Testalakattípusok: a téglalap üzenete a bátorítás

Iszlai Katalin 2021. szeptember 15., 17:10 utolsó módosítás: 2021. szeptember 15., 17:15

Női testalkattípusokat bemutató sorozatunk ötödik, és egyben utolsó részében az egyenes, más néven téglalap alkat sajátosságait járjuk körbe. A fiús vonalakkal rendelkező típus a közhiedelemmel ellentétben szerencsésnek mondhatja magát, hiszen semmit sem kell eltakarnia, inkább a derék hangsúlyozása a fontos.

Testalakattípusok: a téglalap üzenete a bátorítás
galéria
A homokóra mellett az egyenes kategóriába tartozó hölgyek viselhetik a legváltozatosabb fazonokat, mivel semmit sem kell eltakarni, csak a derekat hangsúlyozni Fotó: Forrás: 123rf

„Egyenes, téglalap, oszlop, négyzet vagy banán alkatként is ismerjük ezt a típust, viszont nem csak a neve, hanem az öltözködési módja is igazán változatos lehet” – mutatott rá Oláh Ildikó divatszakember. Mint részletezte, egyik szemszögből ez a legkevésbé nőies testalkattípus, mivel inkább fiús vagy gyermeki vonalakat idéz, viszont ha egy tudatosabb szemléletet választunk, amely az előnyökre fókuszál, mondhatjuk, hogy a homokóra mellett az egyenes kategóriába tartozó hölgyek viselhetik a legváltozatosabb fazonokat, mivel semmit sem kell eltakarni, csak a derekat hangsúlyozni. Pontosabban meghatározva abban az esetben beszélünk téglalap testalkatról, ha a derék kevésbé karcsú, egyenes vonalú, de a vállak és a csípő közel egyforma szélesek.

Kétféle megjelenési formája van. Az egyik a vékony, fiús testalkat, amit I-nek is szoktak nevezni. Ezekre a hölgyekre jellemző, hogy enyhébb domborulatok találhatóak testükön. A másik típusú egyenes testalkat a H-nak is nevezett típus, ebben az esetben a hölgyek testalkata nemcsak egyenes, de széles derék is jellemzi, így inkább kissé molett jellegű ez az alkat. Számukra az a feladat, hogy a széles derekat cseles szabásvonalakkal karcsúbbnak mutassák, és amit talán fontos megjegyezni, hogy arányosan hangsúlyozzák a vállakat és a csípőt, hogy optikailag ne tűnjön túl szélesnek egyik vagy másik.

Igen és nem

„Ahogy az előzőekben is megjegyeztem, fontos szabály, hogy ha hangsúlyozzuk a vállakat, akkor hangsúlyoznunk kell a csípőt is. Így a szigorúan derék fölötti, mell alatti övek, szűkített szabásvonalak mindig működnek. Felsőrészek esetén bátran viseljük a következőket: vállra húzott és pánt nélküli felsők, széles V kivágás, a ferdén szabott rövid ujj, a puffos vagy ráncolt ujjak, raglán válltömés, a 3/4-es ruhaujj, vagy széles, kifelé álló gallérok” – sorolta a szakember. Hozzátette:

jól állnak az egyenes alkatúaknak a különböző díszítések (például hímzés vagy fodor) a mellrészen, a derékban, derék fölött enyhén karcsúsított szabású felsők és kabátok, amelyek lehetőleg csípőig érnek, de mindenképp deréktól határozottan lejjebb végződnek.

Alsó részek esetén javasolt az A vonalú, sima fazonú szoknya, a derék magasságban ráncolt, fodrozott szoknyák és az enyhén szűkülő nadrág fazon. A tiltólistán a téglalap alkat esetében nincs sok darab, de fontos megjegyezni, hogy a keresztben csíkos felsők, az öv a derékon, a sima, egyenes vonalú topok, az ujjatlan felsők, a kétsoros gombolású blézerek és kabátok vagy a testre simuló, szűk ruhák azok, amiket jobb elkerülni.

Tippek dress code-ok szerint

Lássunk néhány konkrét példát arra, hogy milyen összeállítások javasoltak a téglalap alkatúak számára a különböző dress code-ok szerint.

