Ünnepi, egyszerű, laza: hajfonatok bűvkörében

Péter Beáta 2021. szeptember 30., 18:09 utolsó módosítás: 2021. szeptember 30., 18:15

Klasszikus francia, holland technika, dupla, vízesés, halszálka, csavart vagy afrofonás – megannyi variáció akár rövid, akár hosszú hajból, hétköznapokra vagy ünnepi alkalmakra. Nem kell hozzá csak egy fésű, hajgumi, némi kézügyesség, és türelem. Bejan Andreát már gyermekkorában elvarázsolták a fonatok, mára pedig kedvenc időtöltése, egyfajta meditáció számára, ha hajat fonhat – mondja, amikor csíkszentmártoni otthonába látogatunk.

Ünnepi, egyszerű, laza: hajfonatok bűvkörében
galéria
Bejan Andrea. Szenvedélye a hajfonás Fotó: Pinti Attila

A csíkszentmártoni Bejan Andrea a néptáncnak köszönhetően ismerte és szerette meg a hajfonatokat. Gyermekkorában néptáncolt, és a népviselethez a legmegfelelőbb frizura a fonott haj – véli.

„Kiskoromból indul a fonatok iránti szerelem. Éveken keresztül néptáncoltam, és a fonott hajat úgy megszerettem, hogy reggeltől estig csak úgy jártam volna.

Innen alakult ki az, hogy kezdtem fonatni a hajamat. Magamon szerettem meg először, de arra is vágytam, hogy én készítsek másoknak fonatokat, de akkor még nem volt meg a kellő tudásom hozzá.”

Még középiskolás volt, amikor beiratkozott egy fodrásztanfolyamra, mert úgy gondolta, hogy ott megtanul majd fonni. Az elképzelése nem vált akkor még valóra, hiszen megtanulta az elméleti anyagot, megtanították ott hajat mosni, dauert készíteni, de fonni nem fontak.

A fodrásztanfolyamon nem tanult meg hajat fonni Fotó: Pinti Attila

„Ott is hagytam a tanfolyamot, és magamtól kezdtem el tanulni, a barátnőm haján kísérletezni. Kezdtem fonással kapcsolatos videókat nézni, egyre több olyan embert követtem be az Instagramon, aki ezzel foglalkozik, és más platformokon is, hiszen nagyon sokat lehet tanulni, ha egy bizonyos téma iránt érdeklődik valaki. Eleinte csak egy hobbi volt számomra, aztán egyre többen kezdtek megkeresni, és kértek, hogy fonjam be a hajukat. Kezdetben nem akartam ezzel foglalkozni mint munka, és nem is volt önbizalmam hozzá. A barátnőmtől és a páromtól kaptam sok biztatást, hogy vágjak bele. A semmiből kezdtem, azzal, amim volt: egy fésűvel és néhány hajgumival.”

Fonott hajkorona Fotó: Forrás: Bejan Andrea személyes archívuma

Andrea tanítóképzőt végzett, és szeretne a tanügyben elhelyezkedni. De azt is el tudja képzelni, hogy csak a hajfonással foglalkozzon. Mint mondja, általában hétvégeken készíti el a hajfonatokat a szentmártoni otthonában, de hét közben is fogadja azokat, akik fonatni szeretnének. „Jelenleg egy bioüzletben dolgozom, az első hajvaxot, amit használtam, azt épp a főnökömtől kaptam, aki biztatott, hogy nyugodtan fonjak ott is, amikor nincs kliens. Hétvégeken általában reggeltől estig fonok. Szeretem, ha egy bizonyos elképzeléssel jönnek, hogy mit szeretnének, ha fotót hoznak, ha van kihívás benne. Szeretek mindig új fonásokat kipróbálni, szoktam is felkérni erre ismerősöket.

Ha például meglátok valakit, akinek szép, hosszú, dús haja van, vagy szép a színe, akkor rögtön megkérem, hogy engedje meg, fonjam be.

A vendégeim nyolcvan százaléka a holland koronafonást kéri, de ez is változó, attól függően, hogy az illetőnek milyen a stílusa, mit szeret, vagy milyen alkalomra készül a fonat. Egy fonásnál számít a haj sűrűsége, mennyire dús vagy gyér, a hosszúsága és néha még a színe is, hogy melyik fonat talál hozzá.”

Türelem is kell hozzá Fotó: Forrás: Bejan Andrea személyes archívuma

Hollandfonás és a variációi, a halszálka, a kötélszerű, a vízesés, a hajpántok, az afrofonás – sorolja a fonástípusokat. Úgy véli, vannak olyanok, amelyek elegánsabbak, ezek egy hivatalosabb eseményre ajánlja, vagy a lazábbak a mindennapi viselésre, és van, amelyik nagyon előnyös a sportoláshoz. Ő maga is sportol, terep-akadályfutó, és versenyekre mindig afrósan fonatta a haját. Hangsúlyozza, a fonásnak előnyei is vannak, amellett, hogy szép. „A fonásoknak köszönhetően le tudjuk csökkenteni a heti hajmosásaink számát. A túl gyakori hajmosás következtében nemcsak a szennyeződéseket, hanem magát a természetes védőréteget is eltávolítjuk, aminek egyik következménye, hogy a hajhagymák válaszul még több zsírt kezdenek termelni. Tehát a hajunk még jobban kezd zsírosodni. A hajvég töredezni kezd, és elveszíti a fényét is. Ha figyelünk erre, a hajunk egészségesebb lesz, és persze jóval gyorsabban fog nőni is. Nyilván, nem a fonástól nő, hanem mert egészségesebb lesz.”

Lazább, „romantikus” fonat Fotó: Forrás: Bejan Andrea személyes archívuma

Saját magának is szokta fonni a haját, de az fárasztóbb, és nem is mindig úgy sikerül, mint ahogy szeretné. Leginkább egy ismerőse fonja az ő haját, vagy a nagynénje, aki fodrász. „Én nem vallom magam annak. A tanfolyamon rájöttem, hogy nem szeretem azokat a dolgokat, amelyek fodrászattal járnak, a hajfestés, a dauer stb., csak a fonás az, amit én szeretek. Hozzám leginkább a 15–30 évesek járnak. Ez az a korosztály, amely gyakrabban használja az Instagramot, ők azok, akik értesültek arról, hogy foglalkozok ilyesmivel.” Kiemeli, a hajfonat nem korosztályhoz kötött, mindenkinek jól áll valamelyik fajtája.

Jól megtervezett frizura Fotó: Forrás: Bejan Andrea személyes archívuma

Arról is mesélt, hogy amikor fonhat, az neki egyfajta énidő, ilyenkor kapcsolódik ki. Az oldala nevét (MeTime braid studio) is ekképpen választotta. „Ha valaki elmegy egy ilyen helyre, szalonba, akkor azért is megy, hogy feltöltődjön. Én mindenképp olyan helyen akartam ezt művelni, ahol nekem is énidőm van, és annak is, akinek fonok. Fontos számomra, hogy feltöltődjenek, és elégedettek legyenek a végeredménnyel. Mindig félek attól, hogy talán nem fogják szeretni, de ha valaki visszatér hozzám, az már egy pozitív visszajelzés, és nagy elégtétel számomra.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.