Sítalpas kezdetek: nem csak siklani oktatna a KidsSport

D. Balázs Ildikó 2020. november 25., 17:54 utolsó módosítás: 2020. november 25., 19:18

Ép testben ép lélek – ismerjük a mondást, és azt is tudjuk, hogy mennyire fontos egy kisgyermek számára a mozgás, a sport, a szabad levegő. Miklós Edit és Bónis Annamária visszavonult alpesi sízők álmodtak egy nagyot, és egyesületük, az Olimpik keretében elindították a KidsSport programot. Ennek első lépéseként hamarosan elindul a síoktatás Székelyföld első műanyag borítású tanpályáján. A környéken még  kuriózumszámba menő pályát mi is meglátogattuk. 

Sítalpas kezdetek: nem csak siklani oktatna a KidsSport
galéria
Bónis Annamária és Miklós Edit Fotó: Pinti Attila

A Kis-Somlyó lábánál lévő tanulópályán alakították ki minimális tereprendezéssel a műanyag borítású pályát – mutatja Miklós Edit.

„Magyarországon népszerű ez a fajta sípálya. Korábban már beszélgettünk erről Marcsival (Bónis Annamária – szerk.megj.), hogy idehaza is jó lenne egy ilyen pálya.

Közben megszűnt a munkahelyem a Magyar Síszövetségnél és hazaköltöztem, amit egyáltalán nem bánok, így a tervezgetéseket tettek követték. Megrendeltük a pályát, négy hét alatt le is gyártották, és most már itt van, ki lehet próbálni. Ebben az egészben az a szép, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól céltámogatást is kaptunk. A tanpálya a Böjte Csaba ferences szerzetes által működtetett Szent Ferenc Alapítvány területén van kialakítva. Ez a műanyag borítású pálya az elkövetkező tíz évben lehetőséget ad arra, hogy kora ősztől már indulhasson is a síoktatás” – magyarázza lelkesen Edit.

Van, aki „sílécre született” Fotó: Pinti Attila

Elismeri, idén kicsit megkéstek, de a tervek szerint jövőben már szeptember elejétől lehetne használni a pályát mindaddig, amíg lehavaz. A 45 méter hosszú és 17 méter széles pálya köteles felvonóval rendelkezik, és elsősorban a tanulni vágyó, a sízéssel ismerkedő illetve középhaladó gyerekek és kezdő felnőttek a célközönség.

„Ha egy gyermek szeptembertől már elkezdi heti két-három alakalommal a síedzést, decemberre, mire lehavazik, meglesz a kellő önbizalma és tudása is ahhoz, hogy a havas pályán is sízzen”

– jegyzi meg. Nevetve mondja, bár számos sípályán megfordult sportolói pályafutása során, műanyag borítású pályán még nem volt alkalma lesiklani. Mostanáig. Ellenben határozottan állítja, a sízni tanulók számára ez a legjobb megoldás. „Állítólag olyan, mintha egy jegesebb pályán csúsznánk, karcolt íveket is lehet húzni. Négytagú edzőcsapat várja a sízni vágyókat, Bónis Annamária, Böjte Kinga, Bónis Attila és Simonffy Botond személyében” – mondja Miklós Edit.

Síoktatás. Hány éves kortól indulhat?

És ha már minden körülmény adott, minden bizonnyal sokakban megfogalmazódik a kérdés: hány éves kortól tanulhat sízni egy gyermek? Gyermekfüggő – mondja Bónis Annamária, aki a kilencvenes évek elején maga is beírta nevét a magyar sísport történelmébe. Saját gyermekei példáját említi, két fia közül az egyik kétévesen sílécre állt, háromévesen tudott sízni, míg a másik négyévesen kezdett tanulni.

Irány a műanyag borítású sípálya! Fotó: Pinti Attila

„Háromévesen meg lehet próbálni. Van, aki fogékony, érdekli a csúszás, nem fél, de van, akit egyáltalán nem érdekel még ebben a korban, őt maximum szoktatni kell a bakancshoz, a síléchez, de semmiképpen sem szabad erőltetni. Majd jelzi a gyermek, amikor be akar állni a sorba.

Lehet, hogy háromévesen nem szereti, négy évesen még mindig nem szereti, de ötévesen rááll a lécekre, és megtanul sízni.

Én nem szoktam erőltetni. Mutatom, magyarázom, ha elfárad megpihenünk, hempergőzünk kicsit a hóban, játszunk. Ezeknél a kicsi gyerekeknél nem az a lényeg, hogy megtanuljanak sízni, hanem elsősorban az, hogy amit csinálnak azt szeressék, élvezzék. Sokkal hamarabb megtanulnak egyébként sízni mint a felnőttek azt gondolják” – magyarázza az egykori alpesi síző, akinek eddigi legkisebb tanítványa hároméves volt.

Köteles felvonó a tanuló sízőknek Fotó: Pinti Attila

Ám még mielőtt elindulna a síszezon, a síoktatás, nem árt a gyerekeket kicsit felkészíteni. Például – javasolja – a síbakanccsal lehet kicsit otthon lépegetni, hogy szokja a gyermek. Következő lépésben már a síléceket is fel lehet kötni a bakancsra, azzal is lehet tenni néhány lépést, fordulni jobbra, balra. „Nem baj, ha a bakancs egy számmal nagyobb. Általában félnek a szülők, hogy a gyermek a hidegben megfázik, harisnyát és két vastag zoknit adnak rá, de pont ezért fázik meg a lába, mert nem tud mozogni a bakancsban.

Nem kell túlöltöztetni a gyerekeket, mert állandóan mozgásban vannak.

Ha harisnya van rajta, akkor elegendő egy hosszú szárú sízokni. A dzseki és nadrág jó, ha vízhatlan, de az sem baj ha nem az. Semmiképpen se öltöztessük fel olyan vastagon, hogy ne tudjon mozogni. A kesztyű ne legyen kötött, és kötelező módon legyen bukósisakja. Egy kezdő gyermeknek fölösleges a bot, én akkor ajánlom a botot, amikor már annyira kezdenek sízni, hogy felvonót is tudják használni, és a lesiklás is jól megy” – magyarázza.

A csapat (balról jobbra): Simonffy Botond, Böjte Kinga, Bónis Annamária, Miklós Edit, Bónis Attila Fotó: Pinti Attila

Számára nem idegen a műanyag borítású sípályán való oktatás, sportolói karrierje végeztével oktatott ő már Magyarországon és Ausztriában is, idehaza pedig immár több mint tíz éve tanítja a sízni vágyókat.

KidsSport az egészséges gyermekekért

Edit és Annamária nagy reményeket fűz nem csak a pályához, hanem mindahhoz a gyerekeknek szánt programsorozathoz, amelyet az Olimpik Egyesület keretében álmodtak meg KidsSport néven. Álmokat és terveket szőnek, télen a sízésé lenne a főszerep, nyáron már úszni tanítanák a gyereket, de a bringázást, a túrázást sem felejtették ki az egész évet lefedő programsorozatból. Tulajdonképpen az adott évszaknak megfelelő szabadidős tevékenységsorozatot terveznek, sportolásra, mozgásra ösztönözve a legkisebbeket.

Egy kis viasz a lécre... Fotó: Pinti Attila

„A gyerekeket minél kisebb korban a sport irányába kellene terelni. Az a gyermek, aki sportol, mozog, mindamellett, hogy fejlettebb izomzattal rendelkezik, nyitottabb lesz. Ha már három-négyévesen ahhoz van hozzászokva, hogy egy közösséghez, csapathoz tartozik, akkor számára ez lesz a természetes. Még mielőtt valakiből versenysportoló lenne, előtte a lehető legtöbb mozgásformát ki kellene próbálnia” – mondja Miklós Edit, minden idők legeredményesebb magyar sízője, az Olimpik Egyesület elnöke.

Nyílt nap a műanyag tanpályán
A hivatalos szezonnyitás előtt, november 28-án és 29-én 10 és 16 óra között nyílt napot tartanak Csíksomlyón, a frissen kialakított műanyag borítású pályán. A részvétel ingyenes, de előzetes online regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő péntek, 18 óra.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.