Tactiki: a világpiacot célozzák a székely társasjáték-fejlesztők

Gergely Imre 2019. január 09., 15:09 utolsó módosítás: 2019. január 09., 16:23

Semmiképpen nem hétköznapi, hogy egy székely fiatal első saját fejlesztésű termékével egyből a nemzetközi piacot célozza meg, és erre alapozza jövőjét. A gyergyószentmiklósi Incze Gábor egy új társasjátékot talált ki, és négyéves munka után most jön el az a pillanat, hogy a terméket megismerje a világ.

Imre Botond és Incze Gábor: a játszva tesztelhető a játék

Tactiki: ez annak a társasjátéknak a neve, amely kicsit hasonlít a sakkra és dámajátékra, amelynek memóriajáték jellege is van, és amely igazán szórakoztató és izgalmas azért is, mert bármikor hozhat váratlan fordulatokat. Elkészültek az első prototípusok, és február 5-től lesz először megrendelhető a Kickstarter.com oldalon, egy új találmányok befuttatására szakosodott felületen. Márciusig körülbelül 1500 vásárlót szeretnének elérni, és ha ez megvan, következhet az a fázis, amikor sikeresnek lesz mondható a projekt.

Az ötlet a 2014-es gyergyószentmiklósi Ifinapok vetélkedői során született meg, ahol az egyik feladat egy társasjáték alkotása volt. Az akkor frissen végzett formatervező, Incze Gábor a helyszínen található anyagokból hozta létre a lépegetős játék első verzióját, ahol a figurákat a játékmező túloldalára kellett eljuttatni, és ott tornyot „totemoszlopot” építeni. A Totem nevet kapott játék érdekessége volt, hogy a szemre egyforma játékfigurák különböző erősségűek voltak, de hogy melyik milyen erősségű, azt az ellenfél csak akkor tudhatta meg, amikor az ő figurája „összecsapott” azzal. Az erősebb nyilván legyőzte a gyengébbet, amelyet ismét a játékmező széléről kellett harcba indítani. Nagy szerepe volt a memóriának, hiszen a már megismert értékű figurák erősségét észben is kellett tartani, hogy a következő harcnak jobb esélye legyen.

A játék nagy sikert aratott az Ifinapok résztvevői körében. Ekkor született meg a gondolat, hogy ebből több legyen. Az ötlet megvalósítása már 2015-ben elindult, kialakult a pontos játékszabály, már „csupán” a kivitelezés volt hátra. Incze Gáborban ekkor tudatosult, hogy

egymagában nem tudja ezt a munkát elvégezni, nem elég kitalálni terméket,

ezt meg is kell ismertetni a reménybeli vásárlókkal, és rengeteg előkészület szükséges ahhoz, hogy a találmánya eladható is legyen. És persze nem kevés pénz is kell mindehhez. Elmesélte elképzelését egy látványtervező ismerősének, a Bukarestben élő Imre Botondnak, akiben azonnal megfelelő partnerre talált. Közösen folytatták. Incze Gábor a fejlesztést, kreatív munkát folytathatta, Imre Botond pedig főként az adminisztratív feladatokat végezte.

Megszületik Tac és Tiki

„Az alapötlet megvolt, vagyis hogy egy 5x5-öt négyzetből álló táblán zajlik a játék, és a két ellenfélnek 10-10 egyforma figurája van, és hogy ezek közül csak a sajátjuknak az erősségét ismerhetik. De hogyan nézzenek ki a figurák – vetődött fel a kérdés. Nem akartam egyszerű geometrikus formákat használni. A világhálón kutakodtam, és ott találkoztam a polinéziai Tiki szobrokkal, amelyek a törzsek istenségeit jelképezik. Ezeket a szigetvilág őslakosai egymásra is szokták helyezni, és azokból így oszlopot formálni. Ez éppen talált az én elképzelésemhez. Ezzel a játékhoz egy történetet kapcsolódott, megszemélyesítést kapott. Egy távoli szigeten két rivális törzs harcát megelégelik az istenségeik, és úgy döntenek, hogy maguk vívják meg a végső küzdelmet. Amelyikük győz, az egyesíti uralma alatt a törzseket, azt fogják egyedüliként imádni az emberek. A vicsorgó illetve a kiöltött nyelvű Tac és Tiki figurák ezt a két istenséget személyesítik meg” – foglalta össze Incze Gábor.

A játék: tíz figura, egy 5x5-ös játékmező és számtalan lépésvariáció

A játék egyszerű, elmagyarázni hosszabb időbe telne, mint játszás közben megtanulni. Jár hozzá persze egy szabálykönyv is, ahol ábrákon mutatják be, hogy mi a teendő. Ismerősök körében sokan kipróbálhatták, és az a tapasztalat, hogy az első parti alatt vannak kérdések, a másodikban már csak egy-két kérdés adódik, a harmadikban már mindenki tudja a szabályokat. Innentől már azon agyalhatnak a játékosok, hogy milyen csavaros trükkökkel csapják be az ellenfelet, milyen stratégia lehet sikeres.

A játszmák attól igazán izgalmasak, hogy bármilyen jól kitalált is legyen a taktika, bármikor borulhat minden elképzelés.

A figurák erősségét számok jelzik, amelyeket az ellenfél nem ismer, ha pedig a harc közben megismerhette, meg is kell jegyeznie ezt. Tíz figura számát pedig nem könnyű folyamatosan észben tartani. Mivel a figurák egymásra építhetők, torony alkotható belőlük, tovább fokozza az izgalmat, hiszen egy „harc” során egyenként kell megküzdeni a torony minden elemével – ismerteti a játék alkotója.

Amíg az első játszma elkezdődhet...

Mivel nem egyszerű figurákról van szó, rájöttek, hogy az országban nem találnak megfelelő műanyag fröccsöntéssel foglalkozó céget, amely ilyen bonyolult formákat megfelelő árban és minőségben el tudna készíteni. Tac és Tiki tervei innen már Kínáig utaztak, ahol egy cég vállalta az elkészítésüket. Nem azonnal. Egy elküldött e-mailre hetek múlva jött válasz, számos kérdést újra és újra pontosítani kellett, és ezek mind időbe teltek. Fél év múlva érkezett meg Gyergyószentmiklósra az első Tactiki játék. Amikor kibontották, rájöttek, hogy ez nem az a minőség, amire számítottak. Ugyanis eleve azt tűzték ki, hogy a termék valóban „prémium” kategória kell legyen, amellyel meg lehet győzni a vásárlót bárhol a világon, hogy pénzt áldozzon rá.

Egy másik kínai cég kapta a következő megrendelést, amely kétszeres áron ugyan, de teljesíteni tudta az elvárásokat. Több legyártott mintadarab, javítások, módosítások után 2017-ben készült el az első késznek mondható játék.

Lépések a világpiac felé

Nem elég ha van termék, ezt értékesíteni is kell. De hogyan? – jött a következő kérdés, amivel foglalkozni kellett, miközben Kínával leveleztek, és várták, hogy az első játékszett megérkezzen. A megoldás: létezik több olyan internetes felület, ahol új találmányok mutatkoznak be. Ezeket nagyon sokan követik az egész világon, és ha egy termék megtetszik valakinek, az megrendeli azt, vagyis előzetesen fizet érte. Az így befolyó pénzből tudja a feltaláló megvalósítani az elképzelését.
Ahhoz azonban, hogy a bemutatkozó termék sikeres is legyen, nagyon komoly előkészületek kellenek.

Részletes leíró dokumentáció, prezentációs 3D videók készültek annak láttatására, hogy miként is zajlik a játék.

Sztorivideó Tac és Tiki harcáról. Kolozsváron készültek a rajzok, Gyergyószentmiklóson történt a videó vágása, és egy írországi férfi adta a hangját a narrációhoz. Weboldal készült, profilokat indítottak a népszerűbb közösségi média mindegyikében. Aztán amerikai profi játékelemzőkhöz kellett eljuttatni a játékot, akik több százezres nézettséggel rendelkeznek a Youtube videómegosztón. Az elemzésvideók a következő napokban lesznek láthatók: a Tactiki elnyerte az elemzők tetszését. És az ő véleményük nagyon sokat nyom a latban. Nagyon sokan az ő javaslataik alapján döntenek, hogy megvásárolják vagy sem az adott játékot.

Körülbelül 1500 megrendelésben bíznak

Incze Gábor és társa, Imre Botond most érzik azt, hogy valóban mindent megtettek azért, hogy a Tactiki sikeres legyen. Azzal számolnak, hogy a rendelkezésre álló 30 nap alatt 1500 személy tetszését kell elnyerje a termék, ennyien kell megrendeljék a játékot 49 dolláros áron, hogy eredményes legyen a vállalkozásuk. Ezek a megrendelők kapják kézbe először a játékot. Ezután tényleg csak a szerencsén múlik minden.

Incze Gábor közel öt éve dolgozik álma megvalósításán

Ha pedig mégsem sikerülne, akkor visszavonják a bemutatót, az addigi megrendelők visszakapják a pénzüket, a Tactikit pedig pár hónappal később ismét bemutatják. Van rá példa, hogy egy adott termék második, vagy harmadik próbálkozásra lett sikeres.

A Kickstarter oldalon szerzett támogatás minden centjét visszaforgatják a vállalkozásba, amelybe eddig a saját munkájuk értékét nem számítva mintegy 10 ezer dollárt fektettek be. Mindezt úgy, hogy maguk teremtették elő, hitelt ugyanis nem akartak felvenni, hiszen nem volt biztos, hogy sikeres lesz a projektjük. Most azonban biztosak benne. A következő lépés az kell legyen, hogy minél több játékforgalmazóval megismertessék a Tactikit. Nemzetközi vásárokra, kiállításokra indulnak, terveik szerint ott lesznek a világ legrangosabb játékkiállításán a németországi Essenben is.

Telefonos applikáció, székely játék

A Tactiki első kiadása angol nyelvű játékszabállyal készül, de később hét másik nyelven is elérhető lesz, köztük persze magyarul és románul is. Ha ez befutott, jöhetnek a következő projektek. A tervek között szerepel egy székely verzió készítése is, ahol nyilván a székely legény küzd majd a medvével. Itt azonban nem állnak meg. Már felvették a kapcsolatot egy játékapplikáció fejlesztő céggel, 100 ezer dollár kell ahhoz, hogy elkészüljön, és telefonon is játszható legyen a két istenség összecsapása.
Incze Gábor fejében pedig ott van a következő társasjáték ötlete is.

A következő már könnyebb lesz

A jövőt a játékfejlesztésben tervezik, és készülnek az előre lépésre. A mostani kétszemélyes vállalkozásnak is nőnie kell. „Nem gondoltam volna, hogy több, mint három évbe kerül, míg odáig eljuthatunk, hogy egyáltalán megmutathatjuk a játékot a nagyközönségnek, a vásárlóknak. Sokat tanultunk ezalatt. Rengeteg olyan elvárással, tennivalóval szembesültünk, amire nem is gondoltunk volna, kezdve az ismertetőfilm készítéstől a kínai cégekkel való tárgyalásokig.

Beláttuk, hogy magunkban sosem leszünk képesek mindent megoldani, meg kell találni a legjobb szakembereket, és ők kell elvégezzék azokat a feladatokat, amihez ők értenek jobban.

Nem tehetünk úgy, mint általában mi székelyek, hogy magunk javítunk meg mindent a házban, még akkor is ha nem értünk hozzá. Az nem lesz minőségi munka. Lépésről lépésre, és mindenből tanulva eljutottunk idáig. A következő hasonló projektnél már eleve tudni fogjuk mikor mit kell tenni, hová kell fordulni, nem fog hónapokba telni egy egyszerű emailváltás. Nem fog három évbe telni az újabb játékunk piacra dobása...” – összegzett Incze Gábor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.