1956 emléke: aki megjárta a romániai börtönöket

Liget 2019. december 19., 12:23

Az Erdélyi Napló legfrissebb számában az 1956-os forradalom Duna-deltát megjárt partiumi résztvevőjével, Török Lászlóval olvashatnak beszélgetést többek között arról, hogy hogyan alakult meg Nagyváradon a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete, és mi sarkallhatott 12–15 éves gyermekeket arra, hogy „Gavroche-ok” legyenek egy elnyomó rendszer elleni forradalomban.

1956 emléke: aki megjárta a romániai börtönöket
galéria
Török László: előéletem végigkísért egy életen át Fotó: Sütő Éva

Török László elmesélte, 1956 októberében az 1956-os forradalom hatására alakult meg a nagyváradi magyar líceum diákjaiból, szakiskolásaiból a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete.

„Tudomásunkra jutott, hogy 1956 őszén Magyarországon kitört a forradalom, a magyarok szabadságot és a szovjet csapatok kivonását követelték. Mi gyerekek is éreztük, hogy valami van a levegőben, főleg a felnőttek suttogásaiból és az elejtett szavaikból.

12–15 évesek voltunk, és az volt a meggyőződésünk, hogy e heroikus küzdelemből nekünk is ki kell venni a részünket.

Ilyen hangulatban döntötték el társaink, Domokos Miklós és két barátja, Takács Ferenc és Sass Béla, a Szacsvay-szobor közelében tartott egyik esti beszélgetésen, hogy szervezkedni kell. 1956. október 25-én meg is történt az alakuló ülés” – eleveníti fel Török László.

A nagyvárad-réti református templom udvarán, saját költségen állított emlékkövet a SZVISZ-tagok lajstromával Fotó: Sütő Éva

Hogy mi volt a gyermekekből álló SZVISZ-tagok főbűne a román hatalom szemében, a forradalom bukása után mi lett a partiumi szervezet sorsa és hogyan zajlottak a letartóztatások és a vallatások, arról a Székelyhon és a Krónika napilapok mellékleteként megjelenő Erdélyi Napló december 19-ei számába közölt interjúban olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.