Black Tie hosszú ruha, estélyi esetében, mivel a vállakat és a csípőt szeretnénk hangsúlyozni, jól fog állni a széles V kivágású, vállakat nem teljesen eltakaró felsőrésszel ellátott, mell alatt összehúzott hosszú ruha, aminek a szoknya része inkább egyenes vagy enyhén A vonalú. Viszont, ha egyenes alkatúként inkább vékonyak vagyunk, a puffos hercegnő fazonú szoknyát is bevállalhatjuk. Jól állhat még a pánt nélküli, egyenes, hosszú ruha. Nagyon szép lehet egy csipkés vállú vagy pántos felsőrész is. Színek szempontjából a derék körüli rész mindenképp legyen sötétebb, de megfelelő szabással az egyszínű vagy mintás ruhákat is bátran választhatjuk.

Cocktail / semi formal viseletként a következők javasoltak: a csónaknyak, de akár egy pánt nélküli vagy puffos ujjú felsőrész is előnyös lehet, emeljük ki a nyaki zónát, a ruha lehet mell alatt vagy derék magasságban összehúzott fazonú, az ez alatti összehúzást kerüljük. Ahogy a homokóra alkat esetében is szabály, egyszínű vagy mintás V-nyakú, esetleg ejtett vállú térd, de akár rövidebb, térd fölöttig érő koktélruhát is előnyös viselni, de legfontosabb, hogy ne egyenes/zsák szabású fazon legyen, és emeljük ki a derekat, a csípőre mehet egy kis hangsúly diszkrét fodor segítségével, a vállakat fodorral, csipkével, hangsúlyos V kivágással emeljük ki.

A kissé unalmasnak tartott business standard viseletet bátran feldobhatjuk érdekes textúrákkal, hajtásokkal, fodrokkal vagy szalagokkal, a lényeg, hogy a színek terén maradjunk közel a klasszikus fekete, sötétkék és fehér/törtfehér árnyalatokhoz. Viszont a nyakba egy színes masni, szalag vagy vállkendő feldobhatja a szettünket, szoknya esetében pedig a csípő tájékon lazább szabásúakat válasszuk. A derék fölött karcsúsított szabású felsőrészek, zakók állnak a téglalap alkatúaknak a legjobban.

Business casual és casual esetében bátrabban jöhet a színek, minták, de ezekkel leginkább a vállakat, melleket és a csípőt kell hangsúlyozni. Viseljünk legalább derékig érő nadrágokat, amelyek csípő tájékán lazábbak, hangsúlyos zsebekkel vagy akár fodrokkal. Ha hosszabb felsőket szeretnénk viselni, ne tűrjük be őket a nadrágba, hagyjuk lazán és mell alatt húzzuk össze egy övvel vagy szalaggal. Hosszú, akár térdig érő kardigánokat, kabátokat csakis nagy kihajtóval viseljünk, és derék fölött karcsúsított szabással. Nagy minták, gyöngyök nagyon nőiessé tehetik öltözetünket (mindenképp mellmagasságban viselve őket).

Merjünk kreatívak lenni

„Zárszóként annyit fogalmaznék meg, hogy tudatosan és

bátran válasszunk izgalmas fazonú ruhákat, és merjünk igazán nőiesek lenni, hiszen a téglalap testalkat üzenete inkább a bátorítás, hogy merjünk kreatívak lenni, keressük a hagyományostól eltérő vonalakat, irányokat.

Ez a tendencia az erdélyi tervezők esetében is egyre határozottabban megfigyelhető, főként az új kollekciókban merik vállalni a saját egyedi stílusukat, így nem is kell messze mennünk, ha meguntuk a hétköznapi, gyakran másokon is szembeköszönő ruhadarabokat. Az Artwise-szal az utóbbi időben ilyen kollekciókat gyűjtöttünk és mutattunk be a Kolozsvári Magyar Napok vagy a marosvásárhelyi Vibe: The City Edition alkalmával, így egyre többen láthatták már, hogy elég színes a választék itthon is” – emelte ki Oláh Ildikó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.