Tactiki: a világpiacot célozzák a székely társasjáték-fejlesztők

Gergely Imre 2019. január 09., 15:09 utolsó módosítás: 2019. január 09., 16:23

Semmiképpen nem hétköznapi, hogy egy székely fiatal első saját fejlesztésű termékével egyből a nemzetközi piacot célozza meg, és erre alapozza jövőjét. A gyergyószentmiklósi Incze Gábor egy új társasjátékot talált ki, és négyéves munka után most jön el az a pillanat, hogy a terméket megismerje a világ.

Tactiki: a világpiacot célozzák a székely társasjáték-fejlesztők
galéria
Imre Botond és Incze Gábor: a játszva tesztelhető a játék

Tactiki: ez annak a társasjátéknak a neve, amely kicsit hasonlít a sakkra és dámajátékra, amelynek memóriajáték jellege is van, és amely igazán szórakoztató és izgalmas azért is, mert bármikor hozhat váratlan fordulatokat. Elkészültek az első prototípusok, és február 5-től lesz először megrendelhető a Kickstarter.com oldalon, egy új találmányok befuttatására szakosodott felületen. Márciusig körülbelül 1500 vásárlót szeretnének elérni, és ha ez megvan, következhet az a fázis, amikor sikeresnek lesz mondható a projekt.

Az ötlet a 2014-es gyergyószentmiklósi Ifinapok vetélkedői során született meg, ahol az egyik feladat egy társasjáték alkotása volt. Az akkor frissen végzett formatervező, Incze Gábor a helyszínen található anyagokból hozta létre a lépegetős játék első verzióját, ahol a figurákat a játékmező túloldalára kellett eljuttatni, és ott tornyot „totemoszlopot” építeni. A Totem nevet kapott játék érdekessége volt, hogy a szemre egyforma játékfigurák különböző erősségűek voltak, de hogy melyik milyen erősségű, azt az ellenfél csak akkor tudhatta meg, amikor az ő figurája „összecsapott” azzal. Az erősebb nyilván legyőzte a gyengébbet, amelyet ismét a játékmező széléről kellett harcba indítani. Nagy szerepe volt a memóriának, hiszen a már megismert értékű figurák erősségét észben is kellett tartani, hogy a következő harcnak jobb esélye legyen.

A játék nagy sikert aratott az Ifinapok résztvevői körében. Ekkor született meg a gondolat, hogy ebből több legyen. Az ötlet megvalósítása már 2015-ben elindult, kialakult a pontos játékszabály, már „csupán” a kivitelezés volt hátra. Incze Gáborban ekkor tudatosult, hogy

egymagában nem tudja ezt a munkát elvégezni, nem elég kitalálni terméket,

ezt meg is kell ismertetni a reménybeli vásárlókkal, és rengeteg előkészület szükséges ahhoz, hogy a találmánya eladható is legyen. És persze nem kevés pénz is kell mindehhez. Elmesélte elképzelését egy látványtervező ismerősének, a Bukarestben élő Imre Botondnak, akiben azonnal megfelelő partnerre talált. Közösen folytatták. Incze Gábor a fejlesztést, kreatív munkát folytathatta, Imre Botond pedig főként az adminisztratív feladatokat végezte.

Megszületik Tac és Tiki

„Az alapötlet megvolt, vagyis hogy egy 5x5-öt négyzetből álló táblán zajlik a játék, és a két ellenfélnek 10-10 egyforma figurája van, és hogy ezek közül csak a sajátjuknak az erősségét ismerhetik. De hogyan nézzenek ki a figurák – vetődött fel a kérdés. Nem akartam egyszerű geometrikus formákat használni. A világhálón kutakodtam, és ott találkoztam a polinéziai Tiki szobrokkal, amelyek a törzsek istenségeit jelképezik. Ezeket a szigetvilág őslakosai egymásra is szokták helyezni, és azokból így oszlopot formálni. Ez éppen talált az én elképzelésemhez. Ezzel a játékhoz egy történetet kapcsolódott, megszemélyesítést kapott. Egy távoli szigeten két rivális törzs harcát megelégelik az istenségeik, és úgy döntenek, hogy maguk vívják meg a végső küzdelmet. Amelyikük győz, az egyesíti uralma alatt a törzseket, azt fogják egyedüliként imádni az emberek. A vicsorgó illetve a kiöltött nyelvű Tac és Tiki figurák ezt a két istenséget személyesítik meg” – foglalta össze Incze Gábor.

A játék: tíz figura, egy 5x5-ös játékmező és számtalan lépésvariáció

A játék egyszerű, elmagyarázni hosszabb időbe telne, mint játszás közben megtanulni. Jár hozzá persze egy szabálykönyv is, ahol ábrákon mutatják be, hogy mi a teendő. Ismerősök körében sokan kipróbálhatták, és az a tapasztalat, hogy az első parti alatt vannak kérdések, a másodikban már csak egy-két kérdés adódik, a harmadikban már mindenki tudja a szabályokat. Innentől már azon agyalhatnak a játékosok, hogy milyen csavaros trükkökkel csapják be az ellenfelet, milyen stratégia lehet sikeres.

A játszmák attól igazán izgalmasak, hogy bármilyen jól kitalált is legyen a taktika, bármikor borulhat minden elképzelés.

A figurák erősségét számok jelzik, amelyeket az ellenfél nem ismer, ha pedig a harc közben megismerhette, meg is kell jegyeznie ezt. Tíz figura számát pedig nem könnyű folyamatosan észben tartani. Mivel a figurák egymásra építhetők, torony alkotható belőlük, tovább fokozza az izgalmat, hiszen egy „harc” során egyenként kell megküzdeni a torony minden elemével – ismerteti a játék alkotója.

Amíg az első játszma elkezdődhet...

Mivel nem egyszerű figurákról van szó, rájöttek, hogy az országban nem találnak megfelelő műanyag fröccsöntéssel foglalkozó céget, amely ilyen bonyolult formákat megfelelő árban és minőségben el tudna készíteni. Tac és Tiki tervei innen már Kínáig utaztak, ahol egy cég vállalta az elkészítésüket. Nem azonnal. Egy elküldött e-mailre hetek múlva jött válasz, számos kérdést újra és újra pontosítani kellett, és ezek mind időbe teltek. Fél év múlva érkezett meg Gyergyószentmiklósra az első Tactiki játék. Amikor kibontották, rájöttek, hogy ez nem az a minőség, amire számítottak. Ugyanis eleve azt tűzték ki, hogy a termék valóban „prémium” kategória kell legyen, amellyel meg lehet győzni a vásárlót bárhol a világon, hogy pénzt áldozzon rá.

Egy másik kínai cég kapta a következő megrendelést, amely kétszeres áron ugyan, de teljesíteni tudta az elvárásokat. Több legyártott mintadarab, javítások, módosítások után 2017-ben készült el az első késznek mondható játék.

Lépések a világpiac felé

Nem elég ha van termék, ezt értékesíteni is kell. De hogyan? – jött a következő kérdés, amivel foglalkozni kellett, miközben Kínával leveleztek, és várták, hogy az első játékszett megérkezzen. A megoldás: létezik több olyan internetes felület, ahol új találmányok mutatkoznak be. Ezeket nagyon sokan követik az egész világon, és ha egy termék megtetszik valakinek, az megrendeli azt, vagyis előzetesen fizet érte. Az így befolyó pénzből tudja a feltaláló megvalósítani az elképzelését.
Ahhoz azonban, hogy a bemutatkozó termék sikeres is legyen, nagyon komoly előkészületek kellenek.

Részletes leíró dokumentáció, prezentációs 3D videók készültek annak láttatására, hogy miként is zajlik a játék.

Sztorivideó Tac és Tiki harcáról. Kolozsváron készültek a rajzok, Gyergyószentmiklóson történt a videó vágása, és egy írországi férfi adta a hangját a narrációhoz. Weboldal készült, profilokat indítottak a népszerűbb közösségi média mindegyikében. Aztán amerikai profi játékelemzőkhöz kellett eljuttatni a játékot, akik több százezres nézettséggel rendelkeznek a Youtube videómegosztón. Az elemzésvideók a következő napokban lesznek láthatók: a Tactiki elnyerte az elemzők tetszését. És az ő véleményük nagyon sokat nyom a latban. Nagyon sokan az ő javaslataik alapján döntenek, hogy megvásárolják vagy sem az adott játékot.

Körülbelül 1500 megrendelésben bíznak

Incze Gábor és társa, Imre Botond most érzik azt, hogy valóban mindent megtettek azért, hogy a Tactiki sikeres legyen. Azzal számolnak, hogy a rendelkezésre álló 30 nap alatt 1500 személy tetszését kell elnyerje a termék, ennyien kell megrendeljék a játékot 49 dolláros áron, hogy eredményes legyen a vállalkozásuk. Ezek a megrendelők kapják kézbe először a játékot. Ezután tényleg csak a szerencsén múlik minden.

Incze Gábor közel öt éve dolgozik álma megvalósításán

Ha pedig mégsem sikerülne, akkor visszavonják a bemutatót, az addigi megrendelők visszakapják a pénzüket, a Tactikit pedig pár hónappal később ismét bemutatják. Van rá példa, hogy egy adott termék második, vagy harmadik próbálkozásra lett sikeres.

A Kickstarter oldalon szerzett támogatás minden centjét visszaforgatják a vállalkozásba, amelybe eddig a saját munkájuk értékét nem számítva mintegy 10 ezer dollárt fektettek be. Mindezt úgy, hogy maguk teremtették elő, hitelt ugyanis nem akartak felvenni, hiszen nem volt biztos, hogy sikeres lesz a projektjük. Most azonban biztosak benne. A következő lépés az kell legyen, hogy minél több játékforgalmazóval megismertessék a Tactikit. Nemzetközi vásárokra, kiállításokra indulnak, terveik szerint ott lesznek a világ legrangosabb játékkiállításán a németországi Essenben is.

Telefonos applikáció, székely játék

A Tactiki első kiadása angol nyelvű játékszabállyal készül, de később hét másik nyelven is elérhető lesz, köztük persze magyarul és románul is. Ha ez befutott, jöhetnek a következő projektek. A tervek között szerepel egy székely verzió készítése is, ahol nyilván a székely legény küzd majd a medvével. Itt azonban nem állnak meg. Már felvették a kapcsolatot egy játékapplikáció fejlesztő céggel, 100 ezer dollár kell ahhoz, hogy elkészüljön, és telefonon is játszható legyen a két istenség összecsapása.
Incze Gábor fejében pedig ott van a következő társasjáték ötlete is.

A következő már könnyebb lesz

A jövőt a játékfejlesztésben tervezik, és készülnek az előre lépésre. A mostani kétszemélyes vállalkozásnak is nőnie kell. „Nem gondoltam volna, hogy több, mint három évbe kerül, míg odáig eljuthatunk, hogy egyáltalán megmutathatjuk a játékot a nagyközönségnek, a vásárlóknak. Sokat tanultunk ezalatt. Rengeteg olyan elvárással, tennivalóval szembesültünk, amire nem is gondoltunk volna, kezdve az ismertetőfilm készítéstől a kínai cégekkel való tárgyalásokig.

Beláttuk, hogy magunkban sosem leszünk képesek mindent megoldani, meg kell találni a legjobb szakembereket, és ők kell elvégezzék azokat a feladatokat, amihez ők értenek jobban.

Nem tehetünk úgy, mint általában mi székelyek, hogy magunk javítunk meg mindent a házban, még akkor is ha nem értünk hozzá. Az nem lesz minőségi munka. Lépésről lépésre, és mindenből tanulva eljutottunk idáig. A következő hasonló projektnél már eleve tudni fogjuk mikor mit kell tenni, hová kell fordulni, nem fog hónapokba telni egy egyszerű emailváltás. Nem fog három évbe telni az újabb játékunk piacra dobása...” – összegzett Incze Gábor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.