Ütközetek életre keltve: török zsoldossá vedlik át a történelemszerető székely

Kovács Eszter 2017. július 06., 16:44 utolsó módosítás: 2017. július 06., 18:05

Egyesek zenei fesztiválokra, mások szabadegyetemekre járnak, a székelyudvarhelyi Bolyai Csaba viszont szokatlan hobbinak hódol: hétvégéin régi korok ruháiba öltözik, s történelmi helyszíneken „csatába” vonul. A történelem szakos fiatalember a hadi fesztiválok hagyományáról, illetve a csataújrajátszás varázsáról és hasznáról mesélt.

Ütközetek életre keltve: török zsoldossá vedlik át a történelemszerető székely
galéria
Csaba vörös darabontként

– Hogyan kerültél kapcsolatba a közösséggel?
– A történelmet az általános iskola negyedik osztályában szerettem meg, szerelem volt első látásra. A haditornával 2004-ben találkoztam először: egy nemzetközi történelmi vetélkedőn voltunk Törökbálinton, ahol a szünetekben bemutatók voltak: először egy Szent László tematikájú, rém unalmas bemutató volt. Aztán jött egy másik csapat, a mai Norde Guard – akkor még S.A.G.A.,  európai harcművészetek iskolája –, akik fantasztikus bemutatót tartottak.

A felszerelésük szakadt volt, törött pajzsok, kicsorbult kardok, de a szereplők tele voltak élettel,

a megjelenésük nagyon hozta az északi zsoldos karaktert, a harci bemutatójuk pedig koreográfia nélküli, vad szabadvívás volt. Szikráztak a kardok, csattogtak a balták. Én ott és akkor szerettem bele ebbe. Az előadás után megkerestem a vezetőjüket, és jeleztem nekik, hogy én is ezt akarom csinálni. A csapat Magyarországon volt, én pedig Erdélyben, így lett egy kis szünet, majd 2013-ban Zólya Levente barátom szó szerint elrángatott a kolozsvári TDA fellépésére. Ők pont a dák-római háborúk korát elevenítették fel, és fantasztikus érzés volt. Anno a suliban ezzel a korszakkal szerettem meg a történelmet, most tevékenyen újraélem.

2014-ben a műtéteim után (a segítségért azóta is hálás vagyok sokaknak) azt mondta az orvos, bármit sportolhatok, kivéve amiben szúró-vágó fegyverek vannak. Mondtam, doktor úr, én csak azt sportolom.

 

A pipázó török. Szakállal teljes az összkép

Már 2014 végén elmentem a Savaria karneválra Szombathelyre (talán ez Magyarországon a legrangosabb élő történelmi fesztivál), ugyanabban az évben pedig a székelyudvarhelyi Vörös Darabontok csapatnák lettem az idegenvezetője, és itt szereztem be az első végvári korszakos ruháimat és a kardomat. 2015-ben felköltöztem Budapestre, és a munkába temetkeztem, de a haditorna megtalált egy pályázat kapcsán, a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások egyik vezetője, Pintér Gábor felhívott, és megbeszéltük, hogy velük mehetek fellépésekre a következő évtől..
2016 májusában Tatára még vörös darabontként érkeztem, viszont nagyon megfogott a török tábor és a török sereg hangulata. Korábban is érdekelt az oszmán hadi kultúra, és mivel a török harcosokból sosincs elég – Magyarországon ugyanis majd mindenki magyar végvári vitéz vagy hajdú akar lenni, holott a korabeli csatákban mindig hatalmas volt a török túlerő –, csináltattam magamnak egy turbánt, és török karakter kidolgozásába kezdtem.

 –Miről szól a haditorna?
– Mindenkinek mást jelent, de elsődleges cél szerintem a kellemes időtöltés. Mindkét részről: a hagyományőrzők és a közönség részéről is. Hiszen a hagyományőrzők saját idejüket és pénzüket áldozzák erre.

A végső cél természetesen egy korszak minél hitelesebb megjelenítése lenne.

Ennek természetesen megvannak a különböző szintjei: vannak azok, akik a barátokkal összeülve elképzelik, hogy kellene csinálni valamit, és az Egri csillagok film alapján készítenek maguknak valamiféle török ruhát vagy a sarki jógaboltban vásárolnak be. De ott van a másik oldal is, akik több százezer forintokat szánnak a felszerelésre. Az egyik török hadvezér felszerelésének az ára megközelíti a 2 millió forintot, például a pajzsát és az alkarvédőjét a Közel-Keletről szerezte be. Illetve vannak olyanok is, akik kézzel szőtt vászonból, kézzel kovácsolt tűvel, saját maguk által sodort cérnából varrják meg a ruhájukat – kézzel.

 

Végkifejlet. Várpalotán a csata utolsó perceiben

Hallottam olyanról is, aki Pesten járt évekig egyetemre, de elege lett belőle, kiköltözött a tanyára, lovakat tart és a kun hagyományok felelevenítésének szenteli az életét. Vagy ott van a várpalotai Csepin Péter (egyeseknek ismerős lehet az Esti Showderből), aki két-három évente komoly lovas túrákba vág bele, élete a lovak és a végvári hagyományőrzés körül forog. Én ezen a skálán valahol középen vagyok. Van két váltás ruhám, egy kardom, eddig minden összevetve mintegy 6000 lejt költöttem a felszereléseimre. Forog az interneten egy kép, aminek valami ilyesmi a felirata: „Szerettesd meg a gyerekeddel a hagyományőrzést, és soha nem lesz pénze drogokra.”

 – Hogyan kell elképzelni egy ilyen újrajátszott csatát?
– Ez a rendezvény szervezőitől függ, de rendszerint a csaták újrajátszása szakmai alapokon nyugszik. Általában a látványos tömegharc, a tűzfegyverek és az újrajátszott történelmi esemény legfontosabb jelenetinek a megjelenítése körül forog. A csaták mindig a seregek csatarendbe fejlődésével és a tüzérségi előkészítéssel kezdődnek. Miután felálltak a seregek, elhelyezik az ágyúkat, és tüzelnek. Az ágyútűz félelmetes. Igaz, mi résztvevők tudjuk, hogy az ágyúkban nincs golyó, csupán a puskaport fojtják le és lövik ki, mégis rombolja az ember bátorságát és morálját. Egy fesztiválon általában összesen 15-20 ágyú jelenik meg. Bele sem merek gondolni, milyen hatással volt a korabeli katonák moráljára, amikor egyszerre több száz ágyú volt a csatatéren.

 

A török és a tevék. Nem népszerű, hanem szükséges történelmi figura bőrébe bújt az udvarhelyi fiatal

Az ágyúzás után általában a muskétások sortüze következik, ahol korhű – de biztonságos – muskétákba töltenek fekete lőport, azt fojtják le és lövik ki, amit a rohamok és a közelharc követ. Tudni kell, hogy a közelharcban használt fegyverek nem élesek, viszont súlyosak, de senkinek nem az a célja, hogy megsebezze az ellenfelét. Ennek ellenére sajnos ez néha mégis megtörténik.
A jól dokumentált történelmi csatáknál, például Szigetvár, Eger ostrománál a szervezők

 külön hangsúlyt fektetnek a kiemelkedően fontos események megjelenítésére, gyakran a modern technika és színészek segítségével.

Egerben például Dobó István szerepét egy neves színművész alakította, aki saját korhű páncélt készíttetett, illetve tanult vívni a szerep kedvéért, beszédét pedig a sisakja alá rejtett mikrofon segítségével hallhatta az egész közönség. Idén a Tatai vár ostromát a vár falára szerelt hatalmas kijelzőn lehetett követni, a párbeszédeket előre felvették, így a közönség jól hallhatta a szöveget.

– Magyarországon népszerűek a hadi fesztiválok?
– Szerencsére nem divat, és sosem lesz az. Túlzottan felhígulna, és ez sem a közönségnek, sem a résztvevőknek nem lenne jó. Ez egy olyan hobbi, amihez mindig is kellett egyfajta elvetemültség.
Hagyománya viszont van, a legrégebbi fesztiválok már nagykorúak, a fiatalok körében kialakult egyfajta „karneválfüggőség”. A hagyományőr csapatoknak tavasszal már egész szezonra betelik a naptáruk, két-három hétvége kivételével mindig van fellépés, olyan is van, amikor egy hétvégére kettő esik. És ez csak a mi korszakunk, a kora újkor. A rendezvényeken általában az ismerős arcokkal lehet találkozni, de egy-két lelkes újonc mindig megjelenik.

– Erdélyben vannak ilyen kezdeményezések?
– Erdélyben jóval később indult el ez a folyamat, az elsők között volt a korábban említett kolozsvári csapat, a TDA és a nagyváradi Ezüst Sólymok. Itt kell megemlítenünk a székelyudvarhelyi Vörös Darabontok csapatát is, akik bár nem a katonai hagyományőrző vonalon mozognak, tehát nem csatákat játszanak újra, viszont Magyarországon igen sokan ismerik őket, és elismeréssel beszélnek a felszerelésükről. A székely hagyományőrzésben pedig élen jár Sashalmi-Fekete Tamás, aki Kaposvárról költözött hozzánk, és tapasztalatait az első középkori székely sereg felállításába fektette. Az évek alatt szépen fejlődött a csapatuk, és egyre több rendezvényen öregbítik városunk hírnevét Erdélyben és Magyarországon. Hozzá kell tenni, hogy saját rendezvényük is van, az augusztusban megrendezésre kerülő Erdélyi Seregszemle, ami egyre nagyobb érdeklődésnek örvend.

– Hogyan választottad ki az általad alakított történelmi figurát, hogyan dokumentálódtál? Illetve honnan szerezted be a korhű felszerelést?
– A figurát mindig a csapat vezetőségével együtt dolgozzuk ki. Mivel minden csapat egy seregtestet formáz kicsiben, ezért fontos, hogy az illető korban jelentős, különleges karakterek és a „tömeg” is megjelenjen. A „tömeg” felszerelése pedig a fegyvernemtől függ. Jelenleg két karakter kialakításán dolgozom, mindkettő török, az első a szilithár. Ez magyarul nagyjából fegyverhordozót jelent: a pasák, illetve a szultán közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, a fegyvertárért feleltek, illtve amikor a pasa utazott, a kardját vitték mögötte. Mivel eddig senki sem csinált ilyen karaktert Magyarországon, így a korabeli ábrázolásokat tanulmányoztam, illetve szakemberekkel beszéltem a témáról, és közösen határoztuk meg, hogy mit kellene viselnie a szilithárnak.

Félelme ágyúzással kezdődik a csata Fotó: Pixabay.com

A másik karakterem egy török zsoldos (seymen), ahol az elvárás: láncing, vassapka, korhű ruházat, illetve a lábbelim bocskor kapcával, mert az jobban illik a csapat koncepciójába. A hagyományőrzők között sok történész és régész, illetve a szakma iránt komolyan érdeklődő kézműves van, akik szívesen válaszolnak az érdeklődő kérdésekre. Így egy jó felszerelés kialakítása immár csupán idő és pénz kérdése, meg persze egy kis szorgalomé és utánajárásé.

– Miért választottál török, és nem magyar figurát?
– A török zsoldos karakterből egy kifejezetten szakadt, gyáva „vitézt” fogok megjeleníteni, egyszerűen azért, mert abban a korban szerintem ebből volt a legtöbb, mégis megfeledkezünk róluk. Sajnos van egy olyan tendencia (főleg a magyar oldalon), hogy a legtöbben nemest vagy vezért akarnak megjeleníteni, drága felszereléssel, aki oroszlánszívvel harcol a csatában. Ez pedig szerintem nem reális.

Igaz, hogy a történelemkönyvekben a hősök szerepelnek, de a valóságban az átlagos, csóró katonából volt a legtöbb.

A zsoldos karakterem tehát hiányos, szakadt felszerelésben megy csatába, ha túl sok az ellenfél, elfut, viszont ha prédálni kell, akkor az első sorban áll. Egyszerűen azért, mert szerintem ez még hiányzik a korszak megjelenítéséből. Ha majd a csatatéri oroszlánokból lesz hiány, akkor szívesen vállalom azt a szerepet is, a cél a közönség szórakoztatása.

– Mi a célja mindennek?
– A cél a hagyományok őrzése, felelevenítése és oktatás kézzelfogható, játékos, emberközeli módon. Marketingközpontú világban élünk, ma már nem elég annyit mondani, hogy tanuld meg, mert muszáj. Nem elég azon keseregni, hogy a fiatalok miért nem ismerik az országuk történetét. Tenni kell érte.

Olyan nincs, hogy az embereket semmi nem érdekli, csupán olyan van, hogy az alternatív programnak jobb a marketingje.

Hagyományőrzőként arra törekszem, hogy a felszerelésem felkeltse az emberek figyelmét, és ha valaki a táborunkba téved, akkor annak választ adjak a kérdéseire és meséljek a török korról. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó módszer arra, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését a múltunk iránt. Ha valakinek a kezébe adok egy kardot, vagy elsütök mellette egy puskát, akkor hamar rádöbben, hogy nem is annyira száraz és unalmas ez a történelem, mint amilyennek a suliban tűnt.

 

A világ több részén számít népszerű hobbinak ez a tevékenység Fotó: Pixabay.com

Ezenfelül fontos cél a szórakozás. Ha a néző jól érzi magát a táborban, akkor jövőre is visszajön, és nagyobb eséllyel keres rá az Eger ostroma kifejezésre az interneten, mintha muszáj lenne neki. De a hagyományőrnek is jól kell éreznie magát. Másképp miért ölne bele egy vagyont, időt és energiát ebbe az egészbe?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport