Varga Csaba: mindenkinek megvan a maga Nanga Parbatja vagy Everestje

Péter Beáta 2023. július 25., 19:27

A nagyváradi Varga Csaba július elején tért haza a Föld kilencedik legmagasabb hegycsúcsáról, a Himalája hegycsoportban fekvő 8125 méter magas Nanga Parbatról. Ez a hatodik nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs, amelyet pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül mászott meg, és ezzel a sikerrel jelenleg ő a legeredményesebb élő magyar expedíciós hegymászó. Tapasztalatairól Tusványoson mesélt.

Varga Csaba: mindenkinek megvan a maga Nanga Parbatja vagy Everestje
galéria
Fotó: Haáz Vince

Júniusban és július elején magyarok népes tábora szurkolt egy hegymászónak, aki pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül indult neki a Föld kilencedik legmagasabb hegycsúcsának, a 8125 méteres Nanga Parbatnak. A nagyváradi Varga Csaba sikeresen fejezte be az expedíciót – vezette fel a moderátor, Tulit Zsombor hegymászó az Oxigén nélkül a világ tetején című, Tusványoson zajló beszélgetést, amelyre népes közönség volt kíváncsi.

Tulit elsőként arra kérte a meghívott Varga Csabát, hogy valamelyest rangsorolja az eddigi teljesítményeit, hogy melyik jelentette a legnagyobb elégtételt és melyik volt a legnehezebb számára. A nemrégiben hazatért hegymászó elmondta, hogy

az összes, általa meghódított nyolcezres elég nehéz volt, mert mindig azt a fizikai állapotot kell figyelembe venni, amikor kiment, azt a tapasztalatot, amikor megmászta.

Fotó: Haáz Vince

„Tíz éve, 2013-ban épp Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek az eltűnése után vágtam bele az első magashegyi nyolcezres expedíciómba, és akkoriban az tűnt a legnehezebbnek. Ez a Gasherbrum II. volt, amely egyébként a nyolcezresek világában egy könnyebb nyolcezresnek mondható. De akkoriban az tűnt a legnehezebbnek. 2014-ben a Broad Peak-et sikerült megmászni, már volt egy expedíciós sikerem és valamennyire tapasztaltabb voltam, de akkor az tűnt a legnehezebbnek. Az is lehet, hogy ha most vágnék bele, akkor könnyebbnek tűnne, de az akkori szintemhez, tudásomhoz, tapasztalatomhoz képest az volt a legnehezebb.

2017-ben a Manaszlu is egy elég nehéz hegy volt, 2019-ben a Gasherbrum I. ugyancsak, és ’21-ben egy nagyon gyors expedíció alatt sikerült a Dhaugalirit megmászni, és most a Nanga Parbatot. De igazából mindegyik nagyon nehéznek tűnt, de az összes közül talán a Nanga Parbat volt a legnehezebb”

– osztotta meg tapasztalatait Varga Csaba.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválja őt az expedíciókon való indulásban, Varga Csaba kiemelte: a kaland.

Azért vág bele, mert kitűz magának egy célt, amiről úgy gondolja, hogy érdemes érte harcolni.

„Önmagában már meg is szoktam ezt az egész életformát, az edzést. Nyilván az is fontos, hogy másokat motiváljak, hogy egészségesebben éljenek. De ez egy összetett dolog” – fejtette ki a hegymászó.

Fotó: Haáz Vince

Mint mondta, a hegymászást biztonságosnak találja, nem úgy éli meg, hogy kockáztatja az életét. „Nem is nagyon érdekel ez a része a dolognak, ilyen szempontból teljesen rendben vagyok.

Semmi lelkiismeretfurdalásom nincs, amikor kiutazok – otthon maradt gyerekekkel, családdal”

– reagált Tulit Zsombor azon felvetésére, hogy egy családos hegymászónak már szinte bűn a Himalájába menni, a társadalom megítélése szerint, és hogy Suhajda Szilárd halála is mennyire megosztotta a társadalmat ilyen szempontból.

Arról is szó esett, hogy noha egy hegymászó a hegy alapos ismeretével érkezik az alaptáborba, mégis a helyszínen más-más arcát mutatja a hegy,

az időjárástól kezdve sok minden befolyásolja ezt, és a legnehezebb döntések közé tartozik a visszafordulás.

Varga Csaba úgy fogalmazott, olyan még nem történt vele, hogy elindult a csúcs felé, már közel is volt és fizikailag ne bírta volna, emiatt pedig vissza kelljen forduljon, és ezt kudarcként élje meg.

Olyan viszont már volt, hogy a lavina elsodorta a 3-as tábort, például 2015-ben a K2-őn, és mindenki hazament.

Fotó: Haáz Vince

Vagy 2018-ban a Kancsendzöngán annyira hideg volt, hogy már nem érezte az ujjait, illetve

tavaly, ugyancsak a Kancsendzöngáról fordult vissza, mivel poszt-Covid-tünetei voltak és nem volt ereje.

„Nagyon lassan haladtam, éreztem, hogy nincs erőm. De úgy, hogy egészségügyi szempontból rendben legyek és vissza kell forduljak, mert fizikailag nem bírom, olyan még nem volt. Ilyenkor nyilván mérlegelni kell, hogy meddig lehet elmenni, meddig kell túltolni, vagy mikor kell túltolni, hogy vissza is térjen az ember.

Még egyelőre nem voltam ilyen jellegű szituációban, mint amilyenben Erőss Zsolt volt, vagy például május végén az Everesten Szilárd.

Tavaly, amikor a Kancsendzöngán beteg voltam, de nem tudtam róla, elindultam a csúcs felé, de már akkor nem volt erőm, és akkor már tudtam, hogy ebből ott nem lesz csúcs, így már a kezdetén visszafordultam” – fejtette ki a nagyváradi hegymászó.

Az oxigénpótlás által tulajdonképpen lealacsonyítják a hegyet, és a belélegzett oxigéntől függően akár kétezer méterrel is „alacsonyabbá tehetik” – mutatott rá Tulit Zsombor. De marad-e sportértéke azoknak a mászásoknak, amelyek pótlólagos oxigénnel történnek? – tette fel a kérdést.

Fotó: Haáz Vince

Varga Csaba szerint sokkal könnyebb oxigénnel megmászni a hegyet, mert

kevésbé fázik az ember, hiszen az emberi szervezet az oxigént égeti el, hogy hőt termeljen. Így a hegymászónak sokkal több ereje van, sokkal könnyebb oxigénnel mászni.

Az is lényeges, hogy mennyi oxigént használ valaki, és azt milyen fokozaton. „Vannak olyan mászók, akik nagyon kezdők, főleg az Everesten láttam ilyeneket, és már a kettes táborból, tehát hatezerötszáz méterről nagyon sok oxigént használnak, és van minimum két serpájuk, akik cipelik a palackokat. És onnantól kezdve szinte bárki meg tudja mászni az Everestet, meg is másszák. Vannak olyanok, akik csak nyolcezer méterről használnak oxigént, akkor is keveset. És vannak, akik egyáltalán nem használnak, tehát ennek nagyon sok fokozata van ennek. Minél gyengébb az ember fizikailag, minél kevésbé van jó kondícióban, annál több oxigént használ.

Az Everesten két évvel ezelőtt olyan példákat is láttam, hogy hatvan év fölötti, elég sportos nagymama megmászta a csúcsot oxigénnel.

Van ennek is sportértéke, de óriási különbség van, sőt még az oxigént használó hegymászók között is elég nagy különbség van azok között, akik sok oxigént használnak, vagy keveset. Ugyancsak két évvel ezelőtt egy királyi családból egy trónörökös érkezett, nagyon sok serpával, plusz testőrökkel. A kettes táborba helikopterrel jött, hogy pár éjszakát eltöltsön, aztán miután akklimatizálódott, a helikopter elvitte Katmanduba egy négycsillagos hotelbe, és ott várta a jó időt. Visszajött, amikor tudta, hogy fel lehet menni a csúcsra és oxigénnel simán megmászta a hegyet. Nyilván, annak is van sportértéke, mert ő tette a saját lábát egyiket a másik után, ő jutott fel, de sokkal kisebb erő kellett. Volt pénze és nem számított, csak az, hogy mássza meg. Vannak olyanok is, akik nagyon kevés oxigént használnak.

És minél kevesebb oxigént használsz, annál nagyobb a sportértéke, és ha egyáltalán nem használsz, akkor mondhatod azt, hogy tényleg nyolcezer méternél jártál”

– összegzett a hegymászó.

Fotó: Haáz Vince

Varga Csaba megélt valamit, amiről sokan álmodni sem mernek, tenni érte meg főleg nem – hangsúlyozta Tulit Zsombor. Csaba erre úgy reagált, hogy mindenkinek vannak álmai, tervei, csak sokan feladják.

Mindenkinek megvan a maga Nanga Parbatja vagy Everestje. Ha nem is a sportban, de mindenkinek van egy életcélja, csak lehet, hogy nem tesz eleget érte, feladja. Az is lehet, hogy sosem fogod elérni ezeket az álmokat, viszont nagyon közel kerülsz hozzájuk és már önmagában az is egy eredmény.

Nekem sok célom van az életben, de a hegymászás, a sport terén én elhatároztam, hogy valamikor fel szeretnék jutni ezekre a nyolcezresekre, pótlólagos oxigén nélkül.

És ezért mondom, hogy nem szabad feladni az álmokat, tenni kell értük, bármilyen dologban, nem csak a sportban”

– mondta el, mintegy motiválásként.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hegymászó arra is kitért, hogy egy ilyen expedíció előtt nagyon fontos a fizikai felkészülés, de ugyanennyire fontos, hogy mentálisan is „ott legyél”. Sokszor be kell vállalni dolgokat a hegyen, bátornak, makacsnak kell lenni, de nem elvakultnak. „Persze, így utólag könnyű ezt mondani, mivel velem még nem történt tragédia. De a mentális rész nagyon fontos, talán fontosabb is, mint a fizikai. Régebb azt gondoltam, hogy ötven-ötven százalék a mentális és a fizikai, de talán hatvan százaléka a mentális erő és negyven százaléka a fizikai.

Inkább úgy látom, hogy önmagában az a fontos, hogy ne add fel és csináld végig. Amikor az ember úgy látja, hogy meg tudja csinálni, akkor mindent bele kell adni. Ha az elejétől rosszul kezdődik és nincs semmi esély, akkor nem kell erőltetni. Én ehhez így állok jelenleg hozzá”

– részletezte.

Elhangzott, hogy noha megélt ő is mélypontokat és veszélyes helyzeteket, de egy egy expedíció után mindig elfelejti azt, hogy mennyire nehéz volt, és csak a jó marad meg. „Azt a kínlódást, amit végigszenvedek, elfelejtem és ki kell bányásszam magamból utólag, hogy elmeséljem, hogy mennyire nehéz volt.

Amikor 2013-ban ez első expedíciómon részt vettem, ugyancsak Pakisztánban, akkor volt a híres merénylet a Nanga Parbat alaptáborában, a terroristák tizenegy hegymászót lőttek le. Mi is nagyjából akörül voltunk akkor, lezárták az utakat, kivonult a katonaság, elég nehezen tudtunk haladni. Sokan visszafordultak, ugyan mi nem oda mentünk, de azon a környéken voltunk. Én egy percig sem éreztem magam kellemetlenül, nem éreztem veszélyben magam.

De nagyon sok olyan helyzet volt, ahol akár veszélyben is érezhettem volna magam. Például ott aludtam az 1-es táborban, és úgy éreztem, hogy inkább lemegyek, amúgy is unatkozom. Lementem az alaptáborba és aznap éjjel volt egy nagy lavina, elvitte az 1-es tábort. Nem úgy éltem meg, hogy te jó ég, és akkor ezen pörögjek. Nem vagyok annyira vakmerő, csak egyszerűen történnek mellettem olyan dolgok, amelyek más embereket elgondolkodtatnak, meghatnak, megijesztenek, én pedig úgy állok hozzá, hogy ez van. Én is elgondolkodok rajta, de arra a következtetésre jutok, hogy minden rendben van.”

Sikeres expedíciónak pedig azt tartja, ha valaki elmegy, megmássza a hegyet és hazajön élve

– tette hozzá. „Fontos a teljesítmény is. Ha az ember kijut, de nem mássza meg a hegyet és hazajön, az mégiscsak egy kudarc” – osztotta meg a hallgatósággal.

Fotó: Hazajáró/Facebook

A legutóbbi sikeres expedícióval kapcsolatban kifejtette, hogy a Nanga Parbat különlegessége és nehézsége az, hogy

nagyon nagy a szintkülönbség, itt a hegy kiemelkedése a legnagyobb a világon.

Az alaptábor 4200 méteren van, négyezer métert kell megtenni a 8126 méteres csúcsig, és a Diamir és a Rupal oldal is nagyon meredek. „Végig egy feszített, nehéz, veszélyes hegy, nagyon sok helyen alig van hely, hogy kitedd a sátrat. Nagyon nehezen lehet kiásni a sátorhelyet, kényelmetlen, fárasztó, az egész hegy macerás.

A 3-as táborban két-három órán át kell dolgozni, hogy a meredek hegyoldalban kiássad a sátorhelyet, ez nagyon fárasztó és idegesítő. Emiatt az 1-es tábort ki is hagytam, egy éjszakát aludtam ott az elején, de aztán direkt a 2-esig mentem, és a 3-as táborból volt a csúcstámadás.

Amellett, hogy nagyon nagy a szintkülönbség, technikailag nehéz és meredek, a hármas táborból indult a csúcstámadás 6800 méterről. Este tíz órakor indultam és másnap délután háromkor értem el a csúcsot. Hosszabb volt és nehezebb, mint amire számítottam, hideg volt, nagyon fújt a szél a csúcson” – mesélte az élményeit.

A moderátor arra is kíváncsi volt, hogy itthon hogyan készül ezekre a magashegyi expedíciókra. Varga Csaba elmondta, ez egy folyamatos életformát feltételez, sok terepfutással, hosszú maratonokkal. Talán, ha a Nanga Parbattal kezdte volna a nyolcezresek meghódítását, lehet, hogy nem tudta volna megmászni.

Fotó: Facebook/Hazajáró

Nagyon sok tapasztalat összegyűlt az elmúlt sikeres, sikertelen és félig sikerese expedíciókon. Ezeket most bele tudtam vinni ebbe az expedícióba, és utólag érzem, hogy elég sok tapasztalat kell a Nanga Parbatot megmászni.” Mint mondta, jól esik, hogy jelenleg neki van a legtöbb nyolcezrese, de a rekordokra való törekvést erőltetettnek érzi. Addig megy, amíg érzi rá a motivációt, amíg szereti, jól érzi magát.

Most nincsenek konkrét terveim, 2023-ban nem veszek részt új expedíción, talán jövőben igen, de majd meglátjuk”

– osztotta meg befejezésül.

Varga Csaba expedíciójának támogatója a Magyarországi Kárpát Egyesület volt, kommunikációs partnere az MTVA Hazajáró című műsora. Varga Csaba eddigi eredményei: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8080 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m), 2023: Nanga Parbat (8125 m).
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport