Drága egyediség, uncsi „gyors divat”: hogyan vásároljunk ruhát?

Iszlai Katalin 2022. február 08., 18:10

Hiába van több tíz vagy akár száz ruhabolt egy-egy bevásárlóközpontban, mégis nehéz minőségi és a stílusunknak megfelelő darabokat találni, hiszen a ruhák márkától függetlenül szinte teljesen egyformák. Mi az oka és melyek a hátrányai ennek a jelenségnek, illetve mit tehetünk, ha minőségi és egyedi ruhadarabokat vásárolnánk?

Drága egyediség, uncsi „gyors divat”: hogyan vásároljunk ruhát?
galéria
A keresgélés öröme. Jó alternatíva lehet a fast fashion boltokra a turkáló Fotó: Lukácsi Lehel

Egyre gyakoribb jelenség, hogy bármelyik ruhaboltba is térünk be mondjuk egy nagyobb bevásárlóközpontban, mindegyikben nagyjából ugyanazokkal a darabokkal találkozunk. Mi több, általában az jellemző, hogy egy-egy trend annyira begyűrűzik a boltokba, hogy szinte csak annak megfelelő darabokat lehet vásárolni. Például ha éppen divatossá válik a trapéznadrág, mindegyik bolt polcai ezzel telnek meg, szinte rákényszerítve a vásárlót, hogy akkor is ilyet válasszon, ha nem tetszik neki.

Szakszóval élve a fast fashion, azaz a „gyors” divat kategóriába tartoznak az ilyen boltok, amelyek, ahogy a név is árulkodik, gyorsan cserélgetik az új kollekciókat. Közös ismérvük, hogy

a neves divattervezők munkáit lemásolják, majd kevésbé minőségi alapanyagokból rövid időn belül előállítják, és sokkal hozzáférhetőbb áron juttatják el a fogyasztókhoz.

A fast fashion boltokkal kapcsolatos tudnivalókról Larcher Nóra divattervezővel beszélgettünk.

Számos kedvezőtlen hatás

A fast fashion boltokban kapható ruhadarabok egyhangúságára visszatérve a szakember elmondta, ennek oka elsősorban az, hogy az aktuális trendek nagyon egysíkúak manapság, rengeteg tervező próbálja belevinni a trendi elemeket az adott kollekciójába valamilyen úton-módon, ezért azokból is hiányzik a változatosság. Ebből az okból kifolyólag az a „divat”, ami elér hozzánk mondjuk a plázába, a magasabb divatot próbálja imitálni, persze egy kicsit lebutított verzióban, így ott is azok az elemek jelennek meg újra meg újra. Ennek a jelenségnek az oka talán még abban is rejtőzhet, hogy számos fast fashion üzlet ugyanahhoz a nagyvállalathoz tartozik.

Így tehát

a különböző célcsoportú boltokban ugyanazokra a témákra kerülnek eladásra a termékek,

például ha az egyik üzletben épp van egy flitteres miniszoknya, valószínű, hogy a konkurenciánál megjelenik ugyanaz a modell kicsit hosszabbra szabva, mondjuk egy más anyagból. Ezáltal a fast fashion boltokban való vásárlás nagyon korlátozza az öltözködést, hiszen a darabok általában variációk egy témára, még különböző márkákon belül is.

A ruhák jellegtelenségén és alacsony minőségén túl továbbá a fast fashion ipar rettentően szennyező a környezetünkre nézve, kezdve attól, hogy temérdek ruhát gyártanak (százmilliárdos mennyiségről beszélünk évente), a statisztikák szerint 92 millió tonna hulladékot termelnek egy évben, amihez még hatalmas szén-dioxid termelés és veszélyes peszticidek használata is társul. Emellett a sok gyenge minőségű ruha mosása során több mint félmillió tonna mikroszál végzi az óceánban évente, ez körülbelül 50 milliárd műanyagflakonnak felel meg. Ha ez még nem lenne elég hátrány, a minél nagyobb profit érdekében a fast fashion ruhák előállítására minimális pénzt fordítanak, ezért az alkalmazottak lehetetlen körülmények között rengeteget dolgoznak, nagyon kevés bérért.

Irány a turkáló

A fast fashion boltok ennek ellenére nagyon népszerűek, egyrészt az alacsonyabb árak miatt, másrészt sokan az ezekben kapható darabok segítségével próbálják követni a divatot. Egy harmadik tényező pedig az, hogy egyszerű és kéznél van, nem szükséges nagy erőfeszítés ahhoz, hogy „divatos” legyen az ember.

„A fast fashion boltok hátrányainak megismerése után feltehetjük magunknak a kérdést, hogy van-e még kedvünk ezektől a láncoktól ruhát vásárolni, és gyarapítani ezt a szennyező, igazságtalan, de egyszerű és elérhető iparágat?

Ráadásul ahhoz, hogy megőrizzük vagy egyáltalán kialakítsuk a saját stílusunkat, már nem elég elszaladni a plázába, és ott bevásárolni, itt jön be az idő- és energia belefektetésének kérdése. Szerintem a legokosabb és legfenntarthatóbb mód, ha nem akarjuk drasztikusan átalakítani a vásárlási szokásainkat, az, ha turkálóba megyünk” – ajánlotta a szakember.

Jó áron bukkanhatunk minőségi darabokra Fotó: Thomas Campean

Hozzátette: ott a 80-as évek divatjától egészen napjainkig mindenféle stílust meg lehet ott találni, a keresés és találás öröme is kellemes élmény lehet, de tényleg elég időigényes és még fárasztó is, ha valaki nem élvezi annyira a keresgélés részét. Viszont egyre több online butikot is látni Instagramon vagy erre kialakított platformokon, ahol ki is vannak már válogatva, lefotózva a kitúrt darabok, ami megkönnyíti a keresést. Ha viszont valaki nyitottabb az új dolgokra, és szeretné kicsit lelassítani az életét legalább ezen a ponton, akkor érdemes átállni a slow fashion oldalra.

Lassú divat

A „lassú divat” egyre népszerűbb lesz, és a szakember reményei szerint ez a jövő. A fogalom tömören azt jelenti, hogy a termékek etikus módon készülnek és kerülnek eladásra, tiszteletben tartva a környezetet, a dolgozókat és a vásárlókat egyaránt. Ha egy slow fashion márkától vásárolunk, akkor tudjuk, hogy ki készítette a ruhánkat, hol és milyen anyagokból. Ezek a darabok úgy vannak kitalálva, hogy évekig hordhatók legyenek, minőséget és fazont illetően. Tulajdonképpen ezeket a ruhákat is megengedhetné magának az átlagember, csak az azt vonná maga után, hogy kevesebbet vásárol.

„Ahogy az idő telik, egyre inkább úgy látom, hogy érdemes várni a minőségire, mint halmozni a trendi új dolgokat,

legyen szó az élet bármelyik területéről. Azt hiszem, legtöbbünkre ránk fér a lassítás, és az öltözködés az a terület, ahol ezt bármilyen jelentősebb veszteség nélkül gyakorolni tudjuk. Ha valakinek fontos a divat, akkor azért, ha viszont nem annyira, akkor a környezetünkért mégis fontos figyelembe venni a fentebb elhangzottakat, és inkább venni egy darab minőségit, akár egyedit, mint öt másikat a plázából, amit a világ minden pontján árusítanak” – húzta alá Larcher Nóra.

Vásároljunk kevesebbet, de olyant, amit többször hordhatunk Fotó: Haáz Vince

Arra is felhívta a figyelmet: a ruhavásárpiac elsősorban a vásárlótól függ, úgyhogy mindenképp türelmesnek kell lennünk, és nemet kell mondanunk azokra a dolgokra, amelyeket etikátlannak tartunk, vagy nem érezzük magunkénak, nem egyezik a stílusunkkal. Idővel remélhetőleg ezáltal a kínálat is bővülni fog, esetleg sikerül visszább szorítani a fast fashion-t is és teret kapnak a kisebb, helyi tervezők és a slow fashion.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.