Új fajátékok régi furfanggal

Tamás Gyopár 2018. június 07., 15:35

Fa az alapanyaga azoknak a logikát, kézügyességet igénylő játékoknak, amelyek fejtörést okoznak kicsinek, nagynak egyaránt. Gyergyóújfaluban készítik a rejtvényes játékokat immár nyolc éve, és keresik a hasonló, régi, padláson hányódókat, hogy lemásolják, felelevenítsék, továbbadják a gyermekeknek.

: Gyereknek, felnőttnek fejtörést okoznak a fajátékba burkolt rejtvények Fotó: Tamás Gyopár

„Ahogy kezében tartja a játékot, legyen az felnőtt vagy gyerek, látom, hogy meg tudja-e fejteni, megtalálja-e hozzá az első kulcsmozdulatot” – ez a mondat hangzott el a Csíksomlyón fajátékot árusító Nagy Györgytől. S azt is láthatta az újfalvi játékkészítő, hogy a kis csoportunkból egyikünk sem mozdította jó irányba a fakarikát, zsinórt…

Fiúról apára szállt a mesterség

Nem szokványos, hogy fia adja át tudását az apának, a Nagy családban viszont ez történt. 1992-ben céget indítottak, főként víkendházakat építettek, 2010-től váltottak fajátékokra, amikor Nagy György fia, Ernő betegség miatt, orvosi utasításra egy évig nem végezhetett fizikai munkát.

„Nem tudott az internet előtt ülni egyfolytában, valamihez hozzá kellett fogjon, így faragni kezdett. Addig faragott kézzel, amíg elkészült az első fajáték.”

Aztán a többi is követte, és amikor nyugdíjba vonult a jelenleg 68 éves Nagy György, mondhatni fiától kitanulta ezt a mesterséget. Ernő külföldi munkát is vállal időnként, így édesapja viszi vásárba a készletet, aki bár gyermekkorában faragott, csupán nyolc évvel ezelőtt kedvelte meg a játékkészítést.

A furfang mindegyikben benne van

Mostanság kezdtek jobban érdeklődni a gyermekek a fajátékok iránt – mondja Nagy György.

„Talán rájöttek, érdemes ezekkel foglalkozni. Van, aki a gyerekeinek kizárólag ilyen játékot vásárol ajándékba, de a felnőttek közül is akad, aki vesz, mert kollégáján szeretne kifogni. Én is meg kellett tanuljam.

Olyan játékok ezek, hogyha kezünkbe vesszük, megtudjuk, hogy nem tudunk semmit.”

Szerinte a szülők kellene példát mutatva megoldják, s akkor a gyermekek is szívesebben játszanának ezekkel a fejlesztő játékokkal. „Érdekes, hogy a szülők úgy képzelik el, hogy a gyerek nincs odanőve, de egyszer a szülő kellene ezeket a feladatokat megoldja, s akkor a gyermek is belenőne. Mi ráírjuk a játékokra, hogy hány éves kor fölött ajánlott, de még nem történt olyan, hogy első alkalommal fogott kezébe egy vásárló ilyen játékot, és egyből meg is fejtette” – mesélte.

Juhar, bükk, fenyőfa az alapanyag, némelyikhez zsinór, vaskarika jár Fotó: Tamás Gyopár

Sok nagyvárosba többször is visszatértek a sok év alatt, így a visszajelzésekről is kérdeztük. „Olyan volt, hogy valaki egyet vásárolt, és bizonyos idő után felkeresett ismét, hogy elmondja, sikere volt. Amikor kezébe fogja az érdeklődő a játékot, én látom, hogy megtalálja-e az első, a kulcsmozdulatot hozzá. A furfang mindegyikben benne van. Olyan is történt, egyvalaki azért hozta vissza bizonyos idő után, hogy közölje: lehetetlenség megoldani… S másfél perc alatt megmutattam, lehetséges. Ha nagyon ragaszkodik valaki, én akár meg is mutatom, hogyan működik, de akkor a poént lelőtte.”

Azt is elárulta Nagy György, hogy időnként neki is nagy fejtörést okoznak ezek a játékok még úgy is, hogy évek óta ezzel foglalkozik. „99 százalékban tudom, melyiket hogyan kell megfejteni, de van, amelyik kifog rajtam is, s egyből nem tudom átalakítani.”

A gyermekek könnyebben megtanulják

A 8–12 éves gyermekek oldják meg a leghamarabb a játék adta feladatokat, a nagyobbak és a felnőttek meg kell tanulják – állítja a sok éves tapasztalatra alapozva. „A felnőttek túlbonyolítják, s rossz irányba indulnak el. A 8–12 éves korúaknak a legélesebb a logikájuk. Lehet, hogy a számomra legnehezebb, de a gyereknek nagyon könnyen megy. Sokkal fogékonyabbak, míg a szülők elfelejtik hamar a mozdulatsort, a gyermekek megjegyzik. Van olyan felnőtt, akit megnyugtat, s olyan is, aki felidegesedik, amikor bíbelődik vele” – mondta.

Keresik a régi fajátékokat

Egyre bővül a kínálat, van közötte olyan, ami több mint százéves játék mása, és folyamatosan keresik a régi fajátékokat, hogy mintát vegyenek, megalkossák, felelevenítsék. A vásárokban Nagy György mindig kéri a nézelődőket, érdeklődőket, ha találnának a padláson hasonló szerkezetet, juttassák el hozzá, hogy hasonmását elkészítse, ne merüljön feledésbe. Kérése néhányszor meghallgatásra talált, így nemrég eljuttattak hozzá egyet, a Kolozsvári Magyar Napokon találkozott a küldőjével. Nemsokára tehát új rejtvényt kínálnak megfejtésre, fajátékba burkolva, csakhogy idő kell hozzá, amíg elkészítik. S a vásárok szezonjában kevesebb idő jut az új tárgyak kivitelezésére. A kérés viszont továbbra is érvényes:

„Csak régi fajátékokkal szeretnénk foglalkozni, ezért bárki, ha talál ilyent, hálásak lennénk, ha felvenné velünk a kapcsolatot.”
Megfejtése nehéz, készítése sem könnyű

Juhar, bükk, fenyőfa az alapanyag, némelyikhez zsinór, vaskarika jár – a csomagolása pedig papír vagy papírtasak. Ezen a továbbiakban sem szeretnének változtatni. A készítésre is kitértünk.

„Nem is gondolná az ember, egy kígyóvá változtatható kockával mennyi a munka, 2x2 centiméteres kockák mindegyikét külön-külön kell elkészíteni, csiszolni. Majd összerakni…”

Felkutatják a régi fajátékokat, lemásolják, hogy ne merüljenek feledésbe Fotó: Tamás Gyopár

S van sokkal több, különböző formából álló is. Amint megtudtuk, Magyarországon is több fesztiválon megfordultak, de még hasonló kínálatot sehol nem láttak. Kolozsváron, Brassóban, Marosvásárhelyen, tehát az egyetemi városokban nagyobb az érdeklődés termékeik iránt, a budapesti Székely Fesztiválon is sokan kíváncsiak voltak a régi-új fejlesztő játékokra.

Beszélgetés, fotózás után, mint bárki mást, a kérdezőt is furdalta a kíváncsiság. Kiszúrtam egy ránézésre egyszerűnek tűnő zsinórosat, gondoltam, azzal boldogulok… Nem azt pécéztem ki, amely egy dobozból és egy kockából áll, és a kisebb nyílású dobozba bele kell helyezni a nagyobb kockát… Nos, meg is mutatták az egyszerűnek tűnőnek a megoldását… nem találtam hozzá a kulcsot. S amint kézbe vettem, készítője is rájött, elsőre nem lesz sikerélményem.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat