, amelyeket egyes régiókban a bank bocsátott ki. Az első világháborúban a német megszálláskor a németek adtak a helybélieknek cetliket, amelyeket lehetett költeni. Erre viszont semmilyen fedezet nem volt. Ugyanígy 1944-ben a Vörös Hadsereg fedezet nélküli papírpénzt adott ki. De Amerika, Anglia és társai is az ellenőrzésük alatt álló területeken ilyen fedezet nélküli pénzeket adtak ki. Ezek leginkább katonai fizetőeszközök voltak, a katonák ezt költötték el.”

Más tárolókat is átlapozunk, több mint száz ország régi pénzei sorakoznak itt, köztük japán, amerikai, orosz, német, francia papírpénzek, sorozatok.

„A francia a legszebb, gyönyörű bankjegyeket csináltak. Szép a kidolgozása, igényes, művészi alkotás, gyönyörű színvilág. Egy időben a román pénzeknek is francia volt a tervezőjük.”

A pénzeken keresztül le lehet tapogatni a történelmet Fotó: Veres Nándor

A román pénzeket is megnézzük. Mint meséli Levente, sokat kapott a nagymamájától, például az 1941-es inflációs sorozat első darabját is. De talált Sófalván a padláson is régi román pénzt, az egymillió lejest sokáig a pénztárcájában tartotta, és a barátait gyakran megviccelte, amikor előhúzta. „A kolozsvári lakótársam, akivel öt évig laktunk együtt, szintén gyűjtő volt, együtt jártunk az ócskapiacra, a feketetói vásárba kincsekre vadászni. Mivel ő a román pénzeket gyűjtötte, én csak az úgynevezett lepattanókat gyűjtöttem, azaz, csak azokat, ami megvolt a lakótársamnak, hogy ne legyünk egymásnak konkurenciái, hanem inkább egymást segítve gyűjtsük az érméket és a bankjegyeket. A háromlejest is nagymamámtól kaptam, ez a legritkább a sorozatból. Az egylejest apum adta, később, amikor látta, hogy egyre komolyabban foglalkozom a numizmatikával, az ő gyűjteményét is nekem adta.”

Több ezer darabból áll a gyűjtemény Fotó: Veres Nándor

És noha még napokig lehetne nézegetni és mesélni a gyűjteményében levő papírpénzekről, a fémpénzekre térünk át, hogy néhány különlegesebb darabot megmutasson belőlük. Előkerül az ötvenszeres nagyító, a mérleg és a legnagyobb segítsége is ilyen téren: a magyar éremhatározó két kötete. „A régi fémpénzeken gyakran nem lehet kivenni, hogy mi áll rajtuk, de ha már megvan a dátum, vagy felismerhető a forma, akkor az éremhatározó segítségével könnyebb beazonosítani. Életem legjobb felfedezése egy 1332-es Károly Róbert dénár, amiről azt hittem elsőre, hogy hamis. Az ócskapiacon mondta az eladó, hogy ezüst, tíz lejt kért érte, én lealkudtam hét lejre.

Ideadta, és otthon, amikor pucolni kezdtem, láttam, hogy mégiscsak ezüst. Utána megláttam a kicsi liliomokat rajta, onnan indultam ki, és végül kiderült, hogy Károly Róbert 1332-es érméje.

A tallérok külön gyűjtemény. Itt van egy nagyon szép pénz, egy 1584–1595 közötti Ferdinánd tallér vagy egy házassági tallér például, amely Erzsébet királynőnek, Sisinek és Ferenc Józsefnek a házassága alkalmából adtak ki, egy másik pedig az ezüstlakodalmuk alkalmából készült 1879-ben. Nagy kedvencem Ferenc Jóska, régóta gyűjtöm, úgy a magyar, mint az osztrák vonalat.” Aztán sorra nézzük a filléreket, krajcárokat, koronákat, még lyukas garas is akad – mindenikhez fűződik egy-egy történet.

Több mint százéves fizetőeszköz Fotó: Veres Nándor

„Számomra a legkülönlegesebb a gyűjteményből a már említett Károly Róbert dénár, de nagyon szeretem az 1848–49-es krajcárokat is. A forradalom alatt a magyarok is vertek krajcárt, magyar felirattal. A forradalom leverése után ezeket begyűjtötték, beolvasztották, és a német feliratos krajcárt lehetett csak használni. Nagyon sok érdekesség van, amelyeket a pénzeket tanulmányozva fel lehet fedezni. A pénzeken keresztül le lehet tapogatni a történelmet. Sok információ van körülöttük, sok történet, rengeteg dolgot lehet tanulni általuk. Huszonöt éve gyűjtöm a régi pénzeket, a különböző korszakaim kapcsolódnak a különböző gyűjteményekhez, sorozatokhoz. Általában, amikor gyűjtésről, gyűjteményes darabról beszélünk, akkor azok olyan darabok, amelyek eladhatóak.

Én sokat vásároltam, ajándékba a duplákból adtam kezdő gyűjtőknek a sajátjaimból, de egy dolgot soha nem csináltam és nem is fogok: eladni belőlük.

Sok darab a gyűjteményemből a numizmatikai piacon keveset ér, de nekem igencsak értékesek, főként azok, amelyeket gyermekkoromban gyűjtöttem” – mutat rá Szilágyi Levente. 

Szilágyi Levente mintegy huszonöt éve gyűjti a régi pénzeket Fotó: Veres Nándor

A számottevő gyűjteményéből szervezett már kiállítást a kollégáinak és diákoknak, bekapcsolódott az Iskola másként programba is, és amennyiben a járványhelyzet engedi, az elkövetkezőkben is szívesen mutatja meg és mesél a régi pénzekről a diákoknak, akiknek, Ráduly Lászlóval közösen, pénztörténeti órákat tartanának.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport