Szilveszter járványidőben: idén legalább bulizhatunk

Szász Cs. Emese 2021. december 31., 16:07

Évszázadok óta nem volt a világ olyan csendes szilveszterkor, mint tavaly ilyenkor. Sydney-től New York-ig épp úgy betiltották a közterületen zajló tűzijátékokat, a nyilvános összejöveteleket, mint minálunk. Idén már nincs ekkora szigor, lesznek városi szilveszterek, óévbúcsúztató bulik – legalábbis Romániában. Mi pedig arra voltunk kíváncsiak, tényleg szabad most a 2021-2022-es évforduló, vagy csak lassan térünk vissza a régi kerékvágásba. 

Szilveszter járványidőben: idén legalább bulizhatunk
galéria
Az óévbúcsúztatók is megszaporodtak idén, vannak városi, utcai szilveszterek Fotó: 123RF

Tavaly ilyenkor már hónapok óta tartott a világjárvány, még a COVID elleni oltást is éppen csak elkezdték beadni, és ez jócskán meglátszott ez az ünnepünkön is: az utcán maszkban jártunk, éjszakai kijárási tilalom volt, így a szokásos utcai szilveszteri bulik, vendéglői mulatságok is elmaradtak. Mivel éjjel 11 után hajnali 5 óráig kijárási tilalom volt, kézenfekvő volt, hogy

otthon, szűk körben ünnepeltek leginkább az emberek.

Az idei év is a világjárvány árnyékában telt, a koronavírus-járvány negyedik hulláma azonban Romániában már lecsengett az ősszel, így néhány hete enyhültek a korlátozások, ami azt jelenti, hogy az ünnepeink is lazábban telnek, mint múlt évben: nincs szükség maszkra az utcán, eltörölték az éjszakai kijárási tilalmat az oltatlanok számára is.

Éppen ezért az óévbúcsúztatók is megszaporodtak, vannak városi, utcai szilveszterek, éttermekben, klubokban szerveznek mulatságokat, és házibulikat, családi összejöveteleket is mintha nyugodtabban szerveznének az emberek.

De mennyire más ez a szilveszterünk, mint a tavalyi? Erre voltunk kíváncsiak.

Tavaly otthon, idén vendégházban

Eszter például míg az elmúlt két évben otthonában töltötte a szilvesztert, idén újra kimozdul. A kétgyerekes, székelyudvarhelyi származású családanya legjobban a hegyek között, nyaralókban, távol a világ zajától szereti köszönteni az újévet, s erre múlt évben nem volt lehetősége.

Bár kijárási tilalom volt, igyekeztünk ünnepelni múlt évben is, barátokkal, szomszédokkal ültünk össze. A szintén kisgyerekes barátaink átjöttek hozzánk, s még a kijárási tilalom előtt hazamentek, gyakorlatilag tíz óra után koccintottuk el a boldog új évet.

Mivel a gyerekeket amúgy is kellett fektetni, nem volt ebben olyan nagy áldozat. A tömbházban lakó barátaink tovább tudtak maradni, mivel nem kellett utcára menni a hazamenetel miatt” – meséli a családanya, aki idén is körülbelül ugyanazokkal ünnepel, csak már nem otthon.

Vidáman kezdeni az újévet Fotó: Beliczay László

Kicsit késve kaptak észbe, így nem volt könnyű szállást találni: világjárvány ide vagy oda, a legtöbb nyaraló, kulcsos ház már foglalt volt, pedig ezer eurókban kérik az árakat – magyarázza Eszter. Végül Szovátán egy vendégházban kaptak szállást, ez annyiban más, mint amit szerettek volna, hogy nem csak magukban vannak, a barátaikkal, így idegenekkel osztozkodnak a konyhán, étkezőn, cserében azonban étkezésre is lesz lehetőségük.

Eszter azonban annak örül, hogy egyáltalán kimozdulnak egy kicsit, így hajlandó a kompromisszumokra.

A koronavírus-fertőzéstől nem tart nagyon, mert már a harmadik oltást is megkapták, a gyerekek pedig nemrég átestek a COVID-on.

A kijárási tilalom dacára

Otthon búcsúztatta az óévet tavaly ilyenkor a Marosvásárhelyen élő Tünde is, férje és gyereke, valamint egy baráti házaspár társaságában. A kijárási korlátozást úgy hidalták át, hogy a barátaik náluk aludtak, így tudtak egy kis szilveszteri hangulatot csempészni a sokat korlátozott időszakba. Nem ők az egyedüliek, akik ezt a megoldást választották, hogy ne ünnepeljenek magukban – mondja Tünde, hozzáteszi, amúgy is olyanokkal találkoztak, akikkel máskor is maszk nélkül jártak össze. Idén nagyobb társasággal, víkendházban szerettek volna ünnepelni, de már októberben sem kaptak ehhez megfelelő házat.

Öt-hat család számára kerestem, de már októberben majdnem minden foglalt volt, ami megfelelt volna az igényeinknek, ami pedig mégis szabad volt, azért nagyon sokat kértek. Egyik ház például körülbelül 1500 lejbe jött volna családonként. Sokalltam”

– meséli Tünde, aki családjával végül Kolozsvárra utazik szilveszterkor, ugyanis egy különleges házibuliba kaptak meghívást, amely egyszerre házavató, kerek szülinap és szilveszteri mulatság. „Tudok olyanokat, akik külföldre mennek gyerekestől, vagy síelni mennek óévbúcsúztatóra, de azért aztán tényleg mélyen zsebe kell nyúlni” – fogalmazza meg Tünde, aki így is elégedett a december 31-ei programjukkal.

Csendesen, de nem egyedül

A székelyudvarhelyi Éva nyugdíjas évei elején jár, egyedül él, tavaly egyedül szilveszterezett, bár hasonló programra készülő barátnőjével tervezték, hogy összeülnek egy kicsit, végül a kijárási korlátozás miatt lemondtak róla. Éva sokakhoz hasonlóan akkor úgy érezte, nem akar üldögélni valakinél hajnali ötig, hogy a bírság megkockáztatása nélkül tudjon hazamenni. Inkább kihagyta az összejövetelt.

Idén azonban két barátnőjével terveznek szilveszterezni.

„Az egyik barátnőm meghívott az otthonába, mindenki visz ezt-azt, eszünk egy kis virslit, beszélgetünk, megnézzük, milyen program megy a tévében, éjfélkor koccintunk, esetleg tűzijátékot nézünk, s amikor megunjuk, hazamegyünk” – ecseteli Éva, aki meglepetésére idén több meghívást is kapott szilveszter estére, csendes, két-három fős összejövetelekre. Azt mondja, úgy tűnik, a tavalyi igen csendes ünneplés után idén mintha senki sem akarna magában ünnepelni.

Szilveszteri tűzijáték Fotó: Beliczay László

Biztonságosabb most itthon

Nagyobb házibuliban ünnepel idén a húszas éveit taposó Anita, aki tavaly két barátnőjével töltötte eléggé csendesen az év utolsó estéjét. Virsli, pezsgő és egyéb finomság volt akkor is, de a társaság szűkkörű volt.

Idén, bár szóba került egy külföldi szilveszteri kiruccanás is, végül lemondott róla a marosvásárhelyi lány, s utólag látja, milyen jól tette, hiszen különböző országokban most egyre-másra mondják le a nagy szilveszteri mulatságokat a fokozódó járványveszély miatt.

Itthon már lecsengett a negyedik hullám, kicsit azért biztonságosabb most bulizni – véli a fiatal lány, aki egy nagyobb lélegzetvételű házibuliba készül több ismerőssel. Jó társaságra, jó beszélgetésekre és táncos óévbúcsúztatóra számít, reméli, hogy nem kell csalódnia.

 

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 31-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